Aili Ikonen

laulaja/ säveltäjä/ sanoittaja/ opettaja
aili-ikonen

Helsingissä asuva Aili Ikonen (s. 1982) on monipuolisesti musiikin kentällä toimiva laulaja, joka on konsertoinut lukuisilla merkittävillä areenoilla niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Häntä on kuultu mm. UMO Jazz Orchestran ja Norrbotten Big Bandin Ruotsin-kiertueella solistina.

Ikonen johtaa omaa kokoonpanoaan Aili Ikonen Ensembleä sekä vaikuttaa kokoonpanoissa Aili Ikonen & Tribute to Ella, HERD & Aili Ikonen: "Jazzbasilli" ja Panu Savolainen Proprius. Hän myös esiintyy, säveltää ja sanoittaa yhtyeissä Kvalda, Korpi Ensemble ja Hereä. Aili Ikonen & Tribute to Ella julkaisi huhtikuussa 2013 erinomaisia arvioita saaneen debyyttialbuminsa. Yhteistyö HERDin kanssa sai jatkoa suomalaiseen jazziskelmään paneutuvan Jazzbasilli -levyn merkeissä vuonna 2013. Kvalda-yhtye voitti pohjoismaiden välisen Young Nordic Jazz Comets- kilpailun vuonna 2004, ja yhtye julkaisi kolmannen albuminsa Blindfoldin jouluna 2011.

Syksyllä 2011 Ikonen esiintyi YLE:n televisioimassa uuden Musiikkitalon avajaisjuhlassa yhdessä HERD-yhtyeen kanssa. Maaliskuussa 2010 UMO Jazz Orchestra esitti Ikonen laulusolistinaan Outi Tarkiaisen tilaussävellyksen "Metsän hiljaisuuteen", jonka Tarkiainen oli säveltänyt nimenomaan Ikosen äänelle. Ikonen myös lauloi Rajaton -lauluyhtyeen joulukiertueella vuonna 2010 Essi Wuorelan sijaisena. Vuonna 2009 Ikonen lauloi IT-moguli Gill Batesin roolin nykyoopperassa Ihmiskunnan rakastajat, joka sitoi yhteen elementtejä jazzista ja modernista nykymusiikista. Ikosen esiintyi vuosina 2012 - 2013 Svenska Teaternin lavalla Abba-yhtyeestä tunnettujen Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin säveltämässä musikaalissa Kristina från Duvemåla.

Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä Korpilahdella Keski-Suomessa, jossa lapsuudenkodin nurkat täyttyivät instrumenteista. Musiikkiopinnot alkoivat viulun parissa noin viisivuotiaana, ja soitin on kulkenut mukana näihin päiviin asti. Lukioiässä laulaminen kuitenkin vei lopullisesti Ikosen sydämen. Hän aloitti opinnot vuonna 2001 Suomalaisessa konservatoriossa Jyväskylässä, jossa hän tapasi jazzkvartetti Kvaldan jäsenet. Valmistuttuaan vuonna 2004 Ikonen muutti Helsinkiin opiskelemaan jazz- ja kansanmusiikkia Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2014.

ed. Annamari Innanen 28.8.14