Festivaalit

ÄLÄ POISTA

 


April Jazz

25. - 29.4.2018, Espoo
April Jazz on Espoon Tapiolassa jo vuodesta 1987 saakka järjestetty jazzmusiikkiin keskittynyt tapahtuma. Pääkaupunkiseudun suurimpana jazztapahtumana se on tuonut vuosien varrella Suomeen useita eturivin jazzartisteja, kuten mm. Pat Methenyn, Jan Garbarekin ja Nina Simonen. Tapahtuman isäntänä ja järjestäjänä toimii Espoo Big Band ry.


Baltic Jazz

 6.-8.7.2018, Taalintehdas

31. kertaa järjestettävä jazzfestivaali Baltic Jazz tarjoaa aistikkaan sekoituksen klassista jazzia ja rock-vaikutteista bluesia idyllisessä ruukkimiljöössä taustanaan saaristomeri. Korkeatasoinen musiikki soi tukevien puuhiiliuunien välissä, mahtavan masuunin vieressä sekä viehättävässä vanhassa mekaanisessa verstaassa luonnonkauniissa Taalintehtaassa. Konserttitarjonta on suuri ja festivaali tarjoaa jotakin jokaiselle, nuorelle ja vanhemmalle. Jazzin ja bluesin lisäksi on tarjolla rockia, gospelia, hanurimusiikkia sekä lastenkonsertti pienimmille festivaalikävijöille.

 


Elojazz

1. - 5.8.2018, Oulu


Jazziin ja muuhun rytmimusiikkiin keskittynyt Elojazz järjestetään Oulussa. Elojazzin ohjelma on perinteisesti ollut hyvin laadukas, ja festivaali onkin tarjonnut rytmimusiikin ystäville hyvin monipuolista ohjelmaa niin jazzin, swingin, soulin, funkin kuin afrobeatin saralta. 

Elojazz toimii osana Oulun Juhlaviikot -verkostoa ja onkin levittäytynyt festivaalin ajaksi ympäri Oulua. Tapahtuman tuottaa paikallisyhdistys Jazz 20 ry ja sen taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2012 asti trumpetisti Jukka Eskola.


Jazz by the sea 

Kotka

Jazz by the Sea on Kotkassa Ravintola Kairon takapihalla vuodesta 1996 järjestetty jazztapahtuma. Vuosien varrella se on tuonut Kotkaan kesäisin lukuisia eri jazzin moniosaajia aina taturimaisista vokalisteista isoihin big bandeihin. Jazz by the Sea -festivaalia järjestää aktiivinen paikallisyhdistys Kotka Jazz ry, joka järjestää Kotkan alueella paljon muutakin jazztoimintaa.


Jazz-Espa

30.7. - 4.8.2018, Helsinki

Suomen Jazzliiton järjestämä Jazz-Espa soi kesäisin Helsingin keskustassa Espan lavalla. Konsertit ovat yleisölle ilmaisia, ja lavalla nähdään festivaalin aikana parikymmentä suomijazzin edustavinta yhtyettä. Jazz-Espan yhtyehaku tapahtuu vuosittain tammikuussa Jazzliiton internetsivuilla, seuraavan syksyn bändihaun yhteydessä.


JazzKukko

26. - 29.7.2018, Laitila

Jazzkukko on jazz- ja rytmimusiikin festivaali, jonka alku juontaa juurensa laitilalaissyntyisen kansainvälisen jazzuran rakentaneen muusikko Kari Antilan valinnasta Laitilan Vuoden Kukoksi vuonna 2014. Laitilan kulttuurielämää rikastamaan tarkoitetun festivaalin järjestäjäorganisaatioksi perustettin elokuussa 2014 yhdistys, joka toimii samalla nimellä Jazzkukko ry.

Yhdistys on luonteeltaan yleishyödyllinen ja sen tarkoituksena on järjestää vuosittain taiteellisesti laadukas, laajasti jazz- ja rytmimusiikin kenttää esittelevä musiikkifestivaali. Jatkossa Jazzkukko ry pyrkii myös tarjoamaan ja tukemaan jazz- ja rytmimusiikkia ja sen koulutusta alueella vuosittaisen festivaalin yhteydessä ja tarvittaessa muinakin ajankohtina.


