Joonas Haavisto Trio

Yhtye
Joonas Haavisto Trio

Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Profiili

Perustettu2008
Jäsenet
Genrejazz
Linkit

Pianisti Joonas Haavisto, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Joonas Riippa ovat vakiinnuttaneet asemansa 2000-­luvun kotimaisen jazzin huipulla. He ovat soittaneet muun muassa UMO Jazz Orchestrassa, Five Corners Quintetissä, Verneri Pohjola Quartetissa ja Mikko Pellinen Mini Big Bandissa.

Haavisto vakuutti jo yhtyeen kiitetyllä Blue Waters -debyyttilevyllä vuonna 2009, mutta toinen albumi todisti musiikillisen uran todella nousujohteiseksi. Dynaamisen Micro to Macro -albumilla inspiroidutaan luonnosta ja fysiikasta, sekä mikro­ ja makromaailman kiehtovista ilmiöistä. Muodoltaan perinteisen jazztrion omaperäinen lähestymistapa yhdistyy itsevarmaan ja konstailemattomaan tyyliin sekä skandinaavisen jazzin raikkauteen, jossa muusikoiden välisellä vuorovaikutuksella on iso merkitys. Sävellykset ovat Haaviston käsialaa.

Trion viimeisin Suomessa julkaistu albumi vuodelta 2016 kantaa nimeä oku. Japaninkielinen nimi viittaa ihmisen sisäiseen tilaan, etsimiseen, syvemmälle pyrkimiseen ja uuden löytämiseen. Käsite käy mainiosti myös taiteen tekemisen tai yhtyeen kaltaisen yhteisön kasvamisen kuvaamiseen. Trio onnistuukin vakuuttamaan kuulijansa vuosia jatkuneen etsimisen ja löytämisen tuloksellisuudesta, sillä trio luo periaatteessa tutuista pianotrion elementeistä hiljaisen keskittynyttä ja yksityiskohtia myöten harkiten soitettua musiikkia.

Trio on esiintynyt lukuisilla kotimaisilla ja ulkomaisilla festivaaleilla mm. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa ja Englannissa. Euroopan kiertueiden lisäksi trio on tehnyt kiertueita myös Japanissa, jonne yhtye on palaamassa jo neljättä kertaa tänä keväänä viiden konsertin kiertueelle. Trion uusin albumi Gradation julkaistiin Japanissa maaliskuussa 2018.

Trio on myös esiintynyt Suomen parhaimmistoon kuuluvien Lapin kamariorkesterin sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Joonas Haavisto on menestynyt myös kansainvälisissä soolopianokilpailuissa, kuten Jazz Improvizacija -kilpailussa Liettuassa vuonna 2006 sekä Nottingham International Jazz Piano Competitionissa Englannissa vuonna 2010.