Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tiistai 1.8.

helsinki

Jazz-Espa: Salesvuo Syncopation,Espan lava, helsinki1.8. Klo 13:00

Salesvuo Syncopation

keikka

Pope Puolitaival saksofoni, Mikko Helevä Hammond urut, Tomi Salesvuo rummut

Uusi kotimainen jazzyhtye, Salesvuo Syncopation, luottaa akustisen jazzmusiikinperinteiseen ilmaisuvoimaan ja tukee vahvaan svengiin! Tomi Salesvuon uusia sävellyksiä sekä raikkaita jazzsovituksia kotimaisen musiikin klassikoista esittävä kokoonpano on koottu muusikkoystävyksistä, joilla on taustaa vuosien varrelta lukuisista eri yhteyksistä. Kokoonpanossa ovat mukana kotimaisen jazzkentän huiput Petri Puolitaival saksofoni, Mikko Helevä Hammond urut ja Tomi Salesvuo rummut.

Kokoonpanon julkaisemat Loft Sessions EP:t (Eclipse Music) ovat tarjonneet kuulijoille maistiaisia ensialbumin soundista ja svengistä. Marraskuussa julkaistu Loft Sessions Vol. 2 tarjoilee kuulijoille Tomi Salesvuon sävellyksiä trion sovituksin.

Bändin tuotannon julkaisuista vastaa tamperelainen Eclipse Music yhteistyössä Musiikkisato Oy:n kanssa ja trion  esikoisalbumi Complete Loft Sessions julkaistaan toukuun 26. päivä.

Kuva: Antti Rintala

Jazz-Espa: Perillä,Espan lava, helsinki1.8. Klo 16:00

Perillä

keikka

Max Zenger – saksofoni, Joonatan Rautio – saksofoni, Jukkis Uotila – piano, Kaisa Mäensivu – basso, Joe Peri – rummut

Grammy-palkittu rumpali Joe Peri on viime vuosina elävöittänyt puolisona, basisti Kaisa Mäensivun kanssa myös Suomen jazzareenoita New Yorkista kantautuvin virtauksin. Nyt Peri johtaa eturivin suomalaismuusikoista koostuvaa yhtyettä, joka sekoittaa musiikissaan jännittäviä grooveja ja toisiinsa kietoutuvia melodioita. Joe Peri ja Kaisa Mäensivu ovat jazzin pääkaupungissa New Yorkissa asuvia siellä aktiivisesti esiintyviä ja arvostettuja nousevan sukupolven muusikoita. Mm. Lady Gagan ja Tony Bennettin yhteisproduktion rumpalina toiminut Peri perusti pari vuotta sitten suomalaismuusikoiden kanssa oman yhtyeen, jonka debyyttilevy julkaistiin helmikuussa 2023. 

Yhtyeen ilmavaan sointiin tuo syvyyttä mestaripianisti Jukkis Uotila sekä kaksi persoonallista ja omaäänistä saksofonistia, Max Zenger ja Joonatan Rautio

Kuva: Tayla Nebesky

Jazz-Espa: Eero Koivistoinen Quartet,Espan lava, helsinki1.8. Klo 17:30

keikka

EERO KOIVISTOINEN QUARTET

Eero Koivistoinen – saksofoni, Alexi Tuomarila – piano, Jori Huhtala – basso, Jussi Lehtonen – rummut

Vuonna 2012 perustetun Eero Koivistoinen Quartetin yhteissoitto on hioutunut 10 vuoden aikana saumattomaksi. Monista huippukokoonpanoista tunnettujen muusikkojen svengi on ilmavaa, tiivistä ja napakkaa. Komppipari Jori Huhtalan ja Jussi Lehtosen groove vie kokonaisuutta upeasti, ja pianisti Alexi Tuomarila pääsee loistamaan. Kaiken yllä pörisee suvereenisti kotimaisen jazzin legendaarisimman muusikon, maestro Eero Koivistoisen saksofoni. Kvartetti on julkaisut kolme levyä: Hati Hati (2012), Illusion (2017) ja Diversity (2022).

Kuva: Teemu Salminen

oulu

Jumpru x OMJ Jazzpatio: TAITE,Jumprun Patio, oulu1.8. Klo 21:00

TAITE

keikka

TAITE on oululainen viisihenkinen bändi, joka soittaa orgaanista poppia jazz-twistillä. Bändin tyyli on energinen ja omaperäinen. Musiikki polveilee ajoittain herkissä tunnelmissa ja tarinoissa, välillä taas mennään lattarirytmien tahtiin. Bändin esiintymisiin on tarttunut oman tuotannon lisäksi mukaan myös covereita, jotka saavat hymyn huulille ja sukat heilumaan.

Kesäinen Jumpru x OMJ Jazzpatio toteutetaan 13.6.–17.8.2023 yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien, Jumpru Pubin sekä Musiikin edistämissäätiön kanssa. Kesän 2023 aikana Jazzpatiolla kuullaan yhteensä 10 konserttia.

Vapaa pääsy, ikäraja K-20

Keskiviikko 2.8.

helsinki

Jazz-Espa: Pienet ihmiset isot puut,Espan lava, helsinki2.8. Klo 13:00

Pienet ihmiset isot puut

keikka

Laura Helander – saksofoni, Mikko Antila – piano, Tatu Back – basso, Benjamin Nylund - rummut

Pienet ihmiset isot puut (tuttavallisemmin piip) on luonnosta inspiroituneita sävellyksiä esittävä jazzkvartetti. Yhtyeen sävellykset käsittelevät ilmastoahdistusta, luontokadon aiheuttamaa surua ja rakkautta luontoon. Musiikki on tyyliltään modernia jazzia, jossa kuullaan vaikutteita suomalaisesta kansanmusiikista ja iskelmästä.

Yhtye julkaisi syyskuussa 2022 studioliven Täällä oli kaunista kerran, joka on omistettu hakatuille metsille.

Kuva: Otso Kauniskangas

Jazz-Espa: ILMARI HEIKINHEIMO NORTHERN GARDEN,Espan lava, helsinki2.8. Klo 16:00

ILMARI HEIKINHEIMO NORTHERN GARDEN

keikka

Ilmari Heikinheimo – rummut, lyömäsoittimet, huilu, Adele Sauros – tenori- ja sopraanosaksofonit, huilu, Samuli Mikkonen – piano, Eero Tikkanen – kontrabasso

Kotimaisen vapaan ilmaisun lyhdyn kantajaksikin tituleeratun, useista viime vuosien huippuyhtyeistä (mm. Raoul BjörkenheimPiirpaukeJuhani AaltonenJimi TenorEdward Vesalan uudestisyntynyt Sound & Fury) tunnettu rumpali Ilmari Heikinheimo esittäytyy ensimmäisessä Northern Garden -sooloprojektissaan säveltäjänä - tuoden esille herkemmän, lyyrisen puolensa. Konsertti on myös alkusoittoa pian julkaistavalle Heikinheimon soolodebyytti-albumille.

Suurin osa musiikista on sävelletty kevättalvella 2022 Heikinheimon asuessa Oslossa. Sävellystyön temaattiseksi linjaksi ja tärkeimmäksi rakennusaineeksi muodostui tällöin sisäinen dialogi reilu vuosi aiemmin edesmenneen isän kanssa, jolle tuleva albumi on myös omistettu.

Heikinheimon musiikissa mm. jazzin, progen, länsimaisen taidemusiikin ja kansanmusiikkien vaikutteet sulautuvat saumattomasti yhteen tavalla, jossa sisällöllinen päälause on läheisen ihmisen jättämä sisäinen perintö - elämän voima ja kauneus, jossa surukin on rikkautta kun jäljellä on edelleen rakkaus joka kantaa. Tulevan albumin teemana onkin sekä muistaminen, että toisaalta menetyksestä seuraava perspektiivin muutos  - ''uudelleensyntymä'' - ja näiden välillä dynaamisesti virtaava dramaturginen dialogi.

Kuva: Francesco Saggio.

Jazz-Espa: DANTCHEV:DOMAIN,Espan lava, helsinki2.8. Klo 17:30

keikka

Anna Dantchev – laulu ja tupan-rumpu, Erno Haukkala – pasuuna, Kenneth Ojutkangas – kitara ja tuuba, Antti-Pekka Rissanen – rummut

DANTCHEV:DOMAIN -yhtyeen musiikissa yhdistyvät vahvat elokuvalliset melodiat, tiukat Bulgarian rytmit sekä heittäytyvä improvisaatio.

Vuodesta 2019 lähtien toiminut DANTCHEV:DOMAIN nostaa maailmanlaajuisesti esille suomalais-bulgarialaista groovea. Anna Dantchev on monipuolinen ja karismaattinen vokalisti-säveltäjä. Hänen vahvaa ääntään on verrattu mm. Nina Simonen jylhään saundiin. Dantchevin laulut ammentavat inspiraationsa elämästä – valosta ja varjosta. Englanniksi ja bulgariaksi lauletut ihmisen kokoiset tarinat ovat saaneet yleisöltä ihastuneen vastaanoton. Dantchevin tapa yhdistää omassa laulutyylissään bulgarialaista laulutekniikka jazzin herkkyyteen ja universaaliin tarinankerrontaan on kiitelty kansainvälisissäkin arvioissa. DANTCHEV:DOMAIN on lyhyessä ajassa saanut mainetta rytmimusiikin uuden tien kulkijana Tunteet ja tarinat näkyvät ja kuuluvat yhtyeen esiintymisessä. Taidokkaan yhtyeen uniikki instrumentaatio ja tiukkoja määrityksiä kaihtava persoonallinen tyyli on huomattu yli genre- ja maarajojen.

Yhtye on julkaissut kaksi albumia: Say It (2020, Glomama Music) The Lions We Are (2022, Glomama Music)

Kuva: Maarit Kytöharju

kokkola

Kokkola Sea Jazz: Olli Soikkeli & Cesar Garabini,Kahvila Saha, kokkola2.8. Klo 18:00

Olli Soikkeli & Cesar Garabini

Liput 20 €

Keskiviikkona 2.8. Kokkola Sea Jazzin lavalle nousee kansainvälinen kitaraduo Olli Soikkeli & Cesar Garabini, joiden yhdessä luoma musiikki sykkii gypsy jazzin ja choro-musiikin välimaastossa luoden ainutlaatuisen ja kiinnostavan kudoksen joka pitää kuuntelijat otteessaan.

