Festivaalit

ÄLÄ POISTA

 


April Jazz

22. - 26.4.2020, Espoo

April Jazz on Espoon Tapiolassa jo vuodesta 1987 saakka järjestetty jazzmusiikkiin keskittynyt tapahtuma. April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.


Baltic Jazz

 3.-5.7.2020, Taalintehdas

Vuosittain aina vuodesta 1987 saakka järjestettävä Baltic Jazz festivaali on viihtyisä ja viihteellinen tapahtuma Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä. Festivaali kokoaa tasapainoisen sekoituksen klassista jazzia, bluesia sekä rockia. Baltic Jazz on kuuluisien, kansainvälisesti huipulla olevien artistien sekä paikallisten kykyjen tapaaminen, mutta myös veneilijäkansan, mökkiläisten, kesälomanviettäjien ja paikallisten asukkaiden kokoontuminen yhteen yhden heinäkuisen viikonlopun aikana. Festivaalin järjestää Intresseförening för Jazzmusik i Dalsbruk r.f.

 


Dig.

2. - 4.10.2019, Helsinki

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jokasyksyinen DIG.-festivaali tuo jazzmusiikin aineryhmän opiskelijoita, alumneja ja kansainvälisiä opettajavieraita yleisön kuultavaksi. Vuonna 2019 festivaali nostaa esille tulevaisuuden tekijöitä: nuoria lahjakkuuksia ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia taiteilijoita. 

 


ELive Jazz Happening

4.7.2019, Kokkola

Tunnelmaltaan kodikas ELive Jazz Happening on Kokkolassa vuosittain järjestettävä matalan kynnyksen musiikkitapahtuma. Tämä kaksikielinen jazzfestivaali on osa Kokkolan kesäviikkoja ja sen järjestämisestä vastaavat paikallisen ELive Musicin muusikot, basisti Eevalotta Matikainen ja kitaristi Martin Söderbacka.

 


Elojazz

6. - 9.8.2020, Oulu


Jazziin ja muuhun rytmimusiikkiin keskittynyt Elojazz järjestetään Oulussa. Elojazz tarjoaa rytmimusiikin ystäville monipuolista ohjelmaa niin jazzin, swingin, soulin, funkin kuin afrobeatin saralta. Tapahtuma levittäytyy ympäri Oulun kaupunkia ja toimii osana Oulun Juhlaviikkoja. Elojazzin tuottaa vuonna 1973 perustettu paikallisyhdistys Jazz 20 ry ja sen taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2012 asti trumpetisti Jukka Eskola.


Hanko Soul Jazz Weekend

8.–11.8.2019, Hanko

Hanko Soul Jazz Weekend on pieni, suloinen ja svengaava muusikoiden ja diggareiden kohtaaminen Hangossa aina elokuussa. Festivaalia tuottaa musiikkituottaja ja säveltäjä Jan Simmons.

 


Iisalmi Jazz Festival 

23. - 26.1.2020, Iisalmi

Iisalmi Jazz Festivaali järjestettiin menestyksekkäästi ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Iisalmi on muodostunut tärkeäksi konserttikaupungiksi suomalaisille jazzmuusikoille. Paikalliset konserttikävijät sekä dynaamiset yrityskumppanit ovat vaikuttaneet tähän suuresti mutkattomalla asenteellaan kohti uutta musiikkia. Tapahtumien ydin löytyy Iisalmen kulttuurikeskuksesta mutta keikkoja nähdään myös klubeilla ja kirkossa.

 


Jazz by the sea 

Kotka

Jazz by the Sea on Kotkassa Ravintola Kairon takapihalla vuodesta 1996 järjestetty jazztapahtuma. Vuosien varrella se on tuonut Kotkaan kesäisin lukuisia eri jazzin moniosaajia aina taturimaisista vokalisteista isoihin big bandeihin. Jazz by the Sea -festivaalia järjestää aktiivinen paikallisyhdistys Kotka Jazz ry, joka järjestää Kotkan alueella paljon muutakin jazztoimintaa.

 


Jazz-Espa

29.7. - 3.8.2019, Helsinki

Suomen Jazzliiton järjestämä Jazz-Espa soi kesäisin Helsingin keskustassa Espan lavalla. Konsertit ovat yleisölle ilmaisia, ja lavalla nähdään festivaalin aikana parikymmentä suomijazzin edustavinta yhtyettä. Jazz-Espan yhtyehaku tapahtuu vuosittain tammikuussa Jazzliiton internetsivuilla, seuraavan syksyn bändihaun yhteydessä.

