Elegy For Thelonious
LevyLevyn tiedot
Esittäjä | Frank Carlberg |
Julkaistu | 8.3.2024 |
Soittajat | |
Levy-yhtiö | Sunnyside Records |
Tuottaja | Äänitys: Michael Perez-Cisneros
|
Kuuntele |
Biografia
Frank Carlberg kokosi monisäikeisen big bandin Monk-inspiroimalle levylleen.
Pianisti-säveltäjä Frank Carlbergin Elegy For Thelonious on seitsemän raidan mittainen seikkailu, jossa Carlberg lähestyy Thelonius Sphere Monkin alkuperäistä materiaalia oman sävellysidentiteettinsä kautta – lainaten ja muuntaen siitä “soluja ja sirpaleita”. Carlberg yhdistää fragmentteja eri lähteistä, joista lopulta syntyy kokonaan uusia kokonaisuuksia. Tämän prosessin tulokset ovat vaikuttavia.
“Monkin musiikki on edelleen yhtä elinvoimainen. Tämän albumin musiikilla ei ole aikomuksena imitoida alkuperäisiä teoksia vaan luoda Monkin taiteen inspiroimana hekilökohtaisesta näkökulmasta uusia sävellyksiä”, sanoo Carlberg.
Sunnyside Recordsin julkaisema albumi on vaikuttava jatko Carlbergin aiemmalle levylle Monk Dreams, Hallucinations and Nightmares (2017), joka on myös saanut inspiraationsa Monkin musiikista. Kyseinen levy keräsi ilmestyttyään laajalti kiitosta; viisi tähteä DownBeat-lehdessä ja Buffalo News hehkutti albumia “upeaksi ja originaaliksi”.
Carlberg on lähestynyt Monkin musiikkia monissa eri yhteyksissä: niin arvostettuna pianistina, pienempien jazzkokoonpanojen jäsenenä kuin kokeellisemman, ison jazzorkesterin säveltäjänä ja johtajana. Elegy For Thelonious -levyllään Carlberg toimii orkesterin johtajana, antaen itselleen tutun pianistin roolin loistavalle Leo Genoveselle (tuttu mm. Esperanza Spaulding -yhteyksistä).
Osa kappaleista on pitkälti abstrakteja verrattuna inspiraationlähteinä toimineisiin Monkin sävellyksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi kappaleet Wrinkle On Trinkle (Trinkle Tinkle), Out Of Steam (Locomotive) sekä Scallop’s Scallop (Gallop’s Gallop). Muilla raidoilla yhteys alkuperäiskappaleisiin on helpommin löydettävissä – tästä esimerkkinä Brake Tune (Brake’s Sake), jossa loistavina solisteina toimivat tenoristi Hery Paz ja koskettimissa Leo Genovese.
Levyn avausraita Spooky Rift We Pat on anagrammi Monkin kappaleista Tea For Two ja Skippy. Kappaleen solisteina kuullaan tenoristi Adam Kolker, trumpetisti David Adewumi, vokalisti Christine Correa sekä lentävää saksofoni-solia. Wanting More -kappaleessa sanat ovat perua Monkin sanonnasta “Always Leave Them Wanting More”. Correan ja Priya Carlbergin laulun lisäksi solistina toimii mestarillinen trumpetisti John Carlson.
Albumin nimikkoraita Elegy for Thelonious on levyn keskeisin kappale ja siinä yhdistyy moni elementti. Yusef Kommuniyakaan runo, jonka Correa lausuu, luo alussa mietiskelevän tunnelman. Sitä seuraa virsi Abide With Me (jonka sävelsi muuan William H. Monk 1800-luvulla) Correan ja Priya Carlbergin laulamana, ja joka on myös Thelonious Monkin Monk’s Music -levyllä. Solisteina esiintyvät pasunisti Brian Drye, kornetisti Kirk Knuffke sekä Lyricon-instrumentin (70-luvulta lähtöisin oleva analoginen “saksofonisyntetisaattori”) kanssa hääräävä Jeremy Udden.
“Olen valinnut jokaiseen kappaleeseen solistit erityisesti heidän ominaispiirteiden takia ja sitä kautta halunnut korostaa heidän persoonallisuuksiaan ja vahvuuksiaan. Vaikka levyllä onkin runsaasti tarkkaan kirjoitettua materiaalia, olen myös aina innolla ottanut vastaan kunkin orkesterinjäsenen oman panoksen”, Carlberg kertoo.
Biisilista
- Spooky Rift We Pat
- Out Of Steam
- Wanting More
- Elegy For Thelonious
- Gallops Gallop
- Wrinkle On Trinkle
- Brake Tune