AR Quartet

Yhtye
AR Quartet

Kuva/Photo: Maarit Kytöharju

AR Quartet on neljän lupaavan jazzmuusikon muodostama yhtye, joka soittaa pääasiassa pianisti-säveltäjä Artturi Röngän musiikkia. Röngän saamiin tunnustuksiin lukeutuu jo jopa Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -palkinto vuodelta 2013. Tämän nuoren, mutta jo varsin ansioituneen ja kansainvälisestikin palkitun säveltäjän teoksissa voi kuulla vaikutteita niin modernin jazzin kuin klassisen musiikin perinteistä, mutta lopullisen leiman musiikille antavat kvartetin saumaton yhteissoitto sekä vapaasti virtaava improvisaatio.

Eurooppalaisuus näkyy monin tavoin AR Quartetissa. Puolet yhtyeen jäsenistä on käynyt hakemassa oppia Suomen rajojen ulkopuolelta; saksofonisti Sampo Kasurinen Berliinistä ja itse maestro Rönkä Pariisista. Lisäksi yhtye on ehtinyt kahmia jo useamman palkinnon niin Suomessa kuin ulkomailla: toukokuussa 2012 se voitti Suomen Young Nordic Jazz Comets –osakilpailun, ja saman vuoden syyskuussa kvartetti nappasi toisen sijan Jazz Hoeilaart –yhtyekilpailussa Belgiassa. Joulukuussa 2013 ensimmäistä kertaa järjestetyssä We Jazz –tapahtumassa Helsingissä tämä Suomi-jazzin lupaus puolestaan vastaanotti ”Rising Star” –palkinnon, jonka avuin se pääsi työstämään ensilevyään julkaisukuntoon.

Yhtyeen esikoislevy, AR Quartet, julkaistiin maaliskuussa 2014 helsinkiläisen Fredriksson Musicin kautta. Levyllä kiteytyvät AR Quartetin vahvuudet, kuten tiivis yhteissoitto, laadukkaat sävellykset sekä tinkimätön oma ääni, jotka povaavat yhtyeelle valoisaa tulevaisuutta.

Keväällä 2018 yhtye äänitti uuden albumillisen musiikkia, joka kommentoi 1600-luvun musiikillista maailmaa oman aikamme näkökulmasta. Levy on tarkoitus julkaista kesällä 2019.