Vantaan viihdeorkesteri

Yhtye
Vantaan viihdeorkesteri

Profiili

Perustettu1948
Jäsenet
  GenreViihdemusiikki
  Linkit

  Vantaan Viihdeorkesteri sai alkunsa vuonna 1948, kun Tikkurilassa toimineen Helsingin Autokoritehtaan (HELKO) henkilökunta perusti johtajansa tuella yrityksen työntekijöistä koostuvan, voittoa tavoittelemattoman Vantaan orkesteri ry:n. Pian mukaan tuli myös muiden paikallisten yritysten henkilökuntaa. Vuonna 1950 perustettiin Tikkurilan Orkesteriyhdistys ry, jonka toimintaa kuntakin jossain määrin tuki.

  Vuosi 1987 oli orkesterin toiminnan kannalta merkityksellinen. Silloin valmistui kotisali Martinus, ja kaupungin ja orkesterin välillä solmittu yhteistyösopimus turvasi kaupungin rahallisen tuen jatkuvuuden.

  Vuonna 1988 orkesteri teki ohjelmapoliittisen valinnan: se päätti profiloitua viihdeorkesteriksi. Näin siksi, että pääkaupunkiseudulla oli jo kolme klassista musiikkia esittävää sinfoniaorkesteria mutta ei yhtään suurta viihdeorkesteria. Ylikapellimestariksi kutsuttiin Markku Johansson, ja orkesterin nimen rinnalla alettiin käyttää markkinointinimeä ”Vantaan Viihdeorkesteri” eli ”VANTAA POPS”. Suomen ensimmäinen viihdemusiikkiin erikoistunut sinfoniaorkesteri tarjosi uudenlaisen vaihtoehdon mm. sellaisille musiikin ystäville, jotka eivät välittäneet klassisesta musiikista, mutta halusivat kuitenkin nauttia erittäin korkeatasoisesta orkesterimusiikista.

  Johanssonin ja muutaman hänen soittajakollegansa myötä HELKOn harrastelijaorkesterista alkoi kehittyä ammattimainen ja laadukas viihdeorkesteri, joka suhtautui viihteelliseen musiikkiin yhtä kunnianhimoisesti ja arvostaen kuin sinfoniaorkesterit klassiseen musiikkiin. Johanssonin kausi kesti vuoden 2009 loppuun, ja Vantaan Viihdeorkesterin kunniakapellimestariksi hänet nimitettiin vuoden 2010 alusta lähtien.

  Vuonna 2011 orkesterin ylikapellimestarina aloitti Nick Davies. Hänen tehtävänään on ollut ohjelmiston uudistaminen ja monipuolistaminen sekä orkesterin kansainvälisen statuksen vahvistaminen.

  Vantaan Viihdeorkesterin kokoonpano muuttuu tarpeen mukaan, sillä orkesterilla itsellään ei ole kiinteää kokoonpanoa tai vakiosoittajia. Vuonna 2012 orkesterin toimintaan osallistui yhteensä 175 muusikkoa, joista noin 70 toimi aktiivisesti.

  Lähde: Kotisivut.