Siirry pääsisältöön

Festivaalit

ÄLÄ POISTA


April Jazz

14.–30.4.2022, Espoo

April Jazz on Espoon Tapiolassa jo vuodesta 1987 saakka järjestetty jazzmusiikkiin keskittynyt tapahtuma. April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.


Astoria Jazz Festival

Syksy 2021, Helsinki

Astoria Jazz Festival on vuonna 2020 perustettu uusi jazz-festivaali Helsingissä. Festivaalin järjestää Astoria Klubi. Festivaalien taiteellisena johtajana toimii trumpetistivirtuoosi Kalevi Louhivuori.


Baltic Jazz

8.–10.7.2022, Taalintehdas

Vuosittain aina vuodesta 1987 saakka järjestettävä Baltic Jazz festivaali on viihtyisä koko perheen tapahtuma Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä. Festivaalin ohjelmassa yhdistyvät klassisen jazzin ja swingin eri tyylisuunnat saumattomasti muihin musiikkisuuntauksiin. Tarjolla on tasapainoinen sekoitus klassista jazzia, bluesia sekä rockia ja ohjelmassa yhdistyvät niin kansainväliset huippukokoonpanot kuin paikalliset nimetkin. Festivaalin järjestää Intresseförening för Jazzmusik i Dalsbruk r.f. Baltic Jazz on osa Archipelago Sea Jazz-festivaalisarjaa.

 


Dig.

2.–4.10.2019, Helsinki

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali tuo jazzmusiikin aineryhmän opiskelijoita, alumneja ja kansainvälisiä opettajavieraita yleisön kuultavaksi. Festivaali nostaa esille tulevaisuuden tekijöitä: nuoria lahjakkuuksia ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia taiteilijoita. Dig. järjestettiin viimeksi vuonna 2019.

 


ELive Jazz Happening

TBC 2022, Kokkola

Tunnelmaltaan kodikas ELive Jazz Happening on Kokkolassa vuosittain järjestettävä matalan kynnyksen musiikkitapahtuma. Tämä kaksikielinen jazzfestivaali on osa Kokkolan kesäviikkoja ja sen järjestämisestä vastaavat paikallisen ELive Musicin muusikot, basisti Eevalotta Matikainen ja kitaristi Martin Söderbacka.

 


Elojazz

TBC 2022, Oulu


Jazziin ja muuhun rytmimusiikkiin keskittynyt Elojazz järjestetään Oulussa. Elojazz tarjoaa rytmimusiikin ystäville monipuolista ohjelmaa niin jazzin, swingin, soulin, funkin kuin afrobeatin saralta. Tapahtuma levittäytyy ympäri Oulun kaupunkia ja toimii osana Oulun Juhlaviikkoja. Elojazzin tuottaa vuonna 1973 perustettu paikallisyhdistys Jazz 20 ry ja sen taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2012 asti trumpetisti Jukka Eskola.


Hanko Soul Jazz Weekend

TBC 2022, Hanko

Hanko Soul Jazz Weekend on pieni, suloinen ja svengaava muusikoiden ja diggareiden kohtaaminen Hangossa aina elokuussa. Festivaalia tuottaa musiikkituottaja ja säveltäjä Jan Simmons.

 


Iisalmi Jazz Festival 

TBC 2022, Iisalmi

Iisalmi Jazz Festivaali perustettiin 2019. Iisalmi on muodostunut tärkeäksi konserttikaupungiksi suomalaisille jazzmuusikoille. Paikalliset konserttikävijät sekä dynaamiset yrityskumppanit ovat vaikuttaneet tähän suuresti mutkattomalla asenteellaan kohti uutta musiikkia. Tapahtumien ydin löytyy Iisalmen kulttuurikeskuksesta mutta keikkoja nähdään myös klubeilla ja kirkossa.

 


InkJazz

TBC 2022, Kouvola

InkJazz on nautittava kattaus, joka sekä kunnioittaa jazzin perinteitä että tuo esiin solistiensa omaa raikasta ja persoonallista tulkintaa. Tapahtuman järjestää Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut.