Kaamosjazz

22.-25.11.2018, Tankavaara ja Saariselkä

Euroopan Unionin pohjoisin ja yksi Suomen vanhimmista jazztapahtumista, Kaamosjazz, järjestetään vuosittain marraskuun lopulla. Ensimmäistä kertaa tunturissa jazzattiin vuonna 1981 Tankavaaran tunnelmallisessa ja klubimaisessa miljöössä, jonka jälkeen Kaamosjazz on kasvanut ja kehittynyt vuosien varrella innokkaiden talkoolaisten suosiollisella avustuksella. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Kauko Launoselle, tapahtuman Grand Old Manille, jonka vahvan panoksen ja tinkimättömän asenteen ansiosta Kaamosjazzit järjestettiin 30 kertaa. Vuonna 2011 tapahtuman vetovastuu siirtyi Kaamosjazz ry:ltä Pohjois-Lapin Matkailu Oy:lle, joka jatkaa historiankirjoitusta yhteistyössä Saariselän ja Tankavaaran alueen yritysten kanssa hyvässä jazzhengessä. Tänä vuonna  Kaamosjazzia vietetään jo 36. kertaa!


Kalkkiranta Jazz

 Sipoo

Sipoon Kalkkiranta Jazz -festivaalin esiintyjinä nähtiin vuonna 2016 Jukka Eskola Soul TrioAnni Elif & Harpalyke sekä JPP & Panu Savolainen. Festivaali järjestettiin Sipoon Kalkkirannassa Nordkalkin tehtaan alueella lauantaina 13.8.

Kalkkiranta Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana toimii vuonna 2015 tehtävässään aloittanut Panu Savolainen. Tapahtuman järjestää Musiikkia Sipoossa ry. Festivaalin taiteellisena johtajana toimi aina vuoteen 2013 asti pianisti Iiro Rantala. Aiempien vuosien esiintyjiin lukeutuvat mm. Trio TöykeätJukka Perko, Verneri Pohjola, Tuomo, Vieno Kekkonen, Felix Zenger, Lasse Mårtensson sekä Emma Salokoski.

Kalkkirantajazia ei järjestetty kesällä 2017, tulevista tiedotetaan myöhemmin.


Kalottjazz & Blues

29.6. - 30.6.2018, Tornio ja Haaparanta

Kalottjazz & Blues-festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla viikko juhannuksen jälkeen. Festivaali on eräs parasta aikaa yhteistä keskustaansa rakentavien rajakaupunkien tiiviin ja kansainvälisesti ainutlaatuisen yhteistyön symboleista. Kalottjazz & Blues-festivaali esittelee pääasiassa suomalaista ja skandinaavista jazzia ja bluesia. Pohjoismaisten esiintyjien lisäksi festivaaleilla esiintyy taiteilijoita myös muualta Euroopasta ja USA:sta.

Kalottjazz & Blues-festivaali panostaa kunnianhimoisesti ohjelmistonsa laatuun. Festivaali on tarjonnut sekä musiikin harrastajille että suurelle yleisölle hyvän tilaisuuden tutustua vakiintuneiden nimien lisäksi myös jazzin ja bluesin uusiin tuuliin.

 


Keitelejazz

28.6.-1.7.2018 Äänekoski

Äänekosken pieni suuri kesätapahtuma tekee palun vuoden tauon jälkeen! Tänä vuonna jazzfestarille antavat erityisleiman proge ja huimat rumpalit.

Keitelejazz on Äänekoskella jo vuodesta 1985 heinäkuisin järjestetty laadukas jazzfestivaali. Nelipäiväinen festivaali tarjoilee suomalaista ja pohjoismaista jazzia täydennettynä kovanluokan kansainvälisillä tähdillä. Ohjelmistoon mahtuu musiikkia genrerajoista välittämättä. Keitelejazzia järjestää paikallisyhdistys Äänekoski Jazz ry.

 

 


Kerava Jazz

25. - 27. 5.2018 Kerava

Kerava Jazz on kansainvälinen jazzfestivaali, jota vietetään vuosittain kesän alkupuolella. Kerava Jazz on taiteellisesti korkeatasoinen, ei-markkinahenkinen jazztapahtuma, jonka ohjelmiston runkona ovat improvisaatio, tunnelmallisuus ja poikkitaiteellisuus. Taiteellisesti korkeatasoisten avantgardistien ja kotimaisten projektien rinnalla kuullaan erilaista rytmimusiikkia laidasta laitaan perheen pienempiä unohtamatta!