 

 


JazzKukko

22. - 26.7.2020, Laitila

Jazzkukko on Laitilassa vuosittain järjestettävä jazz- ja rytmimusiikin festivaali. Tapahtuma on perustettu vuonna 2015. Festivaalia tuottaa kansainvälisestikin jazzmuusikkona menestynyt Kari Antila ja paikallinen kulttuurielämää rikastuttava yhdistys Jazzkukko ry.

 

 


Kaamosjazz

21. - 24.11.2019, Saariselkä

Euroopan Unionin pohjoisin ja yksi Suomen vanhimmista jazztapahtumista, Kaamosjazz, järjestetään vuosittain marraskuun lopulla. Vuonna 1981 ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma on vuodesta 2011 saakka toiminut Pohjois-Lapin Matkailu Oy:n ja alueen yritysten kanssa yhteistyössä järjestämänä.

 


Kalottjazz & Blues

26.6. - 27.6.2020, Tornio ja Haaparanta

Kalottjazz & Blues-festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla viikko juhannuksen jälkeen. Festivaali on rajakaupunkien tiiviin ja kansainvälisesti ainutlaatuisen yhteistyön symboleista. Kalottjazz & Blues-festivaali esittelee pääasiassa suomalaista ja skandinaavista jazzia ja bluesia. Pohjoismaisten esiintyjien lisäksi festivaaleilla esiintyy taiteilijoita myös muualta Euroopasta ja USA:sta.

 


Keitelejazz

24.6.-28.6.2019, Äänekoski

Keitelejazz on Äänekoskella jo vuodesta 1985 heinäkuisin järjestetty laadukas jazzfestivaali. Nelipäiväinen festivaali tarjoilee suomalaista ja pohjoismaista jazzia täydennettynä kovanluokan kansainvälisillä tähdillä. Ohjelmistoon mahtuu musiikkia genrerajoista välittämättä. Keitelejazzia järjestää paikallisyhdistys Äänekoski Jazz ry.

 

 

 


Koli Jazz

17. - 18.1.2020, Koli

Suomalaisen jazzvuoden avaava Koli Jazz tarjoaa jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan erittäin mielenkiintoisen, monipuolisen ja kuuntelijaystävällisen ohjelmiston ainutlaatuisen hienossa ympäristössä. Koli Jazz –tapahtumassa voi nauttia koko kattauksen tai vaihtoehtoisesti valita vain yksittäisiä konsertteja. Hotelli Koli ja muut alueen majapaikat tarjoavat mahdollisuuden yöpymiseen, mutta yhtä lailla voi tulla vain yksittäistä konserttia varten.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Jazzkerho -76, Joensuu ry. ja ravintola Grill it! Koli. 

 


Kerava Jazz

24. - 26. 5.2019 Kerava

Kerava Jazz on vuosittainen jazzfestivaali, jota vietetään kesän alkupuolella. Kerava Jazz on taiteellisesti korkeatasoinen, ei-markkinahenkinen jazztapahtuma, jonka ohjelmiston runkona ovat improvisaatio, tunnelmallisuus ja poikkitaiteellisuus. Taiteellisesti korkeatasoisten avantgardistien ja kotimaisten projektien rinnalla kuullaan erilaista rytmimusiikkia laidasta laitaan perheen pienempiä unohtamatta!Kerava Jazz-tapahtuman tarjoaa Kerava Jazz ry Keravan kaupungin tuella. 


Korpo Sea Jazz

22. - 26.7.2020, Korppoo

Vuodesta 1990 järjestetty Korpo Sea Jazz on korkeatasoinen jazzfestivaali Turun saaristossa. Saaristolaiset, mökkiläiset ja matkailijat voivat nauttia monipuolisesta ohjelmasta suomalaisine huippunimineen Nauvon Satamassa, Korppoon torilla ja Utössä. Festivaalin yhteydessä pidetään Korppoon ympäripurjehdus, johon omilla veneillä saapuvat vieraat voivat osallistua.

 


Korundijazz

16. - 17.11.2019 Rovaniemi

Musiikin, taiteen ja arkkitehtuurin yhdistävä Korundijazz järjestetään neljättä kertaa Kulttuuritalo Korundissa 16.-17.11.2019. Aina loppuunmyyty Korundijazz kutsuu kulttuurinnälkäisiä harvinaislaatuisiin poikkitaiteellisiin kohtaamisiin. Elävä musiikki, satumaiset taideteokset ja ainutlaatuinen arkkitehtuuri kietovat kävijänsä lämpöiseen syleilyyn, josta ei tarvitse irrottautua koko iltana. 

Korundijazz järjestetään yhteistyössä Jaskan Kaverit ry:n kanssa.


