Ilpo Murtojärvi

kitaristi / säveltäjä / opettaja
ilpo-murtojarvi

Kuva / Photo: Olli Sulin

Profiili

Syntynyt1954
Yhtyeet

Ilpo Murtojärvi (s. 1954) on monipuolinen turkulainen kitaristi, säveltäjä, sovittaja ja soitonopettaja. Hän on soittanut monissa kokoonpanoissa ja projekteissa niin pop-, rock-, proge- ja jazzmusiikkia kuin iskelmää ja teatterimusiikkiakin. Teatterikeikat, jazzkokoonpanot sekä opetustyö työllistävät Murtojärveä edelleen.

Murtojärvi on syntynyt Huittisissa, mutta muutti alle parikymppisenä Turkuun Yellow-yhtyeen kitaristiksi. Varsinainen läpimurto tuli sittemmin legendaariseksi muodostuneen progebändi Kaamoksen riveissä vuonna 1978 ilmestyneen Deeds And Talks -albumin myötä. Kaamoksen jälkeen alkoi yhteistyö Jukka Alihangan kanssa. Tuloksena oli soololevy Avaus ja mm. Tuula Amberlan Lulu. Murtojärvi on tehnyt yhteistyötä mm. Anna Hanskin, Anneli Saariston ja Joel Hallikaisen kanssa, sekä soittanut Severi Pyysalon levyllä Autumn leaves, Severi comes sekä Riku Niemen ja Severi Pyysalon yhteislevyllä Marimba & Vibes. Suurelle yleisölle hän tuli tutuksi viimeistään televisiotyönsä kautta, kun hän soitti vakituisena kitaristina Yle TV2:n projekteissa Tuttu jutusta Laulavaan sydämeen.

Nykyisin Murtojärvi toimii lehtorina Turun konservatorion pop/jazz- linjalla.  Hänet valittiin vuonna 2015 Turku Jazzin Vuoden Artistiksi, mikä innoitti hänet säveltämään yhtyeelleen Ilpo Murtojärvi Quartetille uutta materiaalia. Yhtyeen debyytti Skylarks julkaistiin toukokuussa 2017.