Verneri Pohjola Quartet

Yhtye
Verneri Pohjola Quartet

Kuva/ Photo: Teemu Kuusimurto

Verneri Pohjola Quartet on toiminut jo vuodesta 2003 lähtien, jolloin yhtye perustettiin Ranskan ja Luxemburgin kiertuetta varten. Trumpetistilla on aina ollut monta rautaa tulessa, mutta tällä hetkellä hänen kvartettinsa on näistä ehdottomasti kuumin. Yhtyeen tuorein, saksalaiselle ACT-levymerkille julkaistu levy Ancient History, joka sisältää Pohjolan sävellyksiä, sekä hienostuneen sovituksen Björkin tunteikkaasta Hyperballadista, julkaistiin Suomessa tammikuussa 2012, ja se keräsi suosiollisia arvosteluja niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin mediassa.

Livenä tätä freejazz- ja hardbop-keitosta maustetaan Pohjolalle tyypillisellä, skandinaavisella viileydellä - ja solistin rinnalla nousevat esiin laaja-alainen, Euroopassa jo nimeä saanut pianisti Aki Rissanen, Pohjolan kanssa kauan ja monessa yhteydessä soittanut basisti Antti Lötjönen sekä rumpali Joonas Riippa, jonka vivahteikas ja persoonallinen soitto on nostanut hänet Suomen kovatasoisten rumpalien joukosta yhdeksi maan mielenkiintoisimmista muusikoista.

”Pohjolan Miles Davis” on palkittu moneen otteeseen niin sooloartistina (mm. Pori Jazzin vuoden nuori muusikko 2004) kuin Ilmiliekki Quartetin kanssakin (mm. Teosto-palkinto 2004). Emma-palkinto puolestaan tupsahti soololevystä Aurora (Texicalli 2009/ACT 2001), joka räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. Viimeistään tällä albumilla Pohjola lunasti paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. Toisen ACT-levynsä myötä Pohjola esitteli myös ensimmäistä kertaa levyä varten kootun Verneri Pohjola Quartetin.

Vaikka molemmille albumeille on ominaista Pohjolan tunnistettava, rosoisenkuulas trumpettisoundi, on suurena erona Auroraan Ancient Historyn instrumentaatio. Siinä missä debyytti oli 15 eri muusikon kollektiivilevy, on toinen albumi selkeästi bändilevy, ja siten synnyttänyt elämään aidon, tiiviin yhtyeen. Kiertueelle lähtevässä Verneri Pohjola Quartetissa pianisti Aki Rissasella, rumpali Joonas Riipalla ja basisti Antti Lötjösellä on korvaamaton rooli intiimin tunnelman luomisessa. Yli kymmenen vuoden yhteistyö muusikoiden välillä kuuluu musiikissa. Pohjolan tutkiva ja meditatiivinenkin soitto jättää tilaa niin kanssasoittajille kuin kuulijalle.

Verneri Pohjola esittelee uuden kvartettinsa sekä julkaisee odotetun kolmannen levynsä maailmanlaajuisesti helmikuussa 2015. Pohjola teki alkuvuodesta 2014 kolmen albumin levytyssopimuksen brittiläisen Edition Recordsin kanssa, ja tuleva levy on sopimuksen ensimmäinen.