Tapahtuma esittelee niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin jazzin huipputaitajia. Konsertteja järjestetään mm. Kerava-salissa, Keravan kirkossa, Aurinkomäellä sekä tarpeen vaatiessa muissa sopivissa konserttipaikoissa.

Kerava Jazz-tapahtuman tarjoaa Kerava Jazz ry Keravan kaupungin tuella. 


Korpo Sea Jazz

25. - 29.7.2018, Korppoo

Vuodesta 1990 järjestetty Korpo Sea Jazz on korkeatasoinen jazzfestivaali Turun saaristossa. Saaristolaiset, mökkiläiset ja matkailijat voivat nauttia monipuolisesta ohjelmasta suomalaisine huippunimineen Nauvon Satamassa, Korppoon torilla ja Utössä. Festivaalin yhteydessä pidetään Korppoon ympäripurjehdus, johon omilla veneillä saapuvat vieraat voivat osallistua.

Korpo Sea Jazz on vuosien varrella kehittynyt yhdeksi tärkeimmistä maamme kotimaisen jazzin vuotuisista katselmuksista. Yleisölle tarjoutuu mahdollisuus nauttia intiimistä ilmapiiristä laadukkaiden, yli 20 jazzesityksen yhteydessä. Koska konsertit järjestetään ympäri Saaristomerta, voi jokaisen konsertin kokea ainutlaatuisena yksittäisenä tapahtumana. Ohjelmaan kuuluvat kiinteästi niin konsertit ulkoilmassa kuin ravintolassakin sekä useat arvaamattomat jamit. Ohjelman monipuolisuus takaa sen että, jokainen konsertti on uniikki kokemus jokaiselle!


Lahden jazztori

23. - 30.9.2018, Lahti

Lahden Jazztori on Lahti Big Bandin vuodesta 1989 alkusyksystä järjestetty viikon mittainen jazztapahtuma Lahdessa. Suomalaisessa musiikkimaailmassa tärkeimpien jazzfestivaalien joukkoon kuuluva Lahden Jazztori on tullut tunnetuksi korkeatasoisista ja monipuolisista esiintyjistä, ammattimaisista tapahtumajärjestelyistä sekä yleisöystävällisistä palveluista.

Festivaali uudistui vuonna 2017, jolloin tapahtuma levittäytyi ympäri Lahden kaupunkia yhden suuren konserttitilan sijaan.

 


Linnajazz

12. - 15.7.2018, Hämeenlinna

Nelipäiväinen Linnajazz-festivaali on Hämeenlinnassa vuodesta 1991 Hämeenlinnan soitannollisen kerhon puolesta järjestetty koko perheen rytmimusiikkifestivaali. Se esittelee hyvin kattavasti ajankohtaisia esiintyjiä muun muassa jazzin, bluesin, soulin ja show-musiikin alalta, minkä lisäksi kiinteänä osana sen ohjelmistoa toimivat vuotuiset, erittäin suositut jazzristeilyt Vanajan vesillä.

 


Pori Jazz Festival

14. - 22.7.2018, Pori

Pori Jazz on suomalaisen festivaalikesän pioneeri. Kesällä vuonna 1966 joukko jazzkärpäsen puremia nuoria loikoili Kirjurinluodon nurmella ja svengaili jazzin tahtiin. Tämä oli alku sekä Porin jazzjuhlille, mutta myös koko suomalaiselle festivaalikesälle. Sen jälkeen rytmimusiikin ja suomalaisen suven liitto on vain vahvistunut.

Pori Jazz on kehittynyt ajan myötä. Aluksi musiikkitarjonta pelkistyi akustiseen jazziin. Kesä kesältä mukaan tulivat myös sähköinen jazz ja sen fuusio rockiin, blues, soul, funk, hip-hop sekä Kuuban ja Brasilian rikkaat rytmit.

Pori Jazz tarjoaa monipuolisen ja korkeatasoisen läpileikkauksen tämän päivän musiikkivirtauksiin maailmalta. Pori Jazzin konsepti on pitänyt festivaalin kansainvälisessä kärjessä jo lähes 50 vuotta: tunnetut ja tulevat musiikin tähdet sekä ainutkertainen festivaalimiljöö, Kokemäenjoen rannat, vehreä Kirjurinluodon konserttipuisto sekä jazzklubit muodostavat festivaalille sen ansaitsemat puitteet.

