Siirry pääsisältöön
Pekka Toivonen Ensemble Neue

Pacemaker

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäPekka Toivonen Ensemble Neue
Julkaistu11.11.2022
TyyppiLP, CD, digi
Soittajat
Levy-yhtiöAlakulttuuritalo
Tuottaja

Ville MJ Hyvönen, tuotanto
Mape Lehtonen, äänitarkkailu
Mikko Raita, miksaus (1: Ville MJ Hyvönen)
Tommi Vainikainen (1,2,3) ja Jesse Valo (4,5,6+7), masterointi

Kuuntele

Biografia

Säveltäjä Pekka Toivosen hävytön uusi Ensemble-levy hämmentyy jazzin ja freen kautta kohti klassista musiikkia.

Pacemaker näyttää jazzia ja klassista naittavan Pekka Toivonen Ensemblen molemmat puolet.

– Musiikkimme on myrkkyä ja mehua. Tällä albumilla sekä rankkuus että herkkyys esittäyvät, mutta myös sävelletty ja vapaa musiikki. A-puoli on kirjoitettujen teosten sarja, B-puoli maalattu kokonaisuus – itse asiassa eräänlainen freejazzinen sinfonia kolmessa osassa, Pekka Toivonen kertoo.

Graafikkona ja kuvataiteilijanakin tunnettu Toivonen karttaa musiikin määritelmiä. Oma hashtag #pärtrane on itseironinen yhdistelmä Toivosen tärkeimpiä musiikillisia esikuvia: Arvo Pärt lyö käsipäivää John Coltranen kanssa. Pacemaker on milloin tunteellisen kaunista, milloin villin estotonta.

– Koko levy on luomuna vedetty – ja sellaisena pidetty. Elävänä, samassa tilassa soitettua, editoimatonta, silottelematonta, etten sanoisi ”oikeaa” tai vähintäänkin ”kunnon” musiikkia. Tästä olen erityisen ylpeä. En ymmärrä musiikin steriiliyttä ja tyylirajoittuneisuutta, Toivonen hahmottelee.

Halu yhteyttää musiikin ja taiteen lajeja on Toivoselle pakkomielle.

– Puolet levyn muusikoista tulevat jazz-päädystä, puolet klassisemmasta taustasta. Tämä kuuluu väkisinkin, ainakin toivottavasti, musiikin luonteessa ja sen rajattomuudessa. Vapautta minä tässä tutkin, Toivonen summaa.

Albumin nimiraidalla vierailee myös tammisaarelainen satakieli – sekä legendaarinen DJ Tixa. Digijakelussa on albumikokonaisuuden lisäksi kuultavissa myös AKT:n viime vuonna julkaisema single, Tuntematon mies.

– Pacemaker-levyllä ei ole yhtään jälkiäänitystä – paitsi Tixan soolo, joka äänitettiin ennen sessioita, Toivonen lisää.

Biisilista

  1. Pacemaker (Feat. Tixa)
  2. Elegna
  3. Wingman
  4. , mutta
  5. Silence is Golden
  6. Yönännit (2)
  7. Digibonus: Tuntematon mies