Valtteri Laurell Pöyhönen

kitaristi/ säveltäjä/ sovittaja/ tuottaja
valtteri-poyhonen

Valtteri Laurell Pöyhönen (s. 1978) on suomalainen säveltäjä, sovittaja, muusikko ja tuottaja. Pöyhönen, yksi tämän hetken johtavista nuorista jazzmuusikoista Helsingin sykkivässä jazz-elämässä, on niin Dalindèo-sekstetin kuin tuoreehkon, kotimaisen jazzkentän huippunimistä koostuvan 17-jäsenisen Ricky-Tick Big Bandin nokkamies.

Pöyhönen on opiskellut jazzsävellystä Helsingissä, Pariisissa sekä Rotterdamissa. Kitaransoiton lisäksi hän taitaa pianon, vanhat Casio-synat sekä elektroniikan.

Pöyhönen kertoo, että hänen tavoitteitaan säveltäjänä on käyttää jazzin kieltä tavalla, joka puhuttelee myös genreen vähemmän perehtyneitä kuulijoita. Kunnianhimoisuus sekä lähestyttävyys yhdistyvätkin Pöyhösen tuotannossa moninaisten vaikutteiden kirjoon. Häntä inspiroivat säveltämistyössä niin perinteinen swing-jazz kuin vierailemissaan kaupungeissa kohtaamansa tunnelmat: mm. Dalindèo – yhteen arvostusta nauttineen kolmannen albumin aiheena on Helsingin Kallio, ja kaupunginosaan liitetyn rosoisen romantiikan voikin kuulla levyllä vaikkapa rautalankamusiikin pohjavirrassa sekä sahan ulinassa. Visuaalisuuden sekä elokuvallisuuden tuntu onkin vahvasti läsnä Pöyhösen projekteissa.

Pöyhönen asuu tällä hetkellä Helsingissä ja Berliinissä, Saksassa.

ed. Annamari Innanen 4.3.2014