Teemu Salminen

saksofonisti/ klarinetisti/ huilisti
teemu-salminen

Profiili

Syntynyt1953
Yhtyeet

UMOssa saksofonin lisäksi vaativien klarinetti- ja huiluosuuksien sekä improvisoitujen soolojen taitajaksi erikoistunut Teemu Salminen (s. 1953) on tunnettu päämäärätietoisista työtavoistaan ja kunnianhimoisesta pyrkimyksestään kohti yhä laadukkaampaa ja idearikkaampaa musiikillista ilmaisua. Hän korostaa koulutuksen ja yksilöllisen ajattelun merkitystä muusikon ja säveltäjän työssä. Niinpä Salmisen sävellykset, sovitukset ja tulkinta ovat huippuunsa hioutuneita, mutta hänen teoksensa eivät silti tunnu koskaan rutiinilta, vaan elementit ovat meheviä ja niissä on tarttumapintaa. Myös UMO esittää Salmisen tuotantoa. Jo edellämainittujen instrumenttien lisäksi monipuolinen muusikko soittaa myös sopraano-, altto- ja baritonisaksofonia, bassoklarinettia, pikkoloa, alttohuilua ja bassohuilua.

Salminen opiskeli Sibelius-Akatemiassa solistisella osastolla klarinetin- sekä huilunsoittoa. Pari vuotta opiskeltuaan Salminen liittyi osaksi UMOa sekä Jukka Linkola Octetia, joista jälkimmäinen kierteli ahkerasti Ruotsissa, Tanskassa sekä Yhdysvalloissa. Valmistuttuaan Salminen jatkoi opiskelujaan New Yorkissa muun muassa Miles Davisin kanssa soittaneiden Steve Grossmanin ja Bob Bergin johdolla. Salminen on Tapiola Big Bandin perustajajäseniä ja UMOssakin hän on toiminut lähes sen perustamisesta lähtien.

UMOn lisäksi Suomen puhallinsoittajien ykkösnimiin kuuluva Salminen on soittanut useissa projekteissa, vaikka oman kokoonpanon johtamiseen hänellä onkin jäänyt melko vähän aikaa. Aiempia kvartettikokoonpanoja seurasi vuonna 2002 perustettu, suomalaisista eturivin jazzpuhaltajista ja -soittajista koostunut Teemu Salminen Septet, joka teki Jazzliiton kiertueen 2003 ja keikkailee edelleen satunnaisesti.