Lahden jazztori

22. - 29.9.2019, Lahti

Lahden Jazztori on Lahti Big Bandin vuodesta 1989 alkusyksystä järjestetty viikon mittainen jazztapahtuma Lahdessa. Suomalaisessa musiikkimaailmassa tärkeimpien jazzfestivaalien joukkoon kuuluva Lahden Jazztori on tullut tunnetuksi korkeatasoisista ja monipuolisista esiintyjistä, ammattimaisista tapahtumajärjestelyistä sekä yleisöystävällisistä palveluista.

 


Linnajazz

11. - 14.7.2019, Hämeenlinna

Nelipäiväinen Linnajazz-festivaali on Hämeenlinnassa vuodesta 1991 Hämeenlinnan soitannollisen kerhon puolesta järjestetty koko perheen rytmimusiikkifestivaali. Se esittelee kattavasti ajankohtaisia esiintyjiä muun muassa jazzin, bluesin, soulin ja show-musiikin alalta, minkä lisäksi kiinteänä osana sen ohjelmistoa toimivat vuotuiset, erittäin suositut jazzristeilyt Vanajan vesillä.


Odysseus

25. -26.7.2020, Helsinki

We Jazz järjestää uuden Odysseus-festivaalin Lonnan saarella Helsingin edustalla ensimmäistä kertaa kesällä 2020. Aiemmin suursuosion saavuttaneita yksittäisiä keikkoja Lonnassa järjestänyt We Jazz laajentaa konseptiaan kokonaisvaltaiseksi festivaalitapahtumaksi, jonka ensimmäisessä julkistuksessa on vakuuttava nippu Suomen kirkkaimpia jazztähtiä. Talvisen festivaalitapahtumansa hengessä We Jazz tutkii Lonnan saarta myös uudella näkökulmalla tuoreita esityspaikkoja etsien.


Pori Jazz Festival

10. - 18.7.2020, Pori

Vuonna 1966 perustettu Pori Jazz on suomalaisen festivaalikesän pioneeri. Pori Jazz tarjoaa monipuolisen ja korkeatasoisen läpileikkauksen tämän päivän musiikkivirtauksiin maailmalta. Pori Jazzin konsepti on pitänyt festivaalin kansainvälisessä kärjessä jo lähes 50 vuotta: tunnetut ja tulevat musiikin tähdet sekä ainutkertainen festivaalimiljöö, Kokemäenjoen rannat, vehreä Kirjurinluodon konserttipuisto sekä jazzklubit muodostavat festivaalille sen ansaitsemat puitteet. Festivaalin järjestää Pori Jazz 66 ry, joka on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhteisö. Noin 70 % festivaalin ohjelmasta on yleisölle maksutonta.


Porvoo Jazz Festival

27.9. - 29.9.2019, Porvoo

Porvoo Jazz Festival on Porvoossa vuosittain yleensä syyskuussa järjestetty kolmipäiväinen jazzfestivaali. Festivaalin ohjelmisto koostuu kotimaisista ja välillä myös ulkomaisista
jazzyhtyeistä. 

 

 


Puistoblues (Lakeside Blues Festival)

26.–30.6.2019, Järvenpää

Vuonna 1978 paikallisia bluesin ystäviä palvelemaan perustettu Puistoblues on kuluneiden vuosien aikana kasvanut Euroopan johtavaksi bluesfestivaaliksi ja yhdeksi Suomen merkittävimmistä musiikkitapahtumista. Pääkonsertissa on vuosien mittaan nähty maailman suurimpia bluestähtiä, kuten B.B. King ja John Lee Hooker. Pääkonsertin lisäksi Puistobluesissa on ilmaiskonsertteja, lasten tapahtumia ja klubiaktiviteetteja. Viisipäiväinen festivaali järjestetään Järvenpäässä yleensä juhannuksen jälkeisellä viikolla.


Raahen Rantajatsit

25.-27.7.2019, Raahe

Jo vuodesta 1989 järjestettyjä Raahen Rantajatseja juhlitaan joka vuosi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Raahen puukaupungin merellisissä maisemissa. Rantajatsit nostaa lavalle vuosittain sekä kotimaisen jazzin kiinnostavimpia nimiä että legendaarisimpia ulkomaisia tähtiä. Vapaaehtoisvoimin toteutetun festivaalin järjestää Rajatsi ry. 

 

 


Ruskaswing

 Kemijärvi ja Pyhätunturi

Ruskaswing on perinteikäs jazzmusiikkitapahtuma, jota on vietetty vuodesta 1989 eteenpäin. Tapahtuman on levittäytynyt useisiin tapahtumapaikkoihin Lapin alueella, muun muassa Pyhätunturille ja Kemijärvelle. Tapahtumaa järjestävänä tahona toimii Ruskaswing ry -yhdistys. Festivaali järjestettiin edellisen kerran vuonna 2016.

