Siirry pääsisältöön

Juhani Aaltonen Quartet

Yhtye
Juhani Aaltonen Quartet

Tuhat tenoristia tarttui torviinsa 50/60-lukujen taitteessa Coltranen innoittamana, mutta vain harvat omaksuivat häneltä sen spirituaalisen asenteen, joka viime kädessä tekee Tranen musiikista kuolematonta. 

Juhani Aaltonen kuuluu tähän harvalukuiseen joukkoon. Omaa tyyliään rohkeasti kantava puhaltaja on vanhetessaan kaivautunut yhä syvemmälle jazzin ytimeen. Siinä tehtävässä saksofonistin yksi uusimpia kokoonpanoja, Juhani Aaltonen Quartet onkin loistava työkalu. Se keskittyy olennaiseen, kuten myös sattuvasti nimetty Conclusions-albumi täyteläisellä kypsyydellään todistaa.

Ylellisen täyteläisen ja sielukkaan tenorisoinnin omaava Aaltonen on suomalaisen jazzin kivijalkoja, joka on aina taistellut tyylin etulinjassa, usein läheisten ystäviensä Otto Donnerin, Heikki Sarmannon ja Edward Vesalan kanssa, ja myös Tasavallan Presidentin rockimmassa kyydissä. Paljon huiluakin soittavan Aaltosen albumit, kuten Etiquette, Strings ja Strings Revisited, ovat kasvaneet vuosien varrella suomalaisen jazzin klassikoiksi.

Juhani Aaltonen Quartetissa rytmiä vaalii Aaltosen vanha aisapari Reiska Laine, toinen suomi-jazzin kivijalka. Soolotyöstä isoihin orkestereihin yltävä Ulf Krokfors hoitaa bassotontin, kosketinvelvollisuuksien ollessa Vesalan Sound & Furyssa koulitun Iro Haarlan huomassa. Pariskunta Krokfors/Haarla tunnetaan myös erinomaisena säveltäjänä.