Riitta Paakki Trio

Yhtye
Riitta Paakki Trio

Profiili

Perustettu1996
Jäsenet
Linkit

Pianisti Riitta Paakki (s. 1971) on aikamme arvostetuimpia suomalaisia jazzpianisteja ja tullut tunnetuksi konstailemattomasta, mutta elegantista soittotyylistään. Paakista, basisti Antti Lötjösestä sekä rumpali Jaska Lukkarisesta koostuva Riitta Paakki Trio soittaa modernin ja perinteisen ilmaisun välimaastoon sijoittuvaa akustista pianotriojazzia. Trion musiikki on melodista ja svengaavaa, tunnelmat liikkuvat rytmisestä ilottelusta melankoliseen maalailuun ja takaisin.

Yhtye julkaisi huhtikuussa 2015 uuden Characters-nimisen albuminsa Jaskaa-levymerkillä. Levy koostuu legendaarisen yhdysvaltalaisen saksofonisti ja säveltäjä Wayne Shorterin (s. 1933) 1960-luvun sävellyksistä, jotka Paakki on sovittanut uusiksi pianotriolleen. Riitta Paakki Trio punoo tunnetuista teoksista itsensä näköisiä sovituksia, joissa suomalainen melankolia ja trion voimakas tulkinta yhdistyvät Shorterin kantaviin melodioihin, svengaavaan rytmiin sekä herkkään tunnelmaan. Albumin nimi Characters viittaakin trion muusikoiden erilaisiin luonteisiin ja soittosävyihin, jotka kohtaavat ja sekoittuvat levyllä. Näitä tuoreita sovituksia yhtye esitti myös Suomen Jazzliiton ja Jazz HUGin yhteistuotantokiertueella lokakuussa 2015.

Harvemmin esiintymislavoilla nähty Riitta Paakki Trio esitteli Characters-levyn myötä uuden kokoonpanon, kun aiemmin triossa vaikuttaneiden basisti Ari-Pekka Anttilan sekä rumpali Mikko Hassisen tilalla kuullaan nyt nuorempaa jazzsukupolvea rumpali Jaska Lukkarisen sekä basisti Antti Lötjösen toimesta. Alunperin jo vuonna 1996 perustettu trio on edellisellä kokoonpanolla julkaissut kolme albumia Impala-levymerkille, RPT (2000), Enne (2004) ja viimeisimpänä Onion vuonna 2006, joista debyyttialbumi RPT oli heti Jazz-Emma-palkintoehdokkaana. Characters-albumi on trion ensimmäinen julkaisu tällä tuoreella kokoonpanolla.