Siirry pääsisältöön
Aapo Heinonen Quintet

TARA

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäAapo Heinonen Quintet
Julkaistu14.9.2018
TyyppiCD + digi
Soittajat
Levy-yhtiöOzella Music
Tuottaja

Compositions and arrangements: Aapo Heinonen
Recording and mixing: Hannu Lamminmäki
Mastering: Eddi Nünning

Kuuntele

Biografia

TARA on pianisti ja säveltäjä Aapo Heinosen johtaman Aapo Heinonen Quintetin kolmas pitkäsoitto. Saksalaisen Ozella Music -levy-yhtiön julkaisema albumi on yhtyeen ensimmäinen uudella miehistöllä. Heinosen sekä toisen alkuperäisjäsenen rumpali Tomi Saikkosen rinnalla levyllä soittavat saksofonisti Teemu Takanen, kitaristi Héctor Lepe ja basisti Vesa Ojaniemi

Kipinä uuden albumin tekemiselle syttyi Heinosen työskennellessä rivimuusikkona muissa projekteissa. Aapo Heinonen Quintetin ollessa tauolla 2014-2016 Heinonen mm. sävelsi lähi-idän musiikkia, jazzia ja nykyflamencoa yhdisteleville Journey to Arabjazz ja Cuejero -yhtyeille.

"Yhtyeen toisen levyn julkaisun jälkeen koin, että takki oli tyhjä melko pitkään. Paluu alkuperäisen kvintetin pariin oli kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys", pianisti myöntää. Kesällä 2016 soitetun onnistuneen keikan jälkeen oli kuitenkin jälleen selvää, että Aapo Heinonen Quintetin tarina jatkuu. Uusia kappaleitakin alkoi syntyä kuin itsestään. "Ylipäätään pohdin paljon omia motiivejani tehdä musiikkia, ja päätin kylmästi jättää kaikki sellaiset ideat pois, jotka eivät sävellysvaiheessa koskettaneet. Toimivaa musiikkia on aina helppo tehdä, mutta koskettava musiikki onkin sitten toinen asia."

TARA-albumilla musiikin tunnelma saattaa liikkua hyvinkin melankolisesta, jopa synkästä, erittäin iloiseen ja pirteään yhden kappaleen sisällä, kokonaisuuden kuulostaessa silti orgaaniselta ja luontevalta. "Olen voinut esittää näitä samoja kappaleita häissä, hautajaisissa ja ristiäisissä. Toivon, että se on osoitus musiikin monimerkityksellisyydestä ja ajattomuudesta", Heinonen kertoo. "Olen lisäksi pitänyt kiinni siitä, että jokaisella soittajalla on oma, uniikki pohjansa improvisoimiselle yhden kappaleen sisällä. Tämä rikkoo mukavasti jazzmusiikin perusasetelmaa, jossa solistit vuorollaan jammailevat saman sointukierron tai rytmisen luupin päälle." 

Vuonna 2009 perustettu Aapo Heinonen Quintet on miltei 10-vuotisen taipaleensa aikana hionut ilmaisunsa huippuunsa. Heinonen itse kuvailee kvintettinsä musiikkia pienyhtyeellä soitetuksi moderniksi big band -musiikiksi, ja TARAlla Aapo Heinonen Quintet kuulostaakin usein kokoaan suuremmalta. Kvintetin musiikille on ominaista vahvoista melodioista ja mielikuvituksellisista sovituksista rakentuva elokuvallinen atmosfääri, joka tarjoaa hedelmällisen pohjan improvisoiduille sooloille. Tyylillisesti yhtye hakee vaikutteensa laajalta spektriltä jazzin, elokuvamusiikin ja progressiivisen rockin ristiaallokosta, ja sen kuulijassaan visuaalisia mielikuvia herättelevää musiikkia on hankala sovittaa ahtaisiin lokeroihin.

Aapo Heinonen, flyygeli, koskettimet, syntetisaattorit
Teemu Takanen, altto- ja sopraanosaksofonit
Héctor Lepe, sähkökitara
Vesa Ojaniemi, sähköbasso
Tomi Saikkonen / rummut
+ Ricardo Padilla, lyömäsoittimet (1., 2. & 7.) / Lotta-Maria Pitkänen, viulu (2. & 3.) / Mila Laine, sello (3.)

Biisilista

  1. Way Out South
  2. Tara
  3. Open Water
  4. The Truth of Another
  5. And Then I Missed Her Again
  6. Unreachable
  7. Summer of Serenity
  8. Solace