Kansainvälisesti tunnettu suomalainen gypsy jazz -kitaristi Olli Soikkeli muodosti vuonna 2018 duon italialais-brasilialaisen choro-mestari Cesar Garabinin kanssa. Siitä lähtien he ovat kiertäneet ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa.

Olli Soikkeli - kitara 

Cesar Garabini - 7-kielinen kitara

porvoo

Porvoo Jazz Club Goes Bosgård: Hector Lepe Quartet,Bosgård Charolais, porvoo2.8. Klo 18:00

keikka

Liput Livetosta tai Bosgårdin myymälästä ennakkoon 15€ aikuiset, 10€ lapset
Ovelta 20€ aikuiset ,15€ lapset (alle 7v. vapaa pääsy)
Lippu+talon hampurilainen ennakkoon 30/20€

Porvoo Jazz Club pukeutuu jälleen kesävaatteisiin ja matkustaa Porvoon maaseudulle, kuvan kauniiseen luomutila Bosgårdiin! Lavalle nousee Héctor Lepe Quartet, yhtye joka onnistuu hienovaraisesti sekoittamaan latinalaisamerikkalaisia elementtejä modernin jazzin sävelkieleen. Tuloksena on raikas yhdistelmä tuoretta musiikkia, johon on jätetty tilaa jokaisen kvartetin jäsenen omalle persoonallisuudelle.

Héctor Lepe on meksikolainen Helsingissä asuva jazzkitaristi. Hänen ensimmäinen julkaisunsa, Pedro's Dream Flame Jazz Recordsille, on Lepen debyytti sekä bändijohtajana että säveltäjänä. Suurin osa sävellyksistä on saanut inspiraationsa meksikolaisesta kansanperinteestä ja kirjallisuudesta. Héctor Lepe Quartet onnistuu hienovaraisesti sekoittamaan latinalaisamerikalaisia musiikinelementtejä moderniin jazzsävelkieleen. Tulos on raikasta musiikkia, jossa yhtyeen jäsenten oma persoonallinen soitto tulee esiin ja vie musiikin uudelle tasolle.

Albumin nimikkokappale Pedro's Dream sai inspiraationsa meksikolaisen kirjailijan Juan Rulfon teoksesta Pedro Páramo. Kirjan päähenkilö, Pedro, matkustaa läpi eteläisen Meksikon, ja löytää itsensä lopulta kirjaimellisesti kummituskaupungista. Hahmot muuttavat jatkuvasti muotoaan kyseenalaistaen todellisuuden ja kuolemanjälkeisen elämän rajaa. Albumi vie kuulijan syvälliselle matkalle Meksikon mystisiin taruihin ja maisemiin.

Illan voi halutessaan aloittaa vaikkapa saapumalla hyvissä ajoin ravintolan viehättävälle kesäterassille ja maukkaan ruoan ohella nauttia Bosgårdin suvimaisemista. Konsertti järjestetään tilan tunnelmallisella heinävintillä, jossa myös mahdollisuus nauttia ravintolan ja baarin antimista. Kukkamekot ynnä muut kesätamineet päälle ja tervetuloa aistimaan todellista elokuista maalaisromantiikkaa!

Héctor Lepe | kitara
Max Zenger | trumpetti
Juuso Rinta | kontrabasso
Teemu Mustonen | rummut

Torstai 3.8.

hanko

Jukka Gustavson & STREET LEVEL,Pub Grönan, hanko3.8. Klo 20:00

Liput 10 €

Alunperin Street Level muodostettiin paria konserttia varten, mutta koska yhteistyö sujui hyvin, trio jatkoi toimintaansa. Albumi Natural High julkaistiin 2021.

Jukka Gustavson; vocals & keyboard
Jan-Olof Strandberg; bass
Thomas Törnroos; drums

helsinki

UMOn jazzjamit Konepaja Biergartenin kesäisellä terassilla jatkuvat jo kolmatta kesää – vapaa pääsy!

Jazzjamit on musiikillinen ajatushautomo, jossa luodaan uutta menneisyyteen pohjautuen. Jamien luonteeseen kuuluu myös ennakoimattomuus; kukaan ei tiedä tarkalleen mitä tullaan soittamaan ja kenen kanssa. Houseband luo jameille perustan, mutta tarinan kehittyminen on myös vierailevien soittajien ja yleisön vuorovaikutuksesta kiinni – siksi jamit ovatkin niin kiehtovaa kuultavaa!

Jamien houseband muodostetaan UMO Helsinki Jazz Orchestran, muiden jazzmusiikin ammattilaisten sekä Taideyliopisto Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmänMetropolian musiikin ja Pop & Jazz Konservatorion lupaavista uusista kyvyistä; luvassa on siis ainutlaatuisia kokoonpanoja ja tuoreita tulkintoja. Musiikillisen nautinnon ohella jameilla edistetään jazzmusiikin kehittymistä, lisätään muusikkosukupolvien välistä vuorovaikutusta ja tuodaan esille uusia kykyjä.

Jazz Jam & Brew järjestetään Konepaja Biergartenin ulkoterassilla (Bruno Granholmin kuja 1, 00510 Helsinki), josta löytyy mm. kotimaisia pienpanimotuotteita ja ulkomaisia erikoisuuksia oluen ystäville. Biergartenista löytyy satunnaisesti myös erilaisia ruokakojuja.

Jamit toteuttaa yhteistyössä UMO Helsinki Jazz Orchestra, Konepaja Biergarten, Taideyliopisto Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmä, Metropolian musiikki ja Pop & Jazz Konservatorio.

Jami-iltojen kokoonpanotiedot päivittyvät.

To 8.6. // Teema: Latin Jazz
Kasperi Sarikoski (pasuuna & jami-isäntä)
Saara Lehtonen (huilu)
Markus Holthoer (piano)
Tuomo Purhonen (basso)
Sami Lehto (rummut)

To 15.6. // Teema: Twisted Standards
Olli Ojajärvi (saksofoni & jami-isäntä)
Helmi Hänninen (laulu)
Sonja Kaipainen (piano)
Antti Ahoniemi (basso)
Ilmari Heikinheimo (rummut)

To 29.6. // IASJ Jazz Meeting Jam Session*   
Line-up TBA
*Kansainvälinen jazzkoulujen tapahtuma IASJ Jazz Meeting tuo Helsinkiin yli 120 opettajaa ja opiskelijaa yli 20 eri maasta. Päiväohjelmaan Musiikkitalossa kuuluu luentoja jazzmusiikista, jazzpedagogiikasta, jazzmusiikin kulttuurisista yhteyksistä ja ensembletyöskentelyä. Iltaohjelmassa on jameja tiistaista torstaihin. Tapahtuma huipentuu perjantaina ja lauantaina kuultaviin loppukonsertteihin Musiikkitalon Black Boxissa. Sibelius-Akatemia isännöi tämän vuoden tapaamista Helsingissä 26.6. – 1.7.2023.

To 20.7. // Teema: Chet Baker 
Mikko Pettinen (trumpetti, laulu & jami-isäntä)
Matti Saarinen (kitara)
Otso Huhtala (basso)
Mooses Kuloniemi (rummut)

To 27.7. // Teema: Wayne Shorter
Jouni Järvelä (saksofonit & jami-isäntä)
Tobias Schenk (piano)
Filemon von Numers (basso)
Joe Peri (rummut)

To 3.8. // Teema: Satch and Pops – Louisin laulut
Tero Saarti (trumpetti & jami-isäntä)
Kirmo Lintinen (piano)
Jussi Hovilainen (basso)
Joel Matikainen (rummut)

Jazz-Espa: SILVA KALLIONPÄÄ QUARTET,Espan lava, helsinki3.8. Klo 13:00

keikka

Silva Kallionpää – viulu, sävellykset, Nikita Rafaelov – koskettimet ja sampleri, Juuso Rinta – kontrabasso, Joonas Leppänen – rummut

Vuodesta 2017 asti toiminut neljän omaäänisen soittajan fuusio Silva Kallionpää Quartet ei pelkää koetella rajojaan. Yhtyeen ainutlaatuinen yhteissaundi ja kaavoja rikkova ilmaisu niin koskettavat kuin haastavatkin kuulijoita universaalisti, taustasta riippumatta. Modernista jazzista ammentavat ja toisinaan määrittelemättömille urille päätyvat sävellykset kehystavat keskustelevaa yhtyetyöskentelyä. Musiikki kertoo tarinoita, joihin syntyy jokaisella esityskerralla uusia vivahteita.

Monipuolisesti Helsingin musiikkikenttää elävöittävä viulisti Silva Kallionpää on soittouransa alusta asti perehtynyt rytmimusiikkiin ja improvisointiin erityisesti itselleen rakkaan jazzin viitekehyksessä. Sävellyksissään hän venyttää uteliaasti totuttuja muotteja ja pyrkii taiteelliseen kasvuun etsien alinomaa uusia ilmaisun polkuja. Kallionpään musiikillisessa kielessä hänen ennakkoluulottomia näkemyksiään piirtävät esiin vaikutteet jazzin lisäksi niin taidepopista kuin elektronisestakin musiikista. Silva Kallionpää Quartetin debyyttialbumi Unadaptable julkaistiin Eclipse Musicin kautta 15.04.2022. Levy sai positiivisen vastaanoton, ja yhtye on herättänyt mielenkiintoa niin kotimaassa kuin kansainvälisessäkin jazzyhteisössä.

Kuva: Sara Lehtomaa

Jazz-Espa: Teemu Kekkonen Trio,Espan lava, helsinki3.8. Klo 16:00

Teemu Kekkonen Trio

keikka

Teemu Kekkonen – piano, Mikael Saastamoinen – basso, Roope Kantonen – rummut

Jazzpianisti ja säveltäjä Teemu Kekkonen on nouseva tähti eurooppalaisella jazzkentällä. Pohdiskelevat sävellykset, elokuvalliset harmoniat, meditatiiviset groovet ja tutunkuuloiset melodiat ovat Kekkosen musiikin tunnusmerkkejä. Teemu Kekkonen Trio esittää musiikkia pianistin debyyttialbumilta Here/There. Kappaleita tulkitsevat Kekkosen rinnalla basisti Mikael Saastamoinen ja rumpali Roope Kantonen. Levyn sävellykset ovat syntyneet viimeisen kymmenen vuoden varrella tosielämän tarinoiden ja tunnelmien inspiroimana.

