Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Torstai 11.8.

lahti

UMO Helsinki Jazz Orchestra & Susanne Kujala,Ristinkirkko, lahti11.8. Klo 19:00

UMO Helsinki Jazz Orchestran sointi saa vierelleen harvinaisen vivahteen hieman suuremman luokan puhallinsoittimesta, kun big band ja urkuri Susanne Kujala lyöttäytyvät yhteen. Erilaisia musiikillisia maailmoja klassisen ja jazzin puolelta tyylikkäästi yhdistelevässä konsertissa kuullaan kantaesitys Markus Fageruddilta, sinfonista Ellingtonia sekä urkukonsertto ruotsalaiselta Örjan Fahlströmiltä. Kapellimestarina toimii Jukka Linkola.

Lippu.fi 35 €

Jos ostit liput jo kesän 2021 konserttiin (12.8.2021 Sibelius-taloon), liput käyvät sellaisenaan. 

Ohjelma:

Markus Fagerudd: Konsertto uruille ja big bandille ’Gandai’ (kantaesitys, 24’)
Susanne Kujala, urut
UMO Helsinki Jazz Orchestra

Duke Ellington: A Tone Parallel to Harlem (14’)
UMO Helsinki Jazz Orchestra

Örjan Fahlström: Konsertto uruille ja big bandille ’Animations’ (32’)
1. Prolog / Moderato
2. Elegi
3. Scherzo
4. Chorale
5. Fugue

Susanne Kujala, urut
UMO Helsinki Jazz Orchestra

//

Gandai on liettuaa ja tarkoittaa huhua, kuulopuhetta. Se on myös Markus Fageruddin uusi, tässä konsertissa kantaesitettävä sävellys uruille ja big bandille. Gandai sai väkevän kimmokkeensa Fageruddin vierailtua Vilnan Juutalaisen historian museossa ja hänen tutustuttuaan holokaustista selvinneen Samuel Bakin (s. 1933) töihin ja erityisesti samannimiseen tussipiirrokseen (https://www.lithuania.travel/en/place/samuel-bak-museum). Esityksessä orkesteri jakautuu viiteen ryhmään ympäri konserttisalia. Musiikki soi, kulkee ja leviää huhun lailla ryhmältä seuraavalle, kineettisesti vaeltaen, ollen instrumentti jo itsessään. Sävellystä on tuettu Suomen Säveltäjien Sibelius-rahastosta.

A Tone Parallel to Harlem, joka tunnetaan myös nimellä Harlem Suite, on Duke Ellingtonin ikoninen naapurustokuvaus ja sinfonisen jazzin kulmakiviin kuuluva teos 1950-luvun alusta. Läpisävelletty, moniosainen sävelrunoelma on klassisen ja jazzin ilmava synteesi.

Animations on Örjan Fahlströmin säveltämä viisiosainen konsertto uruille ja big bandille. Urkuri Hans-Ola Ericssonille ja Norrbotten Big Bandille vuonna 1992 kirjoitetun teoksen energia ja eloisuus alleviivaavat hienosti näiden erilaisten musiikillisten maailmojen ja visioiden kohtaamista.

//

Susanne Kujala (s. 1976) on saksalaissyntyinen harmonikkataiteilija ja urkuri, joka on vaikuttanut Suomessa yli 20 vuotta. Hän on kantaesittänyt yli 50 teosta harmonikalle tai uruille ja levyttänyt viisi omaa albumia mm. J. S. Bachin, Juhani Nuorvalan ja Max Regerin sävellyksistä. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta tohtoriksi valmistunut Kujala opettaa urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. www.susannekujala.com

Markus Fagerudd (s. 1961) on monipuolinen ja tuottelias säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu teoksia sekä sooloinstrumenteille että kamari- ja sinfoniaorkestereille ja kuoroille, lapsia unohtamatta: hänen tunnetuimpiin töihinsä kuuluvat lastenoopperat Seitsemän koiraveljestä sekä Heinähattu, Vilttitossu ja suuri pamaus. Fagerudd on toiminut Vaasan ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien nimikkosäveltäjänä.

Duke Ellingtonin (1899–1974) nimi herättää poikkeuksetta voimakkaita säväyksiä jazzin ystävissä. Syy on yksinkertainen: Ellington oli loistelias säveltäjä, joka ylitti häneen ladatut kovat odotukset jatkuvasti. Hän lukeutuu musiikin historian suurimpiin säveltäjiin, jonka laaja tuotanto sisältää niin jazz-standardeja, konserttoja, tanssimusiikkia, sävelrunoja kuin elokuvamusiikkiakin.

Örjan Fahlström (s. 1953) on ruotsalainen säveltäjä, sovittaja, orkesterinjohtaja ja multi-instrumentalisti, monessa mukana oleva musiikin monitoimimies. Hän on toiminut mm. ruotsalaisen Norrbotten Big Bandin taiteellisena johtajana ja Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jazzsävellyksen professorina. www.orjanfahlstrom.se

Säveltäjä-taiteilijaprofessori Jukka Linkola (s. 1955) on yksi Suomen ansioituneimpia musiikintekijöitä. Jazzliitto myönsi Linkolalle Yrjö-palkinnon jo vuonna 1979, ja vuonna 1997 hänen EQ-yhtyeensä voitti vuoden Jazz-Emman. Linkola on voittanut monia kansainvälisiä sävellyskilpailuja, mm. Paris Opera Screen sekä Cannes Midem Awards. Elokuvamusiikeistaan hän on saanut kaksi Jussi-palkintoa.

UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja uuden rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki Jazz Orchestra on julkaissut yli 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. www.umohelsinki.fi

tampere

Liput 28€

Suomalaisen saksofonismin kovimpaan ytimeen kuuluva Manuel Dunkel esittää tuoreimmalla kokoonpanollaan musiikkia, jossa yhdistyvät melodisuus, jazzin perinne ja modernit sävyt.

UMO:sta ja lukuisista huippuorkestereista tutun suomijazzin kestomenestyjän yhtyeessä soittavat pianisti Alexi Tuomarila, basisti Eero Seppä ja rumpali Jaska Lukkarinen. Kvartetin kokeneet muusikot ovat saaneet kiitosta erityisesti svengistä, erottuvasta soundista, virtuositeetista ja melodisesta ilmaisustaan.

Yhtye julkaisi vuonna 2019 levyn Discoveries ja teki sen ilmestymisen yhteydessä julkaisukiertueen sekä esiintyi Pori Jazz festivaalilla ja Tampere Jazz Happeningissa. Katri Kallionpää (HS) kirjoitti tuolloin Koko Jazz Clubin konsertista: "Albumillaan Dunkel kumartaa vanhalle idolilleen Coltranelle ja koko modernin jazzin kaanonille. Mutta Kokolla tuli selväksi, että kvartetteineen Dunkel myös haastoi perinnettä. Hän otti tyylilajin haltuun ja pani vielä vähän paremmaksi ikään kuin olisi tahtonut sanoa: Täältä pesee, kaverit!"