Pauli Lyytinen (s. 1983) aloitti musiikkiopintonsa ala-asteella musiikkipainotteisella luokalla ja jatkoi opintojaan Kuopion pop/jazz-konservatoriossa vuonna 1996. Konservatorion jälkeen nuori saksofonisti suuntasi Helsinkiin ja pääsi opiskelemaan Stadian ammattikorkeakouluun pop/jazzmuusikoksi vuonna 2003. Sittemin Lyytinen opiskeli vuosina Göteborgin musiikkikorkeakoulussa (2005-2007) ja teki Pohjoismaisen jazzmusiikin maisterin opinnot Århusissa, Tukholmassa ja Helsingissä Sibelius-Akatemiassa (2008-2011). Lyytinen on myös ollut vuoden vaihdossa São Paulossa, Brasiliassa (2000-2001), jossa hän opiskeli arvostetussa Berkleyn etäpisteessä (Universidade de Jazz Do São Paulo) Roberto Sionin ja Aldo Landin opastuksella. Menestystä alan kilpailuissakin on tullut: vuonna 2007 Lyytinen voitti Jukka Perko -saksofonikilpailun tultuaan toiseksi samassa kisassa vuonna 2004. Hän sai myös Nokia Young Talentstipendin vuonna 2004.

Lyytinen on panostanut pääosin omiin yhtyeisiinsä, joiden kanssa hän on tehnyt vuodesta 2006 lähtien 45 kiertuetta ja lukuisia festivaalikonsertteja Euroopassa, Afrikassa ja Turkissa, sekä julkaissut 8 albumia Eclipse Music levy-yhtiölle (2008-2012). Viime vuosina Lyytinen on erityisesti tullut tutuksi kokeellisen popahtavaa jazzia soittavan Elifantree-yhtyeen riveistä, jossa soittavat Lyytisen lisäksi rumpali Tatu Rönkkö sekä laulaja-sellisti Anni Elif Egecioglu. Vuonna 2007 perustettu trio on keikkaillut ahkerasti ympäri Eurooppaa ja julkaissut kaksi albumia, Love & Trees (2010) sekä Time Out (2012), jotka ovat keränneet paljon kiitosta yleisön ja median keskuudessa. Esimerkiksi brittiläinen jazzkriitikko Stuart Nicholson nimesi Elifantreen esiintymisen Maarianhaminan Alandia Jazz Festivaaleilla vuoden 2009 keikaksi The Wire-lehdessä.

Tällä hetkellä Lyytisen aktiivisimmat yhtyeet ovat Elifantreen lisäksi hänen johtamansa Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri, Raoul Björkenheim Ecstasy, Equally Stupid (FI, IS, CH), Pauli Lyytinen Machinery (sooloprojekti), Kauhukakara (FI, SE), Skalle & Sharon ja Verkot: The Sound Of Architecture. Näiden lisäks Lyytinen soittaa Dramophonessa ja Astro Can Caravanissa, sekä myös toisinaan Mikko Innasen Innkvisition ja Jimi Tenor & Itetunen kanssa.

Lyytinen perusti syksyllä 2012 säveltäjä/kitaristi Ville Vokkolaisen kanssa Laponia Improvisations -koulun, joka tarjoaa improvisaatio- ja sävellysopetusta pääpainon ollessa oman musiikin tekemisessä. Nykyään mukana on myös kolmas opettaja, kolumbialainen nykysäveltäjä/sellisti Sergio Castrillon. Vokkolainen, Lyytinen ja Castrillon esiintyvät myös triona nimellä Laponia Improvisations Experiment.