Siirry pääsisältöön

Kannaste-Viinikainen-Riippa

Yhtye
Kannaste-Viinikainen-Riippa

Photo: Maarit Kytöharju

Profiili

Perustettu2005
Jäsenet

Saksofonisti Jussi Kannaste, kitaristi Teemu Viinikainen ja rumpali Joonas Riippa ovat soittajina Suomen ehdotonta huippua. Heitä yhdistää persoonallinen, vahva ja rohkea ilmaisu ja pistämätön musiikillinen huumorintaju.

Saksofoni, kitara ja rummut on kokoonpanona mielenkiintoinen. Basson poissaolo tuo mukanaan miellyttäviä haasteita, kun instrumenttien perinteiset roolit unohdetaan. Yhtyeen ilmaisussa kuuleekin kuinka esimerkiksi saksofonin rooli ulottuu perinteisestä melodiasoittimesta aina rytmisiin efekteihin ja kuinka Joonas Riippa käyttää rikkaasti hyväksi erilaisia lyömäsoittimia, luoden jopa melodisia efektejä.

Tärkeän lisän trion ilmaisuun tuo yhtyeen jäsenten pitkä yhteinen musiikillinen historia, myös KVR-trion ulkopuolella. Nämä tekijät yhdessä tuovat yhtyeen ilmaisuun tuoreutta, tarvittavaa rosoisuutta, rooleista vapaata ilmaisua, luontevaa kommunikointia ja ennen kaikkea tiimityötä. Huolellinen ohjelmiston suunnittelu on suuri osa yhtyeen kokonaisilmaisua.

Jussi Kannaste ja Teemu Viinikainen ovat säveltäneet ohjelmistoa nimenomaan tälle yhtyeelle. Kannasteen ja Viinikaisen sävellyksissä yhdistyvät monenlaiset sävyt ja perinteet, ja yhtyeen originaali ohjelmisto onkin erittäin heterogeeninen. Hyvinkin erilaisia sävellyksiä yhdistelemällä saadaan hieno musiikillinen kokonaisuus aikaiseksi, samalla tavalla huippukokkikin kokoaa hyvinkin erilaisista raaka-aineista herkullisen menun.

Yksi yhtyeen tunnusmerkeistä on mielikuvituksellinen, vapaa improvisaatio, jossa kiteytyy jazzmusiikin yksi tärkeimmistä piirteistä, hetkessä olemisen taito. Jazzmusiikin perinne kuuluu ohjelmistoa täydentämään valituissa ja juuri tälle triolle sovitetuissa jazzstandardeissa. KVR:n ensilevy tuli ulos Jaskaa-levymerkille tammikuussa 2013.

edit: Jussi Kannaste 11.2.2014