Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Sunnuntai 1.10.

helsinki

SunJazz: Kari Antila Quartet,Tenho Restobar, helsinki1.10. Klo 19:00

Kari Antila Quartet

Vapaa pääsy

Kari Antila on tehnyt pitkän uran jazzkitaristina ja säveltäjänä. Suomen lisäksi hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa omien yhtyeidensä kanssa ja myös "sideman”-tehtävissä. Antila on esiintynyt monilla tärkeillä kotimaisilla ja ulkomaisilla festivaaleilla kuten mm. Pori Jazz, Gent Jazz ja esiintynyt monien suomalaisten ja kansainvälisten huippumuusikoiden kanssa, kuten Jukka Perkon, Severi Pyysalon, Manuel Dunkelin, Alexi Tuomarilan, Will Vinsonin, Chad Lefkowitz-Brownin, Livio Almeidan, Teo Liman ja Eduardo Belon kanssa.

Kari Antila on julkaissut tähän mennessä 4 soololevyä omalla nimellään, jotka kaikki ovat saaneet kansallisessa ja kansainvälisessä jazzlehdistössä hyviä arvioita. Nyt julkaistava Kari Antilan viides albumi on nimeltään Dahill Road ja levyllä soittavat Kari Antila, Alexi Tuomarila, Kaisa Mäensivu ja Tuomas Timonen.

Kokoonpano
Kari Antila kitara ja voice 

Alexi Tuomarila piano 

Joonas Tuuri kontrabasso 

Tuomas Timonen rummut

salo

Panu Sa­vo­lai­nen Soolo @ SaloJazz Festival,Salon seurakuntatalo, salo1.10. Klo 14:00

keikka

Liput 18 €

Panu Savolaisen soolokonsertti tuo parrasvaloihin vibrafonin kaikkine sävyineen ja väreineen – varsin harvinaislaatuisesti yksin, ainoana instrumenttina. Kuulijaa hemmotellaan niin unenomaisella leijunnalla kuin perkussiivisella ja virtuoottisella rytmi-iloittelullakin. Vuosien varrella hioutunut konserttiohjelmisto koostuu Savolaisen omien, melodiarikkaiden sävellysten ohella lainakappaleista aina J.S. Bachista suomalaiseen iskelmään.

Vibrafonisti Panu Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona, säveltäjänä ja yhtyeenjohtajana niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. Suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen hän nousi vuonna 2009 perustetun Herd-trionsa sekä Herdin ja laulaja Aili Ikosen yhteisen Jazzbasilli-projektin myötä. Kolme albumia julkaisseen Herdin lisäksi Savolainen on johtanut mm. Toivo Kärjen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistanutta Toivo-yhtyettään sekä vuonna 2017 perustettua Panu Savolaisen Soivaa Trioa.

Omien yhtyeidensä ohella Panu Savolaista on nähty ja kuultu mm. JPP-kansanmusiikkiyhtyeen, Helsingin kaupunginorkesterin ja Sinfonia Lahden solistina sekä Vuokko Hovatta Kolmisin -yhtyeen jäsenenä. Hän on säveltänyt aktiivisesti musiikkia niin omille yhtyeilleen, lauluja mm. Riina Katajavuoren runoihin kuin kamarimusiikkiakin.

Omia Herd- ja Panurama-klubejaan Kansallisteatterin Lavaklubilla vuosina 2013-18 isännöinyt Savolainen valittiin Pori Jazzin Vuoden taiteilijaksi vuonna 2010.

Maanantai 2.10.

helsinki

Arttu Takalo & Anna-Sofia Tuominen,Koko Jazz Club, helsinki2.10. Klo 19:00

keikka

Liput 18€

Ovet klo 18:00
Konsertti klo 19:00

Arttu Takalo tarjoaa syksyyn upean duokonserttisarjan vaihtuvien vieraiden kanssa. Takalon isännöimä maanantain laulumatineat -sarjassa 2.10. Anna-Sofia Tuominen.

Arttu Takalo on vibrafonisti ja säveltäjä. Hän on säveltänyt niin kuoroille, big bandeille kuin kamari- ja sinfoniaorkestereillekin ja tehnyt musiikkia myös elokuviin. Anna-Sofia Tuominen on näyttelijä ja laulaja. Laulajana hänet tunnetaan mm. Tilhet, pajut ja muut -yhtyeestä.

Anna-Sofia Tuominen - laulu
Arttu Takalo - vibes

Louis Sclavis Quartet (FR),G Livelab, helsinki2.10. Klo 19:00

Louis Sclavis Quartet

keikka

Doors: 18:00
Showtime: 19:00

ECM-levymerkille neljällä vuosikymmenellä levyttänyt Louis Sclavis on 1980-luvulta asti raivannut tietään eurooppalaisen jazzin kärkeen. Ranskalaisklarinetisti kuuluu niihin pioneereihin, jotka näyttivät uuden raiteen eurooppalaiselle jazzille ja improvisoidulle musiikille kehittämällä oman persoonallisen akateemisuudesta vapaan ilmaisutavan.

70-vuotias ikoni palaa uuden yhtyeensä myötä klassiseen jazzkvartettikokoonpanoon: puhallinsoitin, piano, basso ja rummut. Pianisti Benjamin Moussay oli aikaisemmin soittanut Sclavisin kanssa kahdessa yhtyeessä. Basisti Sarah Murcia ja rumpali Christophe Lavergne olivat uusia kumppaneita, mutta heidän pitkä yhteinen soittokokemuksensa takaa sujuvan sulautumisen kokonaisuuteen.

Kiertueen järjestäjä: Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Association Jazzé Croisé, Spedidam, Adami

Kvartetin ensilevytys Characters on a Wall on saanut inspiraationsa Ernest Pignon-Ernestin katutaiteesta ja albumi äänitetty kuuluisassa La Buissonne -studiossa ECM-levy-yhtiön Manfred Eicherin toimiessa taiteellisena johtajana.

“There are some stunning compositions on this album, brought to life by all of the musicians involved. Sclavis is on top form, his sensitive and emotive playing always melodic and often melancholic.” – Mike Gates, UK Vibe

“The clarinetist has not only again further reminded of us the strong link forged between music and visual art, but also created some uniquely coloured aural collages of his own. Another fine set to add to his burgeoning discography for ECM, and possibly his strongest yet.” – Nick Lea, Jazz Views

Louis Sclavis, clarinet; Benjamin Moussay piano, Sarah Murcia, double bass, Christophe Lavergne, drs

Konsertti on ikärajaton.

turku

Monday Jazz Happening: Max Medvedev Quartet,Rica Bar, turku2.10. Klo 19:00

keikka

Opiskellessaan Helsingin Sibelius-Akatemiassa, saksofonisti ja säveltäjä Max Medvedev tapasi upeita muusikoita, joiden kanssa hän päätti perustaa bändin. Yhtyeen ohjelmisto on hiljattain ensiesitetty Helsingissä ja koostuu sekä Maxin suosikkijazzstandardeista että hänen omista sävellyksistään. Ohjelmistoon bändi on valikoinut joitain unohdettuja ja usein huomiotta jääneitä ”jazzhelmiä” erinomaisilta artisteilta, mm. Russ Freemanilta , Gigi Gryceltä ja Mal Waldronilta.

Max Medvedev – saksofoni
Peti Gyárfás – piano
Juuso Rinta – basso
Arttu Huopainen – rummut

Monday Jazz Happeningissa ensimmäisen setin soittaa aina illan yhtye klo 19 alkaen, ja keikan jälkeen jatkuvat jamit, jossa kohtaavat musiikin opiskelijat, harrastajat ja jazzin ammattilaiset.

Monday Jazz Happening on Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n tuottama tapahtuma yhteistyössä Rica Barin kanssa. Maanantaijameja on järjestetty Turussa jo 18 vuoden ajan.
Vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja musisoimaan!

Tiistai 3.10.

tampere

Vapaat äänet: Louis Sclavis Quartet,G Livelab, tampere3.10. Klo 19:00

Louis Sclavis Quartet (www)

keikka

 

ECM-levymerkille neljällä vuosikymmenellä levyttänyt Louis Sclavis on 1980-luvulta asti raivannut tietään eurooppalaisen jazzin kärkeen. Ranskalaisklarinetisti kuuluu niihin pioneereihin, jotka näyttivät uuden raiteen eurooppalaiselle jazzille ja improvisoidulle musiikille kehittämällä oman persoonallisen akateemisuudesta vapaan ilmaisutavan.

70-vuotias ikoni palaa uuden yhtyeensä myötä klassiseen jazzkvartettikokoonpanoon: puhallinsoitin, piano, basso ja rummut. Pianisti Benjamin Moussay oli aikaisemmin soittanut Sclavisin kanssa kahdessa yhtyeessä. Basisti Sarah Murcia ja rumpali Christophe Lavergne olivat uusia kumppaneita, mutta heidän pitkä yhteinen soittokokemuksensa takaa sujuvan sulautumisen kokonaisuuteen.

Kvartetin ensilevytys Characters on a Wall on saanut inspiraationsa Ernest Pignon-Ernestin katutaiteesta ja albumi äänitetty kuuluisassa La Buissonne -studiossa ECM-levy-yhtiön Manfred Eicherin toimiessa taiteellisena johtajana.

“There are some stunning compositions on this album, brought to life by all of the musicians involved. Sclavis is on top form, his sensitive and emotive playing always melodic and often melancholic.” – Mike Gates, UK Vibe

Doors: 18:00
Showtime: 19:00

Standard 32 €
Sisältää eteispalvelumaksun 3 €

Puutarhakatu 1
33100 Tampere

Keskiviikko 4.10.

espoo

Liput 25/20 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi

Kansainvälisesti arvostetun jazzpianistin Joona Toivasen trio asuu tällä hetkellä ympäri Eurooppaa: Joona Göteborgissa, Tapani Toivanen Kööpenhaminassa ja Olavi Louhivuori Helsingissä. Joona Toivanen Trio julkaisi uusimman, jo seitsemännen pitkäsoittonsa Both Only (We Jazz) vuonna 2022, ja kolmikko soi levyllä vahvana ja yhtenäisenä. Teosto-palkittu, Emma-ehdokkuudella noteerattu, maailmaa kiertänyt yhtye soittaa uudella albumillaan melankolisia kappaleita, jotka jättävät tilaa vapaalle improvisaatiolle. Pitkiä kaaria maalailevat modernit sävellykset tuovat uusia, rikkaita sävyjä yhtyeelle ominaiseen minimalistiseen, akustiseen ilmaisuun.

oulu

OMJ Jazz & Etno: Louis Sclavis Quartet,RioLive, oulu4.10. Klo 19:00

Louis Sclavis Quartet

keikka

Liput 20 € / 11 € / 8 €

Ranskalainen klarinetisti Louis Sclavis on 1980-luvulta asti raivannut tietään eurooppalaisen jazzin kärkeen. Hän kuuluu niihin pioneereihin, jotka näyttivät uuden raiteen eurooppalaiselle jazzille ja improvisoidulle musiikille kehittämällä oman persoonallisen akateemisuudesta vapaan ilmaisutavan. Suomessa Sclavis muistetaan mm. legendaarisesta Napoli's Walls -yhtyeestä, jota kuultiin 2000-luvun alussa Suomessa Tampere Jazz Happeningissa, Pori Jazzeilla ja Raahen Rantajatseilla.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä ikoninen muusikko on pitkään ihaillut kuvataiteilija Ernest Pignon-Ernestin katutaidetta. Vuonna 2017 perustetun Characters On A Wall -kvartetin musiikkia varten Sclavis on valinnut Pignon-Ernestin seinäkuvia Pariisista Palestiinan Ramallah' an. Tämän uuden yhtyeensä myötä Sclavis palaa klassiseen jazzkvartetti-kokoonpanoon: puhallinsoitin, piano, basso ja rummut. Hän on kutsunut mukaan kolme persoonallista muusikkoa, joilla on kyky kehittää vahvoja tulkintoja hänen sävellyksistään. Pianisti Benjamin Moussay oli aikaisemmin soittanut Sclavisin kanssa kahdessa yhtyeessä. Basisti Sarah Murcia ja rumpali Christophe Lavergne olivat uusia kumppaneita, mutta heidän pitkä yhteinen soittokokemuksensa takaa sujuvan sulautumisen kokonaisuuteen. Konsertti on osa Vapaat äänet -kiertuetta.

Louis Sclavis | klarinetti
Benjamin Moussay | piano
Sarah Murcia | kontrabasso
Christophe Lavergne | rummut

Torstai 5.10.

helsinki

Helsinki International Big Band Composing Contest – Finaalikonsertti,Malmitalo, helsinki5.10. Klo 18:00

Joka toinen vuosi pidettävä Helsinki International Big Band Composing Contest järjestetään jälleen v. 2023 UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Suomen Big Band -yhdistys ry:n toteuttamana. Finaalikonsertti käydään Malmitalossa torstaina 5. lokakuuta. Konsertin kesto n. 2,5–3 tuntia.

Kilpailu on suunnattu kaikille eurooppalaisille tai Euroopassa asuville musiikintekijöille ilman ikärajaa, yhdellä ennalta tallentamattomalla ja julkaisemattomalla 4­–7-minuuttisella, big bandin vakiokokoonpanolle sävelletyllä teoksella per säveltäjä. Finaaliin valitaan kahden anonyymin esikarsintakierroksen jälkeen enintään 10 teosta, jotka UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa kapellimestari Antti Rissasen johtamana. Nimekästä tuomaristoa johtaa UMOn taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari Ed Partyka. Kilpailun voittajalle on luvassa 3000 euron palkinto, toiseksi tulleelle 2000 euroa ja kolmannelle 1000 euroa.

Lisätietoa ja kilpailun säännöt täällä.

