Torstai 26.4.

espoo

APRIL JAZZ: CAMANÉ,Tapiolasali, espoo26.4. Klo 19:00

Camané

keikka

Portugalilaisen fadon prinssiksi kutsuttu Camané palaa Suomeen ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Kahtatoista Camanén julkaisemaa albumia on myyty maailmanlaajuisesti jo yli kuusi miljoonaa kappaletta. Portugalissa on asukkaita reilut kymmenen miljoonaa, joten myyntiluvut kertovat paljon hänen suosionsa mittakaavasta. Kotimaassaan miestä pidetään yleisesti parhaana laulajana sitten fadon kuningattarena tunnetun Amália Rodriguesin ja Maria da Fén.

Fadolle tyypilliset haikeat sävelmät kertovat usein kohtalosta, elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta, merestä ja nostalgiasta. Vuonna 2011 fado liitettiin UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Camané, laulu
Paulo Nuno Soares da Paz, kontrabasso
Carlos Manuel Proença, kitara
José Manuel Neto, portugalilainen kitara

APRIL JAZZ: THE BAD PLUS, ESPOO BIG BAND,Sellosali, espoo26.4. Klo 19:00

Espoo Big Band

The Bad Plus

keikka

The Bad Plus

The Bad Plus saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanolla, jolla se myös työstää vuonna 2018 julkaistavaa albumiaan. Perustajajäsenistä mukana ovat basisti Reid Anderson sekä rumpali Dave King. Uudistuneessa miehityksessä pianistina nähdään oman instrumenttinsa nouseviin tähtiin lukeutuva Orrin Evans. Vuonna 2000 perustettu bändi on karttanut helppoa lokerointia alusta lähtien. Se on kerännyt ympärilleen suuren fanijoukon erityisesti luovuutensa, omintakeisen soundinsa ja huikeiden live-esitystensä ansiosta.

The Bad Plus
Orrin Evans, piano
Reid Anderson, bass
Dave King, drums

Espoo Big Band

Espoo Big Band (EBB) on yksi Suomen suurten jazzorkestereiden valioista. Aasian, Australian ja Brasilian kiertueiden lisäksi EBB on esiintynyt useilla maailman kuuluisimmista jazzfestivaaleista sekä julkaissut ykstoista albumia. April Jazzeilla yhtyeeltä kuullaan EBB:n kapellimestarina viime vuodet toimineen Marzi Nymanin uuden big band -teoksen kantaesitys. Festivaalin jälkeen yhtye suuntaa studiolle ja uusi albumi ilmestyy vuoden 2018 aikana.

Espoo Big Band
Marzi Nyman, kapellimestari

APRIL JAZZ: MARC RIBOT CERAMIC DOG, TEEMU VIINIKAINEN III,Cafe Louhi, espoo26.4. Klo 19:30

Marc Ribot Ceramic Dog

Teemu Viinikainen III

Marc Ribot Ceramic Dog

“Guitarist Marc Ribot’s wildest project doesn’t mess around. The guitar legend, with bassist Shahzad Ismaily, and drummer Ches Smith, merges funk backbeats with the taut chaos of Sonic Youth and flashes of Woodstock Santana.” – NY Magazine

Marc Ribot on ollut merkittävä hahmo New York Cityn musiikkipiireissä vuosikymmenien ajan – ja varmasti myös yksi arvaamattomimmista! Kitaristina hän on antanut merkittävän panoksensa muiden muassa Tom Waitsin, Elvis Costellon ja Robert Plantin musiikille. Omalla nimellään Ribot on yli 25-vuotisen uransa aikana julkaissut 19 albumia seikkaillen genrestä toiseen – rockista free jazziin ja avant-gardesta kuubalaiseen musiikkiin. Ribot tutustui ensimmäisen kerran Suomeen jo 80-luvulla soittaessaan Wilson Pickettin yhtyeessä. Hänen omista yhtyeistään täällä ovat viimeisimpinä vierailleet The Young Philadelphians sekä Sun Ship ja vuonna 2014 hän esiintyi Helsingissä Arto Lindsey Bandin vierailijana. April Jazzeille Ribot tuo ensimmäistä kertaa Suomeen kolmannen levynsä juuri parahiksi julkaisevan Ceramic Dog -trionsa. Itse mies pitää Ceramic Dogia rock-bändinä, jossa on reilusti poreilevaa punkenergiaa, hitunen roadhouse-bluesia, ripaus rokkaavaa cumbiaa ja aimo annos psykedeliaa.

Basisti, multi-instrumentalisti Shahzad Ismaily on valtavan monipuolinen muusikko, joka on soittanut muun muassa rumpuja Marianne Faithfullin, bassoa Will Oldhamin ja kitaraa Elvis Costellon yhtyeissä. Rumpali ja lyömäsoittaja Ches Smith on trion muiden jäsenten tapaan varsinainen kameleontti, jonka uralle mahtuu sellaisia yhtyeitä kuin Mr. Bungle, Secret Chiefs 3, Xiu Xiu sekä Mary Halvorsonin, Tim Bernen ja Ben Goldbergin yhtyeet.

Marc Ribot, kitara
Shahzad Ismaily, basso
Ches Smith, rummut

 

Teemu Viinikainen III

Teemu Viinikainen on ollut jo pitkään yksi Suomen johtavista jazzkitaristeista ja hänen taitonsa kestävät erinomaisesti myös kansainvälisen vertailun. Viinikainen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa 2005 ja vuosien varrella häntä on kuultu monissa erilaisia tyylisuuntia edustaneissa yhtyeissä.  Teemu Viinikainen III -trion debyyttialbumi, syksyllä 2017 julkaistu ”Return of Robert Dickson” on Emma-ehdokkaana vuoden parhaaksi jazzalbumiksi.

Joonas Riippa on aikapäiviä sitten lunastanut paikkansa suomalaisten jazzrumpalien eliitistä. Rhodesin ja Moogin taakse asettuva Mikael Myrskog kuuluu puolestaan jazz-skenen nuoremman sukupolven nouseviin tähtiin. Jokaista kotimaisen jazzin ystävää taatusti kutkuttaa kuulla, mitä tämä kolmikko saa keskenään aikaan.

Teemu Viinikainen, kitara
Mikael Myrskog, Rhodes, Moog
Joonas Riippa, rummut

gauting

A Novel of Anomaly,Bosco Gauting, gauting26.4. Klo 20:00

keikka

ANDREAS SCHAERER, laulu
LUCIANO BIONDINI, harmonikka
KALLE KALIMA, kitara
LUCAS NIGGLI, rummut

helsinki

AUF-Sarja: Kaiken maailman klassikoita – UMO,Musiikkitalon Paavo-sali, helsinki26.4. Klo 13:00

keikka

Suosikkiteosten “jazzinnoksilla” on pitkät perinteet big band -musiikin historiassa. Musiikkitalolle UMO tuokin konsertin, jossa Beethovenin Kuutamosonaatti ja muut ihanat klassikkosävelmät on puettu uuteen big band -asuun.

”1920-luvulla afroamerikkalaisia vaikutteita sisältävää tanssimusiikkia, foxtrotia, sekä uudentyyppistä orkesterityyppiä, jossa oli saksofonit, trumpetit, pasuunat sekä rytmiryhmä, tehtiin tutuksi klassisen musiikin yleisölle sovittamalla ohjelmistoon niin sanottua kevyttä klassista.

1930-luvun puolenvälin jälkeen kansainvälinen swing-kuume teki big band -kokoonpanosta tanssiorkesteiden standardin aina rockmusiikin läpilyöntiin saakka. Swing-orkesterit jatkoivat 20-luvulla aloitettua perinnettä, jossa on selvästi kuultavissa musiikillisia silmäniskuja, esimerkiksi Glenn Millerin versiot Beethovenin Kuutamosonaatista ja Tšaikovskin Pateettisesta sinfoniasta.

1940- ja 50-luvuilla big bandit, ja jazzmusiikki yleisemminkin, suuntautuivat entistä enemmän kuuntelijoihin tanssijoiden sijaan. Noista ajoista lähtien on kuultu myös vakavampihenkisiä jazzin ja klassisen musiikin fuusiopyrkimyksiä, esimerkiksi Gil Evansin sovitukset Miles Davisille.Onneksi myös humoristinen kieli poskella -linja on säilynyt elivoimaisena,” konsertin kapellimestari Kirmo Lintinen kertoo.

Konsertti on osa Avantin, UMOn ja FiBOn yhteistä Kaiken maailman klassikoita -konserttisarjaa.

Kesto noin 60 minuuttia.
Liput: 5€ Musiikkitalosta ostettuna ja 6€ Ticketmasterilta ostettuna.
Sarjalippu kolmeen AUF-sarjan konserttiin Musiikkitalon lipunmyynnistä 10€ ja Ticketmasterilta 13€.

Avishai Cohen Quartet (US/IL),G Livelab, helsinki26.4. Klo 19:00

Avishai Cohen Quartet (www)

keikka

Israelilainen trumpetisti Avishai Cohen on tehnyt vakuuttavaa nousuaan jazzmaailman huipulle, ja nykyään hän onkin eräs arvostetuimmista nykytrumpetisteista. Cohenin tuoreimmat albumit on julkaissut saksalainen mahtilevymerkki ECM Records, ja vuonna 2017 päivänvalon nähnyt Cross My Palm With Silver osoitti jälleen, että herkän voimakkaasta soundista ja rauhallisesti rakentuvista sävellyksistään tunnettu artisti on huippuvireessä. Cohenin yhtye koostuu nykyjazzin ehdottomista huipuista.

Sami Saari ja Jazzpojat,Solmu Aurinkolahti, helsinki26.4. Klo 19:00

keikka

Sami Saari ja Jazzpojat viihdyttävät Aurinkolahden Solmussa kahden setin verran torstaina 26.4. kello 19 alkaen.

Ilmainen sisäänpääsy.

Sami Saari - laulu ja kitara

Juho Valjakka - piano

Eero Seppä - basso

Ville Pynssi - rummut

Süle Jazz Trio,Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, helsinki26.4. Klo 18:00

László Süle

Pentti "Pena" Lahti

Iida-Vilhemiina Sinivalo

keikka

Pianisti-säveltäjä László Sülen suosittu jazzkonserttisarja jatkuu to 26.4. klo 18 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). Tällä kertaa Sülen kanssa lavalle astuvat Iida-Vilhelmiina Sinivalo (sello) ja Pentti Lahti (huilut). Ohjelmistossa kuullaan Sülen varta vasten tähän konserttiin säveltämiä kappaleita.

Konsertti on ilmainen. Käsiohjelma 5 €, tuotto menee lyhentämättömänä esiintyjille.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo aloitti sellonsoiton Salon Musiikkiopistossa, josta siirtyi myöhemmin Turun Konservatorioon ammattiopintoihin. Maisteriksi hän valmistui vuonna 2016 Sibelius-Akatemiasta, jossa opiskeli prof. Arto Noraksen ja Timo Hanhisen johdolla. Lisäksi häntä ovat opettaneet mm. Marko Ylönen, Martti Rousi, Young-Chang Cho, László Mezö ja Ralph Kirshbaum. Vuonna 2010 Sinivalo soitti Turun sellokilpailun finalistina. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa ja työskentelee laaja-alaisena freelancer-sellistinä.

Vuonna 1945 syntynyt Pentti Lahti on yksi monipuolisimmista ja kokeneimmista jazz-saksofonisteista Suomessa. Lahti on soittanut UMO Jazz Orchestrassa jo sen perustamisesta asti vuodesta 1975 ja hänelle myönnettiin Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto vuonna 1983. Unkarilainen, 24 vuotta Suomessa asunut pianisti, säveltäjä ja pedagogi László Süle opettaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa pianonsoittoa, musiikin historiaa, didaktiikkaa ja säveltämistä. Hän on julkaissut lukuisia levyjä omista sekä muiden sävellyksistä, esiintynyt monissa jazz-kokoonpanoissa ja klassista musiikkia soittavissa kamariorkestereissa.

Sülen ja Lahden yhteistyö alkoi jo 1990-luvun alussa, jolloin he perustivat Ad Lib Quintet -yhtyeen ja julkaisivat Jump-nimisen levyn vuonna 1994. Duo on esiintynyt jazzfestivaaleilla muun muassa Keravalla, Budapestissa, Debrecenissä, Prahassa, Krakovassa sekä Tšekin tasavallassa. Süle ja Lahti ovat julkaisseet lisäksi Absence -nimisen levyn, joka palkittiin yhtenä vuoden 2004 parhaista jazzlevyistä. Absencen jatkoksi ilmestyi vuonna 2011 levy nimeltä Silver Solitude. "Sülen musiikille on leimallista suuri muoto, suuret tunteet ja maailmoja syleilevät näyt, mutta myös kuvaileva runollisuus ja herkkä melodisuus parhaimpien jazzballadien tyyliin. Kappaleiden tunnelmat liikkuvat dramaattisesta virtuositeetista meditoivaan ja eteeriseen kuunteluun." (HS)

Perjantai 27.4.

espoo

APRIL JAZZ: CLUB FOR FIVE +, ESTONIAN VOICES,Tapiolasali, espoo27.4. Klo 19:00

Club For Five

Estonian Voices

keikka

Club For Five +

Suomen parhaimmistoon kuuluva a cappella -lauluyhtye Club For Five tunnetaan energisistä esiintymisistään sekä innovatiivisesta lähestymistavastaan laulamiseen. Yhtye rikkoo toisinaan mielikuvia siitä, mitä kaikkea ihmisäänellä voikaan tehdä. “Clubin” sovituksissa on kuultu jazzelementtejä jo pitkään, mutta April Jazzeilla koetaan erinomaisen lauluyhtyeen ja neljän taitavan jazzmuusikon yhteisprojektin ensiesityksen. Club for Five täydentyy kvartetilla, jossa soittavat saksofonisti Ville Vannemaa, pianisti Holger Marjamaa (EE), basisti Heikko Remmel (EE) ja rumpali Markus Ketola. 