Jazz by the sea 

Kotka

Jazz by the Sea on Kotkassa Ravintola Kairon takapihalla vuodesta 1996 järjestetty jazztapahtuma. Vuosien varrella se on tuonut Kotkaan kesäisin lukuisia eri jazzin moniosaajia aina taturimaisista vokalisteista isoihin big bandeihin. Jazz by the Sea -festivaalia järjestää aktiivinen paikallisyhdistys Kotka Jazz ry, joka järjestää Kotkan alueella paljon muutakin jazztoimintaa.

 


Jazz-Espa

TBC 2022, Helsinki

Suomen Jazzliiton järjestämä Jazz-Espa soi kesäisin Helsingin keskustassa Espan lavalla. Konsertit ovat yleisölle ilmaisia, ja lavalla nähdään festivaalin aikana parikymmentä suomijazzin edustavinta yhtyettä. Jazz-Espan yhtyehaku tapahtuu vuosittain tammikuussa Jazzliiton internetsivuilla, seuraavan syksyn bändihaun yhteydessä.


JazzKukko

20.–24.7.2022, Laitila

Jazzkukko on Laitilassa vuosittain järjestettävä jazz- ja rytmimusiikin festivaali. Tapahtuma on perustettu vuonna 2015. Festivaalia tuottaa kansainvälisestikin jazzmuusikkona menestynyt Kari Antila ja paikallinen kulttuurielämää rikastuttava yhdistys Jazzkukko ry.

 

 


Kaamosjazz

19.–22.1.2023, Saariselkä

Euroopan Unionin pohjoisin ja yksi Suomen vanhimmista jazztapahtumista, Kaamosjazz, järjestetään vuosittain marraskuun lopulla. Vuonna 1981 ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma on vuodesta 2011 saakka toiminut Pohjois-Lapin Matkailu Oy:n ja alueen yritysten kanssa yhteistyössä järjestämänä.

 


Kalottjazz & Blues

TBC 2022, Tornio ja Haaparanta

Kalottjazz & Blues-festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla viikko juhannuksen jälkeen. Festivaali on rajakaupunkien tiiviin ja kansainvälisesti ainutlaatuisen yhteistyön symboleista. Kalottjazz & Blues-festivaali esittelee pääasiassa suomalaista ja skandinaavista jazzia ja bluesia. Pohjoismaisten esiintyjien lisäksi festivaaleilla esiintyy taiteilijoita myös muualta Euroopasta ja USA:sta.

 


Keitelejazz

Äänekoski

Keitelejazz oli Äänekoskella vuodesta 1985 heinäkuisin järjestetty laadukas jazzfestivaali. Festivaali tarjoili suomalaista ja pohjoismaista jazzia täydennettynä kovanluokan kansainvälisillä tähdillä. Ohjelmistoon mahtui musiikkia genrerajoista välittämättä. Keitelejazzia järjesti paikallisyhdistys Äänekoski Jazz ry. Tapahtuma järjestettiin viimeisen kerran vuonna 2019. 

 


Kerava Jazz

TBC 2022, Kerava

Kerava Jazz on vuosittainen jazzfestivaali, jota vietetään kesän alkupuolella. Kerava Jazz on taiteellisesti korkeatasoinen, ei-markkinahenkinen jazztapahtuma, jonka ohjelmiston runkona ovat improvisaatio, tunnelmallisuus ja poikkitaiteellisuus. Taiteellisesti korkeatasoisten avantgardistien ja kotimaisten projektien rinnalla kuullaan erilaista rytmimusiikkia laidasta laitaan perheen pienempiä unohtamatta!Kerava Jazz-tapahtuman tarjoaa Kerava Jazz ry Keravan kaupungin tuella. 


Kirjazz & Blues

Kesä 2022, Valkeakoski

Kaksipäiväinen festivaali täynnä herkkua jazzin ja bluesin ystäville. Kirjazz & Blues soi Kirjaslammen tanssilavalla Mallasveden maisemissa, kävelymatkan päässä Valkeakosken keskustasta. Vuosien aikana tapahtuma on tarjonnut suomalaisen jazzin ja bluesin arvostettuja nimiä sekä uusia tuntemattomampia artisteja.