 

Lippu.fi
Peruslippu 15 €
Opiskelija, työtön, varusmies, lapsi 10 €
+ tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus)

Konsertin kesto n. 2,5–3 tuntia

FRÉ / Frederike Berendsen Duo,Harju 8, helsinki5.10. Klo 20:30

FRÉ

keikka

Frederike Berendsen on Amsterdamissa asuva laulaja, kitaristi, lauluntekijä, tuottaja ja aktivisti. Artistinimellä FRÉ hän on kiertänyt kansainvälisesti ja esiintynyt esimerkiksi BBC Radion ja NPO Radio 1:n lähetyksissä, esitellen lumoavaa näkemystään popmusiikista. Hänen kauan odotettu uusi EP "rose" julkaistiin syyskuun 2023 loppupuolella.

Uransa alusta lähtien hän on pyrkinyt minimoimaan taiteellisen toimintansa ekologisen jalanjäljen, oli kyseessä sitten kiertueet, fanituotteet tai musiikin levitys. Vuonna 2021 hän oli mukana perustamassa Music Declares Emergency -järjestön hollantilaista osastoa yhdessä artistien, alan ammattilaisten ja ympäristötieteilijöiden kanssa. MDE on kansainvälinen järjestö, joka vaatii välittömiä ilmastotoimia. MDE perustettiin vuonna 2019 Isossa-Britanniassa ja on kasvanut kansainväliseksi liikkeeksi, jota tukevat artisti kuten Billie Eilish, Bon Iver ja Radiohead.

Elokuussa 2022 Frederike valmistui maisteriksi Amsterdamin konservatorion popmusiikin osastolta, jonne hän teki pro gradu -tutkielmansa "A Four Step Guide to Reducing Your Environmental Impact As An Artist in Today’s Music Industry". Berendsen on järjestänyt paneelikeskusteluja, työpajoja ja mestarikursseja arvostetuissa alan tapahtumissa kuten ADE Green, ESNS, VNPF-kongressi sekä Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa.

FRÉ Spotifyssa: https://open.spotify.com/artist/7cFNGgU48VYaTwv7lDQVaf?si=csNJUIDrRKyRgESYnNSN1A&nd=1

Frederike Berendsen – laulu
Julian Bohn – piano

Ravintola Harju 8, Harjutori 8, 00500 Helsinki
Konsertin kesto noin 60 min.
Vapaa pääsy

Frederike Berendsen vierailee Suomessa eurooppalaisen Constellations-hankkeen puitteissa. Hankkeen ovat käynnistäneet Suomen Jazzliitto yhdessä kahdeksan muun Europe Jazz Networkin jäsenorganisaation kanssa. Constellations on urakehitysohjelma, joka perustuu artistivaihtoon kansainvälisen jazzyhteisön kesken. Hanke on saanut rahoituksen EU:n Music Moves Europe -ohjelman MusicAIRE -tukimuodosta.

pori

Validi Karkia -klubi: REMBRANDT FRERICHS TRIO (NL),Raatihuoneen sali, pori5.10. Klo 19:00

REMBRANDT FRERICHS TRIO

keikka

Showtime klo 19.00, ovet 18.30
Liput 29€, ennakkovaraukset kukkesand@hotmail.com

The Rembrandt Trio on kansainvälisesti tunnustettu ryhmä, jonka artistinen uteliaisuus ja kekseliäät kollaboraatiot pitävät jazzin vahvasti liikkeessä. Klassista, modernismia ja eri maiden kansanmusiikkiperinteitä yhdistellään saumattomasti uuteen jazz-ilmaisuun. Nyt trio nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa, Porissa 5.10. Validi Karkia -klubilla ja 6.10. Turun Sibelius-museossa.

2019 North Sea Jazz festivaalin avannut it's still autumn -albumin julkaisukonsertti sai ylistäviä kehuja musiikillisten rajojen rikkomisesta. Pääosin Hollannin ulkopuolella keikkailevan trion suuri huippuhetki oli Lontoossa Ronnie Scott's -klubilla yhteisilta itsensä Chick Corean kanssa. Myõs legendaarinen Birdland-klubi on tullut tutuksi, isoista festareista Taiwanissa Taichung Jazz Festivaalilla trio pääsi esiintymään yli 50 000 hengen yleisölle. Säännöllisesti yhtyeilmaisuaan kehittävän ja ahkerasti harjoittelevan trion vieraana ovat olleet mm. Verneri Pohjola, Paolo Fresu, Vincent Peirani, Norma Winstone, Kayhan Kalhor, Sylvain Rifflet ja Perico Sambeat.

"One of the highlights of the North Sea Jazz Festival" - Jazzmagazine

Rembrandt Frerichs: piano
Tony Overwater: kontrabasso
Vinsent Planjer: rummut

Konserttia ovat tukeneet:
Elmu-säätiö
Suomen Kulttuurirahasto
Porin kaupunki - City of Pori

seinäjoki

Jazzoikoon! Louis Sclavis Quartet,Kulttuurikeskus Kalevan Navetta, Hugo-sali, seinäjoki5.10. Klo 19:00

Louis Sclavis Quartet

Liput 20 €
Opiskelijat 2 yhden hinnalla

Klarinettivelho Louis Sclavis on 1980-luvulta asti osoittanut olevansa tämän ajan jazzin luovimpia muusikkoja. Musiikkiuransa hän aloitti jo lapsena, ja musiikin lajikirjo tuli hänelle laajasti tutuksi. Vuodesta 1991 lähtien Sclavis on vieraillut Suomessa usein, ja hän esiintyi myös Seinäjoella syksyllä 2021.

Vuonna 2023 ranskalainen mestariklarinetisti Louis Sclavis on täyttänyt 70 vuotta. Vapaat äänet järjestää hänen upean kvartettinsa juhlakiertueen lokakuussa, joka osuu myös Seinäjoelle. Odotettavissa on jälleen ranskalaisten muusikoiden räjäyttävä jazzkokemus. Näin merkittäviä kansainvälisiä vieraita saadaan harvoin Seinäjoelle esiintymään.

Tukijat: Alfred Kordelinin säätiö, Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto, Seinäjoen kulttuuripalvelut

Louis Sclavis, klarinetti
Benjamin Moussay, piano
Sarah Murcia, kontrabasso
Christophe Lavergne, rummut

Perjantai 6.10.

espoo

April Jazz Club + WeeGee: Signe,Näyttelykeskus WeeGee, EMMAn aitio 2.krs, espoo6.10. Klo 18:00

keikka

Vapaa pääsy.

Jazz Emma- ja Teosto-palkintoehdokkuuksin huomioitu vokaaliyhtye Signe ihastuttaa läsnäolollaan, vahvoilla solistitulkinnoillaan ja omaperäisillä sävellyksillään. Yhtyeen omintakeinen musiikki on puskenut niin jazzin, taidepopin kuin nykymusiikin rajoja vuodesta 2014. Yhtyeen muodostavat helsinkiläiset laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen sekä New Yorkissakin vaikuttava kontrabasisti Kaisa Mäensivu.

Konsertissa kuullaan musiikkia yhtyeen Onomatopoesia -albumitrilogialta, jolla kartoitetaan ihmisäänen tutkimattomia maastoja. Kokonaisuus on tutkimus herkistymisestä sekä tarpeesta kiinnittyä ja asettua muuttuvissa elinympäristöissä. Albumit kehittyvät kielen pienimmistä osista äänteistä kohti tavuja, sanoja ja lopulta lyriikoita. Trilogian toinen osa, tavuihin keskittynyt Morphemes noteerattiin Jazz Emma -ehdokkuudella. Trilogian täydensi kesäkuussa 2023 julkaistu Syntax, jolla kuullaan yhtyeen jäsenten Josefiina Vannesluoman ja Selma Savolaisen sävellyksiä lyriikoin.

Josefiina Vannesluoma - laulu
Riikka Keränen - laulu
Selma Savolainen - laulu
Kaisa Mäensivu - kontrabasso & laulu

helsinki

jaZZanti-konsertti: Nina de Heney & Pauli Lyytinen,Hakasalmen huvila, helsinki6.10. Klo 19:00

Nina de Heney & Pauli Lyytinen

keikka

Nina de Heney: kontrabasso
Pauli Lyytinen: puhaltimet

Kontrabasisti Nina de Heney (s. 1962) ja saksofonisti Pauli Lyytinen (s. 1983) esiintyvät ensi kertaa yhdessä Helsingin syksyisessä illassa. Luvassa on kahden kokeneen improvisoijan vuoropuhelu, jossa vain mielikuvitus on rajana. Palkittuja muusikko-säveltäjiä yhdistää palo tutkia musiikin mahdollisuuksia ja instrumenttiensa äärirajoja. Sveitsissä kasvanut ja 80-luvun alussa Ruotsiin asettunut Nina de Heney on toiminut aktiivisesti ruotsalaisen vapaan jazzin kentällä ja julkaissut mm. kolme kriitikoiden ylistämää sooloalbumia. Parhaillaan de Heneyllä on duo pianisti Lisa Ullénin, sekä trio pianisti Karin Johanssonin ja rumpali Henrik Wartelin kanssa.

Pauli Lyytisellä on takanaan 20 vuoden kansainvälinen ura jazzin, taidemusiikin ja vapaan improvisaation parissa ja hän on tullut tutuksi mm. yhtyeistään Elifantree, Pauli Lyytinen Machinery, Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri ja Sole Azul. Syksyllä 2023 Lyytiseltä ilmestyy uusi sooloalbumi, sekä albumit SONORISMO (PL/FI) ja City of Gardens feat. Pauli Lyytinen & Samuel Blaser (PL/FI/CH) yhtyeiden kanssa.

Kuvat: Nina de Heney – Joel Brindefalk, Pauli Lyytinen – Tero Ahonen

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Liput: 20/15/12/30 €

turku

Valtakunnalliset Big Band -päivät,Turun konservatorio, turku6.10. Klo 15:00

keikka
Isojen jazzorkesterien valloittava soundi täyttää Turun lokakuun alussa Valtakunnallisten Big Band -päivien merkeissä! Ohjelma käynnistyy perjantaina 6.10. Turun konservatoriolla ja huipentuu Flame Jazz Cruise XXII -risteilyyn Viking Gracella. Laiva lähtee Turun satamasta lauantai-iltana. 
 
Turun konservatoriolla tapahtuva ohjelma on yleisölle pääsymaksuton. 
 
Tapahtumaa ovat tuottamassa Suomen big band -yhdistys, Turun konservatorio ja Jazz City Turku ry.
 
OHJELMA PERJANTAINA 6.10.
 
Klo 15–17, Sigyn-sali, Turun konservatorio
Turku Jazz Orchestran avoimet harjoitukset

Turku Jazz Orchestra raottaa harjoitussalinsa ovea yleisölle. Tero Lindbergin Cold War 3.0 herää henkiin ja valmistuu Flame Jazz Cruisen konserttia silmällä pitäen.

Klo 19–20, Sigyn-sali, Turun konservatorio
UMO Helsinki Jazz Orchestra – Uutta Jazzia Euroopasta

Joka toinen vuosi pidettävä Helsinki International Big Band Composing Contest järjestetään jälleen tänä vuonna UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Suomen Big Band -yhdistys ry:n toteuttamana. UMO esittää edellisenä päivänä 5.10. ratkenneen kilpailun finaaliohjelmiston kapellimestari Antti Rissasen johtamana. Tämän tuoreempaa big band -musiikkia saa hakea!

Sävellyskilpailuun osallistui 76 säveltäjää 24 maasta. Tämän vuoden kilpailu rajattiin eurooppalaisille tai Euroopassa asuville musiikintekijöille ilman ikärajaa. Säveltäjien ikähaarukka oli laaja; nuorin osallistuja oli 17-vuotias ja vanhin 74-vuotias. Kilpailuun osallistuttiin nimimerkillä, ja finaaliin pääsevien enintään 10 säveltäjän nimet selviävät kahden anonyymin esikarsintakierroksen jälkeen elokuun lopussa.

Lauantai 7.10.

kankaanpää

Helmi Antila Quartet,Kaisankallio, kankaanpää7.10. Klo 19:00

keikka

Liput 25 e

Helmi Antila (s. 2000) on viulisti, pianisti ja laulaja-lauluntekijä Helsingistä. Hän esittää tuoreen yhtyeensä kanssa omia suomenkielisiä jazz- ja soulvaikutteisia sävellyksiään. Kokoonpanon jäsenet ovat tuttuja mm. yhtyeistä Peela, Honey B.& T.Bones ja Saimaa.

Helmi Antila Quartetin keikalla kuullaan kappaleita, joiden teemoina esiintyy luonto, rakkaus, ihmissuhteet sekä nuoruus. Rehelliset ja vahvat lyriikat yhdistettynä rikkaaseen harmoniamaailmaan herättävät kuulijan kiinnostuksen.

Helmi Antila - laulu, piano
Mikko Antila - vibrafoni, perkussiot
Tuomo Purhonen - basso
Mooses Kuloniemi - rummut

raahe

Rantajatsiklubi: F# feat. Pepa Päivinen,Pub Uunilintu, raahe7.10. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Vuonna 2022 toisen albuminsa 
Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin.  

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin 
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit 
Jori Huhtala – kontrabasso 
Markus Ketola – rummut

turku

Valtakunnalliset Big Band -päivät,Turun konservatorio ja Viking Grace, turku7.10. Klo 12:00

Turku Jazz Orchestra

Junior All Star Big Band

keikka
Isojen jazzorkesterien valloittava soundi täyttää Turun lokakuun alussa Valtakunnallisten Big Band -päivien merkeissä! Ohjelma käynnistyy perjantaina 6.10. Turun konservatoriolla ja huipentuu Flame Jazz Cruise XXII -risteilyyn Viking Gracella. Laiva lähtee Turun satamasta lauantai-iltana. 
 
Turun konservatoriolla tapahtuva ohjelma on yleisölle pääsymaksuton. 
 
Tapahtumaa ovat tuottamassa Suomen big band -yhdistys, Turun konservatorio ja Jazz City Turku ry.
 

