Siirry pääsisältöön

Säveltäjä, lyömäsoittaja, yhtyeenjohtaja Edward Vesala (1945 - 1999) oli suomalaisen jazzin rohkea oman tien kulkija ja omintakeinen monipuolisuusmies. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu parikymmentä omaa levyä ja toinen mokoma levytyksiä rivimiehenä. Vesalan jäämistössä odottaa julkaisuaan vielä kymmenkunta valmista levyä sekä runsaasti nauhoituksia ja sävellyksiä. Hän soitti jazzin lisäksi myös soulia, rockia, kansanmusiikkia, lastenmusiikkia ja teatterimusiikkia. Hän oli myös merkittävä musiikinjulkaisija, joka julkaisi omalla Leo-levymerkillään omien levyjensä lisäksi myös muiden muusikoiden musiikkia.

Vesalan 1980-luvulla organisoimista työpajoista syntyi lopulta eräs hänen tärkeimmistä yhtyeistään Sound & Fury. Yhtyeessä soittivat vuosien varrella monet suomalaisen musiikin merkittävät improvisoijat Pepa Päivisestä Raoul Björkenheimiin. Yhtyeen omintakeisen soundin luojana voidaan pitää Vesalan puolisoa, pianisti Iro Haarlaa, joka orkestroi Vesalan usein viheltämällä esittämät melodiat soittokelpoiseksi materiaaliksi. 

Sound & Fury julkaisi ECM:llä neljä hienoa levytystä, joista ensimmäisen "Lumi" (1986) englantilainen musiikkilehti Wire valitsi 1980-luvun kymmenen tärkeimmän levytyksen joukkoon.

Nykykokoonpanossaan Sound&Fury on syvä, raaka, herkkä ja mielikuvituksellinen 9-miehinen yhtye, joka porautuu syvälle suomalaiseen sieluun ja luontoon. Yhtye soittaa Edward Vesalan säveltämää ja Iro Haarlan sovittamaa musiikkia sekä omia tekstuurejaan.

Yhtye koottiin vuonna 2010 uudelleen ja 2013 Sound & Fury levytti Vesalan ennenlevyttämättömiä sävellyksiä Iro Haarlan sovittamina levylle "Pulsacion".