Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 24.5.

helsinki

Pepa Päivinen & Good Romans,Ravintola Allotria, Hämeentie 68, helsinki24.5. Klo 21:00

keikka

Pepa Päivinen on suomalainen jazzmuusikko ja puhallinsoittaja. Good Romans on yhtä kuin Ilari Filander ja Jussi Miettola, vapaasti tulkittua musiikkia jo vuodesta 2008. Nämä lahjakkaat ja nuorekkaat herrasmiehet yhdistävät voimansa ja jakavat kanssamme äänen kolmannesta kerroksesta. Luvassa on avaruusromua, sumutorvien ulinaa, paistinpannujen kalsketta. Virheen pelko on kipsin alku!

Pepa Päivinen: puhaltimet
Ilari Filander: kitara
Jussi Miettola: rummut, elektroniikka

RAVINTOLA ALLOTRIA
Liput: 10 €
Lippu- ja pöytävaraukset: 050 579 1400, info@allotria.fi

http://www.goodromans.com/

kerava

Kerava Jazz: Eero Hämeenniemi Nada & Jason Adasiewicz Sun Rooms (US),Kerava -sali, Keuda -talo, Keskikatu 3 A, Paasikivenkatu, kerava24.5. Klo 16:00

Eero Hämeenniemi

Jason Adasiewicz Sun Rooms (www)

keikka

Säveltäjä Eero Hämeenniemen Nada-yhtye juhlii musiikkitaivaltaan 20-vuotisjuhlakonsertilla. Nada soitti ensimmäisen keikkansa Kerava Jazzissa Klondyke-areenalla vuonna 1994. Yhtye on ilahduttanut festivaaliväkeä musiikillaan muinakin vuosina. Nykyään Eero Hämeenniemi lienee Intian Keralan alueella tunnetuin länsimaalainen säveltäjä, jonka musiikkia myös intialaiset muusikot ja yleisö arvostavat. Yhteistyöstä intialaismuusikoiden kanssa voidaan esimerkkinä mainita Helsingin kaupunginorkesterille ja laulaja Bombay Jayashrille sävelletty teos Yaadum Uuree. Se esitettiin vuonna 2013 Musiikkitalossa. Hämeenniemi on säveltämässä Turun Musiikkijuhlille 2014 teosta, jossa bambuhuilisti Shashank Subramaniam esiintyy Meta4 - kvartetin solistina.

Alkuperäisessä Nadassa viulua soitti John Storgårds. Silloin ja nyt juhlakonsertin erityisvieraana soittava Storgårds on luonut huomattavan uran sekä viulistina että kapellimestarina. Hän on toiminut useiden eurooppalaisten sinfoniaorkestereiden vierailevana kapellimestarina, ja vuodesta 2009 lähtien Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina.

Viime vuosina Nadan kokoonpano on pysynyt samana. Bassoklarinettia soittaa Heikki Nikula, joka on tuttu myös Avanti! -kamariorkesterista. Nikula kuuluu nykymusiikkialueella bassoklarinetistien kärkikaartiin Euroopassa. Hämeenniemen sävellysten sekajakoisia rytmejä ylläpitää rumpusetillään Markus Ketola. UMO Jazz Orchestran rumpalin vakanssia hoitava musiikin tohtori johtaa myös omaa sähköistä, moderniin jazziin suuntaavaa Rewired -yhtyettään. Suomen Jazzliitto myönsi Ketolalle arvostetun Yrjö-palkinnon vuonna 2012. Kontrabasistina yhtyeessä on Sampo Lassila, jonka leipätyönä on Sinfonia Lahti. Klassisen musiikin ohella myös etnomusiikki ja erityisesti klezmer ovat lähellä hänen sydäntään. Hän johtaa omaa Narinkka - yhtyettään, jonka vuonna 2012 ilmestynyt levy, "Suomiklezmer", menestyi hyvin Euroopan maailmanmusiikkilistoilla. Jazzia Nadan musiikkiin tuo puolestaan saksofonisti Pentti Lahti. Hänen väkevät soolonsa sopivat kokonaisuuteen oivallisesti. UMO:n saksofonisektiossa aiemmin äänenjohtajana toiminut Pena on pysynyt virkeätahtisena. Häntä voi nykyään kuulla mm. Riku Niemi Orchestrassa, Jukka Gustavsonin yhtyeissä ja pitkäaikaisen ystävän Maaritin bändissä.

Eero Hämeenniemi, sävellykset, piano
Pentti Lahti, saksofonit
Heikki Nikula, bassoklarinetti
Sampo Lassila, basso
Markus Ketola, rummut

Erityisvieras: John Storgårds, viulu

 

Jason Adasiewiczin raivoisaa vibrafonin soittoa kuultiin Keravalla vuonna 2012. Lavalla oli silloin pääesiintyjän, Rob Mazurekin, Starlicker-yhtye. Adasiewiczin tavaramerkkeihin kuuluu vibrafonin lyöminen lujaa. Omassa Sun Rooms - yhtyeessä "vasarointi" ei ole pääosassa, vaan tehokeinona. Suuntana perinteinen, melodinen vibrafonin soitto.

Chicagolainen Adasiewicz äänestettiin Down Beat -lehden kriitikkojen äänestyksessä vuonna 2011 "nousevien tähtien" ykköseksi. Hän tekee paljon yhteistyötä eurooppalaismuusikoiden kanssa. Keikkarintamalla suosituimmalta näyttää duotyöskentely voimapuhaltaja Peter Brötzmannin kanssa.

Chicagosta tulee myös yhtyeen rumpali Mike Reed. Hänen meriitteihinsä kuuluu kahden oman yhtyeen johtaminen. Etenkin People, Places and Things on kerännyt suosiota kiertuebändinä Euroopassa. Monipuolisena rumpalina Reed on vuosien varrella soittanut lähes kaikkien parhaiden chicagolaismuusikoiden kanssa, viime syksynä Poznanin jazzfestivaalilla duona itsensä Roscoe Mitchellin kanssa. Reed ja Adasiewicz johtavat yhdessä mielenkiintoista Living By Lanterns -yhtyettä. Sen musiikki perustuu legendaarisen Sun Ran jälkeenjääneisiin puolivalmiisiin sävellysaihioihin.

Sun Rooms -yhtyeen levyillä bassoa soittaa Nate McBride, joka on vieraillut festivaalilla Taylor Ho Bynumin sekstetissä. Keikkakokoonpanossa Keravalla basson varteen tarttuu Ingebrigt Håker Flaten, mies Norjasta. Hän on suomalaisille tuttu Raoul Björkenheimin Scorch-triosta. Flatenin bassokuvioita on kuultu Suomessa myös The Thing- ja Atomic-yhtyeissä. Teksasin Austiniin muuttanut muusikko näyttää saavuttavan luottobasistin roolia myös USA:ssa, missä yhteistyökumppaneihin kuuluu mm. Keravallakin soittanut saksofonisti Joe McPhee. Håker Flaten johtaa myös omaa Chicago Sextet - yhtyettään. Sen jäseniä - yllätys, yllätys - ovat Dave Rempis ja Jason Adasiewicz!

Jason Adasiewicz, vibrafoni
Ingebrigt Håker Flaten, basso
Mike Reed, rummut

 

Liput 30 €. Lauantaipassi 45 € (sis. myös klo 20:00 alkavan konsertin).

Kerava Jazz: Calamari Union (FI/SE/DK/NO) & Rempis/Abrams/Ra (US),Kerava -sali, Keuda -talo, Keskikatu 3 A, Paasikivenkatu, kerava24.5. Klo 20:00

Kalle Kalima

Jonas Kullhammar (www)

Per Zanussi (www)

Michala Østergaard-Nielsen

David Rempis (www)

Avreeayl Ra

Joshua Abrams

keikka

Kitaristi Kalle Kalima yllyttää primus motor -draivilla pohjoismaiset huippumuusikkokollegansa jazzvauhtiin. Kerava Jazz -konserttia varten kootussa yhteispohjoismaisessa yhtyeessä fuusioituvat Suomi sekä Ruotsi, Tanska ja Norja. Jo pitkään Berliinissä asunut Kalima työskentelee Suomessakin erilaisissa projekteissa, joista tärkein lienee hänen sävellyksiään soittava K18. Yhtyeen levy "Out To Lynch" voitti Jazz-Emman vuonna 2012. Kaliman omia kansainvälisiä yhtyeitä ovat suositut Johnny La Marama ja Klima Kalima.

Festariyhtyeen rumpaliksi valikoitui tanskalainen Michala Østergaard-Nielsen. Festivaalin kykyjenetsijä kuuli hänen esiintymistään pari vuotta sitten Tukholman Glenn Miller Cafessa. Michala näyttäytyi kuuntelevana rumpalina, jonka reaktiot kitaristi Marc Ducret'n juoksutuksiin olivat huippunopeita, artikuloituja ja mielikuvituksellisia. Esiintyvänä yhtyeenä oli silloin Østergaard Art Ensemble. Ducret'n jäsenistöön kuuluvat Suomessa hyvin tunnetut trumpetistit Kasper Tranberg ja Per JØrgensen. Oman yhtyeensä lisäksi Østergaard-Nielseniä työllistävät mielenkiintoinen avantpop - ryhmä Midaircondo sekä erilaiset monikansalliset jazzprojektit.

Festariyhtyeeseen haluttiin saksofonistiksi ruotsalainen Jonas Kullhammar. Suomessa hän oli esiintymässä Raahen Rantajazzeissa 2013 Goran Kajfesin yhtyeessä. Kullhammarin viime vuonna tiensä päähän tullut kvartetti voitti urallaan kaikki mahdolliset jazzpalkinnot Ruotsissa, mm. parhaan yhtyeen Jazzkatten-palkinnon vuonna 2002. Samana ja myös seuraavana vuonna Kullhammar sai parhaan jazzmuusikon Jazzkattenin. Nykyään Kullhammar toimii freelancer-muusikkona ja oman levy-yhtiönsä, Moserobien, johtajana.