Koli Jazz

TBC 2022, Koli

Suomalaisen jazzvuoden avaava Koli Jazz tarjoaa perinteeksi muodostuneeseen tapaan erittäin mielenkiintoisen, monipuolisen ja kuuntelijaystävällisen ohjelmiston ainutlaatuisen hienossa ympäristössä. Koli Jazz –tapahtumassa voi nauttia koko kattauksen tai vaihtoehtoisesti valita vain yksittäisiä konsertteja. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Jazzkerho -76, Joensuu ry. ja ravintola Grill it! Koli. 

 


Korpo Sea Jazz

20.–24.7.2022, Korppoo

Vuodesta 1990 järjestetty Korpo Sea Jazz on korkeatasoinen jazzfestivaali Turun saaristossa. Saaristolaiset, mökkiläiset ja matkailijat voivat nauttia monipuolisesta ohjelmasta suomalaisine huippunimineen Korppoossa, Nauvossa, Paraisilla ja Aspössä. Festivaali on osa Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa.

 


Korundijazz

TBC 2022, Rovaniemi

Musiikin, taiteen ja arkkitehtuurin yhdistävä Korundijazz järjestettiin viimeksi vuonna 2019. Aina loppuunmyyty Korundijazz kutsuu kulttuurinnälkäisiä harvinaislaatuisiin poikkitaiteellisiin kohtaamisiin. Elävä musiikki, satumaiset taideteokset ja ainutlaatuinen arkkitehtuuri kietovat kävijänsä lämpöiseen syleilyyn, josta ei tarvitse irrottautua koko iltana. Korundijazz järjestetään yhteistyössä Jaskan Kaverit ry:n kanssa.


Lahden jazztori

TBC 2022, Lahti

Lahden Jazztori on Lahti Big Bandin vuodesta 1989 alkusyksystä järjestetty viikon mittainen jazztapahtuma Lahdessa. Suomalaisessa musiikkimaailmassa tärkeimpien jazzfestivaalien joukkoon kuuluva Lahden Jazztori on tullut tunnetuksi korkeatasoisista ja monipuolisista esiintyjistä, ammattimaisista tapahtumajärjestelyistä sekä yleisöystävällisistä palveluista.

 


Linnajazz

TBC 2022, Hämeenlinna

Linnajazz-festivaali on Hämeenlinnassa vuodesta 1991 Hämeenlinnan soitannollisen kerhon puolesta järjestetty koko perheen rytmimusiikkifestivaali. Se esittelee kattavasti ajankohtaisia esiintyjiä muun muassa jazzin, bluesin, soulin ja show-musiikin alalta. Tapahtumassa on normaaleina kesinä isoja ilmaisia ulkokonsertteja sekä keikkoja konserttisaleissa, klubeilla ja ravintoloissa.

Vuonna 2021 festivaali järjestetään kaksipäiväisenä tapahtumana, joka koostuu kahdesta monituntisesta ilmaiskonsertista Hämeenlinnan torilla ja Linnanpuistossa 31.7.–1.8. Lisäksi syksyllä järjestetään Linnajazzin syksy -konserttisarja, jonka kuudessa konsertissa on tarjolla jazzmusiikkia huippuartisteilta 26.8.–4.12.


Odysseus

22.–24.7.2022, Helsinki

We Jazz järjesti uuden Odysseus-festivaalin Lonnan saarella Helsingin edustalla ensimmäistä kertaa kesällä 2021. Aiemmin suursuosion saavuttaneita yksittäisiä keikkoja Lonnassa järjestänyt We Jazz laajensi konseptiaan kokonaisvaltaiseksi festivaalitapahtumaksi. Talvisen festivaalitapahtumansa hengessä We Jazz tutkii Lonnan saarta myös uudella näkökulmalla tuoreita esityspaikkoja etsien.


