Siirry pääsisältöön
OK:KO
Alder Ego
Timo Lassy & Teppo Mäkynen Duo

Ateneum 2019

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäOK:KO
Alder Ego
Timo Lassy & Teppo Mäkynen Duo
Julkaistu22.5.2020
TyyppiLP, CD, digi
Soittajat
Levy-yhtiöWe Jazz Records
Tuottaja

Jakelija Suomessa: Playground Music
Sävellykset: Okko Saastamoinen (1.) / Toomas Keski-Säntti (2.) / Joonas Leppänen (3. & 4.) / Timo Lassy & Teppo Mäkynen (5. & 6.)
Äänitys, miksaus ja masterointi: Juho Luukkainen
Valokuvat: Roope Pokki
Tuotanto ja design: Matti Nives

ÄänityspaikkaAteneum
Kuuntele

Biografia

Helsinkiläisen We Jazz -levymerkin We Jazz Live Plates -sarjan toinen numero vie kuulijan Ateneumin taidemuseoon. Toinen We Jazz Live Plates -albumi kulkee nimellä Ateneum 2019, ja levyllä esiintyvät OK:KO, Alder Ego sekä Timo Lassy & Teppo Mäkynen.

We Jazz Live Plates -sarjan osa 2 vie kuulijan Ateneum-museoon, jossa keväällä 2019 esiintyivät Timo Lassy & Teppo Mäkynen, OK:KO ja Alder Ego. Kultakin kuullaan uudella julkaisulla kaksi kappaletta, jotka johdattavat museokeikkojen intensiiviseen tunnelmaan upeasti. Singlelohkaisuna levyltä kuullaan  Alder Egon Mystery Room Nr. 6.

"Live Plates -sarjan ajatus on tallentaa tämän ajan liikehdintää live-puolella", kertoo We Jazzin taiteellinen johtaja Matti Nives. "Ajatuksemme on tarjota kuulijoille tutustumismahdollisuus muutamaankin upeaan bändiin samalla kertaa, ja kertoa jotain myös keikkapaikoista. Ateneumissa kuuluvat museon bistron tila ja kahvilassa kilisevät astiat, jotka muodostuvat osaksi levyn äänimaisemaa. Kappaleiden valinnassa painottuu se, miten levyllä alkanut tarina jatkuu livenä bändien sopeutuessa kuhunkin tilanteeseen. Hyvä live-levy saakin kuulostaa erilaiselta kuin studioalbumi. Tässä tärkeässä roolissa on levyt äänittänyt, miksannut ja masteroinut luottoteknikkomme Juho Luukkainen."

Rumpali Joonas Leppäsen johtama Alder Ego esittää jopa arkkitehtonisen kuuloista nykyjazzia, jossa geometriset muodot kohtaavat säästeliään tilankäytön. Albumilla kuullaan uusi tulkinta Leppäsen sävellyksestä Cubism, ja lisäksi ennenjulkaisematon kappale Mystery Room Nr. 6, joka kulkee eteenpäin vastustamattomasti Leppäsen rumpujen ja Teemu Åkerblomin basson luomaan vahvaan rytmiikkaan nojaten.

Teosto-palkintoehdokkuudella huomioitu OK:KO kuulostaa livenä levyään sähköisemmältä Toomas Keski-Säntin vaihtaessa pianon Fender Rhodesiin. Yhtyeen keikkailmaisussa on syvyyttä ja lennokkuutta, ja sen "spiritual jazziksi" levyllä kutsuttu musiikki nousee uudelle tasolle vaivattoman oloisesti. Levyn alkuun kuultavat kappaleet Syrtti ja Piik osoittavat Emma-ehdokkaaksikin nousseen nuoren bändin olevan huimassa kehitysvaiheessa. Yhtyeessä mukana ovat sen liideri, rumpali Okko Saastamoinen, kosketinsoittaja Toomas Keski-Säntti, tenorisaksofonisti Jarno Tikka ja basisti Mikael Saastamoinen.

Timo Lassy ja Teppo Mäkynen kuuluvat maamme kiistattomiin jazztähtiin ja osoittavat Ateneum 2019-levyllä jälleen kerran miksi näin on. Kappaleet Fallow ja Goldenrod ovat tuttuja jo duon viimevuotiselta albumilta, mutta levyllä lyhyet näkäykset kasvavat livenä huikeisiin mittoihin toisiinsa luottavan kaksikon heittäytyessä hetkeen. Yhteisestä improvisaatiosta kasvaa jo kahden biisin mitassa lukuisia yllätyksiä ja käänteitä sisältävä johdonmukainen tarina.

Ateneum 2019 (We Jazz Live Plates Vol. 2) julkaistaan 22.5. vinyylinä, CD:nä ja digitaalisesti. We Jazz Records julkaisee samana päivänä myös sarjan kolmannen osan, Lonna 2019 (We Jazz Live Plates Vol. 3).

OK:KO
Okko Saastamoinen, rummut / Jarno Tikka, saksofoni / Toomas Keski-Säntti, Fender Rhodes / Mikael Saastamoinen, basso

Alder Ego
Joonas Leppänen, rummut / Tomi Nikku, trumpetti / Jarno Tikka, saksofoni / Teemu Åkerblom, basso

Timo Lassy & Teppo Mäkynen
Timo Lassy, saksofoni / Teppo Mäkynen, rummut

"Syrtti on viiden tähden albumi. Elävänä OK:KO-yhtyeen musiikki oli kuitenkin vielä huikeampi kokemus. Se oli kuin siirtyisi mustavalkoisesta Kupkan rajattomaan väripalettiin. Tunnelma, muusikoiden ja yleisön vuorovaikutus tekivät keikasta ikimuistoisen."
– Katri Kallionpää, Jazzkeittiö-blogi / Nyt-liite

"A fine progressive mix of creations."
– John Osborne / Jazz FM

"Nice!"
– Toshio Matsuura / Worldwide FM

"Brilliant!"
– Marcus Rosario / Darker Than Wax

Biisilista

  1. OK:KO: Syrtti
  2. OK:KO: Piik
  3. Alder Ego: Cubism
  4. Alder Ego: Mystery Room Nr. 6
  5. Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Fallow
  6. Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Goldenrod