Arvostetusta Amsterdamin konservatoriosta äskettäin valmistunut pianisti tarjoilee charmikasta ja herkkää triomusiikkiaan pohjoismaisella, melodisella tyylillä. Inspiraatiota Kekkosen musiikille löytyy yhtä lailla esimerkiksi pianistien Chick Corean ja Vijay Iyerin tuotannosta, kuin myös pop-musiikista ja Maurice Ravelin impressionismista. Laaja-alaiset vaikutteet antavat tälle triolle todella omaleimaisen soundin, joka yhtä lailla innostuttaa ja rauhoittaa kuulijaansa.

Kuva: Oskari Järvinen

Jazz-Espa: MIKKO INNASEN UUSI KVINTETTI,Espan lava, helsinki3.8. Klo 17:30

Mikko Innasen uusi kvintetti

keikka

Mikko Innanen – saksofonit, Selma Savolainen – laulu, Mikko Antila – vibrafoni, Eero Seppä – basso, Teppo Mäkynen – rummut

Kaunis ja ruma lyövät kättä ja liikutus muuttuu iloksi.

Saksofonisti Mikko Innasen 2022 perustama yhtye yhdistää suomenkielistä nykyrunoutta nykyjazziin. Suurin osa teksteistä on Outi-Illuusia Parviaisen tuoretta vielä julkaisematonta lyriikkaa. Mukana on lisäksi ainakin Pekka Kejosen tekstejä. Sävellykset ovat mahdollista poikkeusta lukuun ottamatta Innasen. 

Yhtyeen musiikissa jazz on ennen kaikkea asenne: miten eikä mitä. Veikko Huovisen sanoin: ”Maailman menoa on katseltava vähän laajemmasta näkökulmasta.” 

Kvintetin muusikoista Innanen ja rumpali Teppo Mäkynen ovat suomalaiselle jazzväelle tuttuja nimiä jo 90-luvulta lähtien, kun taas basisti Eero Seppä, laulaja Selma Savolainen ja vibrafonisti Mikko Antila edustavat vähän uudempaa sukupolvea. 

Kuva: Kaisa Rautaheimo

kokkola

Kokkola Sea Jazz: Mikael Konttinen, Aili Ikonen & Manuel Dunkel,Kahvila Saha, kokkola3.8. Klo 19:00

Aili Ikonen

Manuel Dunkel

Mikael Konttinen

Liput 27 €

Upeat laulusolistit Mikael Konttinen ja Aili Ikonen vievät kuuntelijat jazzin tunnelmiin yhdessä saksofonisti Manuel Dunkelin ja Kokkolan alueen muusikoista kasatun komppiryhmän kanssa.

Mikael Konttinen - laulu
Aili Ikonen - laulu
Manuel Dunkel - saksofoni
Mikael Svarvar - piano
Martin Söderbacka - kitara
Eevalotta Matikainen - kontrabasso
Toni Porthén - rummut

Perjantai 4.8.

helsinki

Jazz-Espa: Jukka Haavisto,Espan lava, helsinki4.8. Klo 13:00

Jukka Haavisto

keikka

Jukka Haavisto – basso, Johannes Granroth – kitara, Severi Sorjonen – rummut, Vili Itäpelto – koskettimet

Jukka Haavisto on uuden sukupolven virtuoosibasisti. Hän on studio- ja livemuusikko, joka soittaa ja esiintyy oman yhtyeensä lisäksi monien eri artistien ja kokoonpanojen kanssa. Hänet tunnetaan nauhattoman basson spesialistina, jazzfuusion ja maailmanmusiikkifuusion säveltäjänä ja taidokkaana improvisoijana.

Haaviston yhtyeen täydentävät tuore Jazzkukko -festivaalin kitarakilpailun voittaja Johannes Granroth, ikäpolvensa jazzrumpaleiden parhaimmistoon kuuluva Severi Sorjonen sekä nuori keyboard-velho Vili Itäpelto.

Kuva: Tuukka Uimonen

Jazz-Espa: SOUL WHAT? FEAT. JOONATAN RAUTIO,Espan lava, helsinki4.8. Klo 16:00

keikka

Joonatan Rautio – saksofoni, Eevalotta Matikainen – basso, Mikael Svarvar – laulu/flyygeli, Martin Söderbacka – kitara, Jussi Lehtonen – rummut

Sielukasta laulua, kauniita melodioita ja vauhdikkaita improvisaatioita.

Soul What? feat. Joonatan Rautio on basisti Eevalotta Matikaisen johtama mielenkiintoinen soul/jazz-kvintetti, jonka intensiivinen live-energia pitää kuuntelijat otteessaan. Yhtyeen muusikot ovat kovan sarjan ammattilaisia ja lopputulos on enemmän kuin osastensa summa. Jazz-Espalla yhtye julkaisee kolmannen albuminsa, joka on Soul What?:lle ominaiseen tapaan tasapainoinen sekoitus instrumentaaleja ja englanninkielisiä laulettuja kappaleita.

Laulaja-pianistina Soul What?:ssa toimii sielukas tulkitsija Mikael Svarvar, joka on elementissään leikitellessään rytmeillä kanssamuusikoittensa kanssa. Yhtyeen virtuoosimainen saksofonisti Joonatan Rautio tuo vahvan jazztradition tuntemuksensa pohjalta yhtyeeseen lisää vauhtia ja yllätyksellisyyttä. Joonatan haastaa kanssasoittajiaan kilpa-ajoon, jonka johdosta Soul What? löytää uusille teille ja kiihdyttää menoaan entisestään. Jazz-Espan konsertissa rumpujen takana kuullaan impulsiivista rumputaituria Jussi Lehtosta, joka esiintyy myös yhtyeen uudella albumilla neljässä kappaleessa. Luvassa on vauhdikasta menoa ja unohtumattomia hetkiä kun tähän vielä lisätään valovoimainen basisti-yhtyeenjohtaja Eevalotta Matikainen ja kitaristi Martin Söderbacka sekä heidän säveltämänsä, paljon soittajille vapautta jättävät kappaleet, jotka toimivat leikkikenttänä tälle kekseliäälle yhtyeelle.

Jazz-Espa: ELENA MINDRU FINNECTION,Espan lava, helsinki4.8. Klo 17:30

keikka

Elena Mîndru – laulu, sävellykset ja sanoitukset, Sampo Hiukkanen – viulu ja saksofoni, Juho Valjakka – piano, Oskari Siirtola – basso, Anssi Tirkkonen – rummut

Kansainvälisen tason jazzlaulaja Elena Mîndru on elävöittänyt suomalaista musiikkielämää jo vuosikymmenen ajan karismaattisella esiintymisellään. Hän saavutti toisen sijan ja yleisöpalkinnon Shure Voice Competitionissa Sveitsin Montreuxissa vuonna 2012, ja sai tavata legendaarisen tuottajan Quincy Jonesin. Sen jälkeen ura onkin ollut nousujohteinen. Elena on luonut suomesta käsin kansainvälisen uran, joka on vienyt häntä esiintymään ympäri maailmaa muun muassa sinfoniaorkestereiden ja big bandien solistina.

Yhtyeen nimi Elena Mindru Finnection symboloi erityistä yhteyttä kansainvälisesti konsertoivan yhtyeen instrumentalistien ja laulusolistin välillä. Konsertin aikana kuultavat sävellykset ovat suurimmilta osin Mindrun sekä pianisti Tuomas J. Turusen käsialaa muutamia tyylikkäästi valittuja lainakappaleita unohtamatta.

Jazz-Espan konsertissa Tuomas J. Turusta tuuraa Juho Valjakka.

miksu, mikko & severi trio,Tenho Restobar, helsinki4.8. Klo 19:00

miksu, mikko & severi trio

Vapaa pääsy

miksu, mikko & severi trio on uusi trio Helsingistä. Yhtye lähti liikkeelle Severi Sorjosen, Mikael Saastamoisen ja Mikko Antilan yhteisistä jamisessioista; yhteissoitto tuntui vaivattomalta ja hyvin joustavalta.

Trion jokainen jäsen on rohkea kokeilemaan uutta ja seuraamaan musiikin luonnollista kulkua improvisaatiotilanteessa, joka johtaa saumattomaan yhteisilmaisuun ja mieleenpainuviin hetkiin. Yhtyeelle on tärkeää antaa jokaisen jäsenen ilmaista itseään itselle sopivimmalla tavalla, eikä niin pyri päätymään soitossa tiettyyn muottiin. Eloisuus, vapaus ja luottamus korostuu soitossa; yhdessä nämä tekijät luovat kiehtovan musiikillisen kokonaisuuden, joka pitää otteessaan.

Mikko Antila - vibrafoni, piano
Mikael Saastamoinen - kontrabasso
Severi Sorjonen - rummut

kangasala

Mathias Sandberg Trio,Kangasala-talo, kangasala4.8. Klo 19:00

keikka

Liput alk. 15 €. Esityksessä klubikatsomo.

Perjantaina 4.8. Kangasala-talossa kuullaan maailmanluokan jazzmusiikkia, kun jazzkitaristi Mathias Sandberg trioineen soittaa The Captain -albuminsa levynjulkaisukonsertin.

Kangasala-sali muuttuu jazzklubiksi. Permannolla on pöytäpaikkoja, ja baarissa on myytävänä juomia alkoholilla ja ilman. Permannon ja katsomon alaosan paikat ovat numeroimattomia. Ovet aukeavat 30 minuuttia ennen esitystä. Paikkoja kannattaakin tulla varaamaan ajoissa. Salin takaosaan myydään tuttuja numeroituja paikkalippuja, ja salin takaosa ei ole anniskelualuetta. Klubikatsomo on syksyn aikana käytössä yhteensä kymmenessä konsertissa.

Amerikkalainen musiikkilehti Jazziz Magazine on kutsunut Mathias Sandbergiä ”yhdeksi Suomen parhaiten varjelluista salaisuuksista”. Sandberg tekee vuosittain satakunta jazzkonserttia ja on kiertänyt sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Mathias Sandbergin debyyttisoololevy The Doctor (2020) on saanut ylistäviä arvosteluja molemmilla puolilla Atlanttia, ja sitä on soitettu ahkerasti jazzradiokanavilla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Sandbergin pitkään odotettu uusi triolevy The Captain julkaistiin maaliskuussa 2023. Helsingistä Rovaniemelle ulottuvalla 40 konsertin levynjulkaisukiertueella kuullaan trion omalaatuista ”hard swingin’, groovy & soulful jazz” -sekoitusta vahvoilla melodioilla, rytmisesti leikkisää improvisaatiota ja lähes telepaattista yhteissoittoa.

