Siirry pääsisältöön

Jukka Eskola Quintet

Yhtye
Jukka Eskola Quintet

Jukka Eskola tarttui trumpettiin 9-vuotiaana ja kuluneen 19 vuoden aikana hän on kasvanut tukevasti kiinni puhaltimensa varteen (yksistään vuonna 2005 miestä kuultiin noin kolmellasadalla keikalla). Vastavuoroinen symbioottinen liitos on kantanut myös runsaasti hedelmää: Nuspirit Helsinki, Teddy Rok Seven, Jimi Tenor Group, Quintessence, The Five Corners Quintet… ja siinä vasta lyhyt lista niistä yhteyksistä, joista tämä nimenomainen ihmisen ja koneen yhdistelmä on tullut tutuksi!

Koko vaarallisenlahjakkaan viisikon esittely haarautuvine historioineen vaatii jo turhan raskasta isojen alkukirjainten pudottelua, mutta jo nimien, kuten Teppo Mäkynen (rummut), Pope Puolitaival (saksofoni), Antti Lötjönen (basso) ja Jukkis Uotila (keys) pitäisi riuhtoa raskaita kelloja keinumaan suomalaisen nykyjazzin alkeisiin perehtyneiden parissa. The Five Corners Quintet ja Teddy Rok Seven ovat kuitenkin jotenkuten kokoavia kirjainyhdistelmiä, joiden alla ryhmän soitto on hioutunut yhteen. Tämän loistokkaan kokoonpanon funkin ja soulinkin puolelle harhaileva klubijazz kurottaa myös perinteisen jazzyleisön ulkopuolelle. Jukka Eskolan tylyn osuvasti nimetty esikoislevy Jukka Eskola (Free Agent Records 2005) kelpaakin yhtä passelisti kauniiden aamupäivien paahtoleiväntuoksuisiin fiilistelyihin kuin -PHAO! - lähtölaukaukseksi aamuöisiin välienselvittelyihin seinänaapurien kanssa.

Jukka Eskola Quintet on kerännyt runsaasti huomiota myös maailmalla. Eskolan edellinen levy, Freddie Hubbardille kumartava Hub Up (Stride Records 2006) julkaistiin yksinomaan Japanissa - jotain mitä ihan jokainen suomalainen jazzmuusikko ei ole tehnyt - ja bändi on vuodattanut hikeään mm. Pariisissa, New Yorkissa ja Tokiossa saakka. Tällä nimenomaisella hetkellä Helsinki on jazzdiggarin Valon Kaupunki, Big Easy ja Iso Persimoni ja vaikka ei olisikaan, niin näiden viiden huippulahjakkaan muusikon lavalla polkema intensiivinen groove saa korvat ja kainalot kukkimaan niin kauniisti, että periferioiden ja metropolien rajat hukkuvat pian tiheän lehvästön alle.