Ville Rauhala

basisti
ville-rauhala

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Ville Rauhala (s. 1976) lienee jazzpiireissä tunnetuin ansioistaan tamperelaisen Black Motor -jazzyhtyeen basistina, mutta puuhailee mies musiikin kentällä paljon muutakin. Rauhala aloitti bassonsoiton teini-ikäisenä ja on soittanut ammatikseen vuodesta 1994 lähtien, ensimmäisten yhtyeiden ollessa niin blues- ja jazz-painotteisia, kuten Groovy Eyes and Hot Pants, kuin rockimpiakin kokoonpanoja, kuten Stringbeans. Rauhala opiskeli kontrabassonsoittoa Tampereen Filharmonisen Orkesterin Pauli Tammiahon johdolla vuosina 1995-2007, mutta opiskeli hän myös Tampereen yliopistossa etnomusikologiaa muutaman vuoden ajan 90-luvun puolivälissä.

Improvisoivan Black Motor -trion lisäksi Rauhala on esiintynyt ja äänittänyt useiden muiden artistien ja yhtyeiden kanssa, esimerkiksi saksofonisti Masa Orpanan, saksofonisti Petrio Niemisen, pasunisti/haitaristi Kusti Vuorisen, Rakkan ja Olmarin Unionin kanssa. Rauhala esiintyy Tampereella usein myös teatterimuusikkona sekä studiomuusikkona laajasti populaarimusiikin kentällä. Hän on vieraillut vuosien varrella muun muassa Ville Leinosen, Pate Mustajärven sekä M.A. Nummisen levyillä sekä tehnyt yhteistyötä laulaja-lauluntekijä Janne Laurilan ja kitaristi-laulaja Pauli Hanhiniemen kanssa. Vuonna 2006 Rauhala liittyi Hehkumoon, Hanhiniemen vetämään nykykansanmusiikkiyhtyeeseen, joka on julkaissut kaksi albumia. Rauhala esiintyi myös Hehkumon riveissä Anna Liisa (Minna Canth) -musikaalissa, joka sai ensi-iltansa vuonna 2011.

Vuonna 2010 Rauhala julkaisi ensimmäisen soololevynsä Freedom - 8 Episodes ja valmistelee parhaillaan toista soololevyään. Rauhala on soittanut myös muun muassa Grillin' Willie And The Vegetarians -yhtyeen, Juurikadun orkesterin sekä Hannibal & Joku Roti Mafian julkaisuilla. Vuonna 2012 Ville Rauhala ja saksofonisti Sami Sippola julkaisivat duo-levyn Muscle Kings of Mexico (Fear no man!), ja miesten yhteistyö, joka sai alkunsa jo 1990-luvulla, jatkuu edelleen.