Kokoonpano:
Mathias Sandberg, kitara
Zacharias Holmkvist, kontrabasso
Stefan Brokvist, rummut

Lauantai 5.8.

helsinki

Jazz-Espa: SHARAD SHAKYA GROUP,Espan lava, helsinki5.8. Klo 13:00

Sharad Shakya Group

keikka

Sharad Shakya – kitara, Kasper Halttunen – rummut, Mikael Saastamoinen – basso

Sharad Shakya Group on kitaristi Sharad Shakyan johtama jazzyhtye, joka sai alkuunsa vuonna 2012 kun Sharad oli opiskelemassa Pop & Jazz konservatoriossa Helsingissä. Yhtye julkaisi ensimmäisen levyn vuonna 2018 nimeltään Kathmansinki, eli Kathmandu ja Helsinki yhdistettynä.

Sharad Shakya Group tekee improvisoitua kitaramusiikkia seuraten jazz-traditiota. Alun perin Nepalista kotoisin oleva Sharad muutti Suomeen vuonna 2009 musiikin opiskelun vuoksi, joten yhtyeen musiikissa kuullaan myös silloin tällöin itämaisia vaikutteita.

Yhtye osoittaa suurta kunnioitusta Yhdysvalloista tulleelle jazzmusiikille, sen traditiolle ja kulttuurille. Samalla yhtye on myös halukas ylittämään rajoja ja sekoittamaan eri musiikkikulttuureja tehden siitä jazzia. Yhtye haluaa pysyä ajan tasalla ja kokeilla moderneja musiikkityylejä ja soundeja. Riippumatta musiikin genrestä ja tyylistä, Sharadille improvisointi on aina ollut tärkeää musiikissa. Hän pyrkii musiikin kautta keskustelemaan yhtyeen muusikoiden kanssa ja tekemään musiikista mielenkiintoista kuuntelijoille. Yhtyeen kanssa yhdessä soitetun musiikin kautta Sharadin tavoitteena on välittää tunteita kuuntelijoille.

Kuva: Tuomas Virtanen

Jazz-Espa: DJANGO COLLECTIVE HELSINKI,Espan lava, helsinki5.8. Klo 14:30

keikka

Laura Airola – viulu, Aki Hauru – kitara, Kalle Outila – kitara, Otto Porkkala – kitara, Juuso Rinta - kontrabasso

Django Collective Helsinki on vuonna 2011 toimintansa aloittanut akustinen swing-yhtye, jonka ydinryhmä koostuu monissa liemissä keitetyistä ammattimuusikoista. Aki Haurun johtama yhtye on elävöittänyt kulttuurin kenttää jo yli kymmenen vuoden ajan juurevalla ja hyväntuulisella gypsy swingillä 1920-50 -luvuilta Django Reinhardtin ja Stéphane Grappellin tyyliin. DCH on erityisesti pääkaupungissamme tunnettu järjestämistään erityisen lämminhenkisistä, jo stadilaiseksi ilmiöksi muodostuneista vakioklubeistaan sekä jami-illoistaan. Ryhmä esittää myös omia sävellyksiään, joissa perinne sekoittuu raikkaalla ja kekseliäällä tavalla myöhempään jazzilliseen ilmaisuun. Yhtye on maineensa ohella määrätietoisesti luonut uutta, avointa ja positiivista livemusiikin kaupunkikulttuuria.

Kuva: Teemu Mattsson

Sunnuntai 6.8.

helsinki

SunJazz: Jonne Taavitsainen Threedom,Tenho Restobar, helsinki6.8. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Jonne Taavitsainen Threedom on kolmen lahjakkaan muusikon ja säveltäjän yhtye, jossa nuorekkaan intohimoinen energisyys kohtaa kokemuksen ja määrätietoisuuden. Musiikissaan Threedom törmäyttää pelottomasti erilaisia vaikutteita, muodostaen väkevän ja ainutlaatuisen kokonaisuuden, jonka päävärit kumpuavat jäsenten Taavitsainen, Aho ja Tuovinen omaehtoisista ja persoonallisista kädenjäljistä instrumenteillaan.

Jonne Taavitsainen - rummut
Atte Aho - kitara
Ilkka Tuovinen - basso

Tiistai 8.8.

oulu

Jumpru x OMJ Jazzpatio: Linko,Jumprun Patio, oulu8.8. Klo 21:00

Linko

keikka

Vapaa pääsy, ikäraja K-20

Mitä tapahtuu kun neljä etnon ja jazzin kirjopyykissä lingottua muusikkoa ryhtyy runoille? Kansainvälisesti arvostettu, sekä sadoilla albumeilla esiintynyt pianisti taiteilijaprofessori Timo Alakotila, saksofonisti Elias Frigård ja basisti Heikki Saarenkunnas tarttuivat Maarit Saarenkunnaan säveltämiin tiekarttoihin ja improvisoivat loput. Syntyi bändi nimeltä Linko.

Linko tarjoaa uusia sävellyksiä, muunnelmia kansan melodioista ja taiturillista improvisaatiota. Runoa Ilpo Tiihosen, Katja Törmäsen, Niina Jortikan ja Satu Koskimiehen kynistä, sekä Suomen kansan suusta.

Paul Silfverberg (Kansanmusiikki 4/2022) kirjoitti keväällä 2022 julkaistusta Linko -levystä näin: "Levyä kuunnellessa tuli välillä mieleen edesmenneen Otto Donnerin upeat laulelmasävellykset... Saarenkunnas on säveltänyt laulusarjan, jossa tunnelmat vaihtelevat herkistä tunnelmapaloista 1920-luvun ilottelevaan hottijatsiin... soitossa on jatsillisuutta olematta kuitenkaan jatsi-jatsia. Kansanmusiikillisuutta löytyy ennen kaikkea Saarenkunnaksen sävellyksistä ja äänenkäytöstä. Luokittelun pohtiminen on kuitenkin turhaa: kyseessä on hieno laulelmalevy, jossa monet vaikutteet sulautuvat juuri Lingolta kuulostavaksi omaksi tyylikseen."

Kesäinen Jumpru x OMJ Jazzpatio toteutetaan 13.6.–17.8.2023 yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien, Jumpru Pubin sekä Musiikin edistämissäätiön kanssa. Kesän 2023 aikana Jazzpatiolla kuullaan yhteensä 10 konserttia.

Keskiviikko 9.8.

helsinki

Goldings/Bernstein/Stewart (US),G Livelab, helsinki9.8. Klo 20:00

Goldings/Bernstein/Stewart (US)

keikka

Larry Goldings, Peter Bernstein ja Bill Stewart ovat soittaneet yhdessä yli kolme vuosikymmentä, ja heistä on tullut urkutriojazzin perinteen merkittävimpiä vaalijoita. He ovat levyttäneet intohimoista mutta intiimiä, hienovaraista mutta musiikillisesti rikasta jazzia useille arvostetuille levymerkeille. Perpetual Pendulum -albumin (2022) tiimoilta Downbeat-lehti kirjoitti trion jokaisen muusikon olevan ilmaisussaan uransa huipulla.

“Viimeisen vuosikymmenen kaksi parasta urkutrioa ovat koostuneet kolmesta samasta soittajasta, he ovat vain soittaneet parin eri nimen alla. Goldings, Bernstein ja Stewart lunastavat kaikki odotukset taitavasti ja palkitsevasti, eivätkä yritä keksiä pyörää uudelleen.” – New York Times

Larry Goldings, organ; Peter Bernstein, guitar; Bill Stewart, drums

Konsertti on ikärajaton.

jaZZanti-konsertti: Otherworld Ensemble: Itkuja-sarja,Hakasalmen huvila, helsinki9.8. Klo 19:00

Otherworld Ensemble

(+ Otto Eskelinen, Eero Tikkanen)
keikka

Rent Romus (US): saksofonit, kantele & sävellykset; Heikki Mike Koskinen (US): sähkötrumpetti, kantele & sävellykset; Heikki Laitinen: itkut, laulu; Otto Eskelinen: puupuhaltimet; Eero Tikkanen: kontrabasso; Arwi Lind: rummut ja lyömäsoittimet

 

Otherworld Ensemble on suomalaisen jazzlegenda Heikki "Mike" Koskisen ja suomalais-amerikkalaisen saksofonisti ja säveltäjä Rent Romuksen yhteisprojekti. Heidän musiikkinsa kumpuaa suomalais-ugrilaisten mytopoeettisten runojen perinteestä, ja sen esittämisessä ovat ytimenä suomalaisen luovan musiikin huippumuusikoita. Sävellysten inspiraatio juontaa niihin aikoihin, jolloin Romus oli kiertueella Tanskassa 1990-luvun puolivälissä, työskennellen muusikoiden kanssa, jotka yhdistivät omia kulttuuriperinteitään afroamerikkalaiseen musiikkiin. Romus ymmärsi, että musiikki, jonka parissa hän kasvoi, voisi toimia lähtökohtana ja välineenä hänen oman kadonneen perintönsä tutkimisessa. "Other World” teemat viittaavat perintöön, joka löytyy syvältä alitajunnan syvänteistä, ja jota yhtye tulkitsee eri näkökulmista improvisaation, perinteisen musiikin ja sävellyksen linssin läpi.

Musiikki koostuu sävelletyistä ja sovitetuista teemoista sekä improvisoiduista välisoitoista, joiden inspiraatiolähteinä ovat Kalevala-aiheiset teemat, pohjoisten alueiden kansanlaulut, animistiset elementit ja jazz. Instrumentaalisovitusten koko vaihtelee pienistä suurempiin vokaaliosuuksilla lisättynä, ja niitä täydentävät perinteiset instrumentit, kuten kantele, kellot, käsintehdyt puhallinsoittimet ja huilut. Musiikki kumpuaa näistä temaattisista elementeistä sulattaen niitä yhteen, viitaten abstraktisti suomalaiseen ja amerikkalaiseen estetiikkaan.

Vuonna 2023 Otherworld Ensemble esittää musiikkia ”Itkuja” sarjasta, ammentaen vaikutteita pohjoisten alueiden itkuvirsien parantavasta musiikista sekä elämää sykkivän jazzin elementeistä. Vokaalitaiteilija ja emeritusprofessori Heikki Laitisen, Rent Romuksen ja Heikki Koskisen mukana ovat musisoimassa multi-instrumentalisti Otto Eskelinen, basisti Eero Tikkanen ja lyömäsoittaja Arwi Lind.

