Timo Kämäräinen

kitaristi/ säveltäjä
timo-kamarainen

Kuva/ Photo: Veijo Hyvänen

Timo Kämäräinen (s. 1979) soitti lapsena sekä pianoa että kitaraa, mutta 11-vuotiaana saadun ensimmäisen sähkökitaran myötä pääinstrumentin valinta oli helppoa. Kuopion musiikkilukiovuosinaan Kämäräinen opiskeli Kuopion konservatoriossa, ja 1990-luvun lopussa hän kartutti taitojaan pari vuotta Helsingissä Stadian (nyk. Metropolia) pop/jazz-linjalla. Sibelius-Akatemian jazzosastolla hän aloitti syksyllä 2001, jolloin ura aktiivisena ja laaja-alaisena freelancer-muusikkona oli jo hyvässä vauhdissa. Pian Ismo Alanko kiinnitti kitaristin Säätiö-bändiinsä, jossa hän on soittanut vuonna 2002 äänitetystä Elävää musiikkia -livealbumista lähtien.

Eräs Kämäräisen ensimmäisiä jazzyhtyeitä pääkaupunkiseudulla oli vuonna 2001 perustettu Eeppi Ursin Band. Aivan toisenlainen taas tyyliltään on Pepa Päivisen kvartetti, joka syntyi, kun saksofonisti otti Kämäräisen trionsa vahvistukseksi vuonna 2004. Toinen trio, jota kitaristi on viime vuosina vierailijana usein keikoilla vahvistanut, on basisti Tuure Kosken, vibrafonisti Severi Pyysalon ja rumpali Marko Timosen Turgan Trio. Kämäräisen omista yhtyeistä aktiivisemmin maamme klubeja on kiertänyt kitaristin vetämä särmikäs rock-trio Beagon. 

Kämäräisen oma debyyttialbumi Unea (omakustanne) ilmestyi vuonna 2005, jonka jälkeen hän keikkaili jonkin verran levyn musiikkia esittäneellä kokoonpanolla. Kämäräisen toinen sooloalbumi Pulpae julkaistiin vuonna 2010, joka on debyyttiä selkeästi kitaravetoisempi albumi, ja eräänä pyrkimyksenä olikin uudistaa klassista sähkökitarainstrumentaalin muotoa.

Vaikka Kämäräinen tunnetaan ehkä parhaiten rock-henkisistä pesteistään, hän on monipuolinen ammattilainen, jolta sujuu luontevasti myös herkempi ilmaisu, esimerkiksi Castafioren Korut -laulutrion säestäminen. Toukokuussa 2007 hän soitti sähkökitaristina Radion sinfoniaorkesterin ja UMOn yhteiskonsertissa.