OHJELMA LAUANTAINA 7.10.

Klo 12–15, Sigyn-sali, Turun konservatorio
Big Band -katselmus

Suomen Big Band -yhdistyksen jäsenorkesterit esittelevät ohjelmistojaan big band -katselmuksessa! Noin 30 min pituiset setit muodostavat mielenkiintoisen ja piristävän kokonaisuuden kaikille isompien kokoonpanojen ystäville.

Klo 15–18, Sigyn-sali, Turun konservatorio
Turku Jazz Orchestra Playdown Session

Oletko tehnyt sovituksen tai sävellyksen big bandille ja haluat kuulla kuinka se toimii oikealla orkesterilla? Turku Jazz Orchestra soittaa sävellyksesi Ville Vannemaan johdolla! Tuo mukanasi nuotit ja partituuri ja TJO toteuttaa villeimätkin sovitusunelmasi!

Klo 14–15, Crichton-sali, Turun konservatorio
Avoin luento: Johdatus Big Band -kapellimestaruuteen

Klo 15–18, Crichton-sali, Turun konservatorio
Kapellimestarikurssin tulikoe

SBBY:n järjestämä kapellimestarikurssi huipentuu kaikille avoimeen luentoon ja kapellimestarikurssin aktiiviopiskelijoiden tulikokeeseen oikean orkesterin edessä. Luennoitsijana ja kapellimestarikouluttajana toimii tohtori Antti Rissanen ja orkesterina Finnish Junior All Star Big Band.

Klo 23–00, Viking Grace, Flame Jazz Cruise XXII (laivan lähtö klo 20.55)
Turku Jazz Orchestra & Tero Lindberg: Cold War 3.0

Kuumanviileä trumpetisti Tero Lindberg ja upea Turku Jazz Orchestra näyttävät miltä kuulostaa big band funk! Risteilyllä juhlitaan tuoreen Cold War 3.0 -albumin julkaisua. Luvassa kuumia rytmejä, viileitä melodioita ja kiihkeää takaa-ajoa!

Flame Jazz Cruise XXII,Viking Grace, turku7.10. Klo 20:55

keikka

Syksyn kohokohta koetaan Itämeren aalloilla, kun suosittu Flame Jazz Cruise tuo Viking Gracelle jälleen kihelmöivän festivaalitunnelman. Laiva on lastattu muhkealla määrällä muusikoita, kun samalla juhlistetaan Valtakunnallisia Big Band -päiviä. Konserttien lisäksi matkan aikana järjestetään jameja ja kuullaan jazzmuusikoiden tuoreimpia kuulumisia talk show -keskustelussa. Astu mukaan jazzin pyörteisiin!

Lähtö Turun satamasta lauantaina 7.10.2023 klo 20.55.
Paluu sunnuntaina 8.10. klo 19.50.
Liput: vikingline.fi
Normaali risteilylippu oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin risteilyn konsertteihin.
 
OHJELMA – kaikki aikataulut Suomen ajassa

Lauantai 7.10.

klo 21.30 Flame Jazz Talk Show (Retro)
klo 22.00 Hot Heros feat. Hannibal (Retro)
klo 23.15 Flame Jazz Jam Session (Retro)
klo 23.00 Turku Jazz Orchestra & Tero Lindberg: Cold War 3.0 (Vogue)
klo 00.15 Funky Finns (Vogue)

Sunnuntai 8.10.

klo 12.00 Sibis Jazz x Temple University Jazz (Retro)
klo 13.00 Emma Salokoski & Jarmo Saari (Vogue)
klo 14.00 Flame Jazz Jam Session (Retro)
klo 14.15 Big Band Jam Session (Vogue)
klo 15.30 Junior All Star Big Band plays Thad Jones (Vogue)
klo 17.00 Nina Mya: Just Another Lonely Soul (Vogue)

Lähtö Turun satamasta lauantaina 7.10.2023 klo 20.55.
Paluu sunnuntaina 8.10. klo 19.50.
Liput: vikingline.fi

Normaali risteilylippu oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin risteilyn konsertteihin.

Hot Heros feat. Hannibal

Sami Sippola – saksofoni
Eero Tikkanen – basso
Janne Tuomi – rummut
Hannibal Stark – laulu ja rap

Pohjoisesta luonnosta inspiraationsa saava Hot Heros yhdistää free jazzin primitiivisen voiman ja pohjoismaisen jazzin melodisen kauneuden. Seitsemännellä albumillaan trio yhdistää voimansa rap-artisti Hannibal Starkin kanssa. Tästä viiden tähden levyarvioita saaneesta materiaalista päästään ammentamaan voimaa heti risteilyn alkajaisiksi!

Turku Jazz Orchestra & Tero Lindberg: Cold War 3.0

Turku Jazz Orchestra
Tero Lindberg – trumpetti ja sävellykset

Valtakunnalliset Big Band -päivät siirtyvät maista meriosuudelle lauantai-iltana. Kuumanviileä trumpetisti Tero Lindberg ja huippuiskussa oleva Turku Jazz Orchestra näyttävät miltä kuulostaa mehevä big band funk. Risteilyllä juhlitaan tuoreen Cold War 3.0 -albumin julkaisua. Luvassa on kuumia rytmejä, viileitä melodioita, agenttitunnelmaa ja kiihkeää takaa-ajoa!

Funky Finns

Mikko Pettinen – laulu, Rhodes, trumpetti
Antti Kleemola – laulu, Hammond, syntetisaattorit
Onni Lonka – kitara, laulu
Jonnu Heikkilä – laulu
Jepa Lambert – laulu
William Suvanne – saksofonit, huilu
Hannu Lamminmäki – pasuuna
Teemu Mattsson – trumpetti
Joakim Berghäll – baritonisaksofoni
Sampo Tiittanen – basso
Markku Heikkilä – rummut

Lauantain myöhäisillassa bailataan sielukkaan Funky Finnsin tahtiin. Eturivin muusikoista koostuva yhtye on monelle tuttu pandemia-aikana julkaistuista näyttävistä videoista ja kantaaottavista kappaleista. Kokoonpanon musiikki yhdistelee soulia, funkia, poppia, afroa ja jazzia, ja kappaleiden sanoituksissa käsitellään tärkeitä aiheita kuten rasismin vastaisuutta, yhdenvertaisuutta ja yhteen hiileen puhaltamisen voimaa. Yhtyeen ylistäviä arvioita saanut debyyttialbumi United Souls julkaistiin toukokuussa 2023.

Sibis Jazz x Temple University Jazz

Iina Johanson – laulu
Banks Sapnar – trumpetti
Evan Kappelman – tenorisaksofoni
Ilari Mäkelä – piano
Jussi Hovilainen – basso
Maria Marmarou – rummut

Sibelius-Akatemian ja Philadelphiassa sijaitsevan Temple Universityn jazzkoulutusten yhteistyöprojekti jatkaa Yhdysvalloista alkanutta kiertuettaan. Molempien oppilaitosten opiskelijoista koottu yhtye on viettänyt ensin viikon Philadelphiassa ja esiintyy Flame Jazz -risteilyllä osana yhteistyöviikkoa Suomessa.

Emma Salokoski & Jarmo Saari

Emma Salokoski – laulu
Jarmo Saari – kitara

Suomen eturivin esiintyjiin lukeutuva Emma Salokoski ja omaleimainen kitaristi Jarmo Saari herättelevät risteilykansan sunnuntai-iltapäivään valloittavalla duo-ohjelmistollaan. Pitkään yhdessä esiintyneet muusikot julkaisivat ensimmäisen duo-levynsä keväällä 2023. Kaksikon sovituksissa kuuluu rikas, täysipainoinen äänimaailma ja orkesterimainen sointi.

Junior All Star Big Band plays Thad Jones

Junior All Star Big Band
Antti Rissanen – kapellimestari

Valtakunnalliset Big Band -päivät tuovat jazzristeilylle Suomen Big Band -yhdistyksen ylläpitämän orkesterin, joka koostuu 13–23-vuotiaista kotimaisen rytmimusiikkikentän nousevista tähdistä. Junior All Star Big Band kunnioittaa legendaarisen trumpetisti-säveltäjä-orkesterinjohtaja Thad Jonesin 100-vuotisjuhlavuotta tohtori Antti Rissasen johdolla.

Nina Mya: Just Another Lonely Soul

Nina Mya – laulu
Henri Mäntylä – piano, kosketinsoittimet
Varre Vartiainen – kitara
Joonatan Rautio – saksofoni
Kalevi Louhivuori – trumpetti
Jori Huhtala – basso
Jussi Lehtonen – rummut

Risteilyn päätteeksi kuullaan upeaäänisen Nina Myan sielukasta musiikkia, jossa yhdistyvät jazz, soul ja gospel ja kaikuvat 1950-, 60- ja 70-lukujen soundit. Nina Myaa on ylistetty hänen teknisesti taidokkaasta ja vivahteikkaasta äänestään, vahvasta tulkinnallisuudestaan sekä afroamerikkalaisen perinteen kunnioittamisesta. Ohjelmistossa kuullaan koskettavia kappaleita Ninan Just Another Lonely Soul -albumilta timanttisen huippuyhtyeen tulkitsemina.

Sunnuntai 8.10.

helsinki

SunJazz: Signe,Tenho Restobar, helsinki8.10. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Signe ihastuttaa läsnäolollaan, vahvoilla solistitulkinnoillaan ja omaperäisillä sävellyksillään. Yhtyeen omintakeinen musiikki on puskenut niin jazzin, nykyklassisen kuin populaarin rajoja vuodesta 2014. Yhtyeen muodostavat helsinkiläiset laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen sekä New Yorkissakin vaikuttava kontrabasisti Kaisa Mäensivu.

Signe kartoittaa uudella Onomatopoesia-trilogiallaan ihmisäänen tutkimattomia maastoja ja kolme albumia kehittyvät kielen pienimmistä osista äänteistä kohti tavuja ja sanoja. Trilogian toinen osa Morphemes noteerattiin Emma-ehdokkuudella ja kokonaisuus huipentui sävellettyyn lyriikkaan Syntax-albumilla, joka julkaistiin kesäkuussa 2023.

turku

Valtakunnalliset Big Band -päivät,Viking Grace, turku8.10. Klo 14:00

Junior All Star Big Band

keikka
Isojen jazzorkesterien valloittava soundi täyttää Turun lokakuun alussa Valtakunnallisten Big Band -päivien merkeissä! Ohjelma käynnistyy perjantaina 6.10. Turun konservatoriolla ja huipentuu Flame Jazz Cruise XXII -risteilyyn Viking Gracella. Laiva lähtee Turun satamasta lauantai-iltana. 
 
Turun konservatoriolla tapahtuva ohjelma on yleisölle pääsymaksuton. 
 
Tapahtumaa ovat tuottamassa Suomen big band -yhdistys, Turun konservatorio ja Jazz City Turku ry.
 

OHJELMA SUNNUNTAINA 8.10. 

Klo 14.15–15.15, Viking Grace, Flame Jazz Cruise XXII
Big Band Jam Session

klo 15.30–16.30, Viking Grace, Flame Jazz Cruise XXII
Junior All Star Big Band plays Thad Jones

13–23-vuotiaista nousevista tähdistä koostuva orkesteri kunnioittaa legendaarisen trumpetisti-säveltäjä-orkesterinjohtaja Thad Jonesin 100-vuotisjuhlavuotta tohtori Antti Rissasen johdolla.

Sunnuntain ohjelmaan ehdit mukaan myös piknik-risteilyllä! Lähtö Turusta sunnuntaina klo 8.45 (Viking Glory), laivan vaihto Maarianhaminassa klo 14.25.

Maanantai 9.10.

kotka

Visa ja Wiljami 90v. ilta @ East Coast Jazz Club,Ravintola Kairo, kotka9.10. Klo 19:00

Visa Haarala ja Wiljami Salminen

Trumpetisti Visa Haarala täyttää lokakuussa 40-vuotta ja kitaristi Wiljami Salminen 50-vuotta. Ystävykset juhlistavat pyöreitä yhteisen harrastuksen parissa eli soittamalla jazzia kavereiden kanssa.

Lavalla yhdessä päivänsankarien kanssa Stella Christine, Mika Huusari ja Harri Ruotjoki.

Keskiviikko 11.10.

helsinki

Rytmihäiriöklubi: Ida Alanen Trio,Juttutupa, helsinki11.10. Klo 19:00

Ida Alanen - piano

Jonathan Bäckström - kontrabasso

Benjamin Nylund - rummut

kuopio

F# feat. Pepa Päivinen,King's Crown, kuopio11.10. Klo 18:30

keikka

Liput 15/10€

Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Vuonna 2022 toisen albuminsa Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin. 

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit
Jori Huhtala – kontrabasso
Markus Ketola – rummut

tampere

Kaisa's Machine + Signe @ G Livelab Tampere,G Livelab Tampere, tampere11.10. Klo 19:00

keikka

Liput 27 € peruslippu, 20 € opiskelija

Kaisa Mäensivu on yksi suomalaisen jazzin suurista tulevaisuuden nimistä. Opintonsa Sibelius-Akatemiassa aloittanut ja sittemmin New Yorkiin opiskelemaan suunnannut ja miljoonametropoliin kotiutunut kontrabasisti esiintyy oman yhtyeensä lisäksi lukuisissa kokoonpanoissa niin Suomessa kuin maailmalla. Kaisa's Machinen myötä Mäensivu on löytänyt parhaan mahdollisen tavan toteuttaa musiikillista visiotaan.

Illan avaa Signe, joka ihastuttaa läsnäolollaan, vahvoilla solistitulkinnoillaan ja omaperäisillä sävellyksillään. Yhtyeen omintakeinen musiikki on puskenut niin jazzin, nykyklassisen kuin populaarin rajoja vuodesta 2014. Yhtyeen muodostavat helsinkiläiset laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen sekä kontrabasisti-laulaja Kaisa Mäensivu.

