Siirry pääsisältöön

Joonatan Rautio Trio

Yhtye
Joonatan Rautio Trio

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Yrjö-palkitun saksofonisti Joonatan Raution trio on ollut koossa jo kymmenisen vuotta. Pitkän yhteistyön tuloksena on syntynyt konsepti, jonka musiikillinen lopputulos on enemmän kuin osiensa summa. Jokainen soittaja ylittää toistuvasti itsensä ja omat rajansa siinä soiton riemullisessa vapaudessa jonka he toisilleen tarjoavat. Jännitteinen ja ilmaisuvoimainen musiikki on kiinnostanut kuulijoita aina vuoden 2009 Meksikon Eurojazz-festivaalia myöten. Viime vuonna yhtyeen ensilevyn julkaisi ruotsalainen, Naxos Musiikin omistama Prophone. Alunperin lainabiisejä soittaneen yhtyeen Commitment-albumilla kuultiin kuitenkin vain kaksi jazzklassikkoa ja myös Jazzliiton kiertueella materiaali on suurimmaksi osaksi trion omaa käsialaa.

Rautio painottaa saksofonitriossa kokoonpanon ainutlaatuisuutta: “Fonitrion kanssa soittaminen on todella antoisaa ja miellyttävää, koska kokoonpano antaa tilaa jokaiselle soittajalle tuoda esiin mahdollisimman paljon omaa persoonallista ilmaisuaan. Tämän riisutun kokoonpanon kanssa soittaminen on tuonut esiin sitä, millainen olen soittajana pohjimmiltani. Soittaminen Joonaksen ja Villen kanssa on todella terapeuttista ja kasvattavaa. Koen, että juuri heidän kanssaan ja tällä kokoonpanolla soitan kaikkein vapautuneimmin.”

Joonatan Rautio on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran suomalaisen jazzmusiikin saralla. Rautiolle on myönnetty Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto vuonna 2010 ja hän on saanut Pori Jazz Vuoden taiteilija -tunnustuksen jo vuonna 2001. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Jim Beardin, Randy Breckerin, Jon Balken, Jukkis Uotilan, Anders Jorminin ja UMO Jazz Orchestran kanssa, sekä johtanut useita omia kokoonpanojaan. Rautio myös opettaa saksofoninsoittoa Sibelius- Akatemiassa.