Tom Nekljudow

rumpali
tom-nekljudow

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Tom Nekljudow (s. 1960) on tullut tällä vuosituhannella jazzyleisölle tutuksi saksofonisti Juhani Aaltosen trion rumpalina. Freejazz onkin ollut Nekljudowin ominta aluetta jo teini-ikäisestä lähtien, mutta vuosien varrella hän on ehtinyt tutustua perin pohjin myös lukuisiin muihin musiikkikulttuureihin, kuten afrokuubalaiseen ja intialaiseen musiikkiin. Kiinnostus maailmanmusiikkiin vei Nekljudowin myös Sakari Kukon Piirpauke-yhtyeeseen, jossa hän soitti 1980-luvun alkupuolen.

Eräs Nekljudowin ensimmäisistä jazzbändeistä oli kitaristi Raoul Björkenheimin vuonna 1976 perustama Arbuusi. Trio keikkaili aktiivisesti vuosikymmenen lopun villeinä vuosina, tuoden oman jazzmausteensa punkin ja uuden aallon määrittämään musiikkielämään. Vuonna 1983 Nekljudow aloitti opiskelut Edward Vesalan johdolla ja liittyi basisti Antti Hytin kvartettiin. Samoihin aikoihin syntyi Roommushklahn, jossa soitti Björkenheimin, Nekljudowin sekä Hytin lisäksi saksofonisti Jone Takamäki sekä pianisti Jarmo Savolainen. Rumpali oli mukana myös Björkenheimin Krakataun varhaisessa versiossa 1980-luvun lopulla ja lyömäsoittajana kitaristi Hasse Wallin Afro-Linessa.

1990-luvun alkupuolella Nekljudow osallistui maamme musiikkielämään säästeliäästi, mutta häneen saattoi kuitenkin törmätä silloin tällöin rhythm & blues -keikoilla. Näkyvä paluu tapahtui jazzia ja etnisen musiikin elementtejä yhdistäneessä Otná Eahket -triossa Antti Hytin ja Jone Takamäen kanssa vuonna 1997. Kolmikko muodosti myös ytimen vuosituhannen vaihteessa syntyneeseen Suhkan uhkaan, jonka debyyttialbumilla Suhka Nekljudowia kuultiin pitkästä aikaa jazzlevyllä. Juhani Aaltosen trion hyvän julkaisutahdin myötä Nekljudowista tuli pian TUMin katalogissa paljon taltioitu rumpali. Yksi viime vuosien kiinnitys on Juhani Aaltosen trion lisäksi ollut myös puhaltaja Jorma Tapion Rolling Thunder.