Siirry pääsisältöön
Case Kämäräinen

Mystique From The North

Levy
profile-picture

Cover: Aarni Ylinen / Olli “Hude” Huttunen

Levyn tiedot

EsittäjäCase Kämäräinen
Julkaistu26.8.2022
TyyppiCD, digi
Soittajat
 • Grzegorz Tarwid
 • Marek Konarski
 • Petter Asbjørnsen
 • Tomi Kämäräinen
Levy-yhtiöEclipse Music
Tuottaja

Äänitys: Jan Smoczyński

Miksaus sekä masterointi: Michał Kupicz

Kansitaide: Aarni Ylinen

Kannen kuvat: Olli “Hude” Huttunen

ÄänityspaikkaTokarnia 2.0, Varsova
Kuuntele

Biografia

Pohjoinen mystiikka, tarttuvat melodiat sekä vapaa improvisaatio. Näistä elementeistä ammentaa Case Kämäräinen kolmannella pitkäsoitollaan.

Intuitio, joka johtaa meitä useimmiten niin arjessa kuin muissakin elämän päätöksissä, on tälläkin albumilla toiminut punaisena lankana. Tomi Kämäräinen lähestyi uuden musiikin säveltämistä luottaen täysin intuitioonsa. Miltei jokaisen kappaleen tyyli ja rytminen runko sai alkunsa rumpu-grooveista, mitä hän oli improvisoidessaan nostanut ehdolle uutta levyä varten.

Sävellystyössä Kämäräinen käytti pääosin joitakin vuosia takaperin hommaamaansa brittiläistä 60-luvun vibrafonia, jonka soundiin hän on ihastunut. Näin ollen sävellyksien harmonia ja melodiat saivat alkusysäyksensä vibrafonilla soitetuista vapaan improvisaation tuotoksista, joita hän muokkasi sopiviksi rytmisiin ideoihinsa. Jokainen intuition tuotoksena saatu sävellysidea vietiin loppuun saakka valmiiksi kappaleeksi, jonka jälkeen vasta päätettiin, tuleeko kappale levylle vai ei. Yhtyeen jäsenistön vahva vapaan improvisaation pohja kuljetti jälleen Kämäräisen säveltämään kappaleita, joissa kaikille on tilaa toteuttaa omaa visiotaan soittajana ja näin tuoda oma käden jälkensä Case Kämäräisen musiikkiin.

Levyn kokonaisuudesta heijastuu vahvasti ”Pohjoinen mystiikka”. Levyllä sen voi kuulla slaavilaisista melankolis-romanttisista melodioista sekä yhtyeen toteuttamista äänimaisemista. Kämäräinen kuvailee levyn nimessäkin olevaa Pohjoista mystiikkaa jollain tavoin nostalgiaksi. Muutettuaan kahden vuoden opiskelun jälkeen Kööpenhaminasta takaisin Suomeen, hän näki kotimaansa aivan uusin silmin. Pelkästään metsässä kävely tai järvelle katseleminen, saatikka sitten talven ihmeelliset revontulet tai keskikesän yöttömät yöt, saivat hänet hiljaiseksi ja arvostamaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja kauneutta.

”Tyylisuuntanimikkeeksi sopinee monipuolinen moderni jazz, joka tarjoilee nautinnollisen kattauksen erilaisia tuokiokuvia. Pääosin seesteisen kauniina, jopa herkkinä kosketuspintoina. Miellyttävänä akustisena soundina.”
-Osku Rajala/Jazzrytmit, levy-arvio
 
”Juju onkin siinä, että soittotyylit voivat olla erilaisia, ja silti kokonaisuus toimii ja erilaisuuksista tulee yhdessä jotakin ainutlaatuista. Kvartetin erityisyys ja uutuudenviehätys suli hyväksymisen hyrinäksi”
-Pentti Ronkanen / Suomijazz.com, keikka-arvio Poppari, Jyväskylä

Biisilista

 1. Mystique From The North
 2. Riders
 3. A Long Time Ago
 4. Cabin Feaver
 5. Cowboy
 6. Mörkö
 7. Spring
 8. Memories Of My Life