Ohjelmisto nojautuu be bop-perinteeseen modernein maustein. Kappaleet kuuluvat niin kutsuttuun American Song Bookiin ja säveltäjänimiä ovat mm. Cole Porter, Righard Rodgers ja bebopin mestarit Dizzy Gillespie ja Charlie Parker. Jazzkvartetti sulautuu sovituksissa osaksi lauluyhtettä ja päinvastoin – a cappella täydentyy yksittäisillä soittimilla ja soittimia puolestaan väritetään puhaltimien, basson ja rumpujen imitoinnilla. Konsertissa kuullaan tuttuja klassikkoja ja modernia klangia perinteitä kunnioittaen. 

Maija Sariola, sopraano
Susanna Lukkarinen, altto
Jouni Kannisto, tenori
Juha Viitala, baritoni
Tuukka Haapaniemi, basso
Ville Vannemaa, saksofoni
Holger Marjamaa, piano (EE)
Heikko Remmel, basso (EE)
Markus Ketola, rummut

Estonian Voices

Viro viettää 100-vuotisjuhlaa vuonna 2018 ja April Jazz osallistuu juhlintaan esittelemällä kaksi etelänaapurista tulevaa yhtyettä. Näistä ensimmäisenä ääneen pääsevä Estonian Voices on Viron suosituin lauluyhtye. Sen musiikissa kuuluvat jazzin, kansanmusiikin ja popin vaikutteet. Pääosin omista sävellyksistä koostuvan ohjelmiston täydentävät ryhmän versioimat hittikappaleet. Vuonna 2014 julkaistu debyyttialbumi “Ole Hea” palkittiin Virossa vuoden parhaana jazzlevynä ja seuraavana vuonna yhtye valittiin vuoden parhaaksi jazzartistiksi.

Kadri Voorand, altto
Mikk Dede, tenori
Mirjam Dede, sopraano
Maria Väli, sopraano
Rasmus Erismaa, baritoni
Aare Külama, basso

APRIL JAZZ: ROHEY, ELIFANTREE,Sellosali, espoo27.4. Klo 19:00

Rohey

Elifantree

keikka

Rohey

“…(The song) “Is this all there is?” exemplifies this bands creative intentions which feels like the love child of Erykah Badu and Hiatus Kaiyote! Sold out gigs, high praise from Jamie Cullum and a five-star review in the Norwegian newspaper Dagsavisen confirm what we already knew – Rohey is different, exciting and a band you should know. ” Andy Collins, Scandinavian Soul. 

“Rohey’s “A Million Things” is just left-of-center enough to be considered daring in today’s cookie cutter musical landscape, but accessible to every person who swears they hate jazz but loves “edgy” artist-artist’s like Laura Mvula or Björk.” L. Michael Gipson, Soul Tracks.

Norjalaiskvartetti Rohey tekee energisesti sykkivää 2000-luvun musiikkia, jonka juuret ovat syvällä soulmusiikissa. Bändi on kiertänyt parin viime vuoden aikana ahkerasti Skandinavian festivaaleja. 2016 se pääsi esiintymään Tukholmassa pidettyyn Soul Music Awards -gaalaan, vaikka yhtyeen ensimmäinen virallinen single “Is This All There Is” ilmestyi vasta myöhemmin samana syksynä. Esiintyminen poiki kiinnityksen muun muassa April Jazzeilla yleisön valloittaneen Bernhoftin kiertueen lämmittelijäksi. Alkuvuodesta 2017 julkaistun “A Million Things” -debyyttialbumin saamat ylistävät arviot sekä viime aikoina tehdyt loppuunmyydyt keikat ovat merkki siitä, että tämä hyvin säilynyt salaisuus tulee pian paljastumaan huomattavasti suuremmalle yleisölle.

Rohey Taalah, laulu
Ivan Blomqvist, koskettimet
Kristian B. Jacobsen, basso
Henrik Lødøen, rummut

 

Elifantree

“Elifantree! What a glorious, mad, brilliant display! If jazz went mad and invented a new kind of cake, this would be it. I smiled all the way through!” Sound and Fury Music

Luovasti elektronisen popin ja jazzin välimaastossa liikkuva Elifantree-yhtye julkaisee neljännen albuminsa Anemone keväällä 2018 Eclipse Music-levymerkille. 10-vuotisen historiansa aikana Elifantree on luonut nahkansa jo useaan otteeseen, eikä yhtye tee uudella Anemone-levyllään tähän poikkeusta. Yhtye tarjoilee uutukaisellaan upeilla akustisilla soundeilla ja lämpimillä analogisyntetisaattoreilla höystettyä korvakarkkia, joka vie kuulijansa surrealistisista vedenalaisista tunnelmista ylimaallisiin irrotteluihin. Elifantreella on käytössään iso kirjo erikoisia soittimia elektronisesta puhallinsoittimesta (ewi) analogiseen rumpukoneeseen, joiden lisäksi laulaja-kosketinsoittaja Anni Elif ja saksofonisti-multi-istrumentalisti Pauli Lyytinen laajentavat ilmaisuaan efektipedaalein. Kun tähän lisätään rumpali Olavi Louhivuoren eläväinen ja hurja svengi, on lopputuloksena uniikki ja orgaaninen äänikudos.

Anni Elif, laulu, syntetisaattorit (SE)
Pauli Lyytinen,  tenorisaksofoni, EWI, efektit, rumpukone
Olavi Louhivuori, rummut, perkussiot
Joonas Saikkonen, miksaus 

APRIL JAZZ: AMBROSE AKINMUSIRE, IN LOVE WITH,Cafe Louhi, espoo27.4. Klo 19:30

Ambrose Akinmusire

In Love With

keikka

Ambrose Akinmusire

Trumpetisti Ambrose Akinmusire saapuu toistamiseen April Jazzeille tuoden Espooseen ylistetyn kvartettinsa. Akinmusiren paksu soundi ja puhutteleva, riskejä kaihtamaton soittotyyli on tehnyt hänestä yhden tämän hetken seuratuimmista amerikkalaisista jazzmuusikoista. Akinmusire opiskeli Thelonious Monk Institute of Jazz -koulussa opettajinaan muiden muassa Herbie Hancock, Wayne Shorter sekä Terrence Blanchard. Vuonna 2007 hän voitti arvostetun Thelonious Monk International Jazz -kilpailun ja jazz-aikakauslehti DownBeat on nimennyt hänet vuoden parhaaksi trumpetistiksi useaan kertaan. Akinmusiren kanssa ovat esiintyneet monet tämän päivän valovoimaisimmista jazzmuusikoista kuten Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding sekä Jason Moran. Hän on julkaissut neljä omaa albumia, joista viimeisin on legendaarisella Village Vanguard -jazzklubilla New Yorkissa elävänä äänitetty tuplalevy “A Rift in Decorum: Live at the Village Vanguard”, joka ilmestyi kesällä 2017. DownBeat -lehden haastattelussa viime syyskuussa Akinmusire kertoi kuitenkin, että oli ehtinyt kirjoittaa jo likipitäen täyden levyllisen verran uutta materiaalia kvartetilleen, joten hän arveli yhtyeen soittavan vain aiemmin levyttämättömiä kappaletta syksyn keikoillaan. Uskollinen fanijoukko voi siis odottaa innolla Akinmusiren kohtaamista April Jazzeilla.

Ambrose Akinmusire, trumpetti
Sam Harris, piano
Harish Raghava, basso
Justin Brown, rummut

In Love With

Rytmistä hulluutta, shamanismia, jossa kapulat ja jouhet lentävät. Sylvain Darrifourcqin sävellyksiä ja polyrytmistä nerokkuutta on todella vaikuttavaa kuulla. Ja harvoin kuulee jousisoittajilta niin primitiivisen rokahtavaa soittoa ja solistista lennokkuutta kuin Ceccaldin veljeksiltä. Virtuoottinen ranskalaisrumpali Darrifourcq on vieraillut aiemmin Suomessa saksofonisti Emile Parisienin kvartetin sekä pianisti Eve Risserin White Desert Orchestran kanssa. Nyt hän saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa oman yhtyeensä kanssa. Darrifourcqin eriskummallisen jazztrion muodostavat hänen lisäkseen Valentin (sello) sekä Théo (viulu) Ceccaldi. Tämä on koettava!

Sylvain Darrifourcq, rummut
Théo Ceccaldi, viulu
Valentin Ceccaldi, sello

kaunas

HELSINKI-COTONOU ENSEMBLE,Kaunas Jazz, kaunas27.4. Klo 23:00

keikka

Bafe's Factory julkaisee Helsinki-Cotonou Ensemblen uuden, neljännen levyn maaliskuussa. Levyn julkaisun tiimoilta yhtye keikkailee kevään aikana mm. niin kotimaassa kuin Baltiassa ja Saksassakin.

Suurin osa Helsinki-Cotonou Ensemblen tulevan albumin kappaleista kirjoitettiin biisinkirjoitusessiossa Grand-Popon kylässä Beninissä, Länsi-Afrikassa huhtikuussa 2017. Kahden viikon ajan yhtyeen musiikilliset johtajat Janne Halonen ja Noël Saïzonou työskentelivät Guineanlahden rannoilla kahdeksan tuntia päivässä keskustellen, kirjoittaen ja kuunnellen musiikkia sekä äänittäen demoja.

”One Shot” -singlen synnystä kerrotaan, että eräänä aamuna session loppupuolella kaksikko aloitti aamunsa kuuntelemalla vanhoja amerikkalaisia soul-klassikkoja, mistä syntyi ajatus kokeiluun kirjoittaa 70-luvun afrikkalaisamerikkalaiseen tapaan. Halonen kirjoitti melodiat ja harmoniat yhdeltä istumalta ja seuraavana aamuna Saïzonou ilmestyi mukanaan lyriikat.

”Se syntyi todella nopeasti. Puolentoista päivän jälkeen demo oli valmis ja siinä oli mukana suurimmaksi osaksi kaikki elementit lopulliselta sovitukselta” , Halonen muistelee. ”Kappaleen groovi perustuu beniniläiseen Tchinkoume-rytmiin, joka on ollut myös funkin perustana, mutta tämän kappaleen osalta kierto alkaa väärästä paikasta. Aaron ja Jeremi Ahouandjinou, jotka tulivat soittamaan torvia kappaleelle, pitivät tätä hieman huvittavana, koska heillä on hyvä tietämys omasta musiikkitraditiostaan.”

Saïzonou kuvailee kappaleen olevan muistutus kaikille perustaa elämänsä positiivisille periaatteille: ”Kappaleessa on kyse armosta, jonka elämä on meille antanut. Jos ihminen tietää, että hänellä on kyky tehdä jotakin, hänen tulisi uskoa siihen ja työstää sitä. Jonakin päivänä hänen unelmansa käy toteen.”

turku

Teemu Viinikainen – kitara
Mikael Myrskog – Rhodes & Moog
Joonas Riippa – rummut

Nerokas jazzkitaristi Teemu Viinikainen esiintyy Turussa tuoreen kokoonpanon ja uusien biisien voimin. Kosketinsoittaja Mikael Myrskogin ja rumpali Joonas Riipan täydentämä trio julkaisi syyskuussa 2017 debyyttialbumin nimellä Return Of Robert Dickson. Vuoden parhaaksi jazzalbumiksi ehdolla olleelle levylle on onnistuttu vangitsemaan uuden trion raikas olemus. "Tämä yhtye yhdistää ainutlaatuiset sointivärit kiihkeään rytmiseen sykkeeseen", kuvailee Viinikainen trioaan. Levyn sävellylkset ovat hänen mukaansa kuin pieniä karttoja ja niiden sisältämät improvisaatiot suuria seikkailuja. Dave Liebmanin, Joe Lovanon ja Randy Breckerin rinnalla nähty Viinikainen on yksi suomijazzin kirkkaimmista kansainvälisistä tähdistä. Intiimissä Bar Ö:ssä mestarin inspiroivaa soittoa päästään seuraamaan lähietäisyydeltä!

Liput: 16,50 € / opiskelijat ja eläkeläiset 13,50 €. Tiketti. Lipunmyynti mös ovella klo 18 alkaen.

Lauantai 28.4.

espoo

APRIL JAZZ: EBELI IN CONCERT,Cafe Louhi, espoo28.4. Klo 14:00

Ebeli

keikka

Ebelin perinteinen April Jazz -konsertti, joka nostaa estradille taitavat ja lahjakkaat Ebelin nuoret. Luvassa on monipuolisesti erilaisia pienyhtyeitä laulusolisteineen, lauluyhtyeitä ja Ebelin kuoro.

APRIL JAZZ GOES EMMA: RAOUL BJÖRKENHEIM YHTYEINEEN,EMMA, espoo28.4. Klo 15:00

Raoul Björkenheim

keikka

EMMA –  Espoon modernin taiteen museo ja April Jazz jatkavat yhteistyötä, joka tuo jazzin taidemuseoon niin osaksi näyttelyä kuin konsertteina April Jazz -festivaalille ja EMMAn syksyyn. Vuoden 2018 yhteistyöproduktion muusikko ja säveltäjä on kitaristi Raoul Björkenheim.

Björkenheim tunnetaan parhaiten innovatiivisesta, lyyrisestä kitaran soitostaan ryhmissä kuten Krakatau, Scorch Trio, eCsTaSy and Triad. Hän on soittanut 47 julkaistulla albumilla. Kitaransoiton ohella hän on säveltänyt musiikkia isoille kokoonpanoille big bandista sinfoniaorkesteriin sekä useisiin elokuviin. 36-vuotisen uransa aikana Björkenheim on palkittu mm. Suomen Jazzliiton jakamalla Yrjö-palkinnolla vuoden parhaana jazzmuusikkona, Emma-palkinnolla vuoden parhaasta jazzsävellyksestä ja Nuori Suomi -palkinnolla.

Raoul Björkenheim: “Koska olen elokuvafriikki, on musiikin ja kuvan suhde on aina kiehtonut minua. Tästä on ollut hyötyä elokuvamusiikkia tehdessä. Kaikkein kiinnostavin synergia tapahtuu, kun musiikki ei ainoastaan alleviivaa kuvan merkitystä vaan luo jännitteitä, jotka rikastuttavat kokemusta. Musiikki, jota suunnittelen EMMAn näyttelyyn hyödyntää kumpaakin lähestymistapaa. Toivon, että katsojat innostuvat kuvan ja surrealistisen musiikkini yhteisvoimasta.”