Pori Jazz Festival

8.–16.7.2022, Pori

Vuonna 1966 perustettu Pori Jazz on suomalaisen festivaalikesän pioneeri. Pori Jazz tarjoaa monipuolisen ja korkeatasoisen läpileikkauksen tämän päivän musiikkivirtauksiin maailmalta. Pori Jazzin konsepti on pitänyt festivaalin kansainvälisessä kärjessä jo lähes 50 vuotta: tunnetut ja tulevat musiikin tähdet sekä ainutkertainen festivaalimiljöö, Kokemäenjoen rannat, vehreä Kirjurinluodon konserttipuisto sekä jazzklubit muodostavat festivaalille sen ansaitsemat puitteet. Festivaalin järjestää Pori Jazz 66 ry, joka on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhteisö. Noin 70 % festivaalin ohjelmasta on yleisölle maksutonta.


Porvoo Jazz Festival

23.–25.9.2022, Porvoo

Porvoo Jazz Festival on Porvoossa vuosittain yleensä syyskuussa järjestetty kolmipäiväinen jazzfestivaali. Festivaalin ohjelmisto koostuu kotimaisista ja ulkomaisista jazzyhtyeistä. 

 

 


Puistoblues (Lakeside Blues Festival)

29.6.–3.7.2022, Järvenpää

Vuonna 1978 paikallisia bluesin ystäviä palvelemaan perustettu Puistoblues on kuluneiden vuosien aikana kasvanut Euroopan johtavaksi bluesfestivaaliksi ja yhdeksi Suomen merkittävimmistä musiikkitapahtumista. Pääkonsertissa on vuosien mittaan nähty maailman suurimpia bluestähtiä, kuten B.B. King ja John Lee Hooker. Pääkonsertin lisäksi Puistobluesissa on ilmaiskonsertteja, lasten tapahtumia ja klubiaktiviteetteja.


Raahen Rantajatsit

28.–30.7.2022, Raahe

Jo vuodesta 1989 järjestettyjä Raahen Rantajatseja juhlitaan joka vuosi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Raahen puukaupungin merellisissä maisemissa. Rantajatsit nostaa lavalle vuosittain sekä kotimaisen jazzin kiinnostavimpia nimiä että legendaarisimpia ulkomaisia tähtiä. Vapaaehtoisvoimin toteutetun festivaalin järjestää Rajatsi ry. 

 

 


Ruskaswing

Kemijärvi ja Pyhätunturi

Ruskaswing on perinteikäs jazzmusiikkitapahtuma, jota on vietetty vuodesta 1989 eteenpäin. Tapahtuman on levittäytynyt useisiin tapahtumapaikkoihin Lapin alueella, muun muassa Pyhätunturille ja Kemijärvelle. Tapahtumaa järjestävänä tahona toimii Ruskaswing ry -yhdistys. Festivaali järjestettiin edellisen kerran vuonna 2016.

 

 

 


Salo Jazzfestival

TBC 2022, Salo

Salo Jazzfestival on vuodesta 2012 alkaen järjestetty kodikas, tiivistunnelmainen matalan kynnyksen musiikkitapahtuma, joka näkyy ja kuuluu Salon katukuvassa. Festivaalin taustaorganisaationa on SaloJazz ry, joka järjestää myös ympärivuotista jazzkonserttitoimintaa ja –koulutusta Salossa ja Salon seudulla.

 


Savoy JAZZFest

2.–6.3.2022, Helsinki

Helsingin Savoy-teatterissa järjestettävä jazzfestivaali Savoy JAZZFest tarjoaa kansainvälistä jazzohjelmaa. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2019.


Tampere Jazz Happening

3.–6.11.2022, Tampere

Tampere Jazz Happening järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982 ja on ollut siitä lähtien vuosittain osa tamperelaista tapahtumakirjoa. Vuodesta 1990 alkaen festivaalia on tuottanut Tampereen Musiikkijuhlat, joka on osa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden organisaatiota. Happening kokoaa yhteen nykyjazzin kuumimmat nimet niin kotimaasta kuin kansainväliseltä kentältäkin. 


Telakka Jazz

TBC 2023, Tampere

Telakka Jazz järjestetään Kulttuuritalo Telakalla. Vuoden ensimmäinen viikonloppu tarjoaa minifestivaalin eturivin jazzmuusikoiden kanssa intiimissä ympäristössä pimeiden talvi-iltojen keventämiseksi.

