Siirry pääsisältöön

Kansainvälinen toiminta

 

POHJOISMAINEN JAZZVERKOSTO JA NORDIC JAZZ COMETS

Pohjoismaisen jazzverkoston tavoitteena on lisätä Pohjoismaiden jazztoimijoiden yhteistyötä sekä edistää pohjoismaisen jazzin näkyvyyttä, vientiä ja alan monimuotoisuutta. Pohjoismaisen jazzverkoston jäseniä ovat Suomen Jazzliitto, Jazz Danmark, Norsk jazzforum, Svensk Jazz ja FÍH Music School Islannista. 

Merkittävin osa verkoston toimintaa on vuosittainen Nordic Jazz Comets -showcase. Vuosina 2000–2012 pohjoismainen verkosto toteutti alle 26-vuotiaille jazzmuusikoille suunnattua Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailua. Tästä kehittyi Nordic Jazz Comets, nuorille jazzmuusikoille suunnattu showcase-tapahtuma. Showcaseen valitaan vuosittain yksi yhtye kustakin Pohjoismaasta. Vuoteen 2017 saakka showcase toteutettiin Pohjoismaissa osana maiden jazzfestivaaleja. Pohjoismaisen kulttuuripisteen kaksivuotisella hanketuella Nordic Jazz Comets järjestettiin 2017–2018 ensimmäistä kertaa ura- ja verkostoitumistapahtumana muualla Euroopassa. Vuonna 2017 tapahtuma pidettiin Berliinissä osana Scope Festivalia ja vuonna 2018 osana EFG London Jazz Festivalia. Vuoden 2019 Nordic Jazz Comets -showcase järjestettiin Pariisissa 2.12.2019 yhteistyössä ranskalaisen klubi- ja festivaaliverkosto Association Jazzé Croisen kanssa. 

Vuoden 2020 Nordic Jazz Comets -showcase järjestettiin Helsingissä yhteistyössä We Jazz Festivalin kanssa 2.12.2020. Showcaseyhtyeet osallistuivat myös kestävää kiertuetuotantoa edistävään projektiin yhdessä pohjoismaisen jazzpromoottorien verkoston ja jazzorganisaatioiden kanssa. Yhtyehaku oli käynnissä hankkeen kotisivuilla 15.3.2020 asti: www.nordicjazzcomets.com/apply 

Viimeisimmät Suomen edustajat Nordic Jazz Comets -showcasessa:

Kadi Vija Key Project (2020)
Kaisa's Machine (2019)
Signe (2018)
Virta (2017)
OK:KO (2016)
Katu Kaiku (2015)

JAZZPROMOOTTORIEN VERKOSTOPILOTTI

Suomen Jazzliitto koordinoi hanketta, jossa viiden pohjoismaan jazzalan katto-organisaatiot ja 14 jazzpromoottoria kehittävät yhdessä uusia aloitteita ja käytäntöjä kestävään kiertue- ja konserttitoimintaan. Viisi pohjoismaista jazzyhtyettä pääsee hankeaikana toteutettavaan showcaseen ja vastuullisesti tuotetuille kiertueille.

Verkoston pilottivaiheeseen 2020–2021 kuuluu 14 promoottoria viidestä maasta. Jäseniin kuuluvat muun muassa Reykjavik Jazz Festival Islannista, Jazz i Montmartre –klubi Tanskasta, Nattjazz-festivaali Norjasta sekä Fasching-klubi Ruotsista. Suomesta verkostoon valittiin avoimen haun perusteella G-Livelab Tampere -klubi, Jazz City Turku -festivaali- ja klubikonsepti sekä April Jazz Festival & Club. Hanketta rahoittavat pohjoismaiset jazzliitot ja Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Lähtökohtana hankkeessa on tiedon lisääminen ja motivaation herättäminen muutokseen. Verkosto etsii jazzalaa kehittäviä ratkaisuja kysymyksiin: miten edistämme jazzmusiikin konserttituotannoissa ja organisaatioissa ekologista, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta – ja miten parannamme näin toiminnan laatua ja kasvatamme resursseja? Verkosto piti ensimmäisen tapaamisensa Helsingissä 27.–28.1.2020.

Aktiviteetteja, joissa pilottivaiheessa konkreettisesti sovelletaan hyviä käytäntöjä ja kokeillaan uusia ideoita, on kaksi:
1) pohjoismainen showcase ja ammattilaisseminaari Helsingissä 2020 ja
2) kiertueet Pohjoismaissa 2021.

Kiertueet ja showcasetapahtuma ovat caseja, joiden avulla verkosto arvioi ja suuntaa toimintaansa sekä tuottaa tietoa pohjoismaisten jazztuotantojen haasteista ja ratkaisuista.

Lisää verkostosta ja Nordic Jazz Comets -showcasesta hankkeen sivuilla: www.nordicjazzcomets.com

JAZZ FINLAND INTERNATIONAL

Suomen Jazzliiton hallinnoima Jazz Finland International on hanke, joka edistää suomalaisen jazzalan kansainvälistymistä. Hankkeen tavoitteena on kehittää kotimaisten jazzalan yritysten vientiosaamista sekä lisätä suomalaisen jazzmusiikin esiintymistoimintaa, tunnettuutta, näkyvyyttä, verkostoja ja arvostusta kansainvälisesti. Hankkeen ensimmäinen kausi toteutettiin 2016–2017, seuraava 2017–2018. Hankkeen kolmas kausi alkoi syksyllä 2019 ja kestää vuoden 31.5.2021 saakka. Hanke toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Hankkeeseen valitut yritykset toteuttavat hankerahoituksella omien vientisuunnitelmiensa mukaisia toimenpiteitä sekä osallistuvat yrityksille yhteisesti järjestettyihin mentorointeihin, koulutuksiin, verkostoitumistilaisuuksiin ja messuille.