Kaisa's Machine:
Max Zenger - sax
Max Light - guitar
Rasmus Sorensen - piano
Kaisa Mäensivu - bass
Joe Peri - drums

Signe:
Josefiina Vannesluoma - laulu
Riikka Keränen - laulu
Selma Savolainen - laulu
Kaisa Mäensivu - kontrabasso ja laulu

Torstai 12.10.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Aleksis Liukko trio,Hakasalmen huvila, helsinki12.10. Klo 19:00

keikka

Aleksis Liukko: piano
Mikael Saastamoinen: kontrabasso
Okko Saastamoinen: rummut

Aleksis Liukko trio julkaisi joulukuussa 2022 ensialbuminsa, jonka sävellyksiä kuullaan lokakuun 2023 kiertueella. Aleksis Liukko valmistui vuonna 2019 Göteborgin yliopistosta musiikin maisteriksi. Oman trionsa lisäksi hän soittaa mm. Sointi Jazz Orchestrassa ja Laura Annika Quartetissa, joille hän on myös säveltänyt ja sovittanut musiikkia, sekä Juho Peltoniemi triossa ja Anton Berg collectivessa.

Tämän hetken suomalaisiin kärkimuusikoihin kuuluvat basisti Mikael Saastamoinen (mm. Perussastamala, Katu Kaiku, Linda Fredriksson) ja rumpali Okko Saastamoinen (mm. OK:KO, Sir Garrison, Arppa) tuovat triolle vahvaa yhteissoittoa sekä luontevaa musiikillista kommunikaatiota. Afroamerikkalainen musiikin perinne on kuultavissa ja taidokas ote improvisaatioon luo myös energisiä, pohjoismaisia ja eläväisen värikkäitä tunnelmia.

Kuva: Laura Poikolainen

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Liput: 20/15/12/30 €

Kari Ikonen & Karikko 50/25,Koko Jazz Club, helsinki12.10. Klo 19:00

keikka

Liput 20€

Ovet klo 18:00
Konsertti klo 19:00

Puolisataa vuotta tänä vuonna täyttävä Kari Ikonen (s. 1973) tuo Kokolle nostalgista nostetta, kun 25 vuotta sitten perustettu Karikko-yhtye esittää valikoiman karismaattisia sävellyksiä ikonisen yhtyeen omaperäisestä repertuaarista vuosien varrelta. Kansainvälisen huippuyhtyeen kokoonpano on muuttunut moneen kertaan, nyt on ulkomaiset soittajat korvattu kotimaan valioilla, ja alkuperäisestä Karikosta mukana on Ikosen lisäksi rumputaiteilija Mika Kallio.

Emma-pystillä, Yrjö-palkinnolla ja kansainvälisillä sävellyskilpailuvoitoilla aateloitu pianisti, moogisti ja säveltäjä Ikonen tunnetaan omien projektiensa lisäksi yhteistyöstä mm. UMOn, Orchestra Nazionale della Lunan, Lee Konitzin, Louis Sclavisin, Ingrid Jensenin, Fabrizio Cassolin ja Bob Mosesin kanssa. Hän on esiintynyt Neuvostoliitossa ja Yhdysvalloissa, Kauko- ja Lähi-Idässä, Australiassa, Afrikassa ja yli 30:ssä Euroopan maassa. Levytyksiä on viitisenkymmentä, joista 9 hänen omalla nimellään.

Kari Ikonen - piano, moog-syntetisaattori ja sävellykset
Ville Vannemaa - huilu, saksofoni
Kalevi Louhivuori - trumpetti
Aino Juutilainen - sello
Olli Rantala - kontrabasso
Mika Kallio - rummut
Herd & Aili Ikonen: Jazzbasilli 10 vuotta,G Livelab, helsinki12.10. Klo 19:00

keikka

Doors: 18:00
Showtime: 19:00

”Nuorista jazztaitureista koostuva Herd-trio ja laulaja Aili Ikonen ovat tehneet mahdottoman korkeatasoisen ja raikkaan levyn, jolla nuo 50–60-luvun jazziskelmäkauden klassikot on pistetty kunnolla uusiksi”, kirjoitti Helsingin Sanomat vuonna 2013.

Jazziskelmän kulta-aikaan sukeltaneen Jazzbasilli-albumin julkaisusta on kulunut 10 vuotta. Herd ja Aili Ikonen juhlistavat yhteisalbuminsa merkkipäivää energisillä ja hyväntuulisilla juhlakonserteilla. Ohjelmisto koostuu muun muassa Laila Kinnusen tunnetuksi tekemistä hiteistä oivaltavasti päivitetyin versioin, mutta suurella kunnioituksella alkuperäisiä kohtaan. Kirsikkana kakun päällä 10-vuotiskonserteissa kuullaan myös uusia jazziskelmäsovituksia.

Aili Ikonen, voc; Panu Savolainen, vibraphone; Mikko Pellinen, bass; Tuomas Timonen, drs

Konsertti on ikärajaton.

jyväskylä

F# feat. Pepa Päivinen,Poppari, jyväskylä12.10. Klo 19:00

keikka

Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Vuonna 2022 toisen albuminsa Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin.  

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit
Jori Huhtala – kontrabasso
Markus Ketola – rummut

lahti

Lahti Jazz Club: DDT Jazzband,Teerenpeli Lahti, lahti12.10. Klo 19:00

DDT Jazzband

keikka

Ovet: 18:00
Showtime: 19:00
JAMIT: 21:00 (vapaa pääsy)

Liput 15 € / 10 €

Suomen tunnetuin, pitkäikäisin ja tärkein dixieland- ja swingmusiikin sanansaattaja, vuonna 1958 perustettu DDT Jazzband (Downtown Dixie Tigers), juhlistaa lokakuun lopulla 65-vuotista taivaltaan Helsingin Savoy-teatterissa. Juhlakonsertin "kenraaliharjoitus" pidetään Lahti Jazz Clubilla 12.10! Illan aikana kuulemme yhtyeen ohjelmistosta parhaimman kattauksen perinnejazzin klassikoita.

DDT Jazzband on vaalinut herkällä korvalla iloisen ja svengaavan jazz-musiikin perintöä jo siis peräti kahdeksalla vuosikymmenellä. Orkesterin esikuvia ovat mm. Louis Armstrong, Dutch Swing College Band, Jelly Roll Morton, Eddie Condon ja Duke Ellington.

Illan päätteeksi open stage-jazzjamit, houseband Lahti Jazz Collective! Tervetuloa!

Niklas Andersson, trumpetti, laulu
Mikko Mustonen, pasuuna
Fred Andersson, klarinetti
Ilkka Joronen, piano
Pekka Mesimäki, banjo, kitara
Shane McKenzie, basso
Thomas Rönnholm, rummut

Perjantai 13.10.

espoo

April Jazz Club: Tom Ollendorf Trio + Tim Garland,Original Sokos Hotel Tapiola Garden, espoo13.10. Klo 18:00

keikka

Liput 20/15€ + toimitusmaksut.

Klo 17:30 ovet
Klo 18:00 Ebeli Show
Klo 19:00 Tom Ollendorf Trio + Tim Garland

Brittiläistä Tom Ollendorffia pidetään yhtenä nykypäivän jazzin mielenkiintoisimmista nuorista kitaristeista. Ollendorffin omaleimaisessa soundissa virtuoosimainen kitarataituruus yhdistyy hienostuneisiin harmonisiin ja melodisiin ideoihin, tyylikkäästi groovaaviin teemoihin, barokkityylisiin etydeihin ja vauhdikkaaseen fast-bop-swingiin. Ollendorffin uusinta albumia Open House (Fresh Sound Records, toukokuu 2023) juhlistetaan Euroopan-kiertueella, joka ulottuu aina April Jazz Clubille Espooseen asti.

Kiertueella Ollendorffin trio-kokoonpanoa täydentää huippusaksofonisti Tim Garland, joka on työskennellyt Chick Corean rinnalla yli 15 vuotta. Tom Ollendorff on itse työskennellyt kansainvälisesti arvostettujen muusikoiden, kuten Geoff Simkinsin, Bill McHenryn, Jeff Williamsin, Nitai Hershkovitsin ja Ari Hoenigin kanssa. Nousevan kitaristitähden uusi albumi on merkkipaalu brittiläiselle jazzille ja kitaramusiikin tulevaisuudelle.

Tom Ollendorf - kitara
James Maddren - rummut
Viktor Nyborg - basso
Tim Garland - saksofoni

helsinki

The Legendary Music of Defunkt – UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Joseph Bowie & Maja Mannila,Savoy-teatteri, helsinki13.10. Klo 19:00

Nyt saa tanssia!

Laulaja, pasunisti ja perkussionisti, Defunkt-legenda Joseph Bowieta voi hyvällä syyllä kutsua funkin päälliköksi, sillä hän on viihdyttänyt, riehaannuttanut ja tanssittanut yleisöjä ympäri maailman jo vuosikymmeniä. Bowie saapuuUMO Helsinki Jazz Orchestran solistiksi Savoy-teatteriin perjantaina 13. lokakuuta ja aisaparikseen nuoren lahjakkuuden, virtuoottisen jazz- ja soul-laulajan Maja Mannilan.

Yhdessä tämä valloittava parikymmenpäinen kokoonpano esittää Defunkt-yhtyeen musiikkia 1970-luvulta tähän päivään. Luvassa on funkia, soulia ja jazzia tulviva ilta, joka todellakin menee jalan alle! Ohjelmiston on sovittanut Ed Partyka, joka myös johtaa konsertin.

Joseph ”Joe” Bowie syntyi muusikkoperheen nuorimmaiseksi Yhdysvaltain Missourissa 1953. Bowien kaksi vanhempaa veljeä, saksofonisti Byron ja trumpetisti Lester, sekä musiikinopettajaisä William vaikuttivat häneen voimakkaasti. Bowie teki ensimmäisen kansainvälisen kiertueensa jo 1971 ja esiintyi ensimmäisen kerran Montreux’n jazzfestivaaleilla 1973. Hän vaikutti vuosia sekä Pariisin jazzpiireissä että Chicagon ja New Yorkin rhythm’n’blues-skenessä. Bowie on levyttänyt Defunkt-yhtyeensä kanssa viitisentoista albumia. Hän on asunut jo parinkymmenen vuoden ajan Hollannissa, josta käsin on rakentanut uraa ympäri Eurooppaa. www.josephbowie.com

Maja Mannila on vaikuttava suomalainen jazz- ja soul-laulaja, pianisti ja säveltäjä. Hänen oma musiikkinsa on sekoitus r’n’b-tä, soulia, jazzia, gospelia ja poppia. Äärimmäisen monipuolisella äänellään ja neljän oktaavin äänialallaan Mannila on lumonnut yleisöt ympäri Eurooppaa. Tulevaisuudessa Mannila tähtää levyttämiseen ja kansainväliseen keikkailuun sekä oman yhtyeensä kanssa että sooloartistina. Hänen debyyttialbuminsa Up & Downjulkaistiin viime vuonna. www.maja-mannila.webnode.se

 

Lippu.fi:
Peruslippu 39 €
Eläkeläinen 29 €
Opiskelija, työtön, varusmies, lapsi 15 €
Ryhmät yli 10 hlöä: 29 €/hlö
+ tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus)

Kesto 2 h, sis. väliajan

Riikka Keränen Group: One Time Romance -konsertti,Kulttuurikeskus Vuotalo, helsinki13.10. Klo 18:00

keikka

Liput 20 / 18€ + tilausmaksut

Art Jazz Helsinki -festivaalin levynjulkaisukonsertissa Riikka Keräsen kvartetti esittää sävellyksiä Keräsen kiitosta saaneelta debyyttialbumilta A Vision of a Garden. Lisäksi konsertissa kuullaan tätä iltaa varten valikoituja suuren amerikkalaisen laulukirjan jazzklassikoita.

Laulajan lämmin ääni, yhtyeen hienostunut sävelkieli ja improvisoinnin pyörteistä vauhtia saavat maisemat vievät kuulijan matkalle vaikuttavan jazzin maailmaan. Jazzlaulaja-säveltäjä Riikka Keräsen musiikissa post-bop-jazzin elementit yhdistyvät pop-suuntautuneemman lähestymistavan sävyihin ja herkkyyteen.

Riikka Keränen - laulu
Juho Valjakka - piano
Oskari Siirtola - basso
Anssi Tirkkonen - rummut

Festivaalin järjestää Paloheinän - Torpparinmäen kaupunginosayhdistys ry. Festivaalia tukee Helsingin kaupunki.

ART JAZZ HELSINKI FESTIVAL on uusi kansainvälinen musiikkifestivaali, jossa kuullaan jazzmusiikin lisäksi myös muita musiikin genrejä sekä erilaisten musiikkityylien ja taidelajien yhdistelmiä. Lämpimästi tervetuloa!

savonlinna

F# feat. Pepa Päivinen,Kulttuurikellari, savonlinna13.10. Klo 19:00

keikka

Liput 20/18€

Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Vuonna 2022 toisen albuminsa 
Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin.  

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin 
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit 
Jori Huhtala – kontrabasso 
Markus Ketola – rummut

turku

Flame Jazz: Kari Antila Quartet,Logomo, Move-sali, turku13.10. Klo 19:00

Kari Antila Quartet

keikka

Kari Antila – kitara ja ääni
Alexi Tuomarila – piano
Antti Lötjönen – kontrabasso
Tuomas Timonen – rummut

Pitkän kansainvälisen uran luonut kitaristi Kari Antila juhlistaa syksyllä viidennen sooloalbuminsa julkaisua. Uuden levyn materiaali on syntynyt koronavuosina, ja albumi on jatkoa vuonna 2013 julkaistulle The North Wind -levylle. Antila on hakenut uusiin sävellyksiinsä vaikutteita moderneista jazzmaailman rytmikudoksista ja harmonioista sekä maailmanmusiikista. Uutena Antilan instrumenttivaltauksena kahdella levyn kappaleella kuullaan myös brasilialais-afrikkalaishenkistä sanatonta laulua. Kari Antila Quartetin täydentävät kotimaamme jazzkentän huippunimet Alexi Tuomarila ja Tuomas Timonen sekä Kaisa Mäensivua levynjulkaisukeikoilla tuuraava basistimestari Antti Lötjönen. Belgiassa asuva, Lounais-Suomesta lähtöisin oleva Kari Antila tunnetaan soittouransa lisäksi myös Laitilan Jazzkukko-festivaalin johtajana.