Tänä päivänä Pori Jazz on Suomen kiinnostavin*, suosituin* ja suurin* kesätapahtuma, johon osallistuu vuosittain 120 000-160 000 kuulijaa. Sen tuntee seitsemän kymmenestä suomalaisesta. Pori Jazzin kävijät arvostavat tapahtuman tunnelmaa ja puitteita, esiintyjiä sekä ohjelmapolitiikkaa ja siksi suurin osa kävijöistä käy festivaalilla vuosi toisensa jälkeen. (*Lähde: Taloustutkimus Oy: Mielikuvat kesätapahtumista ja sponsorointi 2010)

Festivaalin tehtävänä on tukea jazzmusiikin harrastuksen edistämistä ja leviämistä. Tavoitteena on tuottaa taiteellisesti korkeatasoista rytmimusiikin festivaalia, joka luo kävijöilleen ja tekijöilleen tunnelmaltaan ja puitteiltaan ainutlaatuisia elämyksiä, joita halutaan vuodesta toiseen kokea uudelleen.

Festivaalin järjestää Pori Jazz 66 ry, joka on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhteisö. Noin 70 % festivaalin ohjelmasta on yleisölle maksutonta.


Porvoo Jazz Festival

30.9.-2.10.2018,Porvoo


 

 

 

Porvoo Jazz Festival järjestettiin viime vuonna viidettä kertaa. Porvoo Jazz Festival juhlisti satavuotiasta Suomea tällä kertaa täysin kotimaisilla esiintyjillä. Hyvällä maulla luotu festivaali tarjoili ajankohtaisia ja mielenkiintoisia kotimaisen jazzin nimiä perinteikkäässä Kulttuuritalo Grandissa, urbaanilla Taidetehtaalla sekä boheemin kodikkaassa Vanha Studio 123:ssa.

 


Puistoblues (Lakeside Blues Festival)

27.–31.6.2018, Järvenpää

Vuonna 1978 paikallisia musiikin ystäviä palvelemaan perustettu Puistoblues on kuluneiden vuosien aikana kasvanut Euroopan johtavaksi bluesfestivaaliksi ja yhdeksi Suomen merkittävimmistä musiikkitapahtumista. Kokonaan talkoovoimin järjestettävä Puistoblues työllistää vuosittain lähes 600 hengen talkoo-organisaation. Puistoblues on noin 120 000 kävijällään Suomen neljänneksi suurin musiikkitapahtuma (Finland Festivals).


Raahen Rantajatsit

26. - 28.7.2018, Raahe

Jo vuodesta 1989 järjestettyjä Raahen Rantajatseja juhlitaan joka vuosi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Raahen puukaupungin merellisissä maisemissa. Rantajatsit nostaa lavalle vuosittain sekä kotimaisen jazzin kiinnostavimpia nimiä että legendaarisimpia ulkomaisia tähtiä. Vapaaehtoisvoimin toteutetun festivaalin järjestää Rajatsi ry. 

 

 


Ruskaswing

 Kemijärvi ja Pyhätunturi

Ruska Swing on perinteikäs jazzmusiikkitapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Tapahtuma mukailee alkuperäisiä jazzin tyylisuuntia mutta myös muunkinlaista rytmimusiikkia, esimerkiksi bluesia on ollut tarjolla alusta saakka. Ideana on ollut tarjota helposti kuunneltavaa, taiteellisesti kunnianhimoista ja korkeatasoista musiikkia hienon luonnon tarjoamissa puitteissa, välittömässä ja viihtyisässä tunnelmassa.

Tapahtuman taiteellisena johtajana on ollut alusta saakka Antti Sarpila, yksi Suomen tunnetuimmista swing-musiikkiin erikoistuneista jazzmuusikoista. Valtaosa tapahtuman konserteista järjestetään Pelkosenniemen Pyhätunturilla, jossa on tarjolla useita eri esiintymispaikkoja. On erikokoisia ravintoloita, tunnelmallinen Kairosmajojen Revontulikappeli sekä Aittakuru, joka on yksi maailman ainutlaatuisimmista esiintymispaikoista – luonnon muovaama juhlava amfiteatteri vaikuttavan äänentoiston kera! Tämä kaikki tarjoillaan Lapin kauneimpien tunturimaisemien keskellä, ruskan väriloistossa! Ajankohtana on ollut alusta saakka syyskuun ensimmäinen viikonloppu.

