Siirry pääsisältöön
Emmi U. Quintet

My Bird

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäEmmi U. Quintet
Julkaistu29.11.2019
TyyppiCD, LP, digital
Soittajat
 • Emmi Uimonen
 • Jesse Vilhomaa
 • Joona Räsänen
 • Silva Kallionpää
 • Tuomas Talvi
Levy-yhtiöEclipse Music
Tuottaja

Recording and mixing: Joel Ward
Mastering: Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering
Producer: Joonas Haavisto

Kuuntele

Biografia

Modernin jazzin ja klassisen impressionismin rajalla liitävä Emmi U. Quintet säväyttää pohjoista jazzskeneä lyyrisillä väreillä ja epäortodoksisilla rakenteilla.

Kun pianisti Emmi Karoliina Uimonen sai ajatuksen yhdistää viulun ja saksofonin soundin jazzkvintetissä, hän kokosi yhteen suomalaisen jazzin nousevia kykyjä ja perusti Emmi U. Quintetin. Bändin yhteissoinnista inspiroituneena Uimonen sävelsi ja sovitti projektia varten My Bird -albumin materiaalin muutamassa kuukaudessa.

“Käsittelin paljon vapautumisen ja kehtaamisen aihepiiriä säveltäessäni levyä. Päätin tehdä aivan mitä haluan, välittämättä muiden odotuksista. Mystisellä tavalla tämä projekti sai minut tuntemaan, kuin minulla olisi siivet.” Uimonen avaa My Bird -albumin nimen syntyä.

Ympäröivä, melankolisen kaunis pohjoinen luonto on hengittänyt rauhaa ja yhtenäisyyttä kappaleisiin, joissa ei ole kaihdettu lukuisia vaikutteita eri perinteistä ja genreistä. “Levyn nimikkokappale My Bird on kuin Chopinin ja Nirvanan huuruinen jamisessio Goalla. Albumin avauskappale Loving Eyes on puolestaan herkkä rakkausballadi, joka kumartaa Bachille teemalla leikittelyllään. Viimeinen kappale Sumu hälvenee on haikean lämmin bossa nova, joka on tribuutti ihailemilleni João Gilbertolle ja Tom Jobimille.” Uimonen kuvailee.

Kappaleet lainaavat progressiivista muotorakennetta enemmän klassisen musiikin puolelta kuin perinteisen jazzkappaleen kaavasta, vuorotellen sulavasti tarkoin orkestroitujen osien ja improvisaation välillä. Esimerkiksi nelosraidassa Friendly Shadowsissa on useita eri orkestroituja osia, joiden lomasta soolo-osuudet uivat esiin ilman että niiden harmonista materiaalia on etukäteen esitelty, toisin kuin perinteisessä jazzkappaleessa tehtäisiin. Klassisen musiikin vaikutus kuuluu myös muusikoiden laajassa dynaamisessa skaalassa ja värien käytön runsaudessa.

Albumin teema, voima kulkea kohti unelmia, saa Uimosen iskemään silmää:  “Voiman assosioituminen ukkosmyrskyihin ja rakettien jylinään on mielikuva, joka kaipaa tuuletusta. Näennäisen hidas, näennäisen näkymätön, mutta määrätietoinen oman intuition seuraaminen olla lopulta sitä paljon voimallisempaa. Aivan kuin vesi poraa keinuttamillaan kivillä valtavia tunneleita kallioihin, jotka ovat seisseet paikallaan jo miljoonia vuosia.”

Emmi Karoliina Uimonen - piano, sävellykset, sovitukset
Silva Kallionpää - viulu
Jesse Vilhomaa - alttosaksofoni
Tuomas Talvi - basso
Joona Räsänen - rummut

Biisilista

 1. Loving Eyes
 2. Double Life
 3. Tikka
 4. Friendly Shadows
 5. My Bird
 6. Winter Solstice
 7. Sumu hälvenee