Basistiksi festariyhtyeeseen pyydettiin norjalaismuusikko Per Zanussi. Hänestä vinkkasi Mikko Innanen, joka on soittanut Zanussin yhteispohjoismaisissa projekteissa. Per johtaa omaa Zanussi 5 -yhtyettään, ja on mukana MZN3- ja Tresspass-yhtyeissä. Jälkimmäisessä soittavat tunnetut ruotsalaismuusikot Martin Küchen ja Raymond Strid. Zanussi myös säveltää aktiivisesti, mm. big band -musiikkia Trondheim Jazz Orchestralle.

Kalle Kalima, kitara
Jonas Kullhammar, saksofonit
Per Zanussi, basso
Michala Østergaard-Nielsen, rummut

 

Kerava Jazzin pääesiintyjäksi kutsuttu Rempis/Abrams/Ra -yhtye on mainio esimerkki Chicagon merkityksestä amerikkalaisen avantgardejazzin kehtona. Yhtyeen muodostavat kahden eri sukupolven muusikot. Heistä jokainen muovaa omalla tavallaan chicagolaisten edelläkävijöiden, mm. Fred Andersonin, Sun Ran ja Roscoe Mitchellin, jazzperintöä. Näkemysten synteesistä kumpuaa musiikkia vulkaanisista ryöpsähdyksistä levolliseen harmoniaan. Lyömäsoittaja Avreeayl Ra (s. 1947), on mittavalla urallaan ehtinyt soittaa edellä mainittujen uranuurtajien lisäksi lähes kaikkien Chicagon seudulla vaikuttaneiden huippumuusikoiden, mm. Lester Bowien, Ari Brownin, Joseph Jarmanin, Pharoah Sandersin sekä nuoremman polven huippujen, kuten Nicole Mitchellin, kanssa. Esiintyminen viime vuoden Poznanin Made in Chicago - festivaalilla todisti, että svengi on huipussaan eloisan Ran musisoidessa rumpupatteriston takana.

Basisti Josh Abrams (s. 1973) on viidentoista Chicagon -vuotensa aikana saavuttanut todellisen luottobasistin aseman. Yhteistyökumppaneiden määrä on huikea. Lähes kaikkien edellä mainittujen lisäksi soittokumppaneihin kuuluvat nykyjazzin kiintotähdet kuten Ernest Dawkins, Matana Roberts ja Hamid Drake. Abramista on moneksi: hän on multi-instrumentalisti, jonka hyppysissä pysyvät useat eri kielisoittimet. Keravan -keikallakin on tarkoitus kuulla kontrabasson lisäksi pohjoisafrikkalaista perinnesoitinta guimpria. Abrams myös säveltää ja on julkaissut omissa nimissään useita levyjä.

Saksofonisti Dave Rempis (s. 1975) kuuluu mestareihin, joiden sormissa altto, tenori ja baritoni soivat moni-ilmeisinä. Soitossa kuuluu vuosien harjoittelun hioma tekninen osaaminen. Mausteena on tarinankertojan taito, joten kuulija pääsee nauttimaan nyanssien juhlasta ja tulkinnan riemusta. Rempiksen ura ampaisi nousuun hänen liityttyään Chicagon "valkoisen" improvisoidun musiikin nokkamiehen, saksofonisti Ken Vandermarkin Vandermark Five -yhtyeeseen. Sen riveissä Rempis kiersi usean vuoden ajan maailmaa, hioi osaamistaan ja tutustui eurooppalaisten, vapaaseen improvisaatioon keskittyneiden muusikoiden soittoon. Samalla hän loi pohjan lukuisten omien yhtyeidensä synnylle. Niistä tunnetuin lienee Euroopassa useita kiertueita tehnyt Dave Rempis Percussion Quartet.

Rempis/Abrams/Ra - yhtye yhdistää chicagolaisen "mustan" spiritualiteetin ja "valkoisen" freen. Synteesi, joka historiallisista syistä johtuen on edelleenkin harvinaista kuunteluherkkua

David Rempis, saksofonit
Josh Abrams, basso
Avreeayl Ra, rummut

Liput 30 €. Lauantaipassi 45 € (sis. myös klo 16:00 alkavan konsertin).

naantali

Naantali Jazz Weekend: Kaivokatu Swing Band,Ravintola Villa Randala, naantali24.5. Klo 14:00

keikka

Uuteen kesätapahtumaan, Naantali Jazz Weekendiin, kuuluva konsertti.

Liput 5 €. Ennakot Ravintola Villa Randalasta tai ovelta alkaen tuntia ennen konserttia.

Naantali Jazz Weekend: Jazz Duo Soft,Kirkkopuiston lava, naantali24.5. Klo 16:00

keikka

Uuteen kesätapahtumaan, Naantali Jazz Weekendiin, kuuluva konsertti kirkkopuiston lavalla.

Vapaa pääsy!

Naantali Jazz Weekend: Tina Harlem Jazz Band,Ravintola Seurahuone, naantali24.5. Klo 20:00

keikka

Uuteen kesätapahtumaan, Naantali Jazz Weekendiin, kuuluva konsertti Naantalin Ravintola Seurahuoneella.

Liput 10 €. Ennakot Seurahuoneelta tai ovelta alkaen tuntia ennen konsertin alkua.