Siirry pääsisältöön

Puhujat esittelyssä, osa 1: Charles Gil

entry-image

Charles Gil, suomalais-ranskalaisen jazzvaihdon uranuurtaja ja luovaan jazzmusiikkiin erikoistunut tuottaja, moderoi keskustelua lauantaina kello 12.30 Crowne Plazassa aiheenaan "Joined programming & touring routes: (how) can it work?". Panelistivieraikseen Gil saa Huub Van Rielin Bimhuisin konserttitalosta Amsterdamista sekä Antoine Bosin AJC:stä ja AFIJMA:sta.

Charles Gil (b. 1964) on luovaan jazzmusiikkiin erikoistunut tuottaja, joka järjestää konserttikiertueita sekä toimii kiertuemanagerina. Hän perusti Vapaat äänet -agentuurinsa Helsingissä vuonna 1996, muutettuaan Ranskasta Suomeen.

Hänen Suomen Jazzliiton kanssa tuottamansa ranskalais-suomalaiset kiertueet ovat siitä lähtien piristäneet Suomen jazzelämää. Gilin kehittämä Vapaat äänet on käsite ja laadun takuu. Vapaat äänet on järjestänyt kiertueita Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa lukuisille ranskalaisille yhtyeille. Tuhannen konsertin raja rikkoutui 2012. Gil on myös vienyt suomalaista jazzia Ranskaan sekä muualle Europpaan.

Toimenkuvaan kuuluu myös artistien edustaminen. Viime vuosina hän on ollut erityisen aktiivinen saksofonisti Mikko Innasen ja kitaristi Marc Ducret’n eri yhtyeiden kanssa. Oman eurooppalaisen verkostonsa ansioista Gil vaikuttaa Pohjois-Euroopassa ranskalaisen jazzin maahantuojana myös French Nordic Jazz Transit- hankkeen koordinattorina ja aktiivisena festivaalien kattojärjestön AJC:n jäsenenä.

Vuodesta 2003 vuoteen 2013 hän oli vastuussa Pori Jazzin Ultra Music -konserttisarjan kuratoinnista ja tuottamisesta. Keväällä 2008 hän oli mukana toteuttamassa suomalaisen kulttuurin 100% Finlande -vientihanketta Ranskaan jazzosuuden tuottajana. Jazzsaran ulkopuolella hän on mm. hoitanut Kaija Saariahon ”From the Grammar of Dreams” visualisoidun konsertin kiertuemanagerointia Euroopassa vuosina 2001-2002. Gil on saanut toiminnastaan Ranskan kulttuuriministerin myöntämän ”Chevalier des Arts et Lettres” –kunniamerkin vuonna 2010.

Lyonista kotoisin oleva Gil aloitti uransa vuonna 1987 ARFI-yhdistyksen toiminnanjohtajana. Kahdeksan vuotta mainekkaan muusikkokolletiivin palveluksessa tarjosivat hänelle erinomaisen kokeilukentän ja sytyttivät pysyvän innostuksen omia teitään kulkevaan musiikkiin.

Kuva: Maarit Kytöharju

Kommentoi