Siirry pääsisältöön

Signe edustamaan suomalaista jazzia maailmankuululle EFG London Jazz Festivalille

entry-image

Neljän vahvaäänisen tulkitsijan muodostama Signe-yhtye esiintyy pohjoismaisessa Nordic Jazz Comets -showcasessa kaksiviikkoisen lontoolaisfestivaalin päätöspäivässä 25. marraskuuta.

Suomessa We Jazz-, Flow- ja Jazz-Espa-festivaaleilla sydämiä sulattanut Signe on neljän naisäänen ja kontrabasson muodostama jazzyhtye. Signen sävellyksissä ja sovituksissa kuuluvat nykyklassisesta ja kansanmusiikista imetyt vaikutteet pohjoismaisen jazztradition rinnalla ja musiikki soljuu myös vapaasti improvisoiden. Debyytti-EP:nsä vuonna 2017 julkaissut kvartetti lähtee Lontooseen sekä vanhan että tuoreen materiaalin voimin. Yhtyeen ensimmäinen kokopitkä albumi ilmestyy helmikuussa 2019.

Nordic Jazz Comets -lavalla esiintyy sunnuntaina 25.11. viisi pohjoismaista jazzbändiä. Showcasen avaa islantilainen Baldvin Snær Quintet ja laulaja-säveltäjä Josefiina Vannesluoman luotsaama Signe esiintyy heti toisena bändinä tämän kuulaan pianokvintetin jälkeen. Signe on showcasen ainoa vokaalijazz-kokoonpano, ja tulkitsee pääosin suomen- ja ruotsinkielisiä tekstejä. Yhtye kokee sekä suomalaisuuden, että eksoottisen kielen voimavarana, josta ammentaa:
"Oslo Jazz Festivalilla elokuussa 2017 tuli keikan päätteeksi brasilialainen henkilö juttelemaan. Hän sanoi, ettei tiedä mitään kotimaastamme, mutta kuultuaan musiikkiamme hän ymmärsi täysin ihmisyyttämme, luontoa ja sitä, millaista on olla Suomessa. Se oli ehkä yksi siisteimmistä kommenteista, mitä voi olla! Vaikka kieltä ei ymmärtäisi, musiikki on universaalia", kertoo yhtyeen laulaja Riikka Keränen.

Signen jälkeen showcasessa kuullaan tanskalaista I Just Came From The Moon -kvintettiä, norjalaista BounceAlarm!-sekstettiä ja Ruotsin Don-Qui Five -kvintettiä. Siinä missä muut kokoonpanot ovat suuria ja soitinvalikoimaltaan värikkäitä, perinteisiäkin, Signe erottuu joukosta myös riisutulla instrumentaatiollaan ja vähäeleisellä, mutta vivahteikkaalla esiintymisellään. Tyyli korostaa vahvoja tekstejä sekä äänen instrumentaalisuutta sävellyksissä. Yhtyeen uusi materiaali rakentuu antiikin kreikkalaisrunoilija Sapfon runojen ympärille. Sävellyksiä kuullaan muun muassa Josefiina Vannesluomalta ja Selma Savolaiselta. Signen neljäs jäsen, kontrabasisti-laulaja Kaisa Mäensivu vaikuttaa tällä hetkellä New Yorkissa, josta saapuu suoraan Lontooseen. Yhtye suuntaa Nordic Jazz Comets -keikan jälkeen Helsinkiin studioon äänittämään keväällä julkaistavaa levyä. Levyjulkkareita Signe viettää kiertueella maaliskuussa. Kiirettä yhtyeellä siis pitää syksystä pitkälle kevääseen. Riikka Keränen pitää Lontoon-keikkaa tärkeänä etappina uralla:
"Tämä on eka keikkamme Pohjoismaiden ulkopuolella", Keränen sanoo. "On upeaa että saamme koko viikonlopun aikana tavata uusia ihmisiä ja musiikkikontakteja, mutta parasta on saada laulaa uutta materiaaliamme toivottavasti sankoin joukoin saapuneelle yleisölle! Odotan myös näkeväni pari tuttua kasvoa yleisössä", Keränen nauraa.

Nordic Jazz Cometsin yhteistyökumppanina toimii tänä vuonna EFG London Jazz Festival. Showcase järjestetään sunnuntaina 25.11. maineikkaan Barbican Centren Free Stage -lavalla, joka festivaalin ulkopuolella tunnetaan näyttelytilana. Konsertteihin on vapaa pääsy, ja viime vuonna samantyyppistä konserttisarjaa oli kuuntelemassa noin 2000 henkeä. Showcasen lisäksi pohjoismaiset nuoret muusikot osallistuvat edellispäivänä festivaalin järjestämään JazzWorks-ammattilaistapahtumaan, jossa keskustellaan jazzalan kehityksestä ja verkostoidutaan muun muassa pikatapaamisten muodossa. Muusikot tapaavat myös pohjoismaisen jazzverkoston kutsuvieraita ja tutustuvat Ranskan ja Iso-Britannian jazzkenttään. Tärkeä aspekti projektissa on myös pohjoismaisten muusikoiden tutustuminen toisiinsa ja sitä kautta uusien yhteistyömuotojen ja -kumppanien löytäminen.

Viime vuonna Nordic Jazz Comets järjestettiin Berliinissä osana Scope-festivaalia lokakuussa 2018 ja Suomen edustajana siellä nähtiin Virta. Ensi vuonna 2019 projekti toteutetaan Ranskassa, yhteistyökumppanina pohjoismaisten jazzorganisaatioiden kanssa AJC – Association Jazzé Croise.

Suomen Jazzliitto koordinoi pohjoismaista Nordic Jazz Comets -hanketta vuosina 2017 ja 2018 Nordic Culture Pointin tuella. Hanke on yhteistyö Suomen Jazzliiton, Jazz Danmarkin, islantilaisen FÍH Music Schoolin, Norsk jazzforumin ja Svensk Jazzin välillä.


Lue lisää: www.nordicjazzcomets.com
Signen kotisivut: www.vocalssigne.com

Kommentoi