Björkenheim säveltää teoksen EMMAn omasta kokoelmasta syntyvään näyttelyyn No Ordinary Moments (11.4.2018-6.1.2019). Sen teemana on arjen ihmeellisyys ja unenomaiset tunnelmat. Teosten outo todellisuus heijastelee alitajuntaa ja tiedostamatonta. Björkenheimin musiikki tuo näyttelyn kokijoille mahdollisuuden monikerroksiseen taide-elämykseen musiikin siivittämänä. www.emma.museum/no_ordinary_moments

”On kiinnostavaa nähdä, mitä surrealistinen ilmaisu musiikin keinoin on. Uskon, että No Ordinary Moments -näyttelyn vieraat saavat kokea jotain yllätyksellistä ja uutta. Musiikki tuo lisää vivahteita kuvataiteeseen ja toisin päin”, yleisöpalveluiden intendentti Reetta Kalajo EMMAsta kommentoi.

”Björkenheimin kosmopoliittinen musiikillinen näkemys ja poikkitaiteellinen kokemus ovat oiva kombinaatio tähän projektiin. Hän etsii aina uusia suuntia, mikä tuo sopivaa särmää festivaalimme profiiliin”, sanoo festivaalijohtaja Matti Lappalainen.

Ensiesitys EMMA:ssa lauantaina 28.4.2018.

Liput:
Konsertti sisältyy näyttelykeskus WeeGeen sisäänpääsylipun hintaan.

EMMA / Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5, 02100 Espoo.

Aikuiset 12€.
Alennusryhmät 10 € (eläkeläiset, opiskelijat, varusmiehet, työttömät sekä yli 10 hengen ryhmät).
Alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat ilmaiseksi.
Kaikukortilla ilmaiseksi.
Helsinki-kortilla WeeGee-lippu ilmaiseksi
Museokortilla  ilmaiseksi (kortin hinta 64,90 €/vuosi)

APRIL JAZZ: BOBO STENSON TRIO, ILMILIEKKI QUARTET,Sellosali, espoo28.4. Klo 18:00

Bobo Stenson Trio

Ilmiliekki Quartet

keikka

Bobo Stenson Trio

“Bobo Stenson’s trio with bassist Anders Jormin and drummer Jon Fält belongs on the short list with the great piano trios of our time.” Thomas Conrad, Jazz Times.

“In their own quiet way the Stenson Trio remain one of the greatest exponents of the piano/bass/drums format.” The Jazz Mann

Ruotsalaisen jazzin huippumuusikoista koostuva Bobo Stenson Trio saapuu Suomeen nyt ensimmäistä kokoonpanolla, jossa soittavat pianisti Stensonin lisäksi basisti Anders Jormin sekä rumpali Jon Fält. Ensimmäisen levynsä jo 1970-luvun alussa julkaissut Bo Gustav “Bobo” Stenson lukeutuu pohjoismaisen jazzin pioneereihin ja hän on soittanut muiden muassa Jan GarbarekinCharles Lloydin ja Tomasz Stankon kanssa. Vuonna 2006 eurooppalaisista toimittajista ja tuottajista koostuva raati valitsi Stensonin European Jazz Prize -voittajaksi.

Anders Jorminin soiton soundi ja musikaalisuus saavat kontrabasson ystävät kuolaamaan. Soittimensa ehdottomaan eliittiin kuuluva Anders Jormin on niin ikään soittanut lukuisten tunnettujen jazzartistien kanssa, kuten Lloyd, Stanko, Don Cherry, Elvin Jones, Lee Konitz sekä Joe Henderson. Hänet tunnetaan myös pitkästä urasta professorina Göteborgin musiikkikorkeakoulussa ja vuonna 2003 hänet promotoitiin Sibelius Akatemian kunniatohtoriksi.

Vuonna 2015 rumpali Jon Fältistä tuli yhtyeen kolmas jäsen, jonka Ruotsin jazzliitto on palkinnut vuoden jazzmuusikkona Jazzkannan -palkinnolla. Jormin ja Stenson ovat saaneet saman tunnustuksen vuosina 1994 ja 1997.

Bobo Stenson, piano
Anders Jormin, basso
Jon Fält, rummut

Ilmiliekki Quartet

Ilmiliekki Quartetin fanit pääsevät April Jazzeilla nauttimaan uudesta ohjelmistosta, sillä yhtye työstää kevään aikana pitkään odotettua neljättä studioalbumiaan!

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin lukeutuvista jazzmuusikoista koostuva kvartetti on kerännyt kiitosta ja palkintoja uransa alusta lähtien.  Yhtyeen musiikki vuorottelee vapaasti improvisoitujen ja sävellettyjen osuuksien välillä tarjoten väyliä muusikoiden keskinäiselle kommunikaatiolle teemojen ympärillä. Tiukasti yhteen hioutuneen ryhmän melodinen ja intensiivinen soitanta koskettaa yleisöä yli genre- ja maantieteellisten rajojen. Jäsenten omien kappaleiden lisäksi Ilmiliekki on esittänyt tulkintojaan Björkin, Ornette Colemanin, Tom Waitsin, Radiohedin ja Suzanne Vegan tuotannosta. Yhteistyössä laulaja Emma Salokosken kanssa tehdyllä Vi sålde våra hemman -albumilla kuultiin lisäksi kansanlauluja sekä lauluiksi sovitettuja runoja.

Trumpetisti Verneri Pohjola, pianisti Tuomo Prättälä, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Olavi Louhivuori perustivat yhtyeen tammikuussa 2002. Se aloitti uransa räväkästi vuonna voittamalla Pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun vain puoli vuotta perustamisensa jälkeen. Yhtyeen debyyttialbumi “March of the Alpha Males” oli ehdolla Jazz-Emma:n saajaksi vuonna 2003. Seuraavana vuonna yhtye sai Teosto-palkinnon, se nimettiin Finland Festivalsin Nuoreksi Taiteilijaksi ja trumpetisti Verneri Pohjola valittiin Pori Jazzin Vuoden Muusikoksi. Ilmiliekki Quartetin toinen albumi“Take It With Me” pääsi brittiläisen The Observer -lehden vuoden 2007 parhaiden levyjen listan sijalle 47. Vuonna 2009 yhdessä laulaja Emma Salokosken kanssa julkaistu, ruotsinkielisiä lauluja sisältävä “Vi sålde våra hemman” -albumi (2009) oli Suomen virallisen albumilistalla kolme viikkoa, parhaimmillaan sijalla 12. Vuonna 2017 Pohjola sai Suomen Jazzliiton vuoden parhaalle jazzmuusikolle myöntämän Yrjö-palkinnon ja hänen tuorein albuminsa “Pekka” on Emma-ehdokkaana vuoden parhaaksi jazzlevyksi.

Verneri Pohjola, trumpetti
Tuomo Prättälä, piano
Antti Lötjönen, basso
Olavi Louhivuori, rummut

APRIL JAZZ: LAURA MVULA,Tapiolasali, espoo28.4. Klo 19:00

Laura Mvula

keikka

Melkoisella vauhdilla Britteinsaarilta koko nykysoulia seuraavan maailman tietoisuuteen singahtanut laulaja-lauluntekijä Laura Mvula on vuoden 2018 April Jazz -festivaalin ensimmäinen artistikiinnitys. Luovasti soul-, jazz- ja popmusiikkia fuusioiva Mvula konsertoi Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa  lauantaina 28. huhtikuuta. Mvulan Suomen ensivierailu syksyllä 2015 UMO:n ja HKO:n solistina oli jättimenestys, jota todisti loppuunmyyty katsomo Helsingin Musiikkitalossa. Elokuussa 2016 hän palasi Helsinkiin oman yhtyeensä kanssa esiintyen Flow-festivaalin päälavalla.

Vuonna 2013 julkaistu debyyttialbumi “Sing To The Moon” menestyi Euroopan albumilistoilla ja tuotti useita ehdokkuuksia arvostetuissa brittiläisissä musiikkigaaloissa. Kahden BRIT Awards -ehdokkuuden lisäksi tuloksena oli kaksi MOBO Awards ja yksi Urban Music Awards -palkinto. Kakkosalbumi “The Dreaming Room” julkaistiin kesällä 2016. Albumi toi Mvulalle maineikkaan Ivor Novello -palkinnon vuoden parhaasta levystä. British Academy of Songwriters, Composers and Authorsin lauluntekijöille ja säveltäjille myöntämiä “the Ivors” -palkintoja on jaettu vuodesta 1956 lähtien ja aiemmin palkittujen joukossa ovat muiden muassa Elton John, Robbie Williams sekä Emeli Sandé.

Marzi Nymanin uuden albumin julkaisukeikka

APRIL JAZZ GOES HALTIA: MIKKO INNASEN MAAKUNTALAULU-UUDISTUS 2017,Suomen luontokeskus Haltia, espoo28.4. Klo 12:00

keikka

Tämän sopivampaa paikkaa saksofonisti Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistuksen esittelylle ei voisi kuvitella! Aidon elämyksen koko Suomen luonnosta tarjoavaa Luontokeskus Haltiaa ympäröivät Nuuksion kansallispuiston huikeat maisemat ja loistavat retkeilymaastot.

Innasen kokoaman työryhmän kärkihankkeena on ollut perinteisten maakuntalaulujen esittäminen uudella tavalla ja uudenlaiselta arvopohjalta. Maakuntalauluja on ensimmäisen, Savon laulun sävellysvuodesta 1852 lähtien sävelletty yli 30, sillä useammalle maakunnalle on kirjoitettu monta kilpailevaa kappaletta. Innasen työryhmällä on ollut täydellinen valinnanvapaus, joten tietenkin vain sopivimmat maakuntalauluistamme soitetaan tässä konsertissa.

Maakuntarajat ja –hallintorakenteet säilyvät toistaiseksi ennallaan, mutta Maakuntalaulu-uudistuksen seuraavassa vaiheessa myös ne laitetaan uusiksi. Hankkeen pitkä tähtäin on asetettu vuoteen 2020, jolloin arrondismenttipohjainen globaalis-spiraalinen maakuntauudistus eli ns. Piippolan malli astuu voimaan.

Haltiassa esiintyvän ryhmän pätevyys on kiistaton. Mukana ovat 2008 Yrjö-palkittu itäuusmaalaislähtöinen Mikko Innanen, Monacon kansainvälisen jazzsolistikilpailun hopeamitalisti 1999, kymenlaaksolaistunut savolaisrumpali Mika Kallio sekä hämäläisperäinen mestarituubisti, Vuoden vaskisoittaja 1998 Petri Keskitalo.

Konsertti sisältyy Haltian pääsymaksuun. Lippujen hinnat voit tarkistaa Haltian sivuilta, www.haltia.com.

Mikko Innanen, saksofoni, sovitukset
Mika Kallio, rummut
Petri Keskitalo, tuuba

Huom! Hyödynnä April Jazz etu: kaksi yhden hinnalla Haltiaan tämän vuoden April Jazzien pääsylipulla. Etu voimassa 25.-29.4.2018.

Laura Mvula,Espoon kulttuurikeskus, espoo28.4. Klo 19:00

Laura Mvula (www)

keikka

Melkoisella vauhdilla Britteinsaarilta koko nykysoulia seuraavan maailman tietoisuuteen singahtanut laulaja-lauluntekijä Laura Mvula on vuoden 2018 April Jazz -festivaalin ensimmäinen artistikiinnitys. Luovasti soul-, jazz- ja popmusiikkia fuusioiva Mvula konsertoi Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa  lauantaina 28. huhtikuuta. Mvulan Suomen ensivierailu syksyllä 2015 UMO:n ja HKO:n solistina oli jättimenestys, jota todisti loppuunmyyty katsomo Helsingin Musiikkitalossa. Elokuussa 2016 hän palasi Helsinkiin oman yhtyeensä kanssa esiintyen Flow-festivaalin päälavalla.

Vuonna 2013 julkaistu debyyttialbumi ”Sing To The Moon” menestyi Euroopan albumilistoilla ja tuotti useita ehdokkuuksia arvostetuissa brittiläisissä musiikkigaaloissa. Kahden BRIT Awards -ehdokkuuden lisäksi tuloksena oli kaksi MOBO Awards ja yksi Urban Music Awards -palkinto. Kakkosalbumi ”The Dreaming Room” julkaistiin kesällä 2016. Albumi toi Mvulalle maineikkaan Ivor Novello -palkinnon vuoden parhaasta levystä. British Academy of Songwriters, Composers and Authorsin lauluntekijöille ja säveltäjille myöntämiä ”the Ivors” -palkintoja on jaettu vuodesta 1956 lähtien ja aiemmin palkittujen joukossa ovat muiden muassa Elton John, Robbie Williams sekä Emeli Sandé.

Liput alk. 42 €, Lippupiste
Ryhmäliput (min. 10): tiedustelut & myynti  info@apriljazz.fi puh. 09 455 0003

Järjestäjä: Espoo Big Band ry

helsinki

Anni Elif: Edith Södergran och annan storartad poesi,Vuotalo, helsinki28.4. Klo 19:00

Anni Elif Egecioglu

Pauli Lyytinen

Sigurdur Rögnvaldsson

Tuomas A. Turunen

keikka

Illan konsertti sisältää etupäässä Anni Elifin musiikkia uraauurtavan runoilijan Edith Södergranin universumista, mutta yleisö pääsee nauttimaan myös Karin Boyen, Bruno K. Öijerin ja Märta Tikkasen lyriikasta. Anni Elifin sävelkieli kulkee käsi kädessä vahvojen runojen kanssa. Yhdessä ne luovat intiimin ja orgaanisen maailman, joka häilyy elämän ja kuoleman rajamailla. Mukana myös kolme ainutlaatuista muusikkoa Suomesta ja Islannista.

Kesto: 120 min.

