Samuli Mikkonen

pianisti/ säveltäjä
samuli-mikkonen

Profiili

Syntynyt1973
Linkit
Yhtyeet

Samuli Mikkonen (s. 1973 Jyväskylä) on pianisti ja säveltäjä, joka nousi suomalaisen jazzin eturiviin 90-luvun puolivälissä ja on siitä lähin tehnyt tasaista nousua kohti yhä persoonallisempaa ilmaisua ja kansainvälisempiä kehiä. Mikkonen on valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemiasta opiskeltuaan perusteellisesti sekä jazzmusiikkia että klassista pianonsoittoa, sävellystä ja musiikinteoriaa, opettajinaan mm. Paavo Heininen, Eero Hämeenniemi, Jarmo Savolainen ja Tuija Hakkila.

Vuoden 2010 aikana julkaistiin Kuára, Mikkosen, rumpali Markku Ounaskarin ja norjalaistrumpetisti Per Jørgensenin ensimmäinen levy ECM Recordsille. Meditatiivisesti etenevä, täysakustinen levy luotaa suomalaisugrilaisten kansansävelmien ja venäläispsalmien syvyyksiä. Keväällä 2015 Kuára valmistelee seuraavaa levytystään, jossa Jørgensenin tilalla on toinen norjalainen, saksofonisti Trygve Seim.

Mikkosen muita kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Skandinavian kysytyimpiin rytmisektioihin kuuluvat basisti Anders Jormin ja rumpali Audun Kleive sekä eurooppalaisen jazzin brittilegendat Kenny Wheeler ja Mike Gibbs. Mikkonen on myös osallistunut John Zornin (USA) kokeiluihin, soittanut mainstream-traditioon pohjautuvaa jazzia Wayne Krantzin (USA) ja Ed Jonesin (UK) kanssa ja työskennellyt projektiluontoisesti lukuisien nuorten pohjoismaisten ja eurooppalaisten kollegojen kanssa. Hän on myös mukana Pariisin maailmanmusiikkikuvioissa vaikuttavan senegalilaislaulaja Julia Sarrin uusimmalla levyllä Daraludul Yow (2014).

Suomessa Mikkosta ovat työllistäneet maailmanmusiikkiyhtye Piirpauke, Mika Mylläri Quintet, Jouni Järvelä Group, Tube Factory-yhtye ja UMO. Mikkosen oman suomalaisyhtyeen rungon on 1998 alkaen muodostanut pianotrio Ulf Krokforsin ja Mika Kallion kanssa. 2000-luvulla yhtye on esiintynyt nimellä Samuli Mikkonen & 7 Henkeä, jossa triosoundia laajentamassa ovat olleet puhaltajat Sonny Heinilä, Sakari Kukko, Jorma Tapio, Pepa Päivinen, Pentti Lahti ja Juhani Aaltonen.

Euroopan ulkopuolella Mikkonen on esiintynyt mm. Argentiinassa, Perussa, Kiinassa, Japanissa ja USAssa. Kansainvälisten festivaaliesiintymisten joukossa ovat olleet mm. Rochester Jazz Festival USAssa, Jarasum Jazz Festival Koreassa, Beijing Jazz Festival, Bergen Nattjazz, Trondheim Jazz Festival, IAJE, Providencia Festival Chilessä ja Pori Jazz.

Mikkonen on julkaissut 5 omaa levyä ja esiintyy parillakymmenellä muulla jazzlevyllä. Radio- ja TV-esiintymisiä on ollut mm. BBC:n, YLEn, Sveriges Radion, Eesti Raadion ja Danmarks Radion ohjelmissa. Säveltäjänä Mikkonen on kirjoittanut omien yhtyeiden lisäksi jazzkokoonpanoille duosta big bandiin. Useiden tilaussävellysten joukossa on viisi big band-partituuria, kappaleita jazz- ja klassisista muusikoista koostuville hybridikokoonpanoille ja useita teatteri- ja TV-produktioita.

ed. Annamari Innanen 20.2.15