Kuva: Peter B Kaars

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

 

Liput: 25/20/15/40 €.

kokkola

Söderbacka-Matikainen Duo feat. Joonatan Rautio,Nera Scandinavian Steak House, kokkola9.8. Klo 18:00

Eevalotta Matikainen

Martin Söderbacka

Joonatan Rautio

keikka

Vapaa pääsy

Puutarhajazzit alkavat kesäkuun viimeisellä viikolla ja jatkuvat aina elokuun loppupuolelle saakka. Svengaavasta musiikista ja iloisesta, mukaansatempaavasta, tunnelmasta vastaavat housebändi kitaristi Martin Söderbacka ja kontrabasisti Eevalotta Matikainen yhdessä vierailevien muusikoiden kanssa.

Jo kolmatta vuotta järjestettävät Puutarhajazzit ovat nyt ensimmäistä kesää aivan Kokkolan keskustassa, viehättävässä Neristanissa sijaitsevassa, Nera Gardenissa. Luvassa on tuttuun tapaan maanmainioiden tarjoiluiden ja ainutkertaisten konserttien yhdessä luoma elämys! Tervetuloa viihtymään Puutarhajazzeilla!

Joonatan Rautio – saksofoni
Eevalotta Matikainen – kontrabasso
Martin Söderbacka – kitara

Perjantai 11.8.

hamina

UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Aili Ikonen & Sami Pitkämö,Bastioni, hamina11.8. Klo 19:00

Rakastetuimmat klassikot, ikivihreät iskelmät ja viihdemusiikin helmet Frank Sinatrasta Laila Kinnuseen ja Ella Fitzgeraldista Olavi Virtaan vievät Muistojen Bulevardi -konserttiyleisön ylelliselle aikamatkalle useille vuosikymmenille Haminan Bastionissa. Illan musiikiksi on valittu parhaita paloja Yle Radio 1:n suosituimmasta musiikkiohjelmasta Muistojen bulevardi. Orkesteriksi saapuu UMO Helsinki Jazz Orchestra, solisteinaan jazzin ja viihteen kirkkaimmat tähdet Aili Ikonen ja Sami Pitkämö johtajanaan Ed Partyka. 

Lippu.fi 30 € + tilausmaksu alk. 1,50 €
Ovelta 35 €

Kesto noin 2h, sisältää väliajan

jyväskylä

Perjantain jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Tanja Salonen,Ravintola Poppari, jyväskylä11.8. Klo 19:00

Jazz Jkl Collective

(+ Tanja Salonen)
keikka

Liput 15/10€

Jazz Jkl Collective saa elokuussa solistivieraakseen kokeneen ja valovoimaisen jyväskyläläislaulaja Tanja Salosen. Luvassa on mm. Ella Fitzgeraldin, Billie Holidayn, Sarah Vaughanin, Nancy Wilsonin ja Nat King Colen levyttämiä jazzstandardeja, blueseja sekä bossa novia.

Tanja Salonen on tehnyt pitkän uran pop/jazz-laulunopettajana ja eri kokoonpanojen solistina. Esikuviensa jazzlauluperinnettä monipuoliseen taustaansa yhdistävän laulajan äänestä löytyy niin voimaa kuin herkkyyttäkin tekstien ja tunteiden tulkinnalle. Salonen on ollut vahva osa mm. Riku Keskinen Entente -kokoonpanoa ja lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen tuotantoja. Viime aikoina vokalisti on esiintynyt tiuhaan duona kitaristi Aimo Nuutisen kanssa.

ylöjärvi

Kaupunkijazz,Ylöjärven kaupungintalon aukio, ylöjärvi11.8. Klo 19:00

Joonas Tuuri Quartet

Iiro Rantala & Stadin Stuff

Vapaa pääsy

Joonas Tuuri Quartet soittaa modernia jazzia. Joonas Tuurin musiikin keskiössä ovat kauniit ja tarttuvat melodiat, vahvat erilaiset tunnelmat sekä pitkälle hioutunut yhteissoitto ja improvisointi. Herkkä kommunikointi muusikoiden välillä saa aina musiikin polveilemaan ainutkertaisella ja arvaamattomalla tavalla.

Iiro Rantala & Stadin Stuff on kunnianosoitus kahdelle huippuyhtyeelle: Stuff ja Steve Gadd Gang. Nämä 1980-90-luvuilla vaikuttaneet bändit loivat aivan omanlaisensa soundin, joka on sekoitelma poppia, gospelia ja rhythm & bluesia. Rumpali Steve Gaddin sekä pianisti Richard Teen omaperäinen soittotyyli oli tärkein tekijä tämän uuden soundin takana. Stuffin muusikot tulivat suuren yleisön tietoisuuteen toimiessaan Paul Simonin yhtyeenä 80-luvulla. Tämän musiikin tekijä on groove, joka on poikkeuksellinen koukuttava. Sopii kaikille!

Kaupunkijazz on Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluiden järjestämä vuosittainen jazztapahtuma elokuussa.

Sunnuntai 13.8.

helsinki

SunJazz: Freelektron,Tenho Restobar, helsinki13.8. Klo 19:00

Vapaa pääsy

Freelektron on pitkän linjan kulttiartisti Jimi Tenorin ja jazzrumpali-lyömäsoitintaiteilija Ilmari Heikinheimon duo.

Maanantai 14.8.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Oskari Siirtola Séance,Hakasalmen huvila, helsinki14.8. Klo 19:00

Oskari Siirtola Séance

(+ Oskari Siirtola, Ilmari Rönkä, Vid Sketa, Juho Valjakka, Teemu Mustonen)
keikka

Oskari Siirtolalle sävellykset ovat kuin omia pieniä maailmojaan, joiden kautta voi kertoa rönsyileviä ja monitulkintaisia tarinoita. Niissä melankolian sävyttämät, pitkälinjaiset melodiat yhdistyvät synkkään ilkikurisuuteen ja kirpeisiin dissonansseihin. Innoituksensa Siirtola ammentaa niin pohjoismaalaisesta minimalismista kuin afroamerikkalaisen musiikkiperinteen rikkaasta jatkumosta. Viime vuosien aikana hän on tullut esiin myös omaäänisenä big band-säveltäjänä ja -sovittajana, kun muun muassa UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Sointi Jazz Orchestra ovat esittäneet hänen töitään. Intohimo laajempien yhtyeiden mahdollisuuksiin kuuluu myös Séancen vivahteikkaissa ja polveilevissa sovituksissa, jotka hyödyntävät kokoonpanon koko sävypalettia.

 

Nuorista huipuista kasattu kokoonpano lähestyy kappaleita heittäytyvällä leikkimielisyydellä, joka luo vastapainon niiden kaihomieliselle ja introspektiiviselle sävelkielelle. Monessa yhteydessä nousevana basisti- ja säveltäjäkykynä huomioitu Siirtola astuu nyt ensimmäistä kertaa esiin yhtyeenjohtajana.

 

Ilmari Rönkä: saksofonit & huilu

Vid Šketa: trumpetti

Juho Valjakka: piano

Oskari Siirtola: basso

Teemu Mustonen: rummut

 

Kuva: Oskari Järvinen

 

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

 

Liput: 20/15/12/30 €

Tiistai 15.8.

helsinki

UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Aili Ikonen & Sami Pitkämö,Allas Sea Pool, helsinki15.8. Klo 19:00

Rakastetuimmat klassikot, ikivihreät iskelmät ja viihdemusiikin helmet Frank Sinatrasta Laila Kinnuseen ja Ella Fitzgeraldista Olavi Virtaan vievät nostalgiselle aikamatkalle vuosikymmenten taakse. Illan musiikiksi on valittu parhaita paloja Yle Radio 1:n suosituimmasta musiikkiohjelmasta Muistojen bulevardi. Orkesteriksi saapuu UMO Helsinki Jazz Orchestra, solisteinaan jazzin ja viihteen kirkkaimmat tähdet Aili Ikonen ja Sami Pitkämö johtajanaan Ed Partyka. 

Lippu.fi 27,50 €
Ovelta 28 €

K-18. Ovet klo 19, showtime klo 20. Konsertin kesto n. 90 minuuttia, ei väliaikaa.

Keskiviikko 16.8.

joensuu

UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Aili Ikonen & Sami Pitkämö,Carelia-sali, joensuu16.8. Klo 19:00

Rakastetuimmat klassikot, ikivihreät iskelmät ja viihdemusiikin helmet Frank Sinatrasta Laila Kinnuseen ja Ella Fitzgeraldista Olavi Virtaan vievät nostalgiselle aikamatkalle vuosikymmenten taakse. Illan musiikiksi on valittu parhaita paloja Yle Radio 1:n suosituimmasta musiikkiohjelmasta Muistojen bulevardi. Orkesteriksi saapuu UMO Helsinki Jazz Orchestra, solisteinaan jazzin ja viihteen kirkkaimmat tähdet Aili Ikonen ja Sami Pitkämö johtajanaan Ed Partyka. 

Tiketti 37,50 € / 16,50 €
Ovelta 35 € / 15 €

Ovet klo 18, showtime klo 19. Kesto noin 2 h, sisältää väliajan.

Torstai 17.8.

oulu

Jumpru x OMJ Jazzpatio: Josén Pimeä Puoli / Oulun Taiteiden Yö,Jumprun Patio, oulu17.8. Klo 21:00

keikka

Vapaa pääsy, ikäraja K-20

Ilman pimeää ei ole valoa. Josén Pimeä Puoli raottaa elämän nurjaa puolta välillä nauraen, välillä itkien, välillä ironisesti. Taustalla jyskyttää vinha rullaava rytmi.

Ihanasti kyyninen debyyttialbumin (2018) jälkeen bändi on julkaissut monia sinkkuja, joista viimeisin on syyskuussa ilmestynyt Mitä tapahtui?. Biisi on osa hyvin pian ulos tulevaa yhtäjaksoista spesiaalinumeroa. Kolmas albumi on myös jo tekeillä!

Pimeä Puoli tunnetaan vinhana livebändinä spontaaniuden, läsnäolon ja tunteikkuuden sekä kiihkeän menonsa ansiosta. Vaikka biisit kertookin tummemmista jutuista, musan kautta niistä jää kuulijalle hyvä fiilis!

