Mika Mylläri
trumpetisti/ säveltäjäKuva/ Photo: Michael Aston
Profiili
Syntynyt | 1966 |
Linkit | |
Yhtyeet |
Mika Mylläri (s. 1966) ehti soittaa itsensä suomalaiselle jazzkentälle jo 80-luvun loppupuolella Espoo Big Bandissa ja Kappelin kellarin maineikkaissa Bullworkers-jameissa. Trumpetisti hankki musiikin peruskoulutuksen Kokkolan konservatoriossa sekä Lappväärtin opiston pop/jazz-linjalla, ja akateemisen jazzopinnot Sibelius-Akatemiassa alkoivat vuonna 1986. Mylläri on aina hakenut kokemuksia ja vaikutteita ulkomailta, 80-luvun lopussa muun muassa New Yorkin matkoilta sekä Kööpenhaminasta.
90-luvun alkupuolella Mylläri oli eräs maamme aktiivisimmista trumpetisti-liidereistä, kokoopanona Mika Mylläri Quintet, jossa soittivat saksofonisti Jari Perkiömäki, pianisti Kirmo Lintinen, basisti Ape Anttila ja rumpali Marko Timonen. Yhtyeen suosiosta kertoo se, että kvintetti teki Jazzliiton kiertueita parin vuoden välein. Työntäyteisen jakson keskellä ilmestyi kokoonpanon debyyttilevy Heritages (omakustanne 1992), linjakas kokonaisuus, jonka punaisen lankana soi trumpetistin rakkaus juurevaan 50- ja 60-lukujen jazziin. Sekä kvintetti että Mylläri itse keräsivät 90-luvun alussa kärkisijoja Rytmi-lehden lukijaäänestyksissä Vuoden yhtye- ja Vuoden jazzmuusikko -sarjoissa.
Mylläri asui Pariisissa vuosina 1993-1996, jona aikana syntyi musiikki seuraavalle omalle albumille Les Ponts (omakustanne 1997). Jälleen suomalainen jazzyleisö piti kuulemastaan, ja hyvän vastaanoton saanut levy valittiin vuoden kotimaiseksi jazzlevyksi. Kvintetti oli uudistunut, ja Mika Myllärin ja Jari Perkiömäen ohella kokoonpanossa soittivat pianisti Samuli Mikkonen, basisti Jorma Ojanperä ja rumpali Markku Ounakari. Yhtye teki Jazzliiton kiertueen uudella ohjelmistolla vuonna 1998, mutta vetäytyi pian sen jälkeen pitkälle keikkatauolle.
Sibelius-Akatemiasta Mylläri valmistui vuonna 1996, minkä jälkeen hän muutti Lontooseen. Siellä yhteistyökummpaniksi löytyi Ed Jones, jonka kanssa trumpetisti on soittanut suositussa hiphop-yhtyeessä US 3:ssa, keikkojen lisäksi kokoonpanon albumilla An Ordinary Day in an Unusual Place (Universal 2001). Toinen linkki brittiläiseen jazzelämään on ollut pianisti Jonathan Gee. Jonathan Gee Quartetin lisäksi Mylläri on soittanut pianistin perustamassa The Monk Liberation Frontissa, jonka ohjelmisto koostuu kaikista Thelonious Monkin kappaleista.
Myllärin brittiläisiä jazzkollegoja on kuultu Suomessakin, esimerkiksi April Jazz- ja Pori Jazz -festivaaleilla. Kotimaassa trumpetisti on keikkaillut viime vuosina Mylläri-Nyqvist Bandin sekä suomalais-brittiläisen Burn out mama -yhtyeen kanssa. Pienyhtyeiden lisäksi Mylläri on säveltänyt 2000-luvulla myös suuremmille kokoonpanoille, kuten big bandeille, kamariorkesterille sekä jousilla jatketuille jazzkokoonpanoille.