 

 

 


Salo Jazzfestival

27. - 28.9.2019, Salo

Salo Jazzfestival on vuodesta 2012 alkaen järjestetty kodikas, tiivistunnelmainen matalan kynnyksen musiikkitapahtuma, joka näkyy ja kuuluu Salon katukuvassa. Festivaalin taustaorganisaationa on SaloJazz ry, joka järjestää myös ympärivuotista jazzkonserttitoimintaa ja –koulutusta Salossa ja Salon seudulla.

 


Savoy JAZZFest

5.-8.3.2020, Helsinki

Helsingin Savoy-teatterissa järjestettävä jazzfestivaali Savoy JAZZFest tarjoaa kolmena päivänä kansainvälistä jazzohjelmaa. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2019.


Tampere Jazz Happening

31.10.–3.11.2019, Tampere

Tampere Jazz Happening järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982 ja on ollut siitä lähtien vuosittain osa tamperelaista tapahtumakirjoa. Vuodesta 1990 alkaen festivaalia on tuottanut Tampereen Musiikkijuhlat, joka on osa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden organisaatiota. Happening kokoaa yhteen nykyjazzin kuumimmat nimet niin kotimaasta kuin kansainväliseltä kentältäkin. 


Telakka Jazz

3. - 4.1.2020, Tampere

Telakan oma jazz-festivaali, Janne Laurilan ideoima Telakka Jazz tulee jälleen! Uusi vuosikymmen käynnistyy musiikillisella seikkailulla, kun Kulttuuritalo Telakalla tapahtuu järjestyksessään neljäs Telakka Jazz. Vuoden ensimmäisenä viikonloppuna pidettävien minifestivaalien lavalle astuu etulinjan jazz-muusikoita intiimiin ympäristöön seikkailemaan ja antamaan valoa pimeään vuodenaikaan.

 


Turku Jazz Festival 

5. - 8.3.2020, Turku

Tunnelmallinen jazzfestivaali on järjestetty Turussa jo vuodesta 1969 alkaen. Suomen toisiksi vanhin jazztapahtuma kokoaa vuosittain Turkuun erityisesti Pohjoismaisia ja Skandinaavisia jazztähtiä, ja nostaa esiin myös kotimaisia ja paikallisia lahjakkuuksia. Turku Jazz Festivalin toiminnasta vastaa Turku Jazz ry. 


Valtakunnalliset Jazzpäivät

Tampere 

Valtakunnalliset Jazzpäivät on Suomen Jazzliiton yleiskokoustapahtuma, joka kokoaa joukon suomalaisia jazztoimijoita yhteen perinteisesti loka- marraskuun taitteessa. Jazzpäiviä on järjestetty ympäri Suomea vuodesta 1967 lähtien, ja niiden aikana paitsi nautitaan laadukkaasta jazzista livenä ja jaetaan Suomen arvostetuimmat jazzpalkinnot, Jazzliiton muusikolle myöntämä Yrjö sekä YLE:n Jazzradion valitsema, jazzkentän taustatoimijoita huomioiva Varjo-Yrjö. Vuodesta 2014 tapahtuma on järjestetty Tampere Jazz Happeningin yhteydessä.


Viapori Jazz

25. - 29.8.2020, Suomenlinna, Helsinki

Elokuisen Viapori Jazzin ohjelmistossa ovat esillä tuoreet kokoonpanot sekä uusi musiikki maamme eturivin jazzartistien esittämänä. Tunnelmallisessa Suomenlinnan miljöössä vuodesta 2000 järjestetyssä tapahtumassa esitellään joka vuosi eri tyylien rajoilla käyviä ennen näkemättömiä ja kokemattomia jazzelämyksiä. Viapori Jazz -festivaali on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

 


We Jazz

1.-8.12.2019, Helsinki

We Jazz on vuosittain joulukuussa järjestettävä Helsingin laajamittaisin ja yllättävin jazzfestivaali. Ohjelmassa on huippujazzia, tuoreita keikkapaikkoja ja inspiroivia avauksia.


 

Ylläs Jazz Blues

23. - 26.1.2020, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi

Talvinen jazz- ja bluestapahtuma järjestetään lumisen Ylläs-tunturin maisemissa tammikuun lopussa. Tapahtuma kerää yhteen niin uusia mielenkiintoisia nimiä kuin tunnettuja tähtiä jazzin ja bluesin kentältä. Ylläs Jazz Blues -tapahtumaa järjestää Ylläs Soikoon ry yhteistyössä Ylläksen Matkailuyhdistyksen ja paikallisten ravintoloiden ja majoitusliikkeiden kanssa.