Klaus Suonsaari

rumpali/ säveltäjä/ sovittaja/ opettaja
klaus-suonsaari

Profiili

Syntynyt1959
Linkit
Yhtyeet

Klaus Suonsaari (s. 1959) on asunut New Yorkissa jo 1980-luvun puolivälistä lähtien, mutta hän on vaikuttanut myös kotimaisella jazzkentällä jatkuvasti. Rumpali käy Suomessa säännöllisesti, sekä esiintymässä että opettamassa Sibelius-Akatemiassa ja Pop & Jazz Konservatoriossa. Uusin aluevaltaus on oma levymerkki KSJazz, jonka katalogista suuri osa on uutta suomalaista jazzia.

Suonsaari kasvoi musikaalisessa perheessä Helsingissä, jossa soitettiin ja kuunneltiin paljon musiikkia: myös jazzin tuleva rumpali löysi perheensä levyhyllystä. Suonsaari aloitti klassiset pianotunnit 6-vuotiaana, ja rummut tulivat kuvioihin mukaan vasta 14-vuotiaana, kun kiinnostus rytmimusiikkia kohtaan kasvoi. Kesällä 1974 hän osallistui Pop/Jazz Konservatorion järjestämälle kesäleirille, jossa hän ensi kertaa sai ammattimaista rumpuopetusta, ja joka toimi suurena inspiraationa nuorelle muusikonalulle.

Jazzin lisäksi Suonsaari ehti 1970-luvun loppupuolella opiskella Lahden konservatoriossa ja soittaa klassista musiikkia esimerkiksi lyömäsoittajana Lahden kaupunginorkesterissa. Rytmimusiikillinen polku jatkui vuonna 1979 rumpu- ja sävellysopinnoilla Bostonissa Berkleen jazzkoulussa, josta valmistuttuaan rumpali siirtyi New Yorkiin. Ensimmäinen oma albumi Reflecting Times (Storyville Records) ilmestyi vuonna 1988, mukana nimekkäitä jenkkijazzareita. 1990-luvulla Suonsaari teki puolenkymmentä albumia, joilla maineikkaiden soittokumppanien lista jatkui entisestään samala keikkaillen eri kokoonpanojen kanssa ympäri Yhdysvaltoja, Kanadaa sekä Eurooppaa. Vuonna 1992 Suonsaari palkittiin Pori Jazzeilla Vuoden taiteilijaksi kansanvälisestä urastaan New Yorkin jazzkentällä.

Klaus Suonsaarta on nimitetty suomalaisen jazzin lähettilääksi New Yorkissa, eikä syyttä. Muusikoiden vierailut kumpaankin suuntaan ovat jatkuneet jo pitkään, ja rumpalin perustaman levymerkin myötä kotimainen jazz saa aiempaa enemmän näkyvyyttä vaikeilla Pohjois-Amerikan markkinoilla. Hieno, kolmen eri jazzsukupolven muusikoista muodostuva yhtye Nordic Trinity on Suonsaaren, saksofonisti Juhani Aaltosen ja kitaristi Mikko Iivanaisen kokoonpano, joka julkaisi debyyttilevynsä Wonders Never Cease (KSJazz) keväällä 2006 ja on keikkaillut sen jälkeen ahkerasti.