Siirry pääsisältöön
UMO Helsinki Jazz Orchestra
Linda Fredriksson

Agatha 2

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäUMO Helsinki Jazz Orchestra
Linda Fredriksson
Julkaistu26.8.2022
Soittajat
Levy-yhtiöRicky-Tick Records
Tuottaja

Kaikki sävellykset ja sovitukset: Kerkko Koskinen

ÄänityspaikkaFinnvox Studiot, kesäkuu 2022
Kuuntele

Biografia

Säveltäjä Kerkko Koskisen, saksofonisti Linda Fredrikssonin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran syksyllä 2022 julkaistua yhteislevyä Agatha 2 voidaan hyvällä syyllä pitää merkkitapauksena.

Alunperin Ultra Bran musiikillisena moottorina tunnetun Kerkko Koskisen jylhä sävelkieli kohtaa Juniper-levynsä myötä kansainväliseksi jazztähdeksi nousseen Linda Fredrikssonin näkemyksellisen ja herkän tulkinnan, sekä maan johtavan big bandin UMO Helsinki Jazz Orchestran sävykkään soinnin. Oman mausteensa kokonaisuuteen tuo se, että jatko-osa on ensimmäisen Agatha-levyn (2007) tapaan kotimaisen jazzin 2000-luvun uuteen nousuun keskeisesti vaikuttaneen Ricky-Tick Recordsin ensimmäinen uutuusjulkaisu yli kymmeneen vuoteen. 

”Musiikillinen ajatus levyllä on keskittyä erityisesti melodioihin ja haikeaan tunnelmaan. Taustalla on vähän surumielinen nostalginen tunne”, kertoo Kerkko Koskinen. ”Tunne ei ole ahdistava tai synkkä. Siitä saa kiinni jos ajattelee vaikka kauan sitten päättyneen avioliiton onnellisimpia hetkiä. Se on hyvä fiilis mutta totta kai siinä on vähän surumielistä haikeutta mukana.”

Agatha 2 on musiikkia, jossa suuren yhtyeen ja sen solistin ilmaisua hyödynnetään laajalla skaalalla. Koskisen sävellysten mittakaava yltää vaivattomasti suuren kankaan laidalta toiselle, ja levy soi ennen kaikkea kokonaisuutena. Koskisen sävellysten elokuvallinen tunnelma yhdistää kahta Agatha-levyä. Toisaalta albumit ovat säveltäjän näkökulmasta jopa ”lähestulkoon toistensa vastakohtia”, uudemman osan ollessa intiimimpi ja ilmavampi ja kevyempi. ”Mun mielessä tää on auringonpaisteinen ja valoisa päivän levy”, Koskinen kuvailee. 

Koskinen kuvaa musiikkiaan paremman puutteessa ”fellinimäiseksi” ja tarjoaa Parade-kappaletta esimerkiksi sävellystensä epäsymmetrisistä rakenteista. Kun musiikki on tunnelataukseltaan voimakasta ja dynaamista, tarvitaan sen tulkitsijoilta ymmärrystä ja herkkyyttä.

”Rumpujen rooli on levyllä tavallista pienempi ja säestävä”, toteaa Koskinen. ”Halusin välttää kompin kovaa paahtoa ja tuoda esille mieluummin kauniita sointivärejä ja melodiaa. Kaiken päällä on Lindan puhutteleva soitto. Puhuimme paljon levyn teemasta ja hän herkkävaistoisena soittajana ymmärsi täydellisesti, mistä on kyse”.

Solistina Agatha 2:lla kuultava saksofonisti Linda Fredriksson on muusikko, jonka ilmeinen soitannollinen lahjakkuus palvelee aina musiikillista kokonaisideaa. Solistina Fredriksson kykenee äärimmäisen herkkään ja puhuttelevaan tulkintaan. Hänen soittonsa on rehellistä ja haavoittuvaista. Koskinen hyödyntää solistinsa ilmaisuvoimaa ja äärimmäisen korkeatasoisen big bandin voimaa harkiten, tyylikkäästi ja omaperäisesti. Agatha 2 ei ole ”vain” jazzlevy.

Biisilista

  1. Promenade
  2. Sokeana hetkenä
  3. Parade
  4. Piana
  5. Mare
  6. Notte
  7. Anime Waltz
  8. Quiberon