Jo Stance

Yhtye
Jo Stance

Jo Stance on laulaja Johanna Förstin ja rumpali-tuottaja Teppo Mäkysen yhteisprojekti, joka on tehnyt selvää jälkeä musiikkipiireissä debyyttialbuminsa Jo Stance (Ricky-Tick Records, 2010) ja ylistettyjen live-keikkojensa myötä. Energiseen lavapreesensiin ja soul- ja jazzhuipuista kootun yhtyeen timanttisen tiukkaan soitantaan nojaava seitsenhenkinen live-kombo on myynyt loppuun lähes kaikki esiintymisensä ja soittanut mm. Flow Festivalin päälavalla sekä Pori Jazzin Kirjurinluodon areenalla.Johanna Försti on tullut suomalaisyleisölle tutuksi karismaattisena laulajana useista orgaanisen rytmimusiikin yhtyeprojekteista, ja mm. UMO:n verevänä solistina. Nyt Försti astuu esiin sooloartistina, vierellään maamme näkemyksellisimpiin musiikintekijöihin kuuluva Teppo Mäkynen. Löyhästi Mäkysen aiempaan The Stance Brothers -
projektiin linkittyvä Jo Stance syntyi kaksikon saumattoman yhteistyön tuloksena. Jo Stance -duo nauhoitti levyn materiaalin Mäkysen kotistudiossa vuoden 2009 syksystä alkaen; sävelsi, sovitti ja sanoitti kaikki kappaleet, ja soitti kaikki ensisinglellä kuultavat instrumentit. Levyllä Förstin ja Mäkysen tukena on tarvittaessa myös valikoitu pienjoukko apukäsiä, esimerkiksi saksofonisti Timo Lassy ja trumpetisti Jukka Eskola.Jo Stancen debyyttialbumi esitteli kaksikon luoman soundin osuvasti. Kappale on rouheaa ja perinnetietoista nykymusiikkia, joka ei kuitenkaan taivu helpon retrosoulin lokeroon. Single ponnahti oitis Radio Helsingin heinäkuun soitetuimmaksi kappaleeksi. Julkaisu noteeraattin myös kansainvälisesti ja nousi mm. maineikkaan newyorkilaisen Daptone-kollektiivin suosikiksi. Sinkkubiisin tutuksi tekemä kuulas melodisuus on läsnä läpi albumin, mutta duo löytää myös ilahduttavan määrän sävyjä laulukirjastaan. Niin ajoittain aggressiiviseksi kiihtyvä revittely, kuin myös esimerkiksi kappaleessa ”No More Tears” kuultava klassinen balladi-ote mieltyvät Jo Stanceksi luontevasti. Autotallirockiksi taipuva ”Girls” on mahdollisimman kaukana soittolistahakuisest tusinasoulista ja kuvastaa hyvin albumin yllätyksellisyyttä.

Säveltäjäkaksikon persoonallinen ja syvällinen suhde musiikkinsa tekee Jo Stancen soundista ajattoman, ja yhtä aikaa sekä menneestä maailmasta että nykyaikaisesta tuotantonäkemyksestä kumpuava äänimaailma välittyy musiikin raikkautena. Tuoreen Jo Stance -soundista tekee myös sen tekoprosessin täydellinen irrallisuus musiikkibisneksen arkitodellisuudesta, ja alalla liian usein ammatillisuudeksi mielletystä muovikuorrutuksesta. Kotistudiossa äänitetty Jo Stance on "kotikutoista" musiikkia sanan parhaassa mahdollisessa merkityksessä.