Siirry pääsisältöön
Raoul Björkenheim Ecstasy

Doors of Perception

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäRaoul Björkenheim Ecstasy
Julkaistu2017
Soittajat
Levy-yhtiöCuneiform Records
Tuottaja

Recorded and mixed by Markus Kärki 

Mastered by Pauli Saastamoinen @ Finnvox Studios 2017

Produced by Raoul Björkenheim

Kuuntele

Biografia

Raoul Björkenheim Ecstasyn kolmas albumi julkaistiin lokakuussa 2017 Cuneiform Recordsin kautta. Vuosien myötä yhtye on saavuttanut luottamuksen, josta levy on syntynyt.  Doors of Perception on tiivis tutkimusmatka tuntemattomaan.

Raoul Björkenheimin musiikin kartanossa on useita huoneita, ja kolmannen Cuneiformin julkaiseman albumin, Doors of Perceptionin, myötä kitaristi Ecstacy-yhtyeineen avaa erityisen eläväisen sekä epävakaan uuden portaalin. Levy vangitsee epätavallisesti työskentelevän kokoonpanon kurkottamassa uusiin lamauttaviin ulottuvuuksiin, jonka kehyksiä määrittelevät niin kudos, fiilis ja kiemuraiset melodiat kuin rytmiset ja harmoniset rakenteetkin.

Levyllä soittavat Björkenheimin pitkäaikainen partneri, innovatiivinen rumpali Markku Ounaskari, nuori ja pelottavan tuottelias basisti Jori Huhtala sekä saksofonisti Pauli Lyytinen, ja yhdessä Ecstasy jatkaa äänipalettinsa laajentamista. Seitsemän vuoden aikana muusikot ovat kehittäneet kiinnostavan yhteyden. Laajalti omaperäinen, ehdottoman rohkea ja anteeksipyytämättömän pohjoismaalainen musiikki virtaa luotaantyöntävästä suomalaisesta maisemasta ja kiivastahtisesta Helsingistä, missä bändi sai alkunsa.

 “Bändi on todella kehittynyt viime vuosien aikana. Olemme päässeet siihen pisteeseen, jonka toivoimme saavuttavamme”, Björkenheim sanoo. ”Menimme studioon mukanamme joitakin luonnoksia, mutta suurimmaksi osaksi musiikki luotiin spontaanisti, ja siitä syntyy ajatus jatkuvasta keskustelusta. Viisi vuotta sitten emme olisi voineet tehdä tätä, koska emme olleet vielä saavuttaneet tämänkaltaista luottamusta.”

Varma merkki kvartetin syvästä yhteydestä on heidän tapansa kiteyttää ideat ja ajatukset. Doors of Perception on järjestetty tajunnanvirran ja vaikutelmien junaksi, jonka kaikki kymmenen raitaa ovat alle viisi minuuttia. Enemmän kuin pidennettyjen muotojen tai laajojen äänimaisemien tutkiminen, musiikkia leimaavat ytimekkäät sanomat ja tiivistetty draama. Silti Doors of Perception -levyltä ei puutu suuruutta. Albumin avausraita ”Ides of March” on pahaenteinen kirkkokappale, joka räjähtää kuin ukkosmyrsky vain kirkastuekseen jyskyttävään bassokulkuun ja paksusti soivaan kitarasointuun. ”Buzz”, albumin lyhyin kappale, on Ounaskarin seittimäisen symbaalityön ajama, horjuva matka läpi lukuisten asemien.

Edellistä seuraa epäluuloinen mutta itsepintaisen avara ”Surf Bird”, joka esittelee Lyytisen laulavaa itä-kohtaa-lännen -huilusoittoa. Albumin pisin raita, ”Elemental” on myös eniten miellyttävästi sopusointuinen, käärmeikäs vierailu, joka virittäytyy Lyytisen kiihkeän sopraanosaksofonin ja Björkenheimin täyteläisen soiton taajuudelle. Pauhaavalla basso saksofonilla ja kohoavalla kitara säkeellä kappale, ”Talkin’ to Me?”, on asiaankuuluvan taistelunhaluinen, samalla kun se etenee kuin kutsuna arvoitukselliseen maanalaiseen maailmaan. Levyn lopettaa ”Ecstasy Dance”, oikeamielinen ilon purskahdus, joka viuhahtaa horisonttiin kuin ehdottamalla jälleen uutta ovea, josta astua.

Vaikka pitkät musiikilliset rakenteet eivät ole Björkenheimille vieraita, Doors of Perceptionin tarinan kaarelta hän halusi muuta. Levy etenenee kappaleesta toiseen oman sisäisen logiikkansa mukaan; paljolti kuin jokainen kappale olisi tarkasti kalibroitu äänen mikrokosmos. ”Tavallaan se on vastakulttuurista”, Björkenheim toteaa. ”Se on kuulijalle kutsu astua maailmaan, joka saattaa olla hämmentävä; en kuule walking bass -linjaa, onko tämä jazzia? Se saattaa olla hieman haastavaa, mutta samalla myös kutsu.”

Doors of Perception -albumin myötä Björkenheim ja Ecstasy tarjoavat jotakin nykypäivälle harmillisen harvinaista; musiikkimatkan, jonka päämäärä on tuntematon ja ennalta-arvaamaton.

Raoul Björkenheim: electric 6– and 12–string guitars
Pauli Lyytinen
: bass, tenor, alto and soprano saxophones, wood flute
Jori Huhtala: doublebass
Markku Ounaskari: drums and percussion

Biisilista

  1.  Ides of MarcheCsTaSy
  2. Answer It!eCsTaSy
  3. BuzzeCsTaSy
  4. Surf BirdeCsTaSy
  5. Elemental eCsTaSy
  6. Talkin’ to Me?eCsTaSy
  7. Doors of Perception Raoul Björkenheim
  8. Jitterfug Raoul Björkenheim
  9. SunflowereCsTaSy
  10. Ecstasy Dance  Raoul Björkenheim