Kesäinen Jumpru x OMJ Jazzpatio toteutetaan 13.6.–17.8.2023 yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien, Jumpru Pubin sekä Musiikin edistämissäätiön kanssa. Kesän 2023 aikana Jazzpatiolla kuullaan yhteensä 10 konserttia.

Perjantai 18.8.

espoo

JazzAmfi: Riitta Paakki Trio,Espoon kulttuurikeskus, espoo18.8. Klo 18:00

keikka

Jazz soi elokuussa Tapiolassa keskusaltaan äärellä sijaitsevalla Espoon kulttuurikeskuksen ulkoilmalava Amfilla!

Riitta Paakki Quartetin musiikki on vastustamattoman vaivatonta. Siinä kohtaavat Paakin selkeä
soittotyyli, saksofonisti Manuel Dunkelin voimakas ja vivahteikas soundi sekä basisti Antti Lötjösen ja rumpali Joonas Riipan muodostama poreilevarytmisektio. Paakin vauhdikkaammat sävellykset soivat arvonsa tuntevasti vuosikymmenten takaista bebopia, rauhallisemmat maalailevat perisuomalaisia melankolisia maisemia. Kokoonpanon yhteissointi on totaalista tilanteen ja sävellyksen hallintaa.

Riitta Paakki on arvostettu pianisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja. Suomen Jazzliitto myönsi hänelle
Yrjö-palkinnon vuonna 2019. Kvartetin vuonna 2020 julkaistu Piste -levy oli Emma-palkintoehdokas vuoden jazz-albumiksi. Keväällä 2023 julkaistu uusi albumi Väri on myös saanut hyvän vastaanoton.

Riitta Paakki, piano
Manuel Dunkel, saksofoni
Antti Lötjönen, basso
Joonas Riippa, rummut

Vapaa pääsy

Järjestäjä: Espoon kulttuurikeskus
Yhteistyössä April Jazz

Lauantai 19.8.

helsinki

Kori Jazz,Hietaniemen uimarannan koripallokenttä, helsinki19.8. Klo 16:00

Antje Rößeler duo

TamTam

Nuoku

keikka

Vapaa pääsy

Mikä on Kori Jazz? Kori Jazz on ainutlaatuinen ja hauska sekoitus urheilua ja jazz-musiikkia. Kaikille avoimien katukoripallopelien lomassa kuullaan Helsingin jazz-skenen parhaimmistoa. Yleisöä rohkaistaan osallistumaan peleihin tai seuraamaan keikkoja ja pelejä samanaikaisesti.

Improvisaatiota – Ei pönötystä

Tapahtuma pyrkii rikkomaan koettuja ja todellisia esteitä jazz-musiikista nauttimiselle. Sekä koripallo että jazz ponnistavat amerikkalaisesta katukulttuurista; tapahtuma haluaa tuoda jazzin takaisin katutasolle kaikkien saavutettavaksi. Tapahtuma on julkinen ja ilmainen: tule sellaisena kuin olet!

Sunnuntai 20.8.

helsinki

SunJazz: TRI,Tenho Restobar, helsinki20.8. Klo 19:00

TRI

Vapaa pääsy

TRI aloittaa syksyn levynjulkaisukeikat Tenhosta!

Yhtyeen leikittelevä ja energinen soundi on inspiroitunut saksofonitriojen perinteestä ja nojaa vahvasti improvisointiin, sekä jazzmusiikin traditioon. Suurina esikuvia heille ovat toimineet mm. Kenny Garrettin, Sonny Rollinsin, sekä Dick Oattsin trio-kokoonpanolla tehdyt levytykset.

Yhtye julkaisi Let Loose debyyttialbuminsa toukokuussa 2023, joka on julkaistu tuoreen kotimaisen levy-yhtiön, Bopcat Recordsin toimesta. Albumi sekä konsertin ohjelmisto, koostuu täysin yhtyeen jäsenten alkuperäissävellyksistä.

Jesse Vilhomaa, altto- ja tenorisaksofoni
Tuomas Talvi, kontrabasso
Arttu Huopainen, rummut ja symbaalit

Maanantai 21.8.

helsinki

Hietsu is Happening! Nro 39,Hietsun Paviljonki, helsinki21.8. Klo 19:00

Dana Hall

Eeva Rysä & Kazutaka Morita

keikka

Liput 10/20 €

Syyskauden ensimmäinen Hietsu is Happening! -tapahtuma liikkuu suomalaisesta ja amerikansuomalaisesta nykymusiikista afroamerikkalaiseen avantgardejazziin.

Konsertin ensimmäisellä puoliskolla vierailevat Radion Sinfoniaorkesterin soolosellisti Eeva Rysä ja samassa orkesterissa työskentelevä lyömäsoittaja Kazutaka Morita. Rysä on tilannut ja kantaesittänyt paljon uutta suomalaista musiikkia ja soittaa hänelle sävelletyt sooloteokset Tiina Mylläriseltä ja Minna Leinoselta. Moritan kanssa yhdessä he esittävät amerikansuomalaisen säveltäjän Charles Wuorisen harvoin kuullun Grand Union -duon. 

Jälkimmäisellä puoliskolla esiintyy Sibelius-akatemian jazzmusiikin vierailevan professorin, rumpalin ja säveltäjän Dana Hallin tähdittämä sekstetti, jossa Hallin ja Sibis Jazzin opiskelijoiden kanssa esiintyvät Hietsu is Happeningin omat Antti Lötjönen ja Mikko Innanen. Yhtyeen ohjelmisto koostuu sellaisten afroamerikkalaisen musiikkiperinteen suurten tyylinluojien kuin Billy StrayhorninYusef LateefinJulius HemphillinAnthony Braxtonin ja Geri Allenin sävellyksistä.

Esiintymässä:
Dana Hall, rummut
Vid Šketa, trumpetti
Joonatan Henriksson, klarinetti
Olli Virtanen, vibrafoni
Mikko Innanen, saksofonit
Antti Lötjönen, kontrabasso

Eeva Rysä, sello
Kazutaka Morita, lyömäsoittimet

Säveltäjät: Tiina Myllärinen, Minna Leinonen, Charles Wuorinen, Billy Strayhorn, Yusef Lateef, Julius Hemphill, Anthony Braxton, Geri Allen, Dana Hall.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän kanssa.

Keskiviikko 23.8.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Flutter,Hakasalmen huvila, helsinki23.8. Klo 19:00

keikka

Flutter

Max Zenger: bassoklarinetti
Antti Kujanpää: hammond-urut
Joonas Leppänen: rummut ja sävellykset

Flutter on vuonna 2022 perustettu trio, joka esittää Joonas Leppäsen musiikkia. Yhtyeen epätavallinen kokoonpano on varsin uniikki, bassoklarinetin, saksofonin, urkujen ja rumpujen yhdistelmä on raikas ja salaperäinen.

Yhtye tutkii ns ”urkutrion” konseptia avoimin mielin, ja musiikissa voi kuulla vaikutteita jazzista, klassisesta, reggaesta… musiikin yleistä tunnelmaa voisi kuvailla sanoilla: "pohjoismaisen introspektiivinen, mutta samalla pilke silmäkulmassa”.

Yhtye äänitti ensilevynsä alkuvuodesta -22 lumimyrskyn aikaan.

Kuva: Antti Kujanpää

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE (Musiikin edistämissäätiö) ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Liput: 20/15/12/30 €

Rytmihäiriöklubi: Jenny Robson Brazil Jazz Quintet,Juttutupa, helsinki23.8. Klo 19:00

Jenny Robson - laulu

Jonas Metsäkylä - kitara

Juho Valjakka - piano

Joonas Tuuri - basso

Samuel Santasärkkä - rummut

Viapori Jazz: North of Kallio Ensemble feat. Jukka Eskola,Tenalji von Fersen sali, helsinki23.8. Klo 19:00

keikka

Liput 32€

Kaukaa Kallion pohjoispuolelta etelän lämpimään ja pimeään loppukesään saapuu valiojoukkio muusikoita: kun tämä armoitettu osaaminen yhdistyy tarttuviin sävelmiin, syntyy raikasta ja filmaattista pohjoismaista jazzia. Musiikkielämyksen täydentää vielä taiturina jazztrapetsilla soiva Jennie Storbackan lumoava ääni.

Jennie Storbacka – laulu
Lasse Piirainen – piano / syntetisaattorit
Juho Kivivuori – basso
Tuomas Timonen – rummut
Jukka Eskola – trumpetti

kokkola

Söderbacka-Matikainen Duo feat. Mikko "Gunu" Karjalainen,Nera Scandinavian Steak House, kokkola23.8. Klo 18:00

Eevalotta Matikainen

Martin Söderbacka

Mikko "Gunu" Karjalainen

keikka

Vapaa pääsy

Puutarhajazzit alkavat kesäkuun viimeisellä viikolla ja jatkuvat aina elokuun loppupuolelle saakka. Svengaavasta musiikista ja iloisesta, mukaansatempaavasta, tunnelmasta vastaavat housebändi kitaristi Martin Söderbacka ja kontrabasisti Eevalotta Matikainen yhdessä vierailevien muusikoiden kanssa.

Jo kolmatta vuotta järjestettävät Puutarhajazzit ovat nyt ensimmäistä kesää aivan Kokkolan keskustassa, viehättävässä Neristanissa sijaitsevassa, Nera Gardenissa. Luvassa on tuttuun tapaan maanmainioiden tarjoiluiden ja ainutkertaisten konserttien yhdessä luoma elämys! Tervetuloa viihtymään Puutarhajazzeilla!

Mikko "Gunu" Karjalainen – trumpetti
Eevalotta Matikainen – kontrabasso
Martin Söderbacka – kitara

Torstai 24.8.

jyväskylä

Jazz Jkl Live: Tuomo Dahlblom Natural Quartet,Tapahtumapaikan nimi: Ravintola Poppari, jyväskylä24.8. Klo 19:00

Tuomo Dahlblom Natural Quartet

keikka

Liput 15/10€

Uusi Tuomo Dahlblom Natural Quartet leikittelee luontevan ketterästi virtaviivaisen kappalemateriaalin ja svengaavien, pitkälle kuljettavien improvisaatioiden pyörteissä.

