Siirry pääsisältöön
Sole Azul

Quasi tango

Levy
profile-picture

Cover art: Tiitus Petäjäniemi ; Cover design: Aarni Ylinen

Levyn tiedot

EsittäjäSole Azul
Julkaistu1.2.2019
TyyppiCD, digital
Soittajat
Levy-yhtiöEclipse Music
Tuottaja

Recorded 1/2018 by Abdissa ”Mamba” Assefa in Villa Lill Kalvik, Helsinki
Mixed by Abdissa ”Mamba” Assefa in Ambience Studios, Helsinki
Mastered by Petter Ericsson in Studio Epidemic, Gothenburg
Produced and arranged by Sole Azul

Kuuntele
Genretango / jazz

Biografia

Sole Azul repii tangon juuriltaan ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan. Pauli Lyytisen (tenorisaksofoni), Harri Kuusijärven (harmonikka) ja Eero Tikkasen (kontrabasso) yhtye esittää jazzmusiikista tutuin tyylikeinoin omia tangovaikutteisia sävellyksiään sekä sovituksia olemassaolevista tangoista.

Trion esikoisalbumi Quasi Tango ilmestyi 1.2.2019 Eclipse Music -levymerkin julkaisemana. Levyllä kuullaan Harri Kuusijärven, Eero Tikkasen, Ville Vokkolaisen ja Unto Monosen sävellyksiä.

Yhtyeen esikoisalbumi Quasi Tango on dokumentti trion omaperäisestä syntytarinasta, jota Kuusijärvi kuvailee seuraavasti:
 
”Sole Azul syntyi kummallisten yhteensattumien summana. Maaliskuussa 2017 olin tangoteatterikiertueella Argentiinassa, kun Azulin kaupungissa varkaat veivät puolet omaisuudestani, soittimet mukaan lukien. Loput esityksistä Buenos Airesissa soitin paikallisilta lainaksi saadulla sähköpianolla.
 
Suomeen palattuani minulla ei ollut haitaria ja keikkarintamallakin oli hiljaista, joten päädyin tuon tuosta ikään kuin puolivahingossa soittelemaan pianoa kotonani. Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtyeestä tuttu Laitis-Jaakko oli ennen Argentiinaan lähtöä sattumoisin ladannut sähköpostini täyteen synkkiä ja kantaa ottavia iskelmäsanoituksia, joiden maailmaan ehdin nyt joutilaisuuksissani sukeltaa. Langat yhdistyivät, ja parin viikon aikana huomasin säveltäneeni levyllisen uusia tangoja Jaakon sanoituksiin. Osa biiseistä päätyi instrumentaaliversioina Sole Azulin ohjelmistoon. Quasi Tango -levyn saundiin vaikuttaakin olennaisesti se, että osa sävellyksistä on alun perin iskelmällisiä lauluja, ei instrumentaalikappaleita."
 
Vaikka Argentiinan tuliaisina syntyneet tangot ovat olennainen luku yhtyeen tarinaa, ei Sole Azul kuitenkaan olisi syntynyt ilman kohtalokasta puhelinsoittoa Pellosta kesällä 2017, jossa tiedusteltiin yhtyettäni esiintymään paikalliseen maaseutunäyttelyyn. Päätin kysyä Paulia ja Eeroa mukaan, ja viikon mittaiseksi venähtäneellä Lapin reissulla päädyimme tekemään kappaleita myös varta vasten tälle triolle."

Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia soihdunkantajia. Hän on kantaesittänyt lukuisia harmonikalle sävellettyjä nykymusiikkiteoksia, esiintynyt populaarimusiikin saralla lukemattomien etu- ja takarivin artistien kanssa ja kerännyt ylistäviä arvioita niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta albumeillaan Harri Kuusijärvi Koutus -yhtyeen kanssa.

Vuoden 2017 Pori Jazzin Ted Curson -palkinnon saanut saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytinen on tullut tunnetuksi muun muasa yhtyeistään Elifantree, Pauli Lyytinen Machinery, Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri, Equally Stupid ja Raoul Björkenheim eCsTaSy.

Eero Tikkanen on yksi Suomen jazzkentän kysytyimpiä basisteja, joka tunnetaan muun muassa yhtyeistä Mopo, The Mystic Revelation of Teppo Repo, Mikko Innanen 10+ ja Joose Keskitalo.

Biisilista

  1. HetkinenHarri Kuusjärvi
  2. Alaovella Harri Kuusjärvi
  3. On haaveet haaveitaHarri Kuusjärvi
  4. Ne muut Eero Tikkanen
  5. Umay?Ville Vokkolainen
  6. Azulin iltapäivä Harri Kuusjärvi
  7. Koska pasahtaaHarri Kuusjärvi
  8. Mielen lauluHarri Kuusjärvi
  9. Sole tangoHarri Kuusjärvi
  10. Lapin tango Unto Mononen