 

LIPUT: Lippu.fi
Peruslippu 25 €
Eläkeläiset 23 €
S-etulippu 22 € (max 2 lippua / jäsen)
Opiskelijat (ja alaikäiset huoltajan seurassa) 15 €

Lauantai 14.10.

helsinki

Riitta Paakki, soolo,Malta-talo, helsinki14.10. Klo 16:00

keikka

Liput 20 €, jäsenet 15 €

Monissa kokoonpanoissa soittava pianisti Riitta Paakki soittaa soolona Helsingissä Malta-talossa.

Paakki on Suomen ensimmäinen jazzmusiikin pianotohtori. Hänen näkemyksellistä soittoaan voi kuulla monissa pienyhtyeissä sekä tietenkin sooloartistina. Paakki tekee musiikkia, joka nojaa vahvasti perinteiseen jazziin, joskin väritettynä ja maustettuna modernilla tvistillä. Hän säveltää itse paljon, ja hänen musiikissaan kuuluu mukavasti romanttista tunnelmaa. Vaikutelma on useimmiten hienovarainen ja balladimainen.

Riitta Paakki, piano

hämeenlinna

Linnajazz-klubi: Herd & Aili Ikonen,Suistoklubi, hämeenlinna14.10. Klo 20:00

keikka

Liput 20 €

Jazztrio Herdin ja laulaja Aili Ikosen suomalaisen jazziskelmän kulta-aikaan sukeltaneen Jazzbasilli-albumin julkaisusta tulee lokakuussa 2023 kuluneeksi 10 vuotta. Merkkipäivää juhlistaakseen suurta ylistystä kerännyt nelikko kokoontuu jälleen yhteen energisten ja hyväntuulisten juhlakonserttien merkeissä.

Aikoinaan yli 50 konsertin mittaisella kiertueella kuultu ohjelmisto koostuu mm. Laila Kinnusen tunnetuksi tekemistä hiteistä päivitetyin versioin, mutta suurella kunnioituksella alkuperäisiä kohtaan. Kirsikkana kakun päällä 10-vuotiskonserteissa kuullaan myös uusia jazziskelmäsovituksia.

Vuonna 2009 perustettu, vibrafonisti Panu Savolaisen johtama Herd-trio nousi nopeasti yhdeksi maamme arvostetuimmista jazzyhtyeistä. Raikkaalla yhtyesoundillaan hurmaava trio on mm. voittanut arvostetun European Jazz Competition -kilpailun, esiintynyt North Sea Jazz -festivaalilla, toiminut Pori Jazzien house bandina 2010 sekä isännöinyt omaa suosittua HERD-klubiaan Kansallisteatterin Lavaklubilla vuosina 2012-14.

Aili Ikonen on monipuolinen laulaja ja lauluntekijä, joka tunnetaan herkkänä ja taiturimaisena tulkitsijana. Nykyisin Rajaton-lauluyhtyeen jäsenenä toimiva, neljä sooloalbumiakin julkaissut Ikonen esiintyy laaja-alaisesti aikamme huippuartistien kanssa, ja häntä onkin kuultu niin Radion sinfoniaorkesterin, UMO Helsinki Jazz Orchestran, Sinfonia Lahden kuin Linnan juhlienkin solistina.

Aili Ikonen - laulu
Panu Savolainen - vibrafoni
Mikko Pellinen - basso
Tuomas Timonen - rummut

joensuu

F# feat. Pepa Päivinen,Pakkahuone, joensuu14.10. Klo 18:00

keikka

Pääsylippujen hinta:

Peruslippu: 20 €
Jazzkerho -76 jäsenet: 15 €
Opiskelijat / Nuoret: 5 €

Lippujen ennakkomyynti: KK-KUVA, Kirkkokatu 21 (ma-pe 9-17) tai jazzkerho-76.fi


Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Vuonna 2022 toisen albuminsa 
Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin.  

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin 
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit 
Jori Huhtala – kontrabasso 
Markus Ketola – rummut

tampere

Herd & Aili Ikonen: Jazzbasilli 10 vuotta,G Livelab Tampere, tampere14.10. Klo 14:00

keikka

Liput 32 €

”Nuorista jazztaitureista koostuva Herd-trio ja laulaja Aili Ikonen ovat tehneet mahdottoman korkeatasoisen ja raikkaan levyn, jolla nuo 50–60-luvun jazziskelmäkauden klassikot on pistetty kunnolla uusiksi”, kirjoitti Helsingin Sanomat vuonna 2013.

Jazziskelmän kulta-aikaan sukeltaneen Jazzbasilli-albumin julkaisusta on kulunut 10 vuotta. Herd ja Aili Ikonen juhlistavat yhteisalbuminsa merkkipäivää energisillä ja hyväntuulisilla juhlakonserteilla. Ohjelmisto koostuu muun muassa Laila Kinnusen tunnetuksi tekemistä hiteistä oivaltavasti päivitetyin versioin, mutta suurella kunnioituksella alkuperäisiä kohtaan. Kirsikkana kakun päällä 10-vuotiskonserteissa kuullaan myös uusia jazziskelmäsovituksia.

Aili Ikonen, voc; Panu Savolainen, vibraphone; Mikko Pellinen, bass; Tuomas Timonen, drs

Konsertti on ikärajaton.

Sunnuntai 15.10.

helsinki

SunJazz: Florian Fleischer trio,Tenho Restobar, helsinki15.10. Klo 19:00

Florian Fleischer Trio

Vapaa pääsy

Florian Fleischer on berliiniläinen kitaristi ja säveltäjä. Hän on aktiivinen toimija niin jazz, kuin popmusiikin saralla ja on esiintynyt monesti eri puolella maailmaa.

pori

Validi Karkia -klubi: TOM OLLENDORFF (UK),Studio Hilkka, pori15.10. Klo 16:00

Tom Ollendorff

Showtime klo 16.00, ovet 15.30
Liput 29€, ennakkovaraukset kukkesand@hotmail.com

Brittiläisen jazzkitaroinnin uusi komeetta Tom Ollendorff saapuu ensi kertaa Suomeen.

Muutettuaan Lontooseen 2016 Tom Ollendorff on nopeasti vakiinnuttanut asemansa yhtenä kiinnostavimmista nuorista Brittien jazzmuusikoista. Omaperäisen äänen ja monipuolisuuden kitaristina ja säveltäjänä omaava Ollendorff on esiintynyt paljon Euroopassa ja Aasiassa, tutuksi virtuoosille ovat tulleet mm. Ronnie Scott's -klubi, Glastonburyn ja Lontoon jazzfestivaali.

Uudella Open House -levyllä virtuoottinen, mutta melodisesti rikas ja harmonioiltaan sofistikoitunut kitarismi liitää juhlavan svengin imussa, nauttii barokkivaikutteista soolovälipalaa ja syöksyy armottomaan bebop-kaahaukseen.

Tom kertoo itse: "The music on this album was written (in part) on the road whilst touring. Different places have always had a profound impact on my writing process and the opportunity to tour extensively, allowing me to visit new towns, cities and countries as well as reaffirming connections with locations that I had previously got to know and love were the catalyst for this album's creation."

Kolme albumia julkaissut Tom tekee myös opetustyötä sekä yksityisesti että Royal Welsh College of Music and Dramassa. Häneltä ilmestyi viime vuonna nuottikirja Études, joka on syntynyt vaivihkaa Tomin kehittäessä omaa tyyliään ja etsiessään ratkaisuja teknisiin ja musiikillisiin solmuihin.

Tom Ollendorff, kitara

"Tom Ollendorff is one of the world's finest guitarists. His music is complex yet rooted in melody and feeling" - Gilad Hekselman

"A highly recommendable disc for those who care about the fate of jazz guitar" - Musica Jazz

"Ambitiously conceived and perfectly realised. Tom Ollendorff is making his quiet way towards ubiquity" - Jazzwise

"Traditional but very classy" - The Guardian

Maanantai 16.10.

kotka

Aleksis Liukko Trio @ East Coast Jazz Club,Ravintola Kairo, kotka16.10. Klo 19:00

Aleksis Liukko Trio

Tiistai 17.10.

lappeenranta

Aleksis Liukko trio,Ravintola Lamppu, lappeenranta17.10. Klo 19:00

Aleksis Liukko Trio

Liput 15€/8€

oulu

OMJ Jazz & Etno: F# feat. Pepa Päivinen,RioLive, oulu17.10. Klo 19:00

keikka

Liput 20 € / 11 € / 8 €

Improvisaatioryhmä F# feat. Pepa Päivinen on jännittävä live-esitys. Neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää/muusikkoa kohtaa lavalla ja luo spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuuria. Usein heidän konserttinsa ovat täysin improvisoituja, mitään valmisteluja tai sopimuksia ei tehdä etukäteen. Toisinaan pianisti Sid Hille saattaa lipsauttaa mukaan sävellyksiä spontaanisti.

F# konsertin tärkein piirre on raikkaus. Yleisö pidetään jännityksessä, ja muusikot itse ovat jatkuvasti varuillaan − mitä tahansa saattaa tapahtua, ja sitten se tapahtuu. F#:n konsertti on luova ja ennalta-arvaamaton prosessi, joka yllättää ja inspiroi sekä kuuntelijoita että muusikoita.

Suomalainen saksofonilegenda Pepa Päivinen liittyi F#:n toiseen julkaisuun Scientifically proven and clinically tested. LP/CD julkaistiin keväällä 2022 saaden viiden tähden arvostelut. Tätä musiikkia esitetään yhtyeen Jazzliiton kiertueella syksyllä 2023 − raikasta, yllättävää, jännittävää ja kaunista.

Keskiviikko 18.10.

Äänekoski

Aleksis Liukko trio,Kulttuurikeskus Painotalo, Äänekoski18.10. Klo 19:00

Aleksis Liukko Trio

Liput 20€/18€

Torstai 19.10.

helsinki

Olli Soikkeli Quartet feat. Marian Petrescu,Koko Jazz Club, helsinki19.10. Klo 19:00

Olli Soikkeli

(+ Marian Petrescu)
keikka

Liput 25/20€

Ovet klo 18:00
Konsertti klo 19:00

Olli Soikkeli (s. 1991), joka on nuoresta iästään huolimatta noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista gypsy jazz -kitaristeista. Nyt hän esiintyy Koko Jazz Clubilla yhdessä Grammy-palkitun pianistin, Marian Petrescun ja basisti Joonas Tuurin ja rumpali Aleksi Heinolan kanssa.

New Yorkissa asuva Soikkeli on esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. 2016 Huffington Post- ja All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin Travels-levyn yhdeksi vuoden parhaista jazzalbumeista.

Olli Soikkeli - kitara
Marian Petrescu - piano
Joonas Tuuri - basso
Aleksi Heinola - rummut

jyväskylä

Torstain jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Mikko Pettinen,Ravintola Poppari, jyväskylä19.10. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Lokakuun jazzklubien solistivieraana kuullaan maan loistavampiin trumpetisteihin lukeutuvaa Mikko Pettistä. Suvereeni virtuoosi tarjoilee Jazz Jkl Collectiven kanssa laajan, instrumenttinsa pioneereille omistetun tribuutin.

Useasti palkittu trumpetisti Mikko Pettinen on johtanyt omia kokoonpanojaan sekä toiminut musiikin kentällä myös säveltäjänä, sovittajana, multi-instrumentalistina ja kapellimestarina niin jazzin, soulin, hiphopin kuin laulumusiikinkin parissa. UMOn trumpettisektiossa vakituisesti vuodesta 1998 soittanut Pettinen on ollut mukana kymmenillä levyillä, mm. Anssi Kelasta Palefaceen ja Redramasta Kerkko Koskinen Kollektiiviin. Muusikon tämän hetken aktiivisimpia kokoonpanoja ovat mm. Funky Finns ja Helsinki–Cotonou Ensemble.

Jazz Jkl Collectiven solistivieraana Pettinen tekee tribuutin omille suosikkitrumpetisteilleen. Luvassa on Clifford Brownin, Miles Davisin, Freddie Hubbardin ja Kenny Dorhamin levyttämiä bebop-, cool jazz- ja hard bop -aikakausien klassikoita 1940–60 luvulta. Näiden lisäksi Pettinen tulkitsee Chet Bakeria myös laulaen.

Mikko Pettinen – trumpetti
Tuomas Paukku – kitara
Samuli Mikkonen – piano
Pekka Törmänen – basso
Kasper Halttunen – rummut

kajaani

Aleksis Liukko trio,Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskus, kajaani19.10. Klo 19:00

Aleksis Liukko Trio

Liput 20€

kokkola

Elive Jazz Happening: F# feat. Pepa Päivinen,Elive Jazz Lounge, kokkola19.10. Klo 18:00

keikka

Liput 20€

Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Vuonna 2022 toisen albuminsa 
Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin.  