Jyväskyläläislähtöinen kitarataituri Tuomo Dahlblom ahkeroi kotimaan musiikkikentällä monipuolisesti, halliten suvereenisti eri genrejä ja tyylejä. Natural Quartet vastaa Dahlblomin paloon luoda myös orgaaniseen yhtyesointiin ja perinteiseen jazzkitarasoundiin nojaavaa tämän päivän jazzmusiikkia.

Ajatuksesta on syntynyt sekä orkesterin nimi että kokoonpano, johon Dahlblom on valinnut elävästi rullaavan ja takuuvarman komppikaksikon, basisti Ville Herralan ja rumpali Jaska Lukkarisen, sekä tamperelaistaustaisen nuoren polven virtuoosin ja luonnonlahjakkuuden, vibrafonisti Mikko Antilan.

Perjantai 25.8.

kouvola

InkJazz 2023,Ankkapurhan teollisuusmuseo, kouvola25.8. Klo 19:00

InkJazz All Stars

keikka

Liput 25 €

Uppoudu jazz-musiikin lumoon Kymijoen rannalla elokuussa! Valtakunnallisesti tunnetut jazzmuusikot valtaavat estradin uniikissa ympäristössä InkJazz 2023 -festivaalilla jälleen Ankkapurhan teollisuusmuseolla.

Konsertissa kuullaan tapahtuman taiteellisen johtajan Jari Perkiömäen luotsaamaa all stars -kokoonpanoa, jossa laulusolistina viime vuonna debyyttialbuminsa A Vision of a Garden julkaissut Riikka Keränen. Trumpettisolistina slovenialainen nuori virtuoosi Vid Sketa ja kontrabasistina moneen kertaan palkittu Antti Lötjönen. Pianistina New Yorkista vastikään Suomeen palannut Toomas Keski-Säntti ja rumpalina jo 2006 Inkjazzissa loistanut Ville Pynssi.

Järjestäjänä Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyökumppanina Ankkapurhan teollisuusmuseosäätiö ja StoraEnso Anjalankosken tehtaat.

Lauantai 26.8.

helsinki

UMOn torviseitsikko & Anna Inginmaa,Tenalji von Fersen, helsinki26.8. Klo 18:00

Berliini/Pariisi/Helsinki & iloinen 20-luku

Maailman suomalaisin yhtyemuoto eli vaskiseitsikko herää tänään uudenlaiseen aamuun. Jokaista seitsemää vaskisoitinta ohjastaa täysverinen improvisaattori UMO Helsinki Jazz Orchestrasta. Vauhdikkaalla kierroksella Berliinin ja Pariisin tupakansavuisissa klubeissa kuulemme Anna Inginmaan valovoiman avulla niin Edith Piafin kuin Marlene Dietrichin. Kokoonpanoa kipparoi Esko Heikkinen.

Anna Inginmaa on artisti, laulaja ja tanssija, jonka intensiivinen tulkinta ja tummanpuhuva ääni kuljettavat musiikilliseen maailmaan, jonka mittakaava ulottuu tarkkanäköisestä pohdiskelusta laajankin kankaan vaivattomasti täyttävään melodraamaan.

UMOn Torviseitsikko on UMO Helsinki Jazz Orchestran riveistä koottu pienempi kokoonpano, jonka muusikoilla on mittava ura niin UMOssa kuin lukuisissa omissa projekteissaan.

Katso Viapori Jazzin koko ohjelma www.viaporijazz.fi

 

Lippu.fi 32 €

K-18. Kesto n. 1 h 20 min.

kotka

Club For Five & UMO Helsinki Jazz Orchestra: Sataman Tango,Satama Areena, kotka26.8. Klo 19:00

Club For Five ja UMO Helsinki Jazz Orchestra juhlistavat Kotkan uuden Satama Areenan avajaisia la 26.8.!

Sataman Tango -konsertissa kuullaan rakastettuja klassikkokappaleita elämyksellisellä twistillä sovitettuna ja satama- ja jazz-kaupunkina tunnetun Kotkan historiaa kunnioittaen.

Konsertissa tarjoillaan kahden suomalaisen säveltäjälegendan, Unto Monosen ja Toivo Kärjen ikivihreitä tangoja uusina ja yllättävinä versioina. Tuttuihin sävelmiin avautuu uusi näkökulma, kun epätavallinen kokoonpano – big band ja viisihenkinen lauluyhtye – tuo omissa tulkinnoissaan yhteen erilaisia musiikkimaailmoja. Kohtalokas tango yhdistyy jännittävällä tavalla elokuvamusiikkiin, jazziin, discoon tai rockiin. Kekseliäät sovitukset, joista vastaavat mm. Marzi Nyman, Pessi Levanto ja Mikko Hassinen, vievät suomalaissäveliä ympäri maailman Amerikasta Argentiinaan ja Kuuban kautta Portugaliin.

Kapellimestarina UMO-debyyttinsä tekee Marjo Riihimäki.

Club For Five on Suomen suosituin a cappella -yhtye. Vuodesta 2000 toiminut lauluyhtye on tullut tunnetuksi niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. ”Clubin” musiikki ei rajoitu vain yhteen tiettyyn tyylilajiin – yhtye on mukavuusalueellaan niin jazzin, popin ja rockin kuin kansanmusiikin tai klassisen musiikin alueella. Tämä virtuoottinen viisikko (Maija Sariola sopr., Saima Haapanen alt., Jouni Kannisto ten., Juha Viitala bar. ja Tuukka Haapaniemi b.) on julkaissut 13 studioalbumia, joista 6 on myynyt kultaa. Club For Fiven esiintymiset ovat täynnä koskettavaa tulkintaa, oivaltavaa huumoria, suvereenia osaamista ja valloittavia soolosuorituksia. www.clubforfive.fi

Satama Areena on elokuussa 2023 Kotkan Kantasatamaan avautuva ainutlaatuinen tapahtumien ja kohtaamisten keskus. Arkkitehtuuriltaan uniikin rakennuksen suojissa voidaan järjestää konsertteja, näyttelyitä, kokouksia, seminaareja, kongresseja, messuja, yritys- ja yksityistilaisuuksia ja -juhlia, sekä urheilu- ja liikuntatapahtumia. Monipuoliset ja muunneltavat tilat sekä laadukkaat tapahtumapalvelut mahdollistavat niin pienet muutaman hengen kokoontumiset, kuin suuret yli 3 000 hengen tapahtumat. Avauduttuaan Satama Areena täydentää suurten tapahtumatilojen tarpeen koko Kymenlaaksossa. www.satama.fi

 

Lippu.fi 42,50 €

kouvola

Jazzilta,Oravalan kartano, kouvola26.8. Klo 18:00

Liput 20 €

InkJazz-tapahtuman taiteellinen johtaja Jari Perkiömäki tuo Oravalan kartanoon akustista jazzia soittavan kokoonpanon, jossa yhdistyvät nuori energia ja monipuolinen kotimainen ja kansainvälinen kokemus. Pianistina parhaillaan New Yorkissa jatko-opiskeleva nuori lahjakkuus Toomas Keski-Säntti, rummuissa mm. Dallape-orkesterissa ja Sami Saaren Jazzpojissa vaikuttanut Ville Pynssi ja kontrabasistina todellinen suomalaisen huippujazzin luottomuusikko Antti Lötjönen.

Sunnuntai 27.8.

helsinki

Tenho SunJazz Jam,Tenho Restobar, helsinki27.8. Klo 19:00

Jimi Nurminen Trio

Vapaa pääsy

Tenho Restobarissa jazz jamit! Illan avaa housebändi, joka soittaa noin tunnin mittaisen setin klo 19-20, jonka jälkeen lava on vapaa. Livemusiikki jatkuu klo 21.45 asti.

Illan housebändinä Jimi Nurminen trio.

Jimi Nurminen, piano
Jussi Hovilainen, bass
Leevi Koskinen, drums

Tiistai 29.8.

helsinki

Lounaskonsertti: UMO Helsinki Ensemble – Greetings from New Orleans,Savoy-teatteri, helsinki29.8. Klo 12:00

keikka

UMO Helsinki Ensemble tulkitsee klassikoita jazzmusiikin synnyinseuduilta, New Orleansista. Louisianalainen satamakaupunki oli 1800-luvulla melkoinen kulttuurien sulatusuuni, jossa eurooppalaisen klassisen musiikin perintö, afrikkalaiset ja karibialaiset rytmit sekä ajan amerikkalainen valtavirtamusiikki alkoivat sulautua yhteen. Lopputuloksena oli uudenlainen musiikillinen suuntaus, jonka vaikutukset ulottavat nykypäivän populaarimusiikkiin asti. Yhdessä ragtimen, bluesin, spirituaalien ja marssien ohella syntyi tyyli nimeltään ”jass music”, joka lopulta kehittyi genreksi, jonka tänä päivänä tunnemme nimellä jazz.

Tässä ilmaisessa lounaskonsertissa kuullaan varhaisen 1900-luvun klassikoita New Orleans -jazzin pioneereilta, kuten King Oliverin Snake Rag, Jelly Roll Mortonin Black Bottom Stomp ja Louis Armstrongin Potato Head Blues.

UMO Helsinki Ensemble on UMO Helsinki Jazz Orchestrasta koottu pienempi kokoonpano, jonka muusikoilla on mittava ura niin UMOn riveissä kuin lukuisissa omissa projekteissaan. Konsertin ohjelmiston on suunnitellut pasunisti Kasperi Sarikoski, joka myös luotsaa ensembleä.

Konsertin kesto 1 h.

HUOM! Vapaa pääsy, mutta lippu tarvitaan. Hankithan lipun ennakkoon Savoy-teatterin lippuluukulta (0 €) tai Lippu.fi-verkkokaupasta (0 €). Lippu.fi:n myyntipisteissä kulut ovat 3 € / tilaus, R-kioskeilla 3 € / tilaus + 1 € / lippu. Max. 6 lippua / varaus. Isommat ryhmävaraukset suoraan Savoysta. Ennakkolipulla sisään klo 11:50 asti. Tämän jälkeen mahdollisesti tyhjäksi jääneet paikat täytetään liputtomilla asiakkailla. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, koska saliin ei pääse myöhässä.

Tuotanto: Savoy-teatteri & UMO Helsinki Jazz Orchestra

Kuva: Olli Nurmi

Keskiviikko 30.8.

espoo

Funky Finns

Liput 28/22 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi

Funky Finns perustettiin syksyllä 2019, kun Mikko Pettisen Happy People -yhtyeen ydinryhmä yhdisti voimansa muusikko Antti Kleemolan kanssa. Eturivin muusikoista koostuva kokoonpano julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa United Souls (Eclipse Music) keväällä 2023. Yhtyeen kappaleet ovat Pettisen ja Kleemolan käsialaa ja sanoituksista vastaa yhtyeen riveistäkin tuttu laulaja Jonnu Heikkilä.

