Siirry pääsisältöön
Hot Heros
Iro Haarla

Vodjanoi

Levy
profile-picture

Photo: Risto Eteläaho / Cover design: Johanna Hokka

Levyn tiedot

EsittäjäHot Heros
Iro Haarla
Julkaistu18.11.2020
TyyppiCD
Soittajat
Levy-yhtiöKarkia Mistika Records
Tuottaja

Sävellykset: Sippola (1, 2, 7, 8), Haarla (3) ja Rauhala (4, 5, 6)
Äänitys, miksaus ja masterointi: Jarno Alho/Alho Audio Mastering
Julkaisija: Karkia Mistika
Kannen kuva: Risto Eteläaho
Kannet: Johanna Hokka

ÄänityspaikkaTervakoski

Biografia

Tammikuussa 2020 äänittivät Sami Sippolan, Ville Rauhalan ja Janne Tuomin muodostama Hot Heros sekä mestarillinen pianisti-säveltäjä Iro Haarla levyllisen luonnon ja pohjoiseen suuntautuneiden retkien innoittamaa musiikkia. Teknikkona toimi trion kanssa aiemminkin työskennellyt Jarno Alho, joka loihti Vodjanoi-levylle ainutlaatuisen upean äänimaiseman ottaen haltuunsa sekä äänityksen, miksauksen että masteroinnin.

Vodjanoi-levyn äänitykset tehtiin Iro Haarlan ja Ulf Krokforsin vanhassa kartanossa Tervakoskella. Sävellysten alkuperäinen ajatus pysyi kuulaana ja kauniina kuten oli tarkoitettu ja vaikka musiikin teko on triolle lähtökohtaisesti vapauden ilmaisua niin tällä kertaa vapauden kaiho soi aiempaa vahvempana. Kiireettömien ja kotoisten sessioiden myötä aikaa oli myös kahvinjuonnille, hyvälle ruualle ja musiikillisten päämäärien pohdinnalle. Levollisuus sekä talvisten iltojen seesteinen hämärä on saatu vangittua levylle, joka kutsuu hiljentymään ja kuuntelemaan metsän ääntä. Luonnossa kulkiessaan ihminen on todella vapaa samoin kuin soittaja soittaessaan. Kolmikon yhteiset retket Lappiin ja saamelaisalueille toimivat sävellystyötä voimauttaneena kokemuksena sekä jättivät pysyvän kaipuun Pohjoiseen.

”Luonnon pitää pysyä erämaana, koska se sanoo mitä me olemme ja mitä meidän tulee olla.” - Sakari Topelius

Levyn sisälehdellä oleva lainaus Sakari Topeliukselta kehoittaa kunnioittamaan ja suojelemaan luontoa, mutta myös etsimään luonnon syvempää ymmärrystä ja henkilökohtaista luontokokemusta. Levyn nimikappale Vodjanoi viittaa slaavilaiseen mytologiaan, ja se tarkoittaa vedenpyörteessä tai vedenalaisessa palatsissa asuvaa vetehistä. Oikukkaan Vodjanoin on uskottu aiheuttaneen hukkumisia, mutta myös toimineen kalastajien suojelijana. Rannikolta kotosin olevan Sami Sippolan sävellyksissä meri ja vesi elementtinä on usein läsnä.

Levy-yhtiönä toimivalla Validi Karkialla on pitkä ja merkityksellinen yhteinen historia Hot Herosin kanssa sekä keikkojen järjestäjänä että julkaisijana. Luotettava ja aktiivisesti artistien hyväksi toimiva Jyrki Laiho on suomalaisen jazzin ehdottomia voimahahmoja. Albumin ensimmäinen single Kuulin suden ulvovan julkaistiin lokakuussa 2020.

Sami Sippola: tenorisaksofoni
Iro Haarla: piano
Ville Rauhala: kontrabasso
Janne Tuomi: rummut ja lyömäsoittimet

Biisilista

  1. Kuulin suden ulvovan
  2. Karhuntanssi
  3. Kullankaivajan blues
  4. Niin on kehto tyhjillään
  5. Por qué tu sonrisa me mata
  6. Murmansk
  7. Vodjanoi
  8. Vedenneito