Klubi-ilta, A-oikeudet. Kahvila Pokkari vastaa tarjoilusta.

Ovet avataan klo 18.30.

Liput á 15/12 € / Lippu.fi tai ovelta 2 h ennen.

Sami Saari ja Jazzpojat,Hilton Strand, helsinki28.4. Klo 20:00

Sami Saari ja Jazzpojat svengaavat Hakaniemen Hilton Strandin BRO-ravintolassa kahden setin verran kello 20 alkaen. Ilmainen sisäänpääsy!

Sunnuntai 29.4.

espoo

APRIL JAZZ: KIRA SKOV/MARIA FAUST: IN THE BEGINNING,Tapiolan kirkko, espoo29.4. Klo 15:00

Kira Skov

Maria Faust

keikka

Viron satavuotisjuhlan kunniaksi April Jazzeilla nähdään tanskalaislaulaja Kira Skovin ja virolaisen saksofonisti Maria Faustin yhteistyönä syntynyt “In the Beginning” -teos, joka palkittiin Danish Music Awards -gaalassa sekä vuoden 2017 parhaana sävellyksenä että parhaana vocal jazz -albumina. Se sisältää hypnoottisia, ortodoksi-hymnien innoittamia ja runolauluja muistuttavia kertomuksia, joissa virolainen kansanperinne ja länsimaisen kulttuurin vaikutteet sulautuvat yhteen. Lopputuloksena on eräänlainen musiikkityylien, äänikuvien ja tarinoiden hybridi. Faust sovitti yhdessä luodut melodiat ja Skovin sanoitukset kuorolle ja isolle yhtyeelle. Levyn tuottajana toimi, kanadalainen Mark Howard, joka on työskennellyt lukuisten maailmantähtien kanssa kuten Bob Dylan, Willie Nelson, U2 ja Red Hot Chili Peppers.

Ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävä “In the Beginning” saa Tapiolan kirkossa teokselle sopivat, joskin huomattavasti äänityspaikkaansa vähemmän askeettiset puitteet. Oman haasteensa projektin onnistumiselle asetti nimittäin äänityspaikaksi valikoitunut lähes 150-vuotias ortodoksikirkko, josta puuttuivat niin sähkö ja lämmitys kuin juokseva vesikin. Tyhjän kirkon muuttaminen äänitysstudioksi vaati samankaltaisia valmisteluita kuin Hollywood-elokuvan filmaaminen keskellä metsää – generaattoribusseja, lämmittimiä, valaistusta, ruokahuoltoa, kuljetuskalustoa sekä huolella valitun joukon avustajia. Lisäksi yli 20-henkiselle tuotantotiimille järjestettiin majoitustilat ja saunat.

Kira Skov on on julkaissut 11 studioalbumia ja hänet on palkittu kotimaassaan useaan otteeseen muun muassa kahdesti “Tanskan Grammylla” parhaasta albumista sekä kerran parhaana laulajana. Nykyään Tanskassa asuva Maria Faust on yksi eurooppalaisen jazzin nousevista tähdistä. Klassisen musiikin koulutuksen saanut saksofonisti, sovittaja ja säveltäjä on saanut Tanskan musiikkipalkinnon parhaana säveltäjänä kaksi kertaa ja vuonna 2016 hänelle myönnettiin arvostettu tanskalainen Niels Matthiasens Mindelegat -kulttuuripalkinto.

Liput ennakkoon alk. 17,50 €, ovelta 15 €.

Kira Skov, laulu (DK)
Maria Faust, alttosaksofoni, kapellimestari (EE)
Ned Ferm, tenorisaksofoni, laulu (US)
Tobias Wiklund, trumpetti (SE)
Meelis Vind, bassoklarinetti (EE)
Nicolai Munch-Hansen, basso, sello, laulu (DK)
Sebastian Rochford, rummut (UK)
Kuoro:
Marie Roos, sopraano (EE)
Silja Uhs, mezzosopraano (EE)
Annely Leinberg, altto (EE)
Raul Mikson, tenori (EE)
Meelis Hainsoo, baritoni (EE)
Joosep Sang, basso (EE)

helsinki

Jazz’n Jam: Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri,Malmitalo, helsinki29.4. Klo 17:00

keikka

Vahvasti improvisoivaa, akustista kvartettia on kutsuttu huimaksi – eikä ihme – sen miehistökin koostuu mitä parhaimmista jazzmuusikoista.

Pauli Lyytisen sävellykset sekä tarjoavat otolliset puitteet jokaisen soittajan vahvuuksille että haastavat yhtyettä tutkimaan entuudestaan tuntemattomia alueita. Lyytisen Magnetia Orkesteri aloitti toimintansa keväällä 2015. Huippukokoonpanossa soittavat Lyytisen ohella Verneri Pohjola (trumpetti), Eero Tikkanen (kontrabasso) ja Mika Kallio (rummut). 

Liput 6,50 €

Liput myy lippu.fi

Maanantai 30.4.

helsinki

Savoyn vappu: Electric Swing Circus,Savoy-teatteri, helsinki30.4. Klo 19:00

The Electric Swing Circus

keikka

Kuusihenkinen Electric Swing Circus yhdistää musiikissaan 1920-luvun swingiä ja elektrobiittejä täydentäen soundiaan muun muassa mustalaisjazz-kitaralla. Yhtyeen musiikissa kuuluvat New Yorkin, New Orleansin ja Pariisin jazz-vaikutteet ragtime-tyylistä dixielandiin. Electric Swing Circus tunnetaan näyttävästä ja energisestä lavashowsta.

Kokoonpanon laulusolisteina ja seremoniamestareina toimivat Fe Salomon ja Vicki Olivia. Birminghamista, Englannista kotoisin oleva yhtye on julkaissut kolme albumia. Miljoonia kuuntelukertoja Spotifyssa saavuttanut yhtye on perustettu vuonna 2011. Se on ehtinyt kiertää Euroopan lisäksi myös Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Lähi-idässä. Savoyn vapussa Electric Swing Circus esittää kahden setin verran parhaita hittejään sekä uusinta tuotantoaan viime vuonna ilmestyneeltä levyltään It Flew By.

Kokoonpano: Fe Salomon - Vocals Vicki Olivia - Vocals Chandra Walker - Drum/keys Patrick Wreford - Bass Rashad Gregory - Synths/samples/beats Tom Hyland - Guitar

Electric Swing Circus Savoy-teatteri ma 30.4. klo 19.00

rovaniemi

Plukihäiriö Jazz & Blues -klubi: Jazzin Päivän Jatsit,Korundin Ravintola, rovaniemi30.4. Klo 20:00

JARRING

Terho's Funky Jazzers

keikka

Illan aloittaa Jari Pulsan luotsaama Jarring, joka soittaa Pulsan omintakeisia ja gruuvaavia sävellyksiä jazzin perinteitä kunnioittaen. Yhtyeessä soittavat Marko Kantola pianoa, Olli Koskela rumpuja, Hannu Raudaskoski kontrabassoa ja Jari Pulsa saksofonia.

Illan toinen akti on Terho´s Funky Jazzers, joka soittaa nimensä mukaisesti funkahtavaa jazzia 60/70 - lukujen hengessä. Ohjelmistossa on lainoja mm. Wes Montgomeryltä ja Lee Ritenourilta sekä Terho Keskitapion omia sävellyksiä. Kitaristi Keskitapiota säestävät Vesa Norvanto piano, Uki Ollila rummut ja Hannu Raudaskoski sähköbasso.

Tiistai 1.5.

helsinki

Savoyn vappu: The Count Basie Orchestra,Savoy-teatteri, helsinki1.5. Klo 19:00

The Count Basie Orchestra (www)

keikka

Jazzpianisti William James "Count" Basien (1904 - 1984) 1935 perustama yhtye nousi nopeasti big band -aikakauden johtohahmoksi. Kansas City Swing -tyyliä edustavalla yhtyeellä on edelleen erityinen sointinsa, "Basie way", jota jäljitellään maailmanlaajuisesti. Monet jazzhistorian kirkkaimmista tähdistä, kuten Billie Holiday, Thad Jones ja Joe Williams, ovat työskennelleet yhtyeen kanssa. Savoy-teatterin konsertissa 17-henkinen kokoonpano täydentyy yhtyeen vakituisella laulusolistilla Carmen Bradfordilla, joka on työskennellyt orkesterissa vuodesta 1983. Bradfordin lisäksi myös pasunisti Clarence Banks on soittanut orkesterissa Count Basien johdolla. The Count Basie Orchestraa on johtanut vuodesta 2013 trumpetisti, kaksinkertainen Grammy-voittaja Scotty Barnhart. Edellisen kerran yhtye on vieraillut Suomessa vuonna 2008.

The Count Basie Orchestra Savoy-teatteri ti 1.5. klo 19.00

Lipunmyynti alkaa ke 7.3. klo 12.00 Lippu.fi

Keskiviikko 2.5.

helsinki

Gourmet Rytmihäiriöklubilla (levynjulkaisukeikka),Ravintola Juttutupa, helsinki2.5. Klo 21:00

Mikko Innanen – saksofonit

Esa Onttonen – kitara

Ilmari Pohjola – pasuuna

Veli Kujala – harmonikka

Petri Keskitalo – tuuba

Mika Kallio – rummut

Torstai 3.5.

helsinki

Afro- ja jousikvartetti soivat yhdessä – GMS on uusi ja ainutlaatuinen kokoonpano suomalaisessa musiikkielämässä.

Sakari Kukon ideasta afrorytmit, jazzilmaisu ja klassinen sävelkieli siirrettiin ”globaalin kylän” aikakaudelle. Musiikillisia mausteita kerätään Afrikasta, Turkista, Intiasta, USA:sta, Kuubasta ja Saksasta. GMS uudistaa kansanperinnettä ja yhdistää eri musiikkimuotoja orgaaniseksi sointikuvastoksi. Samalla se osallistuu monikulttuurisen Suomen rakentamiseen. Musiikki tuo suurempaa ymmärrystä, myötätuntoa ja iloa rikkaampaan yhteiseloon.

GMS:n afrokvartetin muusikot ovat Senegalissa syntyneitä mestarimuusikoita. He ovat soittaneet Sakari Kukon kanssa Humbalax-yhtyeessä. GMS-jousikvartettia johtaa Mikko-Ville Luolajan-Mikkola. Kaikissa merkittävissä suomalaisissa sinfoniaorkestereissa soittanut viulisti on viime vuosina suuntautunut vahvasti jazzilmaisuun.

Sakari Kukko – piano, sopraanosaksofoni, huilu, sovitukset & yhtyeen johto, Meissa Niang – laulu ja lyömäsoittimet, Ismaila Sane – lyömäsoittimet ja laulu, Abdoullay Ndyaye – basso ja kitara, Ousseynou Mbaye – rumpusetti, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola – 1. viulu,

Teemu Eerola – 2. viulu, Maarit Holkko – alttoviulu ja Iida-Vilhelmiina Sinivalo – sello.

Kesto 1 h 15 min, ei väliaikaa

Liput 10/6 €

Lippu.fi

jyväskylä

Jazz JKL: Tuomas Paukku Scription,Poppari, jyväskylä3.5. Klo 20:00

keikka

Jyväskyläläisen kitaristi-säveltäjä Tuomas Paukun Scription-yhtye edustaa nuoren suomalaisen jazzsoittajiston aktiivista kärkiryhmää ja se tulkitsee liiderinsä omaleimaista ja tiivistunnelmaista musiikkia vastustamattomalla palolla. Tyylillisesti Scriptionin musiikki nojaa vahvasti moderniin jazzimpressionismiin ja postbopiin, mutta se etsii uusia maisemia ja ulottuvuuksia venyttämällä rohkeasti traditioiden karsinoivia raja-aitoja.

Keväällä 2016 perustettu Tuomas Paukku Scription on jatkanut siitä mihin Paukun suomalais-ruotsalainen Description-kokoonpano jäi. Ruotsalaisten kanssa tehty levy julkaistiin marraskuussa 2016, mutta levynjulkaisukiertueella oli valokeilassa jo uusi kotimainen kokoonpano. Scription äänittää odotetun debyyttilevynsä tammikuussa 2018 ja sen julkaisee huhtikuussa Eclipse Music. Yhtyeen uudessa musiikissa saavat erityisesti sijaa läpisävelletyt osiot ja rakenteet.

Tuomas Paukku – kitara
Artturi Rönkä – piano
Janne Tuovinen – basso
Tomi Saikkonen – rummut

Liput 12/8 €

Perjantai 4.5.

espoo

April Jazz Club: Nassaun Fasaani,Sokos Hotel Tapiola Garden, espoo4.5. Klo 19:00

keikka

19:00 | Ebeli Show
20:00 | Nassaun Fasaani

Nassaun fasaanin musiikissa tiukka jazzfunk kietoutuu moniin, muun muassa Länsi-Afrikan ja Etelä-Amerikan musiikkityyleihin. Monimuotoiset harmoniat ja rytmiset kudokset yhdistyvät tarttuviin laulullisiin etnosävytteisiin melodioihin ja tanssillisiin rytmeihin.

Yhtyeen tiukkaakin tiukemmasta rytmipuolesta pitää huolen rumpali Toni Porthén, basisti Juho Kivivuori ja lyömäsoitinguru Abdissa ”Mamba” Assefa. Häpeilemätöntä 80- ja 90-lukujen soundimaailmaa luovat puolestaan kosketinsoittaja Jussi Fredriksson sekä saksofonisti-kosketinsoittaja Joonatan Rautio. Lopputuotteena loistaa musiikillinen timantti, joka laittaa lantion heilumaan ja melodiapään pyörälle.

Nassaun Fasaani julkaisi ensimmäisen levynsä ”Return” syyskuussa 2014 ja marraskuussa 2017 ilmestyi yhtyeen uusin levy ”Nassonaut”, joka on saanut erinomaisen vastaanoton sekä yleisöltä että kriitikoilta. April Jazz Clubin keikalla nautiskellaan pääasiassa uusimman levyn antimia, mutta yllätyksillekin jätetään toki varaa!

Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Tapionaukio 3, Espoo
Liput ovelta 10 € | Ennakkoliput: www.lippu.fi/apriljazzclub
Tapahtuma on ikärajaton

Konsertin lomassa voi halutessaan ruokailla varaamalla pöydän etukäteen Tapiola Gardenin Grill It! -ravintolasta: https://s-varaukset.fi/online/reservation/fi/192. Pöydän varaaminen klubin puolelle edellyttää ruokailua sekä pääsylipun hankkimista ennakkoon tai ovelta.

helsinki

Olli Ahvenlahti New Quartet,G Livelab, helsinki4.5. Klo 19:00

Olli Ahvenlahti

Olli Ahvenlahti New Quartet

keikka

Kotimaisen jazzin eläviin legendoihin kuuluva pianisti-säveltäjä Olli Ahvenlahti julkaisi uuden kehutun levynsä Thinking, Whistling joulukuussa. Kyseessä oli Ahvenlahden odotettu ensimmäinen jazzlevy yli 30 vuoteen. G Livelabissa nauhoitetulla albumilla pianisti yhdistää voimansa Jaska Lukkarinen Trion kanssa, ja nyt Olli Ahvenlahti New Quartet nähdään ensi kertaa klubikeikalla Helsingissä.

Olli Ahvenlahti, piano / Jussi Kannaste, tenor sax / Antti Lötjönen, bass / Jaska Lukkarinen, drs

Sakari Kukko GMS,Malmitalo, helsinki4.5. Klo 19:00

keikka

GMS on uusi ja ainutlaatuinen kokoonpano suomalaisessa musiikkielämässä.

Sakari Kukon ideasta afrorytmit, jazzilmaisu ja klassinen sävelkieli siirrettiin ”globaalin kylän” aikakaudelle. Musiikillisia mausteita kerätään Afrikasta, Turkista, Intiasta, USA:sta, Kuubasta ja Saksasta. GMS uudistaa kansanperinnettä ja yhdistää eri musiikkimuotoja orgaaniseksi sointikuvastoksi. Samalla se osallistuu monikulttuurisen Suomen rakentamiseen. Musiikki tuo suurempaa ymmärrystä, myötätuntoa ja iloa rikkaampaan yhteiseloon.

GMS:n afrokvartetin muusikot ovat Senegalissa syntyneitä mestarimuusikoita. He ovat soittaneet Sakari Kukon kanssa Humbalax-yhtyeessä. GMS-jousikvartettia johtaa Mikko-Ville Luolajan-Mikkola. Kaikissa merkittävissä suomalaisissa sinfoniaorkestereissa soittanut viulisti on viime vuosina suuntautunut vahvasti jazzilmaisuun.

Sakari Kukko – piano, sopraanosaksofoni, huilu, sovitukset & yhtyeen johto, Meissa Niang – laulu ja lyömäsoittimet, Ismaila Sane – lyömäsoittimet ja laulu, Abdoullay Ndyaye – basso ja kitara, Ousseynou Mbaye – rumpusetti, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola – 1. viulu, Teemu Eerola – 2. viulu, Maarit Holkko – alttoviulu ja Iida-Vilhelmiina Sinivalo – sello.

Kesto 1 h 15 min, ei väliaikaa

Liput 25/21,50 €, lapset 10 €

Lippu.fi

Michael Manring & Paidarion,Sellosali, helsinki4.5. Klo 19:00

Michael Manring & Paidarion

keikka

Amerikkalainen Michael Manring on rikkonut bassonsoiton rajoja jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Michaelin innovatiivinen ja persoonallinen soittotyyli on vaikuttanut voimakkaasti moneen tämän päivän basistiin sekä kitaristiin. Vuoden basistiksi Bass Player -lehden äänestyksessä 90-luvulla valittu Manring esiintyy Sellosalissa soolona sekä Paidarion-yhtyeen kanssa. Konsertin ohjelmisto perustuu Michaelin sekä Paidarionin uusiin sävellyksiin. Michael Manring (bassot & efektit) Esa Kotilainen (kosketinsoittimet), Jan-Olof Strandberg (akustinen sekä sähköbassokitara & pystybasso), Kimmo Pörsti (rummut & lyömäsoittimet)

Kesto 1 h 30 min, ei väliaikaa

Liput alkaen 15 € + toimitusmaksu, Lippupiste

Michael Manring (bassot & efektit)
Esa Kotilainen (kosketinsoittimet)
Jan-Olof Strandberg (akustinen sekä sähköbasso, kitara & pystybasso)
Kimmo Pörsti (rummut & lyömäsoittimet)

turku

Flame Jazz: Iris Bergcrantz Quintet (SE),Café Tiljan, Åbo Svenska Teater, turku4.5. Klo 22:00

Iris Bergcrantz Quintet

keikka

Iris Bergcrantz – laulu
Anders Bergcrantz – trumpetti
Anna-Lena Laurin – piano ja koskettimet
Anders Fjeldsted – basso
Johan Kolsut – rummut

Ruotsalaisen musiikkiperheen uusin tähti Iris Bergcranz julkaisi vuonna 2015 kiehtovan debyyttialbumin Different Universe. Kriitikoiden ylistämä lahjakkuus nousi nopeasti maansa jazzlaulajien kärkikastiin. Bergcranzin kyvyt huomattiin myös USA:ssa, kun Grammy-tuomaristossa vaikuttanut Arnaldo De Souterio nosti albumin blogissaan kuukauden levyksi.

”This girl is a force of nature.” – Arnaldo De Souterio, Jazz Station Los Angeles

Liput ovelta: 15 € / opiskelijat ja eläkeläiset 12 € / S-Etu 13,50 € (max 2 etua/kortti, ei bonusta)
Ennakkoliput: ÅST:n lippukassa, Hansakortteli
Ticketmaster (+palvelumaksu 2,50 €)

Sisäänkäynti Café Tiljaniin Eerikinkadun ovesta, 2 krs.
Ovet klo 21, show klo 22.

Konsertti on osa Nordisk Kulturfondin tukemaa Puls-hanketta

Lauantai 5.5.

pori

Validi Karkia Weekend: Halme Prospekt,Validi Karkia, pori5.5. Klo 18:00

keikka

Validi Karkian viikonloppu tarjoaa kolmen merkittävän suomalaisen kansainvälisesti arvostetun yhtyeen levynjulkaisukeikan.

Lauantaina 5.5. Suomi-jazzin Grateful Dead Halme Prospekt saapuu jouhikkovelho Pekko Käppi vieraanaan juhlistamaan jo hyviä arvioita kerännyttä Bluespektor- albumia sekä yhtyeen kymmenvuotista taivalta.

Halme Prospektin uusi levy Bluespektor on eräänlainen jatko-osa vuoden 2015 Pajazzo-levylle, jolla orastanut  kerronta on nyt kasvanut eeppisiin mittoihin. Blues ei tässä yhteydessä viittaa niinkään musiikilliseen kategoriaan kuin siihen siniseen pohjavirtaan mille yhtyeen tyyli pitkälti rakentuu.Musiikilliset ainekset ovat yksinkertaisia ja selväpiirteisiä mutta virtaavan veden lailla ilmaisu varioituu koko ajan näennäisen vapaamuotoisesti, kuitenkin omassa uomassaan määrätietoisesti edeten. Solistiset osuudet eivät ole yksittäisiä taidonnäytteitä vaan orgaanisia sävellyksen osia.

Halme Prospekt on kymmenen toimintavuotensa aikana muotoutunut Hepa Halmeen sävellysten esitysalustasta kiinteäksi itseohjautuvaksi kollektiiviksi jonka jäsenten taiteelliset vaikutteet ja motiivit kanavoituvat vaivattomasti vapaasti virtaavaan, improvisatoriseen ilmaisuun.

Uudella Bluespektor-levyllä yhtyeen omat sävellykset ja lainakappaleet muodostavat saumattoman kokonaisuuden jossa yhtyeen jäsenten multi-instrumentaalinen potentiaali mahdollistaa kaleidoskooppimaisen paletin jossa orkestraaliset sointivärit ja tyylillinen monimuotoisuus synnyttävät kokonaisuuden, joka liikkuu sulavasti genrerajojen välimaastossa.Harmonisesti ja rytmisesti selväpiirteinen soitannollisuus mahdollistaa suuren liikkumavaran tilanteen, tunnelman ja sävellysten rakenteiden tasolla.

Bluespektor -levyllä olevat tulkinnat Dave Hollandin Conference of the Birds ja Grateful Deadin Blues for Allah -kappaleista osoittavat miten luontevasti yhtye kykenee sulauttamaan lainakappaleita osaksi omaa äänimaailmaansa.

 

Showtime klo 18.00, ovet klo 17.30

Liput la 15€/ su 20€. Konsertit ovat ikärajattomia. 

(Ennakot: Music-Divari Green River, Porin Levykauppa, Antikvariaatti Markku Ranta) 

Järjestää Validi Karkia -klub, Gallen-Kallelankatu 12, Pori

 

VALIDI KARKIA WEEKEND

La 05.05.2018 
HALME PROSPEKT feat. PEKKO KÄPPI 'Bluespektor' –levynjulkaisu

Su 06.05.2018  
SOUND & FURY 'Thundering of Dawn' -levynjulkaisu
JOLLY JUMPERS 'Morning Glory' -levynjulkaisu

 

Sunnuntai 6.5.

pori

VALIDI KARKIA WEEKEND: SOUND & FURY, JOLLY JUMPERS,Validi Karkia, pori6.5. Klo 18:00

Sound & Fury

Jolly Jumpers

keikka

Validi Karkian viikonloppu tarjoaa kolmen merkittävän suomalaisen kansainvälisesti arvostetun yhtyeen levynjulkaisukeikan.

Lauantaina 5.5. Suomi-jazzin Grateful Dead Halme Prospekt saapuu jouhikkovelho Pekko Käppi vieraanaan juhlistamaan jo hyviä arvioita kerännyttä Bluespektor- albumia sekä yhtyeen kymmenvuotista taivalta.

JOLLY JUMPERS

Vuonna 1980 perustettu ja 2009 pillit pussiin lyönyt tyrnäväläinen swampgarage-aavikkorock-sydänblues-trio Jolly Jumpers teki 2017 loppukesästä pienimuotoisen paluun soittamalla muutaman valikoidun keikan. Petri Hannus oli tulossa Poriin Validiin Pettusville Alabaman riveissä ja lämppäribändiä mietittäessä hän heitti huulena vaihtoehdoksi Jolly Jumpers. Keikka toteutui ja sai aikaan pienimuotoisen bändin uuden tulemisen diggaripiirien hurratessa.Tänä keväänä yhtyeen tarina jatkuu, kun se julkaisee uutta musiikkia ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen Morning Glory / Proposal -vinyyli- ja kasettisinglen muodossa. Uuden singlen lisäksi bändiltä julkaistaan Rurality (1993) ja Ruis (1998) -albumit uusina vinyylipainoksina. Ruis –levyllä vierailivat aikoinaan sekä Halme Prospektissa että Sound & Furyssä vaikuttanut Matti Riikonen, Thundering of Dawnin äänittänyt ja miksannut Markku Veijonsuo sekä Sound & Furyn Jorma Tapio, joka saattaa kavuta lavalle myös Jollyjen kanssa sunnuntaina. Mielenkiintoisesti myös Pekko Käppi vieraili JJ:n levyllä Fantom Zone vuonna 2008.  

Petri Hannus: sähkökitara & laulu
Marko Leuanniemi: basso
Keijo Pirkola: rummut
guest: Jorma Tapio

SOUND & FURY

Säveltäjä-perkussionisti Edward Vesalan Sound and Fury oli yksi eurooppalaisen jazzin ylistetyimpiä ja omaperäisimpiä luovia yksiköitä toimintavuosinaan 1986-1999. Suomalaisittain jazzia, tangoa, klassista ja folkia yhdistävät Vesalan sävellykset pianisti-harpisti-säveltäjä Iro Haarlan sovittamina omaäänisen yhtyeen käsittelyssä vakuuttivat muun muassa ECM-levy-yhtiön Manfred Eicherin.

Kymmenen vuotta Vesalan poismenon jälkeen alkuperäinen puhallinsektio Tane Kannisto, Pepa Päivinen, Matti Riikonen, Jorma Tapio kitaristi Jimi Suménin keralla päättivät kokoontua 10v. muistokonserttia varten. Tunnelma oli niin elinvoimainen, että ajatus jatkaa työskentelyä Vesalan musiikin levittämisen parissa oli yksimielinen. Syntyi uusi vuonna 2013 julkaistu albumi Pulsacion, joka keskittyi julkaisemattomiin Iro Haarlan vahvasti sovittamiin Vesalan sävellyksiin.

Uudella Thundering of Dawn -levyllä materiaali on yhä taattua Vesala-Haarlaa, ensi kertaa Sound & Furyllä on mukana muiden kuin Vesalan materiaalia, kaksi Iro Haarlan säveltämää ja sovittamaa teosta, Charismata ja Doxa sekä Jorma Tapion säveltämä ja sovittama 'Peace is the language of stars and stones'. Uusina jäseninä muonavahvuudessa ovat trumpetisti Matti Riikosen tilalla Antero Priha ja lyömäsoittaja Ilmari Heikinheimon paikalla Simo Laihonen. Vesalan perinnön liekki loimuaa yhä vahvana monissa koti- ja ulkomaan yhtyeissä, tämä levy vie viestiä lämmöllä eteenpäin. 

