Siirry pääsisältöön

Aleksi Ahoniemi

saksofonisti/ opettaja
aleksi-ahoniemi

Profiili

Syntynyt1968
Linkit
Yhtyeet

Aleksi Ahoniemi (s. 1968) ilmestyi suomalaisen rytmimusiikin kentälle 1990-luvun alussa ja tuli pian tunnetuksi funk- ja groovejazz-spesialistina. Ahoniemi opiskeli Oulunkylän Pop/Jazz Konservatoriossa saksofoninsoiton opettajaksi vuosina 1993-1998 ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazz-osastolta kesäkuussa 2006.

1990-luvun puolivälissä Ahoniemi keikkaili pääkaupunkiseudun klubeilla tiiviisti esimerkiksi soulbändi Ma Baker’s Soul Factoryn ja oman jazzfunk-yhtyeensä, vuonna 1994 perustetun Gonzon kanssa. Gonzo esiintyi Montreux’n jazz-festivaaleilla kesällä 1996, tanssitti yleisöä saman vuoden syksyllä Tampere Jazz Happeningin klubibändinä ja julkaisi lisäksi neljän kappaleen EP:n Medicine (SmoothArt 1996). Pian yhtyeen toiminta kuitenkin hiipui, kunnes se aktivoitui uudestaan 10-vuotisjuhliensa aikaan keikkailemalla sekä äänittämällä radionauhan, joka julkaistiin myös levynä.

Vuonna 2004 Ahoniemi perusti Korma-nimisen kvintetin, jonka musiikki on ilmeeltään akustisempaa kuin Gonzon, vaikka pohjavireenä kulkeekin tukeva afroamerikkalaisen musiikin rytmiikka. Urbaanimpaa soundimaailmaa edustaa studioprojekti A2, jossa Aaltosen kanssa soittivat monet kotimaisen jazzin kärkikaartiin kuuluvat nimet.

Rivimiehenä Ahoniemi on puhaltanut esimerkiksi Nuspirit Helsingissä: hänen soittoaan kuullaan sekä kollektiivin albumilla Nuspirit Helsinki (2002) että projektin livekokoonpanon keikoilla kotimaassa ja sen ulkopuolella. Hän on kuulunut laulaja Sami Saaren Sonics-yhtyeeseen vuodesta 1997. Funkjazzin ja muun rytmimusiikin lisäksi Ahoniemi on esiintynyt ja levyttänyt useiden rock- sekä iskelmämuusikoiden, kuten The Rasmuksen, Bomfunk MC’sin ja Janitan kanssa.

ed. Annamari Innanen 21.1.2014