Bogdo Ula

Yhtye
Bogdo Ula

Profiili

Perustettu1992
Jäsenet
  • Ivan Horder
  • Jean Ruin
  • Samuli Kristian
Linkit

Bogdo Ula syntyi kahden elokuvaopiskelijan intohimosta musiikkiin ja vanhoihin kitaravahvistimiin. Kitaristi Samuli Kristian ja rumpali Ivan Horder viettivät vuosia treenikämpällä improvisoiden ja äänittäen sekä etsien täydellistä kitarasaundia. Äänitystekniikan opiskeleminen ja hyvän saundin etsiminen auttoi heitä tekemään kaiken itse ensimmäisen omakustannealbumin "From Distance to You" (2008) julkaisussa.

Bogdo Ulan tee-se-itse –asenne on säilynyt näihin päiviin asti ja se kuvastaa bändin jäsenten lähestymistapaa musiikkiin itseensä. Vapaa improvisaatio on työkalu tunteiden välittämisessä musiikin kautta ja kommunikoinnissa yleisön kanssa. Yhtye julkaisi duona kolme albumia, kunnes kesällä 2010 mukaan liittyi kolmas jäsen, basisti Jean Ruin. Tämä oli iso askel eteenpäin. Ilmiömäisenä basistina Jean Ruin omaksui Kristianin ja Horderin vaaliman vapaan näkökulman musiikkiin, ja nopeasti ja Bogdo Ulasta tuli "power-trio".

Yhtye luonnehtii lähestymistapaansa musiikkiin askeettiseksi. Mihin tämä lähestymistapa johtaa, ei kuitenkaan ole askeettista. Päin vastoin, musiikki voi olla paikoin hyvinkin runsasta ja täyteläistä, mystisiä sävyjä sisältävää. Kuten John Coltrane saattoi antaa yhtyeelleen vain kaksi nuottia kappaleen pohjaksi, mekin aloitamme lähes tyhjästä. Frank Zappan sooloistaan käyttämä "instant composition" -käsite on bändin filosofialle oleellinen. Zappan albumit "Shut Up 'n' Play Yer Guitar" ja Coltranen "Interstellar Space" ovatkin olleet yhtyeelle tärkeitä vaikuttajia. Tällä metodilla Bogdo Ula on triona julkaissut neljä levyä. Uusimmalla, 2013, julkaistulla "The Return of the Sons of Ra" -albumilla yhtye eteni yhä kokeellisempaan suuntaan, jopa avant-gardeen. Improvisoiduissa sävellyksissä hyödynnettiin myös aiempaa enemmän tilaa ja hiljaisuutta.

Bogdo Ulan tyyli on luokiteltavissa kokeelliseksi jazz-rockiksi tai avantgarde-jazziksi rock -asenteella. Vaikka yhtye ei sävellä kappaleitaan etukäteen, saattaa jokin raita saada tarinan pohjalleen ennen äänitysnapin painallusta.

Bogdo Ula on pyhä vuori lähellä Ulan Batorin kaupunkia Mongoliassa. Tälle yhtyeelle se on mielentila, paikka joka on mahdollista saavuttaa mielikuvituksen keinoin. Mistä musiikki tulee? Sisältä vai ulkoa? Vastaus on epäoleellinen. Musiikki on paikka, johon voit matkustaa mielessäsi – missä ikinä oletkaan.

ed. Annamari Innanen 5.6.2014