Pepa Päivinen (baritonisaksofoni, huilu, tenorisaksofoni, sopraanosaksofoni)
Jorma Tapio (baritonihuilu, bassoklarinetti, alttosaksofoni)
Tane Kannisto (tenosaksofoni, huilu)
Antero Priha (trumpetti)
Jimi Sumen (kitara)
Julius Heikkilä (kitara)
Sampo Lassila (basso)
Hannu Risku (lyömäsoittimet)
Simo Laihonen (rummut)

VALIDI KARKIA WEEKEND

La 05.05.2018 
HALME PROSPEKT feat. PEKKO KÄPPI 'Bluespektor' –levynjulkaisu

Su 06.05.2018  
SOUND & FURY 'Thundering of Dawn' -levynjulkaisu
JOLLY JUMPERS 'Morning Glory' -levynjulkaisu

Showtime la & su klo 18.00, ovet klo 17.30
Liput la 15€/ su 20€. Konsertit ovat ikärajattomia. 
(Ennakot: Music-Divari Green River, Porin Levykauppa, Antikvariaatti Markku Ranta) 
Järjestää Validi Karkia -klubi, Gallen-Kallelankatu 12, Pori

Maanantai 7.5.

helsinki

UMO & Lauri Porra,Koko Jazz Club, helsinki7.5. Klo 19:00

UMO Jazz Orchestra

(+ Lauri Porra)
keikka

UMO ja bassovirtuoosi Lauri Porra jatkavat suosiota saanutta yhteistyötään Koko Jazz Clubin ja Vuotalon konserteissa toukokuussa!

Konsertti koostuu Lauri Porran kolmelta levyltä poimituista kappaleista, tunnelmien kulkiessa räjähtävästä rockjazz-tulkinnasta kuulaisiin elokuvallisiin sävyihin ja hetkittäin jopa minimalistiseen, mietiskelevään tulkintaan. UMO tuo keitokseen omat musiikilliset vahvuutensa ja luo yhdessä Lauri Porran musiikin kanssa uniikin musiikillisen matkan sinne, missä genrerajoitteet eivät seiso musiikin ja kuulijan välissä. Porran sävellysten big band -orkestroinnista vastaavat Mikko Hassinen, Jussi Lampela, Artturi Rönkä ja Sampo Kasurinen.

Yli kuudessakymmenessä maassa esiintynyt Lauri Porra (s. 1977) tunnetaan muun muassa Stratovariuksesta ja johtamastaan Lauri Porra Flyover Ensemblestä. Hän on säveltänyt elokuviin, televisioon, teatteriin ja sinfoniaorkestereille, julkaissut kolme sooloalbumia, toiminut kapellimestarina, laulanut Ylioppilaskunnan laulajissa, voittanut muun muassa Nordisk popularauktors unionin NPU-palkinnon ja Voitto-palkinnon mainosmusiikista, sekä toiminut Helsingin juhlaviikkojen taiteellisessa työryhmässä. Yhteistyötä monipuolinen muusikko on tehnyt muun muassa Juice Leskisen, Emma Salokosken, Apocalyptican, Ben Granfeltin, Radion Sinfoniaorkesterin ja Lahti Sinfonian kanssa.

Konsertin kesto noin 90 minuuttia, sisältäen väliajan.

Liput Tiketistä palvelumaksuineen 18 € / 14 €
(Normaalihinta 15,50 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja lapset 12,50 € + Tiketin palvelumaksu 1,50–2,50€).

Tiistai 8.5.

helsinki

UMO Jazz Orchestra

(+ Lauri Porra)
keikka

UMO ja bassovirtuoosi Lauri Porra jatkavat suosiota saanutta yhteistyötään Koko Jazz Clubin ja Vuotalon konserteissa toukokuussa!

Konsertti koostuu Lauri Porran kolmelta levyltä poimituista kappaleista, tunnelmien kulkiessa räjähtävästä rockjazz-tulkinnasta kuulaisiin elokuvallisiin sävyihin ja hetkittäin jopa minimalistiseen, mietiskelevään tulkintaan. UMO tuo keitokseen omat musiikilliset vahvuutensa ja luo yhdessä Lauri Porran musiikin kanssa uniikin musiikillisen matkan sinne, missä genrerajoitteet eivät seiso musiikin ja kuulijan välissä. Porran sävellysten big band -orkestroinnista vastaavat Mikko Hassinen, Jussi Lampela, Artturi Rönkä ja Sampo Kasurinen.

Yli kuudessakymmenessä maassa esiintynyt Lauri Porra (s. 1977) tunnetaan muun muassa Stratovariuksesta ja johtamastaan Lauri Porra Flyover Ensemblestä. Hän on säveltänyt elokuviin, televisioon, teatteriin ja sinfoniaorkestereille, julkaissut kolme sooloalbumia, toiminut kapellimestarina, laulanut Ylioppilaskunnan laulajissa, voittanut muun muassa Nordisk popularauktors unionin NPU-palkinnon ja Voitto-palkinnon mainosmusiikista, sekä toiminut Helsingin juhlaviikkojen taiteellisessa työryhmässä. Yhteistyötä monipuolinen muusikko on tehnyt muun muassa Juice Leskisen, Emma Salokosken, Apocalyptican, Ben Granfeltin, Radion Sinfoniaorkesterin ja Lahti Sinfonian kanssa.

Konsertin kesto yksi tunti, ei väliaikaa.
Liput Lippupisteestä 10 € / 5 € (Normaalihinta 9,50 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja lapset 4,50 € + Lippupisteen palvelumaksu 0,50 €).

Keskiviikko 9.5.

helsinki

Halme Prospekt feat. Pekko Käppi Rytmihäiriöklubilla (levynjulkaisukeikka),Ravintola Juttutupa, helsinki9.5. Klo 21:00

Hepa Halme – saksofonit, huilut

Matti Riikonen – trumpetti

Esa Onttonen – kitara

Arttu Tolonen – kitara, syntetisaattori

Tapani Varis – basso

Alf Forsman – rummut

Pekko Käppi – jouhikko

Laulaja Aili Ikosen uudella Piirrä minut -levyllä tarjoillaan yhä tunteikkaampaa ja henkilökohtaisempaa puolta laulajan ohjelmistosta: tarinoita ohikiitävistä hetkistä, unettomista öistä, kiihkeästä janosta ja veteen sekoitetuista väreistä. Ikonen yhtyeineen esittää tämän hetken väkevintä kotimaista laulujazzia.

Liput 20 € sis. eteispalvelumaksun

Perjantai 11.5.

espoo

April Jazz Club: Conrad Herwig Quintet (US/FI),Sokos Hotel Tapiola Garden, espoo11.5. Klo 19:00

Conrad Herwig Quintet

keikka

19:00 | Ebeli Show
20:00 | Conrad Herwig Quintet (US/FI)

”If Coltrane played trombone, this is what he would sound like!” -Epinions

Pasunisti Conrad Herwigin matka jazzmaailman huipulle alkoi 1980-luvun alkupuolella, kun hänet kiinnitettiin trumpetisti Clark Terryn yhtyeeseen. Yhdysvaltalaisen Herwigin nousujohteisella uralla on tämän jälkeen nähty muun muassa 200 levytystä sekä esiintymisiä jazzin suurimpien nimien kuten Miles Davisin, Joe Hendersonin, Al Di Meolan, Eddie Palmierin ja Frank Sinatran kanssa. Conrad Herwigiä pidetäänkin yhtenä kaikkein kokonaisvaltaisimmista jazzmuusikoista; hänet tunnetaan sekä loistavana säveltäjänä ja sovittajana että kysyttynä esiintyvänä taiteilijana ja jazzmusiikin professorina.

Herwigin eräs tavaramerkki on modernin ”straight-ahead” -jazzin yhdistäminen lattarimusiikin mausteisiin. Ensimmäisen kerran tätä herkullista kombinaatiota päästiin nauttimaan vuonna 1996, jolloin Herwig julkaisi albumin ”The Latin Side of John Coltrane”. Kriitikot ylistivät levyä ja vastaanotto siivitti huippupasunistille hänen ensimmäisen Grammy-ehdokkuutensa. Tämän jälkeen Herwig on ansiokkaasti jatkanut lattarivaikutteisen jazzin parissa julkaisemmalla muun muassa ”Another Kind of Blue: The Latin Side of Miles Davis” ja ”The Latin Side of Joe Henderson” -albumit.

April Jazz Clubin keikalla Herwigin rinnalla esiintyy joukko Suomen jazzkentän kovimpia konkareita: Jukkis Uotila, Jori Huhtala, Jussi Lehtonen ja Jussi Kannaste. Luvassa siis harvinaislaatuinen ilta täynnä taituruutta, tunnetta ja musiikin ilosanomaa!

Conrad Herwig: pasuuna
Jussi Kannaste: saksofoni
Jukkis Uotila: piano
Jori Huhtala: basso
Jussi Lehtonen: rummut

Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Tapionaukio 3, Espoo
Liput ovelta 15 € | Ennakkoliput: www.lippu.fi/apriljazzclub
Tapahtuma on ikärajaton

Konsertin lomassa voi halutessaan ruokailla varaamalla pöydän etukäteen Tapiola Gardenin Grill It! -ravintolasta: https://s-varaukset.fi/online/reservation/fi/192. Pöydän varaaminen klubin puolelle edellyttää ruokailua sekä pääsylipun hankkimista ennakkoon tai ovelta.

helsinki

Pekka Toivonen: Strings of Life (jousiduetto, -kvartetto ja -oktetto),Kallion kirkko, helsinki11.5. Klo 20:00

Pekka Toivonen

keikka

Pekka Toivonen (s. 1979) on omintakeinen suomalainen säveltäjä, pianisti ja musiikin tuottaja. "Strings of Life" on monimediallinen jousikonsertti.

Jousiduetto, -kvartetto ja -oktetto (kantaesitys), vapaa pääsy, ohjelma.

 

Esiintyjät:
Stiliana Ravelska, 1. viulu (äänenjohtaja)
Piia Virtanen, 1. viulu
Klaara Pyrhönen, 2. viulu
Marju Tsokkinen, 2. viulu
Vilma Pyrhönen, altto
Matti Lindholm, altto
Tatu Ahola, sello
Elina Susiluoto, sello
Pan Jianfeng, kalligrafia

Sami Saari ja Jazzpojat,Espan Kappeli, helsinki11.5. Klo 18:00

keikka

Sami Saari ja Jazzpojat soittavat Espan Kappelissa kaksi settiä svengaavaa jazzia ja soulia kello 18 alkaen.

Ilmainen sisäänpääsy.

Sami Saari - laulu ja kitara
Mikael Myrskog - piano
Oskari Siirtola - basso
Ville Pynssi - rummut

Maanantai 14.5.

helsinki

Ennen jameja on pianisti Kari Ikosen solokonsertti, joka kestää 1 tunnin. Liput Solokonserttiin 15 e, joka oikeuttaa jameihin sisäänpääsyyn.

Jami-isäntä: Kadi Vija (laulu)
House bändissä: Mikael Jakobsson (piano), Juho Kivivuori (basso), Eeti Nieminen (rummut)

Jamit alkavat klo 20:00 ja liput vain jameihin ovat 5€

Jazzmuusikot ry:n jäsenille ilmainen sisäänpääsy

Keskiviikko 16.5.

helsinki

Mopo Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki16.5. Klo 21:00

Linda Fredriksson – saksofonit

Eero Tikkanen – basso

Eeti Nieminen – rummut, lyömäsoittimet

tochigi

Joonas Haavisto Trio: Japan Tour 2018,Tochigi Prefecture Cultural Center, tochigi16.5. Klo 19:00

keikka

Joonas Haavisto Trio palaa toukuussa neljättä kertaa Japaniin juhlistamaan yhtyeen uutta albumia Gradation. Viiden konsertin kiertue starttaa Tochigin kaupungista 16. toukokuuta.

Steinway-artisti Joonas Haavisto on yksi Suomijazzin kiinnostavimpia nimiä. Tänä vuonna julkaistavalla, trion neljännellä albumilla, Gradation, Haaviston säveltämät melodiset harmoniat luovat vapaalle ilmaisulle upean pohjan. Joonas Haavisto Triossa soittavat pianistin rinnalla Suomen eturivin jazzmuusikot Antti Lötjönen sekä Joonas Riippa.

Kokoonpano:
Joonas Haavisto, piano
Antti Lötjönen, basso
Joonas Riippa, rummut

Torstai 17.5.

helsinki

Sointi Jazz Orchestra feat. Tero Hyväluoma ja Aili Järvelä - Unituulia,Kulttuuriareena Gloria, helsinki17.5. Klo 19:00

Spicy Big Band Spring: Unituulia - Uutta musiikkia Aili Järvelältä ja Teemu Eerolalta

Sointi Jazz Orchestra palaa tauolta uuden konserttikokonaisuuden kera vierainaan erityisesti kansanmusiikin puolelta tutuiksi tulleet Aili Järvelä ja viulisti Tero Hyväluoma. Konsertin ohjelmisto koostuu Aili Järvelän säveltämistä ja sovittamista pääosin uusista lauluista sekä vanhemman tuotannon uusista sovituksista, jotka hän tulkitsee 17-henkisen big band -kokoonpanon säestämänä. Lisäksi konsertissa kuullaan kantaesitys säveltäjä Teemu Eerolan sähköviululle ja Sointi Jazz Orchestralle säveltämästä kolmiosaisesta folk-jazzviulukonsertto Uriasta sekä uusia sovituksia Teosto-palkintoehdokas Tero Hyväluoman sävellyksistä.

”Yhteistyö Sointi Jazz Orchestran kanssa on allekirjoittaneelle suuri kunnia ja mielekäs haaste, sillä big band työvälineenä on minulle vielä uusi. Olen kuitenkin aina mieltynyt sen runsaaseen sointiin, näin osuvaa ilmausta käyttääkseni. Tässä prosessissa on ollut vapauttavaa päästä maalaamaan siveltimen koko leveydellä, mutta kuitenkin niin, että lopputuloksen vielä tunnistaa omakseen”
-Aili Järvelä-

Sanoituksia lauluihin ovat Järvelän lisäksi tehneet mm. lauluntekijät Tero Pajunen sekä Noora Salmi.

Unituulia-konsertissa kuullaan kuinka kansanmusiikkitaustaiset säveltäjät käsittelevät heille uudenlaista big band -kokoonpanoa.

Konsertti kello 19, ovet auki klo 18
Liput 15/10e (sis. eteispalvelumaksun)
K18

www.sointijazzorchestra.com

Perjantai 18.5.

osaka

Joonas Haavisto Trio: Japan Tour 2018,Toyonaka Performing Arts Center, osaka18.5. Klo 19:00

keikka

Joonas Haavisto Trio palaa toukuussa neljättä kertaa Japaniin juhlistamaan yhtyeen uutta albumia Gradation. 

