Siirry pääsisältöön

Jari Hongisto

pasunisti
jari-hongisto

Kuva/ Photo: Taavetti Alin

Profiili

Syntynyt1960
Yhtyeet

Jari Hongisto (s. 1960) on omimmalla alueellaan mielikuvituksellisessa freejazzissa, mutta monipuolisen ja työteliään pasunistin skaala on laaja: hän puhaltaa usein UMOn pasuunapultissa ja on soittanut uransa varrella myös klassista musiikkia sekä studiosessioita pop- ja rocklevyillä. 1970-luvun lopulla pasuunaopinnot aloittanut Hongisto kävi hakemassa tietoa instrumentin saloista Englannista, Yhdysvalloista ja Saksasta, ja 80-luvun aikana hän lunasti nopeasti paikkansa eräänä suomalaisen freejazzpasunismin tärkeimmistä nimistä.

Samanhenkistä soittoseuraa Hongisto löysi Edward Vesalan Sound & Fury -workshopeista, joissa soitti myös saksofonisti Jorma Tapio, jonka kanssa Hongisto luotsasi myöhemmin paljon keikkaillutta Hongisto-Tapio Quartetia. Pasunisti oli mukana myös Raoul Björkenheimin Krakataun varhaisessa versiossa sekä trumpetisti Jarmo Sermilän ja rumpali Jouni Kestin projekteissa. Noihin aikoihin alkoi myös hedelmällinen yhteistyö freebasisti Teppo Hauta-ahon kanssa.

Kansainvälisiin kuvioihin Hongisto pääsi Teppo Hauta-ahon ja saksofonisti Harri Sjöströmin kanssa Quintet Modernessa, mukana kaksi saksalaisen freejazzin huippumuusikkoa, Phil Wachsmann ja Paul Lovens. Erilaisten workshopien kautta löytyi uusia tuttavuuksia, ja 90-luvun alussa pasunisti oli aktiivisesti mukana Pori Jazzin Ultra Music Meeting -tapahtumissa. Kokonaan Hongisto ei kuitenkaan uppoutunut vapaaseen jazziin: perinteistä jazzilmaisua tarjosivat UMO-keikat, ja vuonna 1993 hän kokosi Duke Ellington -tribuuttioktetin, joka esiintyi muun muassa Pori Jazzissa.

90-luvun lopussa syntyi pasunistin laajalle ilmaisuskaalalle hyvin tilaa antava trio Sound Kitchen, kitaristina tanskalainen Hasse Poulsen ja basistina Teppo Hauta-aho. Nopeasti mukavaan nosteeseen päässyt kolmikko keikkaili aktiivisesti ja teki Vapaat äänet -kiertueen syksyllä 1999. Samalla äänitettiin debyyttilevy Pass Me the Wine, Please (AV-Art Records 2000). Sound Kitchen on esiintynyt silloin tällöin viime vuosinakin, ja trion vierailijoina on kuultu useita nimekkäitä jazzmuusikoita. Uudempia kokoonpanoja Hongistolle on rumpali Olavi Louhivuoren perustama Olavi Trio sekä saksofonisti Mikko Innasen kokoama 11-henkinen orkesteri Mikko Innanen 10+.