JazzAmfi: Joonatan Rautio Fynk,Espoon kulttuurikeskus, espoo30.8. Klo 18:00

Joonatan Rautio Fynk

keikka

Jazz soi elokuussa Tapiolassa keskusaltaan äärellä sijaitsevalla Espoon kulttuurikeskuksen ulkoilmalava Amfilla!

Joonatan Rautio on yksi maamme arvostetuimpia saksofonisteja. Hänet tunnetaan monipuolisena, jazzperinteeseen syvästi juurtuneena virtuoosina. Hänen uutukainen kokoonpanonsa, Fynk, soittaa melodista ja mukaansatempaavaa jazz funkia, jossa urbaanit sävyt yhdistyvät tanssillisiin afro-vaikutteisiin rytmeihin. Ohjelmisto koostuu Raution ja kosketinsoittaja Kari Setälän sävellyksistä.

Joonatan Rautio, saksofoni
Kari Setälä, koskettimet
Johannes Granroth, kitara
Juho Kivivuori, basso
Sami Koskela, rummut

Vapaa pääsy

Järjestäjä: Espoon kulttuurikeskus
Yhteistyössä April Jazz

helsinki

Rytmihäiriöklubi: Kokko Quartet feat. Ilkka Arola,Juttutupa, helsinki30.8. Klo 19:00

Johanna Pitkänen - piano

Kaisa Siirala - saksofoni

Timo Tuppurainen - basso

Risto Takala - rummut

Ilkka Arola - trumpetti

kerava

Kerava Jazz festivaali: Signe,Keravan seurakuntasali, kerava30.8. Klo 19:00

keikka

Liput 20€

Jazz Emma- ja Teosto-palkintoehdokkuuksin huomioitu vokaaliyhtye Signe esiintyy laulutriona, vahvistuksenaan ilmaisuvoimainen Juho Kanervo. Ainutlaatuisesta soundistaan tunnettu yhtye vie kuulijansa pohjoismaisen jazzin, nykymusiikin ja runouden äärelle. Kauniit ja omaperäiset harmoniat saavat kuulijansa pysähtymään hetkeen.

Konsertissa kuullaan uunituoretta materiaalia yhtyeen Onomatopoesia -nimeä kantavalta albumitrilogialta, jolla kartoitetaan ihmisäänen tutkimattomia maastoja. Kokonaisuus on tutkimus herkistymisestä sekä tarpeesta kiinnittyä ja asettua muuttuvissa elinympäristöissä. Albumit kehittyvät kielen pienimmistä osista äänteistä kohti tavuja, sanoja ja lopulta lyriikoita. Trilogian toinen osa, tavuihin keskittynyt Morphemes noteerattiin Jazz-Emma-ehdokkuudella. Trilogian täydentävä albumi Syntax julkaistiin kesäkuussa 2023, ja sillä kuullaan yhtyeen jäsenten Josefiina Vannesluoman ja Selma Savolaisen sävellyksiä.

Josefiina Vannesluoma - laulu
Riikka Keränen - laulu
Selma Savolainen - laulu
Juho Kanervo - sello, kontrabasso ja laulu

kuopio

Katu Kaiku,Ravintola King's Crown, kuopio30.8. Klo 18:30

Liput 15/10 € (jäsenet, opiskelijat)
Pöytävaraukset puh. 040 127 9591

Vuonna 2013 perustettu Katu Kaiku on osa eurooppalaista crossover jazz -jatkumoa, jota edustavat yhtyeet kuten The Cinematic Orchestra, Portico Quartet ja Jaga Jazzist.

Trio on äänittänyt kolmannen albuminsa Broken Piece, joka julkaistiin 2022. Albumi jatkaa edellisen albumin Luna (Svart Records 2019) myötä muodostunutta tyyliä, jossa yhdistyvät lyyriset saksofonimelodiat, kitaramainen sähköbasson soitto äänimaailmassa sekä vahva kommunikointi improvisaatiossa. Yhtye on saanut kansainvälistä tunnettavuutta etenkin vuoden 2019 mittavan Luna levynjulkaisukiertueen myötä, jolloin esiintymisiä oli Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa, Saksassa, Latviassa ja Virossa.

Adele Sauros - tenorisaksofoni ja sopraanosaksofoni
Mikael Saastamoinen – sähköbasso
Erik Fräki - rummut

Torstai 31.8.

espoo

Emilia Sisco & The Northern Lights,Sellosali, espoo31.8. Klo 19:00

Emilia Sisco

The Northern Lights

Liput 20 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi

Juurevaa bluesia ja retrosoulia amerikkalaiseen jazzperinteeseen yhdistelevä Emilia Sisco on kotimaisen rytmimusiikkiskenen todellinen jalokivi. Hänet palkittiin parhaana tulokkaana jo vuoden 2017 Finnish Blues Awards -gaalassa, jonka jälkeen artisti julkaisi kehutun debyyttialbuminsa keväällä 2018. Esikoislevy vei tekijänsä myös Suomen rajojen ulkopuolelle kiertämään eri puolille Eurooppaa.

Hänen tuorein julkaisunsa on maineikkaan Cold Diamond & Mink -kokoonpanon kanssa tehty single Don't Believe You Like That.

helsinki

Agatha 2: LInda Fredriksson, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Kerkko Koskinen,Huvila, helsinki31.8. Klo 19:00

Kerkko Koskisen vuonna 2007 säveltämä ensimmäinen instrumentaalilevytys Agatha sai viime syksynä upean jatko-osan Agatha 2. UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa levytetyn albumin solistina loistaa Emma- ja Teosto-palkittu jazzmuusikko, saksofonisti Linda Fredriksson. Uuden albumin myötä Agatha palaa myös Huvilaan, jossa kesällä 2007 juhlittiin albumiparin ensimmäistä osaa loppuunmyydyssä konsertissa.

Alunperin Ultra Bran musiikillisena moottorina tunnetun Kerkko Koskisen jylhä sävelkieli kohtaa Juniper-levynsä myötä kansainväliseksi jazztähdeksi nousseen Fredrikssonin näkemyksellisen ja herkän tulkinnan, sekä maan johtavan big bandin UMO Helsinki Jazz Orchestran sävykkään soinnin. Oman mausteensa kokonaisuuteen tuo se, että jatko-osa on ensimmäisen Agatha-levyn tapaan kotimaisen jazzin 2000-luvun uuteen nousuun keskeisesti vaikuttaneen Ricky-Tick Recordsin ensimmäinen uutuusjulkaisu yli kymmeneen vuoteen. Helsingin Sanomienkriitikko Harri Uusitorppa antoi arviossaan albumille täydet viisi tähteä.

Konsertissa UMO Helsinki Jazz Orchestraa johtaa Mikko Hassinen.

Illan avaa Iisa, joka katkaisee kuluvan vuoden ajan jatkuneen levytystaukonsa ja saapuu viisihenkisen yhtyeensä kanssa Huvilaan. Viidettä sooloalbumiaan valmisteleva laulaja–lauluntekijä esittää elokuun viimeiseen iltaan räätälöidyn setin keikkaklassikoitaan ja yleisönsä rakastamia hittejä. Alun perin Regina-kulttiyhtyeestä yleisön tietoisuuteen singahtanut Iisa on monella tapaa poikkeuksellinen pitkän linjan artisti suomalaisella musiikkikentällä. Hän operoi yhtä aikaa popin edistyksellisimmässä ja innovatiivisimmassa kärjessä, mutta on samalla täysin omassa musiikillisessa universumissaan. Iisa tunnetaan vahvasta autofiktiivisesta lyriikastaan ja myös lukuisille maamme eturivin artisteille kirjoittamistaan hiteistä.

Ovet: 17.30
Iisa: 19.00
Linda Fredriksson & UMO Helsinki Jazz Orchestra: Agatha 2 by Kerkko Koskinen: 20.30

Osittain seisova katsomo, ei numeroituja paikkoja.
Huvilan ikäraja on 18 vuotta.

Lippu.fi 52 €

jyväskylä

Jazz Jkl Live: Katu Kaiku,Vakiopaine, jyväskylä31.8. Klo 19:00

keikka

Liput 15/10€

Tahtilajeilla ja postrock-vaikutteilla operoiva Katu Kaiku ottaa tyylikkäästi paikkansa crossover-jazzin jatkumossa. Kymmenen yhteistä vuotta ovat hioneet trion kommunikaatiota, jossa efektit, kitaramainen sähköbasso ja pitkät saksofonimelodiat solmiutuvat yksityiskohtia helmeileviksi improvisaatioiksi.

Katu Kaiku on tehnyt kaksi laajaa levynjulkaisukiertuetta (Luna 2019 ja Broken Piece 2022) Eurooppaan. Niiden myötä yhtyeen miellyttävä, kauniin surumielinen ja yllätyksiä tarjoileva musiikki on saanut kansainvälistä tunnettavuutta. Yhtyeen saavutuksiin lukeutuu myös esiintyminen Amsterdamissa 12 Points -festivaalilla, Flow Festivaalilla Helsingissä 2019 ja Suomen edustaminen Young Nordic Jazz Comets -showcasessa 2015.

kerava

Kerava Jazz festivaali: TRI,Oluthuone Paasikivi, kerava31.8. Klo 20:00

TRI

keikka

Vapaa pääsy

TRI on jazztrio, joka on perustettu vuonna 2020. Sen muusikot ovat opiskelleet Sibiksen jazzlinjan nuoriso-osastolla, minkä kuulee ilmavasta ja rennosta soitosta. Paikallisväriäkin yhtyeestä löytyy - basisti Tuomas Talvi on suorittanut musiikin perusopinnot Keravan musiikkiopistossa.

Yhtyeen soundi on inspiroitunut saksofonitriojen perinteestä ja nojaa vahvasti improvisointiin ja jazzmusiikin traditioon. Ohjelmistossa kuullaan yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä. Mainiosti yhteensoivaa suoraviivaista menevää jazzia. Nuoret taiturit asialla!

Jesse Vilhomaa - alttosaksofoni
Tuomas Talvi - basso
Arttu Huopainen - rummut