Steinway artisti Joonas Haavisto on yksi Suomijazzin kiinnostavimpia nimiä. Triossa hänen rinnallaa soittavat Suomen eturivin jazzmuusikot Antti Lötjönen sekä Joonas Riippa.Tänä vuonna julkaistavalla, trion neljännellä albumilla, Gradation, Haaviston säveltämät melodiset harmoniat luovat vapaalle ilmaisulle upean pohjan. 

Joonas Haavisto, piano
Antti Lötjönen, basso
Joonas Riippa, rummut

turku

Flame Jazz: Jussi Fredriksson Trio,Logomo, Move 1, turku18.5. Klo 19:00

keikka

Jussi Fredriksson – piano
Jori Huhtala – basso
Mika Kallio – rummut

Jussi Fredriksson Trion toinen albumi ! julkaistiin syksyllä 2017 Saksassa loistavien arvioiden siivittämänä. Uusi levy julkaistaan Suomen markkinoille keväisten konserttien myötä. Trion ensilevytystä ? seuraa energinen jatko-osa, jossa kysymyksen asettelun sijasta tarjotaan suoraviivaisia vastauksia.

Fredriksson sävelsi uutta materiaalia vaeltaessaan Pariisin kaduilla keväällä 2016, ja kaupungin salaperäiset kujat ja galleriat kuuluvatkin kappaleiden tunnelmissa. Musiikki kumartaa Thelonius Monkin ja Ahmad Jamalin minimalismille – toisaalta kirpeät ja runsaat harmoniat iskevät voimalla. Nimekäs trio vie musiikkia staattisista teemoista yllättäviin käänteisiin. Yhtyeen sointi on sulavan pehmeä, ja elastinen rytminkäsittely luo ilmaisuun syviä ulottuvuuksia.

Kevään viimeinen Flame Jazz -ilta tarjoaa inspiroivaa pianojazzia huippumuusikoiden esittämänä!

Liput: 17,5 € / opiskelijat ja eläkeläiset 13,5 € / OP Turun Seudun omistaja-asiakasetu 15 € (max 2 etua/asiakas).
Dinner & show: 82,5–92,5 €, kattaus klo 17. (Vain ennakkomyynnissä) Lippu.fi

Konsertti järjestetään Logomon Move 1 -salissa. Sisäänpääsy Logomo Kitchenin ovesta.

Lauantai 19.5.

kyoto

Joonas Haavisto Trio: Japan Tour 2018,Joyo City Cultural Center, kyoto19.5.

keikka

Joonas Haavisto Trio palaa toukuussa neljättä kertaa Japaniin juhlistamaan yhtyeen uutta albumia Gradation. 

Steinway artisti Joonas Haavisto on yksi Suomijazzin kiinnostavimpia nimiä. Triossa hänen rinnallaa soittavat Suomen eturivin jazzmuusikot Antti Lötjönen sekä Joonas Riippa. Tänä vuonna julkaistavalla, trion neljännellä albumilla, Gradation, Haaviston säveltämät melodiset harmoniat luovat vapaalle ilmaisulle upean pohjan. 

Joonas Haavisto, piano
Antti Lötjönen, basso
Joonas Riippa, rummut

Sunnuntai 20.5.

kanagawa

Joonas Haavisto Trio: Japan Tour 2018,Izumi Arts Center Theatre Fonte Hall, kanagawa20.5.

keikka

Joonas Haavisto Trio palaa toukuussa neljättä kertaa Japaniin juhlistamaan yhtyeen uutta albumia Gradation. 

Steinway artisti Joonas Haavisto on yksi Suomijazzin kiinnostavimpia nimiä. Triossa hänen rinnallaa soittavat Suomen eturivin jazzmuusikot Antti Lötjönen sekä Joonas Riippa.Tänä vuonna julkaistavalla, trion neljännellä albumilla, Gradation, Haaviston säveltämät melodiset harmoniat luovat vapaalle ilmaisulle upean pohjan. 

Joonas Haavisto, piano
Antti Lötjönen, basso
Joonas Riippa, rummut

Maanantai 21.5.

tokyo

Joonas Haavisto Trio: Japan Tour 2018,Panthenon Tama, tokyo21.5. Klo 18:30

keikka

Joonas Haavisto Trio palaa toukuussa neljättä kertaa Japaniin juhlistamaan yhtyeen uutta albumia Gradation. 

Steinway artisti Joonas Haavisto on yksi Suomijazzin kiinnostavimpia nimiä. Triossa hänen rinnallaa soittavat Suomen eturivin jazzmuusikot Antti Lötjönen sekä Joonas Riippa.Tänä vuonna julkaistavalla, trion neljännellä albumilla, Gradation, Haaviston säveltämät melodiset harmoniat luovat vapaalle ilmaisulle upean pohjan. 

Joonas Haavisto, piano
Antti Lötjönen, basso
Joonas Riippa, rummut

Keskiviikko 23.5.

helsinki

UMO with Ingrid & Christine Jensen,Savoy-teatteri, helsinki23.5. Klo 19:00

UMO Jazz Orchestra

(+ Ingrid Jensen)
keikka

Toukokuussa UMOn vieraina nähdään kanadalaiset siskokset Ingrid ja Christine Jensen!

Viimeisen 20 vuoden aikana Jensenit ovat kiertäneet yhdessä ympäri maailmaa yhdistellen rikkaita melodioita ja improvisaatiota tavalla, joka tuntuu miltei telepatialta. Kumpikin on luonut tahollaan menestyksekkään uran – Ingrid mestarillisella trumpetin soitollaan New Yorkissa ja Christine soittamalla saksofonia, sovittamalla, säveltämällä ja johtamalla omaa orkesteriaan Montrealissa.

Yhdeksi sukupolvensa lahjakkaimmista trumpetisteista sanottu Ingrid Jensen on soittanut muun muassa Maria Schneiderin ja Darcy James Arguen orkestereissa sekä esiintynyt useiden jazzin supertähtien kanssa Clark Terrystä Esperanza Spaldingiin. Carmine Caruso -trumpettikilpailun vuonna 1995 voittanut Ingrid on myös kysytty pedagogi, joka vierailee New Yorkin Purchase-konservatorion opetusvirkansa lisäksi ahkerasti pitämässä mestarikursseja musiikkioppilaitoksissa ympäri Yhdysvaltoja.

Omaa nimeään kantavaa orkesteria johtava saksofonisti, säveltäjä ja kapellimestari Christine Jensen on voittanut Kanadan ”Grammyn”, eli Juno-palkinnon, levyistään Habitat (2014) ja Treelines (2011), joilla soolosoittimena kuullaan Ingridin trumpettia. Kanadan valovoimaisimpiin säveltäjiin kuuluva Christine saa säännöllisesti sävellystilauksia eri puolilta maailmaa ja vierailee kapellimestarina niin Kanadan, Yhdysvaltojen kuin Euroopankin merkittävimmissä jazzorkestereissa.

Kun UMO ja Jensenin sisarukset astuvat yhdessä Savoy-teatterin lavalle, luvassa on matka kanadalaisen jazzsäveltäjän ja huippusolistin mielenmaisemiin. Konsertissa kuullaan Christine Jensenin sävellyksiä hänen itsensä johtamana – Ingrid Jensenin ja UMOn tulkitsemina.

Konsertin kesto noin 90 minuuttia, sisältäen väliajan 25 min.
Liput: 28€/24,50€/18€. Kaikki hinnat sisältävät palvelumaksut.

Eero Koivistoinen Quartet,G Livelab, helsinki23.5. Klo 19:00

keikka

72-vuotias säveltäjä-saksofonisti Eero Koivistoinen lukeutuu kotimaisen jazzin eläviin legendoihin. Maineikas levymerkki Svart Records julkaisi edeltävänä syksynä Koivistoisen tuoreimman albumin albumin Illusion, ja nyt "Koippa" saapuu esiintymään erinomaisen yhtyeensä kanssa G Livelabiin. Kvartetissa Koivistoisen lisäksi soittavat pianisti Alexi Tuomarila, basisti Jori Huhtala ja rumpali Jussi Lehtonen.

"Saksofonisti ja säveltäjä Eero Koivistoinen etenee jazzin ylvääseen, yhä syvenevään ajattomuuteen."
– Helsingin Sanomat

Linda Kanter Quartet (EST) Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki23.5. Klo 21:00

Linda Kanter – laulu, kosketinsoittimet

Mathei Florea – piano

Janno Trump – basso

Sebastian Brydniak – rummut

(Suomen ja Viron jazzliittojen Heimojazz-vaihtoa)

Lauantai 26.5.

turku

Big Band On Board: Turku Jazz Orchestra & Mikael Konttinen,Viking Grace, turku26.5. Klo 20:55

keikka

Turku Jazz Orchestra
Mikael Konttinen – laulu

Turku Jazz Orchestra suuntaa taas kesän kynnyksellä Itämeren laineille, ja mukana on tällä kertaa karismaattinen laulusolisti Mikael Konttinen. Luvassa on taatusti tanssilattian kuumentavaa tunnelmaa, kun orkesteri vie yleisön Las Vegas -tunnelmiin tarjoillen parhaita hittejä mm. Tom Jonesilta, Frank Sinatralta ja Elvikseltä.

Hurmaavana tulkitsijana tunnettu Mikael Konttinen on mitä parhain valinta svengaavan konsertin tähdeksi. Suuren yleisön tietoisuuteen Konttinen nousi esiintyessään Linnan Juhlissa vuonna 2008, ja sittemmin hän on esiintynyt useissa tv-ohjelmissa (mm. Mikaelin Naiset, Tartu Mikkiin, Obladii), musikaaleissa sekä lukuisten orkestereiden solistina.

Viking Gracen konsertti on Turku Jazz Orchestran ja Mikael Konttisen ensimmäinen yhteisesiintyminen ja luvassa on taattua revittelyä – tämä konsertti saa risteilykansan lahkeet vipattamaan!

LÄHTÖ: la 26.5. klo 20.55.
PALUU: su 27.5. klo 19.50.

LIPUT: Viking Line, www.vikingline.fi
LISÄTIEDOT: www.tjo.fi
Normaali risteilylippu oikeuttaa sisäänpääsyn konserttiin.

Tiistai 29.5.

helsinki

Lounaskonsertti: Jukka Eskola & UMO,Savoy-teatteri, helsinki29.5. Klo 12:00

keikka

Trumpetisti Jukka Eskola (s. 1978) on ilahduttanut jazzkansaa musiikillaan jo 20 vuoden ajan. UMOn trumpettisektiossa muusikko on nähty kymmeniä kertoja, ja nyt taiteilijajuhlavuotensa kunniaksi Eskola asettuu ensimmäistä kertaa orkesterin solistiksi. Kevätkauden viimeisessä lounaskonsertissa kuullaan Eskolan runsaasta soul ja bossa nova -painotteisesta tuotannosta poimittuja sävellyksiä, jotka kapellimestari Mikko Hassinen on sovittanut uuteen big band -asuun.

– Odotan vesi kielellä tätä yhteistyötä. Orkesteri ja sen fantastiset muusikot ovat minulle jo ennestään tuttuja, ja vihdoinkin pääsen soittamaan heidän kanssaan omaa musiikkiani. Kappaleiden uusista versioista tulee varmasti upeita. On suuri kunnia juhlistaa omaa juhlavuotta juuri UMOn kanssa, Eskola hehkuttaa.

Omien yhtyeidensä Jukka Eskola Soul Trion, Jukka Eskola Quintetin ja Jukka Eskola Orquestra Bossan lisäksi aktiivisesti eri kokoonpanoissa soittava trumpetisti on nähty muun muassa The Five Corners Quintetin ja Ricky-Tick Big Bandin riveissä. Trumpetistin ansioluettelosta löytyy muun muassa kuusi soololevyä, parisataa levytystä, Pori Jazzin Vuoden taiteilija -palkinto, Emma-ehdokkuuksia, teatteriproduktioita ja opetustöitä. Eskolan voi bongata myös television viihdeohjelmien orkestereista. 

jaZZanti-konsertti: Olavi Louhivuori - Superposition!,ravintola Laulumiehet, helsinki29.5. Klo 19:00

keikka

Olavi Louhivuori: rummut
Adele Sauros: saksofonit
Linda Fredriksson: saksofoni
Mikael Saastamoinen: basso

Olavin kokoama uusi kiinnostava yhtye ensiesiintyy tulevassa konsertissa. Yhtyeen musiikissa tulee vahvasti esille improvisaatiopohjainen lennokkuus ja vihvahteisuus, jotka yhtyeen taitavat muusikot luovat yhdessä. Yhtyeen taustalla kaikuvat Stanko/Vesala ja Ornette Coleman kvartetit.

Olavi Luohivuoren kotisivut

Konserttia tukee Helsingin kaupunki ja Musiikin edistämissäätiö

Kuvat – Jari Flink: Mikael Saastamoinen, Sakari Puhakka: muut kuvat

Erik Lindströmin apuraha

Musiikkiarkiston yhteydessä toimiva Erik Lindströmin rahasto jakaa apurahoja nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelujen tukemiseen ensisijaisesti ulkomailla. Syksyllä 2002 perustetun rahaston apurahaa on myönnetty vuodesta 2003 lähtien. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut muusikko ja säveltäjä Erik Lindström.

Apurahapäätös julkistetaan Superposition! yhtyeen konsertin jälkeen. Apurahan saaja esiintyy tämän jälkeen yhdessä Superposition! yhtyeen kanssa.

Erik Lindströmin apurahasta

Liput: (käteisellä) 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music , Laivurinrinne 2 tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 16,5/11,5/9,5 €.

Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Jos haluat jazzillallisen, tilaa se numerosta 045-2622 991.