Festivaalia ei järjestetty vuonna 2017.


Salo Jazzfestival

28. - 29.9.2018, Syyskuu, Salo

Salo Jazzfestival on vuodesta 2012 alkaen järjestetty kodikas, tiivistunnelmainen matalan kynnyksen musiikkitapahtuma, joka näkyy ja kuuluu Salon katukuvassa. Perinteikkäät ja viihtyisät tapahtumapaikat tarjoavat puitteet kodikkaalle monipuolisesti yleisöä tavoittavalle tapahtumalle. Korkeatasoinen esiintyjäkaarti varmistaa viihtyvyyden kaikissa festivaalin tapahtumissa, joihin kannattaa suunnata alkusyksyn koittaessa kauempaakin.

Festivaalin taustaorganisaationa on SaloJazz ry, joka järjestää myös ympärivuotista jazzkonserttitoimintaa ja –koulutusta Salossa ja Salon seudulla.


Tampere Jazz Happening

1. - 4.11.2018, Tampere

Tampere Jazz Happeningin kansainvälinen ohjelmisto kokoaa vuosittain yhteen modernin jazzin kärkinimet ja tulevaisuuden suunnannäyttäjät. Vuodesta 1982 järjestetty nelipäiväinen tapahtuma tunnetaan lämpimästä tunnelmastaan ja ennakkoluulottomasta otteestaan nykyjazziin. Tarjolla on korkean profiilin kotimaisia sekä maailmanluokan esiintyjiä konserttilavoilla ja intiimeillä klubikeikoilla pikkutunneille asti.

 

 

 

 


Turku Jazz Festival 

8. - 11.3.2018, Turku

Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali palaa perinteiselle paikalleen kevättalveen neljän vuoden kesävierailun jälkeen. Vuoden 2018 festivaalin päätapahtumapaikkana on Logomon uusittu Teatro-tila, jonne rakentuu kolmen lavan kokonaisuus. Avajaiskonsertti järjestetään yhteistyössä Turku Jazz Orchestran kanssa Åbo Svenska Teaterin suurella näyttämöllä ja sunnuntain jazzbrunssilla herkutellaan Tiirikkalassa. Tunnelmallinen tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 1969 alkaen. 

 

 

 

 

 


Valtakunnalliset Jazzpäivät

2. - 3.11.2018, Tampere

 

Valtakunnalliset Jazzpäivät on Suomen Jazzliiton yleiskokoustapahtuma, joka kokoaa joukon suomalaisia jazztoimijoita yhteen perinteisesti loka- marraskuun taitteessa. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Jazzliitto ja järjestelypaikkakunnalla toimiva liiton jäsenjärjestö.

Jazzpäiviä on järjestetty ympäri Suomea vuodesta 1967 lähtien, ja niiden aikana paitsi nautitaan laadukkaasta jazzista livenä ja jaetaan Suomen arvostetuimmat jazzpalkinnot, Jazzliiton muusikolle myöntämä Yrjö sekä YLE:n Jazzradion valitsema, jazzkentän taustatoimijoita huomioiva Varjo-Yrjö. Vuodesta 2014 tapahtuma on järjestetty Tampere Jazz Happeningin yhteydessä.


Viapori Jazz

21. - 25.8.2018, Suomenlinna, Helsinki

Elokuisen Viapori Jazzin ohjelmistossa ovat esillä tuoreet kokoonpanot sekä uusi musiikki maamme eturivin jazzartistien esittämänä. Tunnelmallisessa Suomenlinnan miljöössä vuodesta 2000 järjestetyssä tapahtumassa esitellään joka vuosi eri tyylien rajoilla käyviä ennen näkemättömiä ja kokemattomia jazzelämyksiä. Viapori Jazz -festivaali on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

 


Ylläs Jazz Blues

24. - 27.1.2019, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi

Talvinen jazz- ja bluestapahtuma järjestetään lumisen Ylläs-tunturin maisemissa tammikuun lopussa. Se kerää yhteen niin uusia mielenkiintoisia nimiä kuin tunnettuja tähtiäkin jazzin ja bluesin kentältä. Ylläs Jazz Blues -tapahtumaa järjestää Ylläs Soikoon ry yhteistyössä Ylläksen Matkailuyhdistyksen ja paikallisten ravintoloiden ja majoitusliikkeiden kanssa.