Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tiistai 15.9.

espoo

Verneri Pohjola Quartet: The Dead Don't Dream,Sellosali, espoo15.9. Klo 19:00

keikka

Trumpetisti Verneri Pohjola on niittänyt mainetta yhtenä Euroopan luovimmista ja omaperäisimmistä jazzmuusikoista vahvan soundinsa ja rikkaan ilmaisunsa ansiosta. Monen palkitun ja kehutun levyn jälkeen Pohjola julkaisi toukokuussa albumin The Dead Don't Dream, jolla hän yhdistää vaikutteita viimeiseltä kolmelta levyltään kauniiksi ja hienosti rakennetuksi kokonaisuudeksi.

Kvartetissa ovat mukana Pohjolan edellisistä yhtyeistä Tuomo Prättälä (piano), Mika Kallio (rummut) ja Antti Lötjönen (basso). Yhtyeessä vallitsee ymmärrys yhteistyön merkityksestä ja yhteisestä päämäärästä. He luovat tasapainon ilmaisuvapauden ja sävellysten välille Pohjolan eloisan ja vangitsevan musiikin kautta. The Dead Don't Dream on eurooppalaiseen jazzmaailmaan juurtuneen taiteilijan puheenvuoro.

"The Dead Don't Dream on suurella todennäköisyydellä Pohjolan, 42, tähänastisen soolouran huippujen huippu ..." -Harri Uusitorppa, Helsingin Sanomat 5/5

Kesto 1 h 15 min, ei väliaikaa
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi

Huomioittehan että Sellosalin katsomokapasiteettia on rajattu. Tapahtuma järjestetään normaalia pienemmällä asiakasmäärällä. Saman seurueen jäsenet voivat halutessaan istua vierekkäin. Salihenkilökunta opastaa yleisöä paikan päällä.

helsinki

Jazz'n'Jam: Kaisa's Machine,Malmitalo, helsinki15.9. Klo 19:00

keikka

Liput 12/7€

Kaisa Mäensivu on yksi suomalaisen jazzin suurista tulevaisuuden nimistä. Opintonsa Sibelius-Akatemiassa aloittanut, mutta sittemmin New Yorkiin opiskelemaan suunnannut ja miljoonametropoliin kotiutunut kontrabasisti esiintyy oman yhtyeensä lisäksi lukuisissa kokoonpanoissa niin Suomessa kuin maailmalla. Mäensivun ensimmäinen oma albumi oli vuonna 2017 ilmestynyt Kaisa's Machine -yhtyeen kanssa äänitetty In the Key of K. Se esitteli Mäensivun sävellysten muodossa kypsän näkemyksen modernista jazzista ja laatuyhtyeen saumattomasta yhteistoiminnasta.

Mäensivun ohella Kaisa's Machinen vakijäseniin kuuluvat myöskin lennokkaasti uransa avanneet muusikot, rumpali Jonatan Sarikoski sekä saksofonisti Max Zenger ja pianisti Mikael Myrskog.

AUF: Kaiken maailman musiikkia – barokista Hollywoodiin,Musiikkitalo, helsinki15.9. Klo 19:00

UMO Helsinki Jazz Orchestra

Kamariorkesteri Avanti! (www)

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) (www)

Kolme huippuorkesteria – Kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Duo ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) – esiintyvät jälleen yhteisessä syksyisessä konsertissa tarjoillen yllätyksellisiä herkkupaloja ja monenlaista taituruutta kuulijoiden iloksi ja inspiraation lähteeksi! Kuinka soi kierrätysroina foley-artistin kioskilla, miltä kuulostaa Vivaldi minimalistisena remix-versiona ja millaisia linkkejä konsertin teosten ja elokuvamaailman väliltä löytyy? Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jota nämä kolme orkesteria ovat tehneet syksystä 2017.

Konsertti toteutetaan rajatun kapasiteetin väliajattomana turvavälikonserttina. 

UMO Helsinki Jazz Orchestran alkuperäinen ohjelmisto vaihtuu. Big band -kokoonpanon sijaan kuullaan UMO Helsingin riveistä koottua duoa Kasperi Sarikoski (pasuuna) ja Seppo Kantonen (piano), jotka taituroivat elokuvamusiikkia kahdelta eri aikakaudelta.

UMO Helsinki Duo aloittaa konsertin Bob Telsonin sävellyksellä Calling You (1987) elokuvasta Bagdad Cafe. Tämä alun perin Jevetta Steelen levyttämä ja sittemmin mm. Celine Dionin, Natalie Colen ja Paul Youngin coveroima herkkä balladi syntyy uudelleen pasuunan ja pianon liitossa.

Kasariballadista siirrytään 1920-luvun jazziin Duke Ellingtonin ja James ”Bubber” Mileyn sävellyksellä Black and Tan Fantasy (1927). Tämä Ellingtonin uran alkupuolen teos, jossa Mileyn melodiset ideat pääsevät valloilleen, soi sittemmin myös lyhytelokuvassa Black and Tan.

UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa monenlaista musiikkia jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. Orkesteri taipuu ketterästi myös eri kokoisiksi pienyhtyeiksi. umohelsinki.fi

Kamariorkesteri Avanti! ja maailman ensimmäinen foley-konsertto

Sami Klemolan sävellys Jack and the Specifics on tehty foley-artistille ja kamariorkesterille. Säveltäjä kertoo: “Taiteiden välisten rajapintojen ja kosketuspintojen tutkiminen on ollut pitkään kiinnostukseni kohteena. Äänen taiteiden, äänitaiteen (laajasti ajateltuna) ja konserttimusiikin, yhdistäminen tuo mukanaan kiinnostavia kitkatilanteita, jolloin rajapinnoille muodustunut kitka tuottaa energiaa, intensiteettiä ja uusia suuntia sävellystyölleni.”

Teos on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun konserton solistiset osat on kirjoitettu foley-artistille, tässä tapauksessa Heikki Kossille. Kossi on elokuvien ääniraitoihin mm. askelten kopinaa ja ovien narinaa loihtiva äänitaitelija. Kossi on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa elokuvissa ja niittänyt menestystä myös kansainvälisesti. Heikki Kossi tekee foley-äänet livenä konserttitilanteessa. Mukana onkin vahva visuaalinen elementti, kun hän tuo mukanaan valtavan kioskillisen tavaraa, josta hän tuottaa ääniä.

Kamariorkesteri Avanti! on muusikoiden ja kapellimestarien perustama orkesteri, joka venyy mihin tahansa musiikkiin, millä tahansa välineillä. avantimusic.fi

Suomalainen barokkiorkesteri yhdistää mennyttä ja nykyaikaa

Menneisyyden ja nykyisyyden välimatka on lyhyt – joskus hiuksenhieno. Barokin ystäville tuttuakin tutummasta Vivaldin Neljästä vuodenajasta kuullaan korvia avaava versio, kun Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) päättää konsertin Max Richterin vuonna 2012 kantaesitettyyn Four Seasons Recomposed -teokseen. Se mallintaa Neljä vuodenaikaa -konsertot minimalistishenkisiksi remixeiksi. Välillä Vivaldi ja Richter käyvät yhtä jalkaa, välillä Richter nyrjäyttää musiikin oivaltavaan kulmaan tai venyttää sitä toiston avulla kosmisiksi barokkimaisemiksi. Uudelleenväritettyjen harmoniapohjien ja elektronisia sointimattoja muistuttavien pintojen tuloksena on korvia hivelevää ja älykkäästi toteutettua ambient-Vivaldia. Antti Tikkasen ja Suomalaisen barokkiorkesterin tulkinta teoksesta vie FiBOn Keski-Eurooppaan ensi vuonna, mikäli koronatilanne mahdollistaa esiintymiset.

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) tunnetaan taidokkaista esityksistään, rohkeista ja innovatiivisista työskentelytavoistaan ja luovasta ohjelmistosuunnittelustaan. fibo.fi

 

Liput Musiikkitalon lipunmyynnistä ja Ticketmasterista palvelumaksuineen:
Peruslippu: 32 € - 44 €
Alennusryhmät: 23 € - 36 €
Naulakkomaksu: 2 €

kokkola

Mikko Hassinen & Söderbacka-Matikainen Duo,Kahvila Kulma, kokkola15.9. Klo 16:30

Mikko Hassinen

Eevalotta Matikainen

Martin Söderbacka

keikka

Rumpali Mikko Hassisen, kitaristi Martin Söderbacka ja basisti Eevalotta Matikaisen mukaansatempaava jazzkonsertti tarjoaa pienen lepohetken arjen keskelle. Noin tunnin mittainen konsertti on osa "Musiikkia Arjen Keskellä"-kahvilakonserttisarjaa, jota isännöivät Kokkolalaiset muusikot, Martin Söderbacka ja Eevalotta Matikainen. Tämän kertaiseen konserttiin kaksikon vieraaksi saapuu Mikko Hassinen.

Mikko Hassinen on Kajaanilaislähtöinen, Helsinkiläistynyt musiikin monitoimi-osaaja, joka tunnetaan rumpujen soiton lisäksi myös säveltäjänä, kapellimestarina ja tuottajana. Hassinen on johtanut pitkään omia yhtyeitään ja säveltänyt niille monipuolisesti erityylistä jazzmusiikkia aina konerytmeille rakentuvasta ilmavasta elektrojazzista akustisempaan jazziin. Muusikkona Hassinen on ehtinyt toimia lukemattomien artistien kanssa, sekä levyttänyt laajasti eri solisteille. Hänen soittoaan voi kuulla mm. Saksofonisti Eero Koivistoisen, laulajien Vesa-Matti Loiri sekä Maarit Hurmerinta, sekä rytmimuusikoiden Jimi Tenor sekä Ninni Poijärven levytyksillä. Säveltäjänä ja kapellimestarina Hassinen on tullut parhaiten tutuksi UMO -bigbandin riveistä. Pienyhtye- ja big band -tuotannon lisäksi Hassinen on säveltänyt musiikkia muun muassa soolopianolle ja erilaisille kamarikokoonpanoille ja tanssiteoksiin. Vuonna 2009 Hassinen voitti Esko Linnavalli -sävellyskilpailun teoksellaan Karhunvartija ja vuonna 2015 Hassiselle myönnettiin Teosto-palkinto levystä Elektro GT.

Kitaristi Martin Söderbackan ja basisti Eevalotta Matikaisen muodostama Söderbacka-Matikainen Duo esittää monivivahteista ja tunnelmallista musiikkia joka muovautuu aina vieraiden mukana. Viime vuosina kaksikko on ideoinut paljon erilaisia projekteja ja konsertteja vaihtuvien artistien kanssa. Nyt kuultavaa Musiikkia Arjen Keskellä -kahvilakonserttisarjaa kaksikko on järjestänyt jo muutaman vuoden ajan eri kahviloissa. Tervetuloa mukaan.

Mikko Hassinen - rummut
Eevalotta Matikainen - kontrabasso
Martin Söderbacka - kitara

Vapaa pääsy. Yleisö voi tukea konserttitoimintaa vapaaehtoisella maksulla. Konserttia tukevat SKR ja Kokkolan Kaupunki. Osallistuthan tapahtumiin vain oireettomana, huomioi turvavälit ja hygieniaohjeet!

tampere

Liput 28 €, sisältää eteispalvelumaksun 3 €
Doors: 19:30
Showtime: 20:00

Jazz-Emmalla vuonna 2020 palkitun Alexi Tuomarilan pohjoismainen trio on toiminut jo vuodesta 2005, ja pitkä historia kuuluukin trion soitosta: Tuomarilan trio on muokkautunut vuosien varrella yhdessä sykkiväksi yksiköksi. Trion viimeisin brittiläiselle Edition Recordsille levytetty albumi Sphere on saanut erinomaista kansainvälistä tunnustusta: mm. arvostettu BBC Music Magazine valitsi albumin kuukauden jazz levyksi (07/19) ja antoi levylle täydet viisi tähteä. Alexi Tuomarila Triossa soittavat myös Suomen jazzhuippuihin lukeutuvat rumpali Olavi Louhivuori ja basisti Eero Tikkanen. Trion musiikissa korostuu melodisesti ja rytmisesti voimakkaat sävellykset ja trion lähes telepaattinen yhteys. Tämä musiikki on täynnä emotionaalista ja melankolista lämpöä, joka on tasapainotettu robustilla rytminkäytöllä ja vapaalla improvisoinnilla.

Alexi Tuomarila – piano
Eero Tikkanen – basso
Olavi Louhivuori – rummut