Hankkeen kolmannelle kaudelle osallistuvat yritykset ovat: Aki Rissanen Music, Aleksi Tuomarila, Astra Music Oy, Boulder Music Helsinki, Creatika Agency Oy, Diamond T Oy, Eclipse Music, EK Productions Oy, Fiasko Records, Jazz HUG, Joonas Haavisto Productions, KJC Iisalmi Oy, Johnny Island Tmi, No Problem! Music, Vapaat äänet ja We Jazz Oy

JAZZ FINLAND RESIDENCY

Jazz Finland Residency on Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton yhteistyössä toteuttama kansainvälinen jazzalan kutsuvierasresidenssi muusikoille, säveltäjille ja kapellimestareille. Suomen Jazzliiton koordinoima ja hallinnoima residenssi kutsuu vuosittain Suomeen kaksi kansainvälistä artistivierasta 1-2kk mittaiselle residenssijaksolle. Residenssi edistää alan kansainvälisten ja suomalaisten toimijoiden verkottumista sekä tarjoaa mahdollisuuksia uusien luovien yhteistöiden ja ideoiden syntymiselle. Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä esiintyminen yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Konseptiin kuuluu, että kaikki jazzmuusikot voivat ehdottaa yhteistyötä residenssiartistille. Residenssin yhteistyökumppaneina toimivat Music Finland, Jazzmuusikot ry ja HIAP Helsinki International Artist Programme. Syyskauden 2021 residenssiartistiksi on kutsuttu yhdysvaltalainen rumpali, säveltäjä John Hollenbeck.

Lisää residenssistä: www.jazzfinlandresidency.fi

VAPAAT ÄÄNET -KIERTUEYHTEISTYÖ JA HEIMOJAZZ

Suomen Jazzliitto järjestää vuosittain yhteistyössä Vapaat äänet -agentuurin kanssa suomalaisen ja ranskalaisen jazzyhtyeen yhteiskiertueen. Vapaat äänet on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä. Vapaat äänet järjestää vuosittain 4–5 ranskalaista jazzkiertuetta Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Heimojazz on Suomen ja Viron Jazzliittojen välinen yhtyevaihtomalli. Vuosittain 1-2 suomalaista Jazzliiton kiertueyhtyettä konsertoi Tallinnassa, ja vastaavasti virolainen yhtye esiintyy Helsingissä. Helsingissä toteutettavien konserttien osalta yhteistyötä tehdään Freelancemuusikot ry:n ja Juttutuvan Rytmihäiriö-klubin kanssa.

Jazzliiton tukemat Vapaat äänet -kiertueet.

2020 Superposition & Roberto Negro+Emile Parisien
2019 Max Zenger Maxxxtet & Sylvaine Hélary Spring Roll
2018 Verneri Pohjola & Mika Kallio + Les Voyageurs de l’Espace 
2017 PLOP + Benoit Delbecq 3
2016 Théo Ceccaldi Trio + Pepa Päivinen & Good Romans
2015 Aleatoric & Impérial Quartet
2014 Mikko Innanen Innkvisitio & Vincent Courtois Mediums
2013 Kahden Miehen Galaksi & Sylvaine Hélary trio
2012 Raoul Björkenheim Ecstacy & Francois Corneloup Trio
2011 Kuàra & Emile Parisien Quartet
2010 Kalle Kalima K-18 & PRINT


2009 Elifantree & Vincent Courtois Quartet/Trio
2008 UNIT
2007 Oddarrang & Thôt
2006 OCT3
2005 La Campagnie des Musiques à Ouïr & Gourmet
2004 Yves Robert trio & André Sumelius Lift
2003 Urban Mood & Gnomus
2002 Stephan Oliva quartet & Rollin’ Thunder
2001 32 Janvier & Lieka
2000 Marc Ducret trio & Nuijamiehet & Markku Veijonsuo trio 

EUROPE JAZZ NETWORK

Suomen Jazzliitto ry on Europe Jazz Networkin jäsen. EJN on voittoa tavoittelematon jazzin ja improvisoidun musiikin ammattilaisorganisaatioiden verkosto. Vuonna 2020 verkostoon kuuluu 156 festivaalia, klubia ja konserttipaikkaa, itsenäistä promoottoria ja kansallista järjestöä 35:ssä maassa. 

JAZZ FINLAND

Suomen Jazzliitto ylläpitää Jazz Finland -sivustoa. Jazz Finland -tietokanta kokoaa ajankohtaisen tiedon suomalaisista jazzartisteista ja -toimijoista, tapahtumista ja tapahtumapaikoista, uusista julkaisuista ja muista alan uutisista. Osana sivustoa on valtakunnallinen jazzkonserttikalenteri. Kaikki sivustolla oleva materiaali on sekä suomeksi että englanniksi. Näin sivusto tarjoaa kotimaan lisäksi kansainvälisille toimijoille kattavasti tietoa suomalaisesta jazzista. Kotimaisille jazzalan toimijoille sivusto toimii tiedotuksellisena ja markkinoinnillisena työkaluna niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Jazz Finlandin keikkakalenteri on linkitetty All About Jazz -sivuston Jazz Near You -palveluun.