Keskiviikko 30.5.

helsinki

Jean Erik Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki30.5. Klo 21:00

Pauli Lyytinen – saksofonit

Artturi Rönkä – piano

Janne ”Jean Erik” Tuovinen – basso

Anssi Tirkkonen – rummut

vantaa

Sami Saari ja Jazzpojat,Beer & Cafe Solmu Kivistö, vantaa30.5. Klo 19:00

keikka

Sami Saari ja Jazzpojat viihdyttävät Vantaalla Kivistön Solmussa 30.5. kello 19 alkaen kahden setin ajan.

Ilmainen sisäänpääsy.

Sami Saari - laulu ja kitara
Mikael Myrskog - piano
Eero Seppä - basso
Ville Pynssi - rummut

Torstai 31.5.

helsinki

Joonas Haavisto Trio feat. Teemu Viinikainen,Koko Jazz Club, helsinki31.5. Klo 19:00

keikka

Steinway Artistiksi toukokuussa valittu pianisti Joonas Haavisto on luotsannut omaa trioaan jo yli kymmenen vuoden ajan.  Tänä vuonna julkaistavalla, trion neljännellä albumilla, Gradation, Haaviston säveltämät melodiset harmoniat luovat vapaalle ilmaisulle upean pohjan. Joonas Haavisto Triossa soittavat pianistin rinnalla Suomen eturivin jazzmuusikot Antti Lötjönen sekä Joonas Riippa. Koko Jazz Clubin keikalle trion vieraaksi saapuu myös kitaravirtuoosi Teemu Viinikainen

Teemu Viinikainen – kitara
Joonas Haavisto – piano
Antti Lötjönen – basso
Joonas Riippa – rummut
 
Ovet auki klo 18

Sami Saari ja Jazzpojat,Solmu Aurinkolahti, helsinki31.5. Klo 19:00

keikka

Sami Saari ja Jazzpojat svengaavat kevään viimeiset sävelet Aurinkolahden Solmussa tuttuun tapaan kello 19 alkaen kahden setin verran. Ilmainen sisäänpääsy.

Sami Saari - laulu ja kitara
Mikael Myrskog - piano
Eero Seppä - basso
Ville Pynssi - rummut

Perjantai 1.6.

helinki

Suomen jazztaivaan kirkas tähti Timo Lassy esiintyy yhtyeineen G Livelabissa kesäkuun taitteessa kahden illan verran. Saksofonisti-säveltäjä julkaisee odotetun Moves-albuminsa ennen keikkoja ja luvassa on rutkasti uutta materiaalia.

Lauantai 2.6.

helinki

Suomen jazztaivaan kirkas tähti Timo Lassy esiintyy yhtyeineen G Livelabissa kesäkuun taitteessa kahden illan verran. Saksofonisti-säveltäjä julkaisee odotetun Moves-albuminsa ennen keikkoja ja luvassa on rutkasti uutta materiaalia.

Sunnuntai 3.6.

helsinki

Jazz'n Jam: Lithium (FI/POR),Malmitalo, helsinki3.6. Klo 17:00

keikka

Neljän lahjakkaan soittajan ja säveltäjän uunituore projekti. 

Lithiumin musiikki ammentaa monista eri tyylilajeista, jotka muovautuvat Alexi Tuomarilan, Andre Fernandesin, Jonne Taavitsaisen ja Joonas Tuurin käsittelyssä yhdeksi isoksi ja vahvaksi soundiksi.

Bändi julkaisi helmikuussa 2018 debyyttialbuminsa "Red" maineikkaan hollantilaisen Challenge Records levy-yhtiön kautta.

Andre Fernandes – kitara (POR)
Alexi Tuomarila – piano (FIN)
Joonas Tuuri – basso (FIN) 
Jonne Taavitsainen – rummut (FIN)

Liput 6,50 €

Tiistai 5.6.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Kadi Vija Key Project,ravintola Laulumiehet, helsinki5.6. Klo 19:00

keikka

Kadi Vija Key Project

Kadi Vija Key Project on jazzlaulaja Kadi Vijan ympärille syntynyt uusi yhtye, jonka epätavallinen instrumentaatio luo koskaan aikaisemmin koettuja äänimaisemia. Vija on sävellyksissään ottanut vaikutteita modernista jazzista, elokuvamusiikista sekä arkielämän observoinneista.

Kadi Vija Key Project on raikas ja innovatiivinen lisäys suomalaiseen jazz-skeneen ja Vijan persoonallinen lähestymistapa laulamiseen on ehtinyt herättää myös kansainvälistä huomiota.

“Laulaja Kadi Vija on kuin harvinainen soitin” (Katri Kallionpää, HS)

Kadi Vija: laulu
Max Zenger: bassoklarnetti
Tuomo Dahlblom: kitara
Tuomas Timonen: rummut

Kadi Vijan kotisivut

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö.

Kuva: Sakari Puhakka

Liput: (käteisellä) 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music , Laivurinrinne 2 tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 16,5/11,5/9,5 €.

Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Jos haluat jazzillallisen, tilaa se numerosta 045-2622 991.

 

Torstai 7.6.

helsinki

Kotimaan kansainvälisesti menestyneimmistä jazzmuusikoista koostuva Aki Rissanen Trio nousi edellisellä albumillaan Another North koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin. Jo debyyttilevyllään 2016 Emma-palkinnon pokannut kombo näytti miten innovatiivista ja persoonallista pianotriojazz voi olla, ja yhtye oli syystäkin toista kertaa peräkkäin Jazz-Emma-ehdokkaana. Nyt yhtye esittää kehuttujen albumiensa materiaalia livenä G Livelabissa.

"Tästä ei suomalainen jazzyhtye paljon parane."
–Helsingin Sanomat

Sunnuntai 29.7.

helsinki

Suvilahti Jazz: Kadi Vija Key Project,Merikerho, helsinki29.7. Klo 17:00

keikka

Kadi Vija – voc, Max Zenger – b. cl, Tuomo Dahlblom – gtr, Tuomas Timonen – drs

Raikas ja innovatiivinen Key Project on laulaja Kadi Vijan ympärille syntynyt uusi yhtye, jonka epätavallinen instrumentaatio luo erikoisia äänimaisemia. Vija on sävellyksissään ottanut vaikutteita modernista jazzista, elokuvamusiikista sekä arjen pienistä ilmiöistä. Yhtyeenjohtajan persoonallinen lähestymistapa laulamiseen on ehtinyt herättää myös kansainvälistä huomiota.

Suvilahti Jazz: Teemu Viinikainen III,Merikerho, helsinki29.7. Klo 18:30

keikka

Teemu Viinikainen – gtr, Mikael Myrskog – keys, Joonas Riippa – drs

Teemu Viinikaisen tuore trio jatkaa mystisen Robert Dicksonin saagaa viimevuotisella debyyttilevyllään Return of Robert Dickson. Ilmavaa ja svengaavaa fuusiojazzia soittava kokoonpano istuu tyylikkäästi kesäiseen alkuiltaan kaupungin laidalla. Rock-saundeja ja pehmeitä balladisävyjä, kuulaita melodioita, täyteläistä rytmiikkaa ja värikästä Moog-pulputusta – laiva on lastattu suurella jazzsydämellä!

Maanantai 30.7.

helsinki

Jazz-Espa: Signe,Espan lava, helsinki30.7. Klo 12:00

keikka

Riikka Keränen – voc, Kaisa Mäensivu – db & voc, Selma Savolainen – voc, Josefiina Vannesluoma – voc

We Jazz –festivaalilla ja Flow Festivalilla sydämiä sulattanut Signe on neljän naisäänen ja kontrabasson muodostama vokaaliyhtye. Signen sävellyksissä kuuluvat nykyklassisesta ja kansanmusiikista imetyt vaikutteet pohjoismaisen jazztradition rinnalla ja musiikki soljuu vapaasti improvisoiden.

Jazz-Espa: Jere Haakana Varjosto,Espan lava, helsinki30.7. Klo 16:00

keikka

Jere Haakana – gtr, Ville Pynssi – dr, Artturi Rönkä – keys, Juho Kivivuori – bass

Kitaristi Haakanan sävellyksiä tulkitseva, omaleimainen ja väkevän tunnelmoiva jazz-rockyhtye Varjosto vetoaa jazzdiggareiden ohella myös jazzia tuntemattomampaan yleisöön. Kvartetin elokuvalliset äänimaisemat ja rock-kitarointi yhdistyvät improvisoivaan ja jazzperinteelle ominaiseen yhtyesoittotapaan.

Jazz-Espa: Jori Huhtala 3,Espan lava, helsinki30.7. Klo 17:30

keikka

Jori Huhtala – db, Jussi Kannaste – sax, Aki Rissanen – p

Basisti Huhtalan uudessa yhtyeessä vähemmän on enemmän ja pienet asiat nousevat suureen rooliin. Yhtyeen soundissa korostuvat akustisuus ja orgaanisuus; kontrabasson lämmin ja tukeva pohja, saksofonin hengittävyys ja ketteryys, sekä pianon orkesterimainen kirjo tummasta massasta kirkkaaseen helinään ja preparoituun perkussiivisuuteen. Trion kehuttu ensilevy julkaistiin alkuvuodesta.

Tiistai 31.7.

helsinki

Jazz-Espa: Sole Azul,Espan lava, helsinki31.7. Klo 12:00

keikka

Pauli Lyytinen – ten. sax, Harri Kuusijärvi – acc, Eero Tikkanen – b

Kun varkaat veivät soittimet Azulin kaupungissa Argentiinassa, päätti Harri Kuusijärvi viedä tangon ja tehdä siitä omansa ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan. Yhtye esittää jazzmusiikista tutuin tyylikeinoin itse säveltämäänsä tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia suomalaisista ja argentiinalaisista tangoista. Trion debyyttialbumi ilmestyy kesällä.

Jazz-Espa: Aapo Heinonen Quintet,Espan lava, helsinki31.7. Klo 16:00

keikka

apo Heinonen – p, comp, Teemu Takanen – sax, Héctor Lepe – gtr, Vesa Ojaniemi – b, Tomi Saikkonen – drs

Energinen ja elämänmyönteinen Aapo Heinonen Quintet julkaisee kolmannen pitkäsoittonsa tänä keväänä. Luvassa on modernia big band –vaikutteista musiikkia, jossa kaikuvat myös balkanilaiset ja lattarirytmit. Sävellysten läpikirjoitetut muotorakenteet pitävät otteessaan ja erilaisille pohjille rakennetut improvisoidut soolo-osuudet paitsi palvelevat sävellysten muotoa, myös yllättävät energisyydellään ja seesteisyydellään.

Jazz-Espa: Bikutsi,Espan lava, helsinki31.7. Klo 17:30

keikka

Kadi Vija – voc, Pekka Seppänen – sax, Vili Itäpelto – keys, Jukka Haavisto – el. b, Mika Säily – drs

Rumpali Mika Säilyn sooloprojekti julkaisi Mozaique-debyyttinsä loppuvuodesta 2016. Levystä piti tulla Säilyn Jamaze-etnojazzyhtyeen toinen albumi, mutta teos alkoi muuttua enemmän säveltäjänsä kuin yhtyeensä kuuloiseksi. Musiikki on monipuolista, ulottuen läpisävelletystä, taiteita ja teorioita yhdistävästä kokeellisesta jazzista, kulkien maailmanmusiikkivaikutteiden kautta lyyrisempään jazzfuusioon.

Keskiviikko 1.8.

helsinki

Jazz-Espa: Milo & Moses,Espan lava, helsinki1.8. Klo 12:00

keikka

Milo Mäkelä – el. gtr, Moses Kuloniemi – drs, Jon Pettersson – db

Trio sai alkunsa syksyllä 2015, jolloin perustajajäsenet olivat 13-vuotiaita. Milo & Moses on Suomen jazzhistorian nuorin levyttänyt kokoonpano ja edelleen nuorin keikkaileva jazzbändimme. Nautittavaa groovejazzia tarjoileva yhtye kuulostaa raikkaalta, mutta saumattoman yhteissoiton myötä kypsän kokeneelta. Kolmikko julkaisi viime kesän Flow Festivalilla toisen albuminsa, ja kolmas on jo tekeillä.

Jazz-Espa: Hutera,Espan lava, helsinki1.8. Klo 16:00

keikka

Johannes Salomaa – sax, fl, Risto Kumpulainen – keys, Petri Pietilä – gtr, Timo Tuppurainen – b, Markus Jaatinen – perc, Niklas Ahlsved – drs

Rhytm’n’jazz -yhtye Huteran jäsenet ovat tuttuja monista eri yhteyksistä, kuten Marjo Leinosen ja Astrid Swanin taustalta sekä Lenni-Kalle Taipale Triosta. Nyt heitä yhdistää halu tehdä musiikkia svengi edellä, toisinaan elokuvallisiinkin tunnelmiin päätyen. Yhtye julkaisi hyvän vastaanoton saaneen debyyttialbuminsa Here It Is! viime vuonna.

Jazz-Espa: Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel,Espan lava, helsinki1.8. Klo 17:30

keikka

Tuomas J. Turunen – p, Manuel Dunkel – sax, Jori Huhtala – b, Tuomas Timonen – drs

Pianisti Tuomas J. Turusen yhtye palaa hiljaiselon jälkeen keikkalavoille uutena ja energisenä, vieraanaan Suomen hienoimpiin jazzfonisteihin lukeutuva, Yrjö-palkittu Manuel Dunkel. Viime vuonna julkaistu Megetme-niminen levy on mielenkiintoinen yhdistelmä jazzin perinnettä sekä pohjoismaalaista jazzsoundia. Osa Turusen säveltämistä kappaleista on kunnianosoituksia Thelonious Monkin ja Cedar Waltonin kaltaisille jazzlegendoille, osassa taas matkustetaan tunnelmoimaan seesteisiin suomalaismetsiin.

Torstai 2.8.

helsinki

Jazz-Espa: Syskofrenia,Espan lava, helsinki2.8. Klo 12:00

keikka

Saga Söderström – voc, Tuomas Salo – trp, Juho Valjakka – p, Matias Heinonen – b, Okko Saastamoinen – drs

Syskofrenia soittaa arvoituksellista, rajojarikkovaa musiikkia ja säväyttää voimakkailla lyriikoillaan. Sävellykset