 


Teurastamo Jazz Picnic

TBC 2022, Helsinki

Teurastamo Jazz jatkaa perinnettä ja syntyy vuonna 2021 uutena 12 tapahtuman Picnic-kokonaisuutena. Ilmainen tapahtuma on kaikille avoin ja soitanta on iloista improvisaatiota Teurastamon kesäpihalla keskiviikkoiltaisin. Tapahtumaa järjestävät Ville Luukkonen ja Jonathan Bäckström.


Turku Jazz Festival 

3.–6.3.2022, Turku

Tunnelmallinen jazzfestivaali on järjestetty Turussa jo vuodesta 1969 alkaen. Suomen toisiksi vanhin jazztapahtuma kokoaa vuosittain Turkuun erityisesti Pohjoismaisia ja Skandinaavisia jazztähtiä, ja nostaa esiin myös kotimaisia ja paikallisia lahjakkuuksia. Turku Jazz Festivalin toiminnasta vastaa Turku Jazz ry. 


Turku Sea Jazz

29.–30.7.2022, Ruissalo, Turku

Turku Sea Jazz on uusi urbaani kaupunkifestivaali, joka kutsuu meren äärelle Ruissalon Telakan historialliseen miljööseen nauttimaan kansainvälisistä jazzin tähtiartisteista, kotimaisista huippukokoonpanoista sekä maailmanmusiikin persoonallisista nimistä. Turku Sea Jazz järjestetään ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Festivaali on osa Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa.


Valtakunnalliset Jazzpäivät

TBC 2022, Tampere 

Valtakunnalliset Jazzpäivät on Suomen Jazzliiton yleiskokoustapahtuma, joka kokoaa joukon suomalaisia jazztoimijoita yhteen perinteisesti loka- marraskuun taitteessa. Jazzpäiviä on järjestetty ympäri Suomea vuodesta 1967 lähtien, ja niiden aikana paitsi nautitaan laadukkaasta jazzista livenä ja jaetaan Suomen arvostetuimmat jazzpalkinnot, Jazzliiton muusikolle myöntämä Yrjö sekä YLE:n Jazzradion valitsema, jazzkentän taustatoimijoita huomioiva Varjo-Yrjö. Vuodesta 2014 tapahtuma on järjestetty Tampere Jazz Happeningin yhteydessä.


Viapori Jazz

23.–27.8.2022, Suomenlinna, Helsinki

Elokuisen Viapori Jazzin ohjelmistossa ovat esillä tuoreet kokoonpanot sekä uusi musiikki maamme eturivin jazzartistien esittämänä. Tunnelmallisessa Suomenlinnan miljöössä vuodesta 2000 järjestetyssä tapahtumassa esitellään joka vuosi eri tyylien rajoilla käyviä ennen näkemättömiä ja kokemattomia jazzelämyksiä. Viapori Jazz -festivaali on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

 


We Jazz

TBC 2022, Helsinki

We Jazz on vuosittain joulukuussa järjestettävä Helsingin laajamittaisin ja yllättävin jazzfestivaali. Ohjelmassa on huippujazzia, tuoreita keikkapaikkoja ja inspiroivia avauksia.


Ylläs Jazz Blues

26.–29.1.2023, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi

Talvinen jazz- ja bluestapahtuma järjestetään lumisen Ylläs-tunturin maisemissa tammikuun lopussa. Tapahtuma kerää yhteen niin uusia mielenkiintoisia nimiä kuin tunnettuja tähtiä jazzin ja bluesin kentältä. Ylläs Jazz Blues -tapahtumaa järjestää Ylläs Soikoon ry yhteistyössä Ylläksen Matkailuyhdistyksen ja paikallisten ravintoloiden ja majoitusliikkeiden kanssa.


Åland Sea Jazz

5.–6.8.2022, Maarianhamina, Ahvenanmaa

Åland Sea Jazz on skandinaavisen laadukas festivaali historiallisessa puuvenekulttuuria vaalivassa Maarianhaminan Merikorttelissa. Pohjoismaisella ohjelmistollaan boutique-festivaali tarjoaa huippujazzia uniikissa lokaatiossa. Åland Sea Jazz järjestetään ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Festivaali on osa Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa.