Siirry pääsisältöön
Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel
Tuomas J. Turunen
Manuel Dunkel

MEGETME

Levy
profile-picture

Kuva: Antti Kujanpää / Graafinen suunnittelu: Aarni Ylinen

Biografia

Jazzpianisti Tuomas J. Turusen luotsaaman yhtyeen, Tuomas J. Trion debyyttialbumi MEGETME julkaistiin Eclipse Music levymerkillä 5. lokakuuta 2018. Levy ohjelmisto koostuu täysin Turusen omista sävellyksistä.

Uuden Megetme-levyn musiikki on yhdistelmä amerikkalaisen jazzin perinnettä ja pohjoismaista jazzsoundia. Osa kappaleista on kunnianosoituksia jazzpianistilegendoille, kuten Thelonious Monk ja Cedar Walton. Nimikkokappale Megetme on sanaleikki Waltonin kappaleesta Ugetsu, josta se on saanut innoituksensa. Levyn ensimmäisen kvartettikappaleen nimi, "Lexington", viittaa metropysäkkiin New Yorkissa, jonka nimi tarttui Turusen mieleen hänen vietettyään aikaa kaupungissa keväällä 2017. Levyn viimeinen kappale "Luca" on omistettu Turusen esikoispojalle, joka syntyi saman vuoden kesällä.

Omaa nimeä kantavan levyn julkaiseminen on ollut Tuomas J. Turusen pitkäaikainen haave. Myös trio-kokoonpano on ollut lähellä sydäntä, koska Turusen rakkaus jazzmusiikkia kohtaan on syttynyt kuuntelemalla tunnettujen amerikkalaisten jazzpianistien triolevyjä. Ensimmäinen Turusen teinivuosina ostama jazzlevy oli Bill Evansin legendaarinen Sunday At The Village Vanguard. Turunen kokee Evansin lyyrisyyden kuuluvan hänen soitto- ja sävellystyyliinsä jopa nykyään, vaikka sen jälkeen vaikutteita on saatu useilta muiltakin jazzpianisteilta, kuten Chick Corealta, McCoy Tynerilta sekä Oscar Petersonilta. Esikuvistaan huolimatta debyyttilevyltä kuuluu vahvana Tuomas J. Turusen oma ääni säveltäjänä ja pianistina.

Tuomas J. Trion basisti Jori Huhtala ja rumpali Tuomas Timonen ovat tämän päivän kysytyimpiä muusikoita Suomen jazzkentällä. Tuomas J. Turunen onkin kasannut ympärilleen oikean unelmajoukkueen soittamaan omaa musiikkiaan, ja lopputulokseen hän on enemmän kuin tyytyväinen.

Dunkelin, Turusen, Huhtalan ja Timosen välinen yhteissoitto on erittäin kommunikoivaa. Yhtye johdattelee kuulijan tuulen nopeudella tunnelmasta ja äänimaisemasta toiseen. Soittajat toimivat joukkueena puhaltaen yhteen hiileen, mutta venyvät myös virtuoottisiin soolo-osuuksiin omilla instrumenteillaan. Suomalaisen metsän hiljainen seesteisyys sekä New Yorkin ainutlaatuinen ja monimuotoinen energia yhdistyvät yhtyeen musiikissa erittäin omintakeisella ja koskettavalla tavalla.

Biisilista

  1. Megetme
  2. Lexington
  3. Melancholy
  4. Monky
  5. Hymn
  6. Kayak
  7. Luca