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin 
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit 
Jori Huhtala – kontrabasso 
Markus Ketola – rummut

Perjantai 20.10.

helsinki

KÁEL X BARTÓK, KODÁLY, LIGETI – crossover-jazzkonsertti,Balderin Sali, helsinki20.10. Klo 18:00

Norbert Káel

Vapaa pääsy, ilmoittautuminen: https://forms.office.com/e/RHgCBX3MXz

Kansainvälisesti tunnustettu pianisti-säveltäjä, Liszt-Akatemian, Berklee Collegen ja Juilliard Schoolin alumni Norbert Káel pitää crossover-konsertin pe 20.10. klo 18 Balderin Salissa (Aleksanterinkatu 12, Helsinki). Ohjelmistossa kuullaan Bartókin, Kodályin ja Ligetin teoksia Káelin innovatiivisesti tulkitsemina. Konsertti toteutuu Unkarin taideakatemian tuella.

Pianisti ja säveltäjä Norbert Káel on crossover-musiikkityylin kansainvälisesti tunnustettu ja ensiluokkainen taiteilija. Valmistettuaan Liszt-Akatemiasta, hän opiskeli 4 lukukautta stipendiaattina Bostonin Berklee College of Musicissa, sittemmin hän jatkoi opintojaan New Yorkin maailmankuulussa Juilliard School of Musicissa Matti Raekallion ja Seymour Lipkinin sekä Kenny Barronin johdolla. Káelin tyyli, jossa yhdistyvät sekä jazzin että klassisen musiikin maailmat, hioutui huippuunsa USA:ssa vietettyjen vuosien aikana.

Norbert Káel opettaa improvisaatiotekniikoita Liszt-Akatemiassa klassisen musiikin koulutusta saaville pianisteille. Lisäksi hän pitää työpajoja ja luentoja maailmanlaajuisesti. Hän on myös Kiinan Jilinin taideyliopiston vieraileva professori ja Unkarin taideakatemian jäsen.

petäjävesi

Petäjäveden jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Mikko Pettinen,Auditorio Miilu, petäjävesi20.10. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Lokakuun jazzklubien solistivieraana kuullaan maan loistavampiin trumpetisteihin lukeutuvaa Mikko Pettistä. Suvereeni virtuoosi tarjoilee Jazz Jkl Collectiven kanssa laajan, instrumenttinsa pioneereille omistetun tribuutin.

Useasti palkittu trumpetisti Mikko Pettinen on johtanyt omia kokoonpanojaan sekä toiminut musiikin kentällä myös säveltäjänä, sovittajana, multi-instrumentalistina ja kapellimestarina niin jazzin, soulin, hiphopin kuin laulumusiikinkin parissa. UMOn trumpettisektiossa vakituisesti vuodesta 1998 soittanut Pettinen on ollut mukana kymmenillä levyillä, mm. Anssi Kelasta Palefaceen ja Redramasta Kerkko Koskinen Kollektiiviin. Muusikon tämän hetken aktiivisimpia kokoonpanoja ovat mm. Funky Finns ja Helsinki–Cotonou Ensemble.

Jazz Jkl Collectiven solistivieraana Pettinen tekee tribuutin omille suosikkitrumpetisteilleen. Luvassa on Clifford Brownin, Miles Davisin, Freddie Hubbardin ja Kenny Dorhamin levyttämiä bebop-, cool jazz- ja hard bop -aikakausien klassikoita 1940–60 luvulta. Näiden lisäksi Pettinen tulkitsee Chet Bakeria myös laulaen.

Mikko Pettinen – trumpetti
Tuomas Paukku – kitara
Samuli Mikkonen – piano
Pekka Törmänen – basso
Kasper Halttunen – rummut

Lauantai 21.10.

helsinki

Vichy trio,Koko Jazz Club, helsinki21.10. Klo 19:00

keikka

Liput 25€ + Tiketin palvelumaksu.

Suomen kuplivin trio soittaa 1980-luvun helmiä mm. Dave Grusinin, Joe Zawinullin, Chick Corean sekä Jaco Pastoriuksen sävellyksiä. Eikä siinä kaikki! Keikan toisella puoliajalla kuullaan Iiro Rantalan uusia triosävellyksiä. Vichy trio, jäillä tai ilman.

Iiro Rantala - piano
Timo Hirvonen - basso
Severi Sorjonen - rummut

kokkola

ELive Jazz Happening: Elena Mindru / Eevalotta Matikainen / Martin Söderbacka,ELive Jazz Lounge, kokkola21.10. Klo 18:00

Elena Mindru

Eevalotta Matikainen

Martin Söderbacka

keikka

Liput 20 €

Jazzlaulaja Elena Mindrun karismaattisesta esiintymisestä nautitaan ELive Jazz Happening tapahtuman lauantaissa. Mindru tarjoaa yhdessä kokkolalaisten muusikoiden, kitaristi Martin Söderbackan ja kontrabasisti Eevalotta Matikaisen, kanssa ainutlaatuisen illan Kokkolan keskustaan perustettavassa pop-up jazzklubissa!

Kansainvälisen tason jazzlaulaja Elena Mindru on elävöittänyt suomalaista musiikkielämää jo vuosikymmenen ajan karismaattisella esiintymisellään. Hän saavutti toisen sijan ja yleisöpalkinnon Montreux Jazz Voice Competitionissa Sveitsissä vuonna 2012, jolloin tuomariston puheenjohtajana toimi itse legendaarinen musiikkituottaja Quincy Jones. Elena on luonut Suomesta käsin kansainvälisen uran, joka on vienyt häntä esiintymään ympäri maailmaa muun muassa sinfoniaorkestereiden ja big bandien solistina. Elena on julkaissut omalla nimellään kuusi levyä ja on ollut laulusolistina 20 vuoden aikana mm. Yhdysvalloissa, Ranskassa, Hollannissa, Tanskassa, Ruotsissa, Virossa, Valko-Venäjällä, Unkarissa, Slovakiassa, Sveitsissä, Liettuassa, Moldovassa ja Romaniassa Suomen ohella.

Loka-marraskuussa nautitaan yhteensä kymmenestä mielenkiintoisesta konsertista aivan Kokkolan keskustaan, Isokatu 12:sta, avattavassa ELive Jazz Lounge Pop Up Jazzklubissa! Tila avataan ELive Jazz Happening -tapahtuman konserteilla viikolla 42 ja siitä eteenpäin ELive Jazz Lounge on auki kuukauden ajan tarjoten kaksi konserttia viikossa.

rovaniemi

TÄ! -kulttuuriklubi: F# feat. Pepa Päivinen,Lapin musiikki- ja tanssiopisto, Helena-sali, rovaniemi21.10. Klo 18:00

keikka

Liput 10/8€

Riemastuttavan arvaamattomista live-esiintymisistään tunnettu improvisoivien huippumuusikoiden yhtye F# feat. Pepa Päivinen suuntaa Suomen Jazzliiton kiertueelle 11.–21. lokakuuta. Vuonna 2022 toisen albuminsa 
Scientifically Proven & Clinically Tested julkaissut F# on keikkatilanteessa yllätyksiä täynnä. Konsertissa neljä arvostettua ja palkittua säveltäjää ja muusikkoa kohtaavat lavalla ja luovat yhdessä spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuureja. Esiintymiset ovat usein täysin improvisoituja, ilman mitään valmisteluja tai ennakkoon sovittuja askelmerkkejä. Yhtye pitää sekä yleisön että itsensä jännityksessä; muusikot Sid Hille, basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puupuhaltaja Pepa Päivinen saavat olla varpaillaan ja antennit herkkinä, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua, ja poikkeuksetta tapahtuukin.  

Sid Hille – piano, koskettimet, theremin
Pepa Päivinen – saksofonit, huilut, klarinetit 
Jori Huhtala – kontrabasso 
Markus Ketola – rummut

tampere

RinneRadio + DJ Roberto Rodriguez,G Livelab Tampere, tampere21.10. Klo 21:00

RinneRadio

DJ Roberto Rodriguez

keikka

Liput 29 €

RinneRadio on suomalaisen elektronisen tanssimusiikin ja elokuvallisen ambientin pioneeriyhtye. Yhtyeen juuret ovat alun perin jazzissa, mutta sen tie vei teknon ja drum'n'bassin kautta nu-jazziin ja elektronicaan. RinneRadio korvasi ensimmäisten joukossa sähkökitaran ja rumpusetin koneilla ja sämpleillä, ja bändin jäseneksi liittyi DJ paljon ennen kuin siitä tuli trendikästä.

RinneRadion uutta kokopitkää levyä on saatu odottaa jo 10 vuotta, sillä edellinen albumi StaRRk ilmestyi jo 2012. Uuden albumin kunniaksi RinneRadio on aktivoitunut myös keikkarintamalla, ja lokakuussa yhtye päästään kokemaan Tampereen G Livelabissa!

Illan DJ-vieras on Roberto Rodriguez, jonka vakuuttava ura alkoi jo vuonna 1987. Roberton tarjoilemaa musiikkia kuullaan ennen RinneRadion konserttia ja sen jälkeen.

RinneRadio:
Tapani Rinne (puhaltimet)
Juuso Hannukainen (lyömäsoittimet)
Aleksi Myllykoski (elektroniikka)
Hannu Huhtamo (visuaalit)

DJ:
Roberto Rodriguez

Sunnuntai 22.10.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Shashank Subramanyam,Balderin sali, helsinki22.10. Klo 17:00

keikka

Shashank Subramanyam: venu-huilut
Hariharan Sundarraman: mridangam

Tämän hetken kenties merkittävin karnaattisen musiikin instrumentalisti Shashank Subramanyam konsertoi Helsingissä Balderin salissa sunnuntaina 22. lokakuuta. Suomessa ensi kertaa kuullaan Shashankin konsertti, jossa hän soittaa eteläistä intialaisen klassisen musiikin perinnettä, karnaattista musiikkia.

Shashank Subramanyam on arvostettu muusikko sekä eteläintialaisen venu-huilun mestari. Jo 6-vuotiaana ihmelapsena uransa aloittanut Shashank on yli 30-vuotisen uransa aikana esiintynyt ympäri maailmaa sekä julkaissut yli 70 albumia. Mittavan artistinuransa lisäksi Shashank on tehnyt uraauurtavaa työtä venu-huilun soiton kehittäjänä ja uudistajana. Shashankin karnaattisen musiikin opettajat olivat laulajia, ja hänen soittotekniikkansa mahdollistaa hänen sointi- ja idearikkaan, ihmisääneen pohjaavan ilmaisunsa.

Monipuolisena ja ennakkoluulottomana muusikkona tunnettu Shashank on perinteisen karnaattisen musiikin lisäksi tehnyt paljon yhteistyötä niin hindustanilaisten muusikoiden kuin länsimaisten jazzmuusikoidenkin kanssa sekä esiintynyt mm. sinfoniaorkeste­rien solistina. Hänet on myös nähty Turun musiikkijuhlilla vuonna 2013, jolloin hän kantaesitti suomalaisten nykysäveltäjien eturiviin kuuluvan Eero Hämeenniemen teoksen yhdessä Meta4-kvartetin ja Sai Giridharian (mridangam) kanssa. Viime uuden vuoden aattona hän esiintyi täydessä Musiikkitalossa Helsingin barokkiorkesterin juhlakonsertissa ”Les Indes Galantes” solistina yhdessä mridangamin soittaja Parupalli Phalgunin kanssa. Hän esitti Suomen kantaesityksenä Eero Hämeenniemen sävellyksen Sprezzatura.

Shashank tekee yhteistyötä intialaisten ja ympäri maailmaa toimivien muusikoiden, kuten John McLaughlinin, Wuppertalin ja Shanxin sinfoniaorkeste­rien kanssa ja tanskalaisen Pierre Dorgen kanssa, jonka kvintetissä hän esiintyy tämän vuoden Kööpenhaminan jazzfestivaaleilla.

Shashankin kanssa soittaa nuoren polven taidokas mridangamin soittaja Hariharan Sundarraman, jonka guruna on yksi tämän hetken merkittävimmistä mridangamin soittajista Patri Satish Kumar. Hariharan soitti Shantala Subramanyamin triossa, kun he vierailivat Suomessa tämän vuoden maaliskuussa.

Shashankin konsertin järjestävät yhteistyössä Helsinki Jazz ry ja Maailman musiikin keskus ja konsertti kuuluu Etnosoi!-festivaaliohjelmaan sekä jaZZanti-konserttisarjaan. Konsertissa noudatetaan karnaattisen musiikin konserttikäytäntöjä eli konsertissa ei ole väliaikaa ja se kestää noin kaksi tuntia.

Shashank ja Hariharan esiintyvät myös Oulussa Pohjakartanon koululla (Leevimadetojan katu 1) 21.10 klo 17.oo. Konsertin järjestää O-India ry, liput 28/23 €, ennakkoon lippu.fi. Lisätietoja O-Indian FB-sivulla.

Kuva: Sakari Puhakka

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Liput: 30/20/15/45 €

 

SunJazz: Salesvuo Syncopation,Tenho Restobar, helsinki22.10. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Uusi kotimainen jazzyhtye Salesvuo Syncopation luottaa akustisen jazzmusiikin perinteiseen ilmaisuvoimaan ja tukee vahvaan svengiin!

Tomi Salesvuon uusia sävellyksiä sekä raikkaita jazzsovituksia kotimaisen musiikin klassikoista esittävä kokoonpano on koottu muusikkoystävyksistä, joilla on taustaa vuosien varrelta lukuisista eri yhteyksistä. Muusikoiden riemukkaat yhteiset soittoelämykset ponnistavat aina Sibelius-Akatemian opintoajoilta asti. Kokoonpanossa ovat mukana kotimaisen jazzkentän huiput Petri Puolitaival (saksofoni), Mikko Helevä (Hammond-urut) ja Tomi Salesvuo (rummut). Yhtyeen esikoisalbumi Complete Loft Sessions (Eclipse Music) julkaistiin toukokuussa ja levy on saatavilla kaikissa lataus- ja striimauspalveluissa.

kokkola

ELive Jazz Happening: Niklas Winter & John Stowell (USA),ELive Jazz Lounge, kokkola22.10. Klo 18:00

Niklas Winter

John Stowell (USA)

keikka

Liput 20 €

ELive Jazz Happening tapahtumaviikon sunnuntain konsertissa kuullaan kansainvälistä kitarajazzia kun kitaristit Niklas Winter ja John Stowell (USA) esiintyvät duona. Niklas Winterin ja John Stowell esittämää musiikkia voidaan luonnehtia moderniksi valtavirran jazziksi, joka keskittyy heidän omiin sävellyksiinsä.

John Stowelin pianomainen tapa soittaa kitaraa sekä hänen sofistikoitunut harmoninen lähestymistapansa improvisointiin luo pohjan hienolle musiikkielämykselle. Suosittu amerikkalainen jazzkitaristi on kysytty opettaja ja hän esiintyy usein soolona tai duona eri kitaristien kanssa.

Niklas Winter on suomenruotsalainen jazzkitaristi ja säveltäjä joka on uransa aikana esiintynyt laajasti ympäri maailmaa. Winter on julkaissut 8 albumia bändin johtajana ja on esiintynyt aktiivisesti myös muiden levytyksillä. Lisäksi hän pyörittää omaa levy yhtiötä, Abovoice. Niklas on pitkän uransa aikana esiintynyt mm. seuraavien artistien kanssa: Kenny Wheeler, Ulf Wakenius, Kirite Kanawa, Jesse Van Ruller, Cameron Brown, Henry Lowther, Ted Curson, Lars Jansson, Jukkis Uotila, Teemu Viinikainen, Karl-Martin Almqvist, Fumio Yasuda, Ino Nobuyoshi, Jani Moder, Morten Lund, Jesper Bodilsen, Severi Pyysalo jne.

Loka-marraskuussa nautitaan yhteensä kymmenestä mielenkiintoisesta konsertista aivan Kokkolan keskustaan, Isokatu 12:sta, avattavassa ELive Jazz Lounge Pop Up Jazzklubissa! Tila avataan ELive Jazz Happening -tapahtuman konserteilla viikolla 42 ja siitä eteenpäin ELive Jazz Lounge on auki kuukauden ajan tarjoten kaksi konserttia viikossa.

Maanantai 23.10.

jyväskylä

Jazz Jkl Live: John Stowell (US) & Niklas Winter,Siltasali, jyväskylä23.10. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Kaksi omaäänistä kitaristia tarjoavat vaivattomasti virtaavaa musiikillista dialogia omien kappaleidensa ja jazzstandardien äärellä.

Niklas Winter on luonut lähes kolmekymmentävuotisen uran kitaristi-säveltäjänä sekä kehitellen moninaisia kansainvälisiä yhteistyöprojekteja. Raikkaasta ja lyyrisestä soundistaan tunnettu muusikko on viime vuosina erikoistunut pieniin kamarikokoonpanoihin.

Samaan jatkumoon asettuu kiinnostavasti myös uusi kohtaaminen kitaristi John Stowellin kanssa. John Stowell lähestyy jazzmusiikkia perinteen ja oman, modernin sävelkielensä kautta. Omintakeinen taituri on myös laajalti arvostettu kouluttaja ja pedagogi. Guitar Player -lehden kolumnistinakin tunnettu kitaristi on esiintynyt monien jazzsuuruuksien, kuten Milt Jacksonin, Dave Liebmanin, Ralph Townerin ja Tom Harrellin kanssa.

kotka

Kotka Big Band @ East Coast Jazz Club,Ravintola Kairo, kotka23.10. Klo 19:00

Kotka Big Band

turku

Monday Jazz Happening: TRI-,Rica Bar, turku23.10. Klo 19:00

keikka

TRI- on Helsinkiläinen jazztrio, joka on perustettu vuonna 2018. Yhtyeen soundi on inspiroitunut saksofonitriojen perinteestä ja se nojaa vahvasti improvisointiin ja jazzmusiikin traditioon. Ohjelmisto koostuu yhtyeen toukokuussa julkaistun esikoisalbumin, ”Let Loosen” sävellyksistä, jotka ovat kaikki yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä.

Jesse Vilhomaa - altto- ja tenorisaksofoni
Tuomas Talvi - kontrabasso
Arttu Huopainen - rummut

Monday Jazz Happeningissa ensimmäisen setin soittaa aina illan yhtye klo 19 alkaen, ja keikan jälkeen jatkuvat jamit, jossa kohtaavat musiikin opiskelijat, harrastajat ja jazzin ammattilaiset.


Monday Jazz Happening on Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n tuottama tapahtuma yhteistyössä Rica Barin kanssa. Maanantaijameja on järjestetty Turussa jo 18 vuoden ajan

Vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja musisoimaan!

Keskiviikko 25.10.

espoo

Susanna Lukkarinen (levynjulkaisukonsertti),Sellosali, espoo25.10. Klo 19:00

Susanna Lukkarinen

Liput 22/20 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €= ), lippu.fi

Laulaja & lauluntekijä ja pianisti Susanna Lukkarinen on vaikuttanut Suomen musiikkielämässä jo pitkään eri yhtyeissä ja sooloartistina. Hän on myös yksi suositun lauluyhtye Club For Fiven perustajajäsenistä ja lauloi kokoonpanossa vuosina 2000–2021. Susanna julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Fly Away vuonna 2010. Syksyllä 2023 julkaistaan hänen toinen sooloalbuminsa, jota juhlitaan Sellosalin lämminhenkisellä lavalla Suomen eturivin muusikoiden kera.

Susanna Lukkarinen, laulu, piano
Laura Airola, viulu
Jussi Kannaste, saksofoni
Antti Lötjönen, basso
Teemu Viinikainen, kitara
Jaska Lukkarinen, rummut
Abdissa "Mamba"Assefa, perkussiot

helsinki

Helsinki Flamenco Jazz,Tenho Restobar, helsinki25.10. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Huippusuosittu Helsinki Flamenco Jazz -klubi tulee taas! Valmistaudu boheemiin akustiseen kokemukseen! Luvassa pohjoismaisilla jazztekstuureilla maustettu flamenco-ilta. Koe musiikki, joka tuo Etelä-Espanjan äänet suomalaiseen maisemaan. Tenhon flamencojazz-iltojen ainutlaatuisesta lämmöstä et halua jäädä paitsi.

Iltoja isännöi espanjalaisen Javier Sanchezin johtama, akustisen Cuejero yhtyeen muusikot.

Assi Sten: flamenco dance
Antti Korhola: violin
Henri Syrjänen: flamenco guitar
Tahvo Himanen: cajón
Javier Sanchez: double bass and vocals

Rytmihäiriöklubi: Kari Antila Quartet,Juttutupa, helsinki25.10. Klo 19:00

Kari Antila - kitara

Alexi Tuomarila - piano

Kaisa Mäensivu - basso

Tuomas Timonen - rummut

Torstai 26.10.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Transcending – Unscripted,Balderin sali, helsinki26.10. Klo 19:00

Transcending – Unscripted

(+ Teemu Mustonen, Ville Herrala)
keikka

Harri Sjöström: saksofonit
Philipp Wachsmann: viulu
Antonio Borghini: kontrabasso
Vincent von Schlippenbach: levysoittimet
Cristiano Calcagnile: rummut
Libero Mureddu: piano
Livia Schweizer: huilut
Ville Herrala: kontrabasso
Teemu Mustonen: rummut

Libero Mureddu kertoo: Toiseen tohtorikonserttiini 25. lokakuuta Musiikkitalossa osallistuu mahtavia muusikoita Saksasta, Suomesta, Isosta-Britanniasta ja Italiasta.

Konsertissa neljä lavalla olevaa muusikkoa (Sjöström, von Schlippenbach, Borghini ja Calcagnile) soittavat yhdessä digitaalisten avatarein kanssa. Avataareja ohjaa vastaavasti Schweizer, minä, Herrala ja Mustonen), kun taas Philipp Wachsmann osallistuu konserttiin osana tohtoriraatiani.

Tässä jaZZanti-konsertissa kuitenkin jokainen soittaa omia instrumenttejaan, jolloin syntyy ”kaksoiskvartetti plus yksi”, jossa on kaksi puhallinsoitinta, kaksi bassoa, kaksi rumpua, yksi DJ ja yksi piano sekä viulu.

On varsin kiehtovaa nähdä kuinka digitaalisesti välitetty yhteistyö ja toistensa tyylien ymmärtäminen muuttuvat perinteisemmässä ympäristössä ilman teknologiaa. Tässä konsertissa soitamme erilaisia kappaleita eri yhdistelmissä.

Suurin osa illan esiintyjistä on tuntenut toisensa pitkän aikaa, ja tänä iltana on useita henkilökohtaisia ja taiteellisia kehityskulkuja, ja toivottavasti uusia kukoistaa, mikä on aina tärkeää luovien muusikoiden kansainvälisen yhteisön kehityksen ja kasvun kannalta. Tämä monipuolinen joukko ihmisiä, ei vain maantieteellisesti, vaan johon kuuluu tämän musiikin varhaisia alkuunpanijoita aina nuorempiin sukupolviin saakka. Samoin heidän taiteelliset kiinnostuksen kohteet ja toiminta kattaa laajan musiikin kokemuspohjan.

Minulle henkilökohtaisesti on suuri kunnia saada tehdä yhteistyötä heidän kanssaan ja ilo tuoda heidät yhteen ja soittaa heidän kanssaan. Ennen kaikkea tämä on loistava tilaisuus nähdä lavalla upeita reaaliaikaisen säveltämisen taitajia.

Kuva: Sakari Puhakka

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Liput: 25/20/15/40 €.

Thad Jones 100 – UMO Helsinki Jazz Orchestra & Jukka Eskola,Vuotalo, helsinki26.10. Klo 18:00

Thad Jones oli yksi kaikkien aikojen parhaista trumpettisolisteista sekä yksi merkittävimmistä big band -säveltäjistä ja -sovittajista, ja onpa hänen mainittu olleen myös yksi jazzhistorian taitavimmista big band -kapellimestareista. Hänen sävellyksensä soivat tänäkin päivänä isojen jazzyhtyeiden ohjelmistoissa kautta maailman.

Thad Jonesin (1923–1986) syntymästä tuli maaliskuussa kuluneeksi 100 vuotta. UMO Helsinki Jazz Orchestra kunnioittaa juhlavuotta tällä konsertilla, solistinaan trumpetisti Jukka Eskola ja kapellimestarinaan Antti Rissanen. Konserteissa kuullaan mestarin sävellyksiä Thad Jones / Mel Lewis Jazz Orchestran ohjelmistosta 1960–1970-luvulta.

Thad Jones ja Mel Lewis vierailivat UMOssa joulukuussa 1977. Hesperian yökerhon konsertin lisäksi samalla vierailulla levytettiin Thad Jones, Mel Lewis & UMO -nimeä kantava albumi, joka oli sittemmin Grammy-ehdokkaana Best Jazz Instrumental Performance – Big Band -kategoriassa vuonna 1979. Tuon vierailun seurauksena UMOn silloinen trumpetisti Simo Salminen kiinnitettiin Thad Jones / Mel Lewis Orchestran riveihin.

Konsertin kesto 2 h sis. väliajan.

 

Lippu.fi 24,50 € / 20 € / 10 €

Konsertin kesto 2 h sis. väliajan

savonlinna

Vapaat äänet: Sarah Murcia quartet Eyeballing,Kulttuurikellari, savonlinna26.10. Klo 19:00

Sarah Murcia Eyeballing (www)

keikka

Ranskalaisen jazzkentän omaleimainen monilahjakkuus basisti ja säveltäjä Sarah Murcia tuo Eyeballing kvartettinsa Suomeen loka-marraskuussa. Kiertue käynnistyy 26.10. Savonlinnasta.

Sarah Murcia quartet Eyeballing (FR)
Sarah Murcia kontrabasso, ääni, bass-synth
Benoît Delbecq piano, e-drum, koskettimet
Olivier Py saksofoni
Francois Thuillier tuuba

Liput 20 €/18 € ennakkoon nettilippu.fi ja ovelta puoli tuntia ennen.
Järjestää: V Suruton Festivaali (Nova Records) & Olavin Jazz.
Yhteistyössä: Savonlinnan Kulttuurikellari, Vapaat äänet.

Ranskalaisbasisti ja säveltäjä Sarah Murcia perusti 2017 kvartetin nimeltä Eyeballing. Sen pelikenttä venyy omaleimaisesti elektrojazzista vaihtoehtopoppiin kiehtovan minimalismin kautta. Murcia on luonut kappaleita amerikkalaisen kirjailija Vic Moanin sanoihin, joita hän laulaa tai lausuu itse. Tarkkaan sävelletyt biisit elävät orgaanisesti neljän mestarisoittajan ja improvisoijan käsissä. Hän on kutsunut mukaan kaksi pitkäaikaista soittokumppaniaan: saksofonisti Olivier Py‘n ja pianisti Benoît Delbecqin, joka vastaa myös rytmikoneen käsittelystä. Delbecqin pianismia on voittu ihailla Suomessa jo vuodesta 1998 Kartet-yhtyeen riveissä ja viime vuosina hänen oman trionsa kanssa. Yhtyeen neljäs soittaja on mm. Andy Emlerin Megaoctetista tuttu tuubavirtuoosi François Thuillier. Rumpali Steve Arguelles tuotti ja äänitti Eyeballing-levyn (Bureau de Son / D-Stream 2020).

Kiertueen tuotanto: Bureau de Son
Kiertueen buukkaus ja managerointi: Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: AJC, CNM, Adami, Spedidam


Perjantai 27.10.

espoo

April Jazz Club: Olli Soikkeli Quartet,Kupla, espoo27.10. Klo 18:00

Olli Soikkeli

keikka

Liput 20/15€

Klo 17:30 - ovet
Klo 18:00 - Ebeli Show
Klo 19:00 - Olli Soikkeli Quartet

Olli Soikkeli on nuoresta iästään huolimatta noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista gypsy jazz -kitaristeista. Nyt hän esiintyy Suomessa yhdessä Grammy-palkitun pianisti Marian Petrescun, basisti Ville Herralan ja rumpali Aleksi Heinolan kanssa.

New Yorkissa asuva Soikkeli on esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. 2016 Huffington Post- ja All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin Travels-levyn yhdeksi vuoden parhaista jazzalbumeista.

Olli Soikkeli - kitara
Marian Petrescu - piano
Ville Herrala - basso
Aleksi Heinola - rummut

lappeenranta

Thad Jones 100 – UMO Helsinki Jazz Orchestra & Jukka Eskola,Nuijamies, lappeenranta27.10. Klo 19:00

Thad Jones oli yksi kaikkien aikojen parhaista trumpettisolisteista sekä yksi merkittävimmistä big band -säveltäjistä ja -sovittajista, ja onpa hänen mainittu olleen myös yksi jazzhistorian taitavimmista big band -kapellimestareista. Hänen sävellyksensä soivat tänäkin päivänä isojen jazzyhtyeiden ohjelmistoissa kautta maailman.

Thad Jonesin (1923–1986) syntymästä tuli maaliskuussa kuluneeksi 100 vuotta. UMO Helsinki Jazz Orchestra kunnioittaa juhlavuotta tällä konsertilla, solistinaan trumpetisti Jukka Eskola ja kapellimestarinaan Antti Rissanen. Konserteissa kuullaan mestarin sävellyksiä Thad Jones / Mel Lewis Jazz Orchestran ohjelmistosta 1960–1970-luvulta.

Thad Jones ja Mel Lewis vierailivat UMOssa joulukuussa 1977. Hesperian yökerhon konsertin lisäksi samalla vierailulla levytettiin Thad Jones, Mel Lewis & UMO -nimeä kantava albumi, joka oli sittemmin Grammy-ehdokkaana Best Jazz Instrumental Performance – Big Band -kategoriassa vuonna 1979. Tuon vierailun seurauksena UMOn silloinen trumpetisti Simo Salminen kiinnitettiin Thad Jones / Mel Lewis Orchestran riveihin.

Liveto.io 24,50 € (19 € Nuijamiehen jäsenet, OP Etelä-Karjalan omistaja-asiakkaat, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet) sekä Nuijamiehestä

K18. Konsertin kesto 2 h sis. väliajan

turku

Flame Jazz: Riitta Paakki Quartet,Logomo, Move-sali, turku27.10. Klo 19:00

Riitta Paakki – piano
Manuel Dunkel – saksofoni
Filemon von Numers – kontrabasso
Joonas Riippa – rummut

Riitta Paakki Quartetin keväällä julkaistun Väri-albumin sävelmiä päästään vihdoin lokakuussa kuulemaan livenä myös Turussa! Albumin erilaiset sävyt ja tunnelmat vievät tulisesta bebopista aina sisäisen rauhan löytämiseen. Palkitun pianisti-säveltäjä Paakin uudet kappaleet ovat saaneet inspiraationsa luonnosta ja taiteesta sekä säveltäjälle itselleen rakkaista paikoista.

Suomen jazzhuipuista koostuvan yhtyeen musiikki on vastustamattoman vaivatonta, ja loistava kokoonpano vastaa säveltäjän esittämään haasteeseen täydellisesti. Paakin kanssa kvartetissa soittavat hänen ehdottomat luottomuusikkonsa: verevää solistista voimaa Paakin rinnalle tuo saksofonisti Manuel Dunkel, ja kuplivan rytmisektion muodostavat Turun keikalla Antti Lötjöstä tuuraava nuoren polven kuuma basistinimi Filemon von Numers sekä improvisaatiotaiturina tunnettu rumpali Joonas Riippa.

”Paakki’s real strength is as a composer, creating fresh originals that sound like they could be standards – and maybe someday will be.” – Jazz Journal, Wif Stenger

Peruslippu 25 €
Eläkeläiset 23 €
S-etulippu 22 € (max 2 lippua / jäsen)
Opiskelijat (ja alaikäiset huoltajan seurassa) 15 €

Lauantai 28.10.

outokumpu

Vapaat äänet & OutoJazz: Sarah Murcia quartet Eyeballing,Teatteri Kiisu, outokumpu28.10. Klo 18:00

Sarah Murcia Eyeballing (www)

keikka

Ranskalainen Sarah Murcia Quartet Eyeballing avaa OutoJazz Live -konserttien sarjan! 

Outokummun Vanhan kaivoksen hurmaavanrouhea Teatteri Kiisu luo unohtumattomat puitteet koko kehoa puhuttelevalle jazzmatkalle. Ethän jää kotiin, ellei ole aivan pakko?
Konserttia mahdollistamassa yhteistyössä Outokummun kaupunki, Vapaat äänet sekä Joensuun Jazzkerho-76.

Liput 15/10/5€ joko ovelta, tai etukäteen kaupungin verkkokaupasta. Liput tulevat saataville verkkokauppaan viikon 43 alussa.
Tervetuloa!

PS. Konsertin jälkeen jatkot Kosilkan kahvilassa (Kummunkatu 2, 83500 Outokumpu), jossa esiintyy Juliana Vehviläinen ja Lawrence Hodge - jatkoille vapaa pääsy!

sipoo

UMO Helsinki Ensemble – Dixieland,Topeliussali, sipoo28.10. Klo 17:00

keikka

Sipoon Topeliussalin avajaisia juhlistetaan kuntalaisten ilmaiskonsertilla! 

Tässä konsertissa kuullaan varhaisen 1900-luvun klassikoita New Orleans -jazzin pioneereilta, kuten King Oliverin Snake Rag, Jelly Roll Mortonin Black Bottom Stomp ja Louis Armstrongin Potato Head Blues.

UMO Helsinki Ensemble on UMO Helsinki Jazz Orchestrasta koottu pienempi kokoonpano, jonka muusikoilla on mittava ura niin UMOn riveissä kuin lukuisissa omissa projekteissaan. Konsertin ohjelmiston on suunnitellut pasunisti Kasperi Sarikoski, joka myös luotsaa ensembleä.

Vapaa pääsy!

Konsertin kesto 1 h.

UMO Helsinki Ensemble:

Kasperi Sarikoski, pasuuna ja yhtyeen johto

Timo Paasonen, trumpetti

Mikko Mäkinen, klarinetti

Kirmo Lintinen, piano

Hector Lepe, kitara/banjo

Vesa Ojaniemi, basso

Anssi Tirkkonen, rummut

 

Järj. Sipoon kunnan kulttuuripalvelut

Sunnuntai 29.10.

helsinki

Mikko Antila Quartet (FIN/EST) + Jazz Jam,Tenho Restobar, helsinki29.10. Klo 19:00

Mikko Antila Quartet

Vapaa pääsy

Tenho Restobarissa jazz jamit! Illan avaa housebändi, joka soittaa noin tunnin mittaisen setin klo 19-20, jonka jälkeen lava on vapaa. Livemusiikki jatkuu klo 21.45 asti.

Illan housebändinä toimii Mikko Antila Quartet (FIN/EST), joka aloittaa jami-illan lennokkaalla setillä musiikkia. He soittavat mm. John Coltranen sävellyksiä, standardeja ja originaaleja. Tämä on ensimmäinen tilaisuus kuulla kyseinen kvartetti lavalla, joten luvassa on raikasta ja yllätyksellistä ilmaisua!

Mikko Antila - vibrafoni
Sonja Kaipainen - piano
Lota-Loviisa Rohtla - basso
Mooses Kuloniemi - rummut

raahe

Vapaat äänet & Rantajatsiklubi: Sarah Murcia quartet Eyeballing,Friemanintalo, raahe29.10. Klo 19:00

Sarah Murcia Eyeballing (www)

keikka

Ranskalaisen jazzkentän omaleimainen monilahjakkuus basisti ja säveltäjä Sarah Murcia tuo Eyeballing kvartettinsa Suomeen loka-marraskuussa. Kiertue saapuu Raaheen sunnuntaiana 28.10.

Ranskalaisen jazzkentän omaleimainen monilahjakkuus basisti ja säveltäjä Sarah Murcia tuo Eyeballing kvartettinsa Suomeen loka-marraskuussa. Sen pelikenttä venyy omaleimaisesti elektrojazzista vaihtoehtopoppiin kiehtovan minimalismin kautta. Tarkkaan sävelletyt biisit elävät orgaanisesti neljän mestarisoittajan ja improvisoijan käsissä.  Hän on kutsunut mukaan kaksi pitkäaikaista soittokumppaniaan: saksofonisti Olivier Py‘n ja pianisti Benoît Delbecqin, joka vastaa myös rytmikoneen käsittelystä. Yhtyeen neljäs soittaja on mm. Andy Emlerin Megaoctetista tuttu tuubavirtuoosi François Thuillier.

 

Friemanin talo. Liput 20/15/10 €

Maanantai 30.10.

kotka

Nefer ja Kymen konservatorio goes Kairo @ East Coast Jazz Club,Ravintola Kairo, kotka30.10. Klo 19:00

Nefer

Kymen konservatorio

Kotkalaisen musiikin ilta:

Nefer ja Kymen Konservatorio goes Kairo.

19:00-19:30 Kymen konservatorio

19:45- 21:00 Nefer

turku

Monday Jazz Happening: Helmi Antila Quartet,Rica Bar, turku30.10. Klo 19:00

keikka

Helmi Antila Quartet on neljästä monipuolisesta nuoren sukupolven muusikosta koostuva nelihenkinen yhtye, joka esittää tunnelmallista ja uudenlaista jazzmusiikkia. Yhtyeen repertuaari koostuu Helmi Antilan omista jazz- ja soulvaikutteisista suomenkielisistä sävellyksistä. Kappaleissa esiintyy usein tietyt teemat kuten rakkaus, ihmissuhteet, luonto sekä nuoruuden haasteet. Vahvat ja rehelliset lyriikat yhdistettynä rikkaaseen harmoniamaailmaan herättävät kuulijan kiinnostuksen.

Helmi Antila, piano ja laulu
Mikko Antila, vibrafoni ja perkussiot
Tuomo Purhonen, kontrabasso
Mooses Kuloniemi, rummut

Monday Jazz Happeningissa ensimmäisen setin soittaa aina illan yhtye klo 19 alkaen, ja keikan jälkeen jatkuvat jamit, jossa kohtaavat musiikin opiskelijat, harrastajat ja jazzin ammattilaiset.Monday Jazz Happening on Turun konservatorion ja Jazz City Turku ry:n tuottama tapahtuma yhteistyössä Rica Barin kanssa. Maanantaijameja on järjestetty Turussa jo 18 vuoden ajan

Vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja musisoimaan!

Tiistai 31.10.

helsinki

Hietsu is Happening! + Helsinki Jazz: Sarah Murcia quartet Eyeballing,Hietsun Paviljonki, helsinki31.10. Klo 19:00

Sarah Murcia Eyeballing (www)

keikka

Omaleimainen ranskalaisbasisti Sarah Murcia esiintyy Eyeballing-kvartettinsa kera Helsingissä 31.10.
Basisti ja säveltäjä Sarah Murcia tuo Eyeballing-kvartettinsa Suomeen loka-marraskuussa. Seitsemällä paikkakunnalla vieraileva yhtye esiintyy Helsingissä tiistaina 31.10. Hietsu is Happening -tapahtumassa, jonka avaa pianisti Benoît Delbecqin ja saksofonisti Mikko Innasen duo.

Ranskalaisen jazzkentän omaleimainen monilahjakkuus, basisti ja säveltäjä Sarah Murcia kiertää Suomea Eyeballing-kvartettinsa kanssa 26.10.–3.11. Kiertue käynnistyy Savonlinnasta, jonka jälkeen yhtye esiintyy Outokummussa, Raahessa, Helsingissä, Loviisassa, Salossa ja Turussa. Helsingin konsertti järjestetään tiistaina 31.10. Hietsun paviljongissa yhteistyössä Helsinki Jazz ry:n kanssa, ja siinä Sarah Murcia Eyeballingin lisäksi kuullaan saksofonisti Mikko Innasen ja pianisti Benoît Delbecqin duokonsertti. 

Sarah Murcia Eyeballing on vuonna 2017 perustettu kokoonpano, jonka pelikenttä venyy omaleimaisesti elektrojazzista kiehtovan minimalismin kautta vaihtoehtopoppiin. Murcia on säveltänyt kappaleita amerikkalaisen kirjailijan Vic Moanin lyriikoihin, joita hän laulaa tai lausuu itse. Tarkkaan sävelletyt biisit elävät orgaanisesti neljän mestarisoittajan ja -improvisoijan käsissä. Murcian rinnalla yhtyeessä soittavat saksofonisti Olivier Py, Suomessa useaan otteeseen vieraillut pianisti Benoît Delbecq, joka vastaa myös rytmikoneen käsittelystä sekä mm. Andy Emlerin Megaoctetista tuttu tuubavirtuoosi François Thuillier. Kvartetti on julkaissut yhtyeen nimeä kantavan albumin Eyeballing vuonna 2020. 

Hietsu is Happening: Sarah Murcia Eyeballing ja Mikko Innanen & Benoît Delbecq duo 
Ti 31.10. klo 19 Helsinki, Hietsun Paviljonki
Liput 20 / 10 €, Hietsu is Happeningin verkkokaupasta 

Sarah Murcia – kontrabasso, ääni, bassosyntetisaattori
Benoît Delbecq – piano, e-drum, koskettimet
Olivier Py – saksofoni
Francois Thuillier – tuuba
ja Mikko Innanen – saksofonit

Kiertueen tuotanto: Bureau de Son
Kiertueen buukkaus ja managerointi: Vapaat äänet
Helsingin konsertti yhteistyössä: Hietsu is Happening ja Helsinki Jazz ry
Kiertuetta tukevat: AJC, CNM, Adami, Spedidam

vapaataanet.fi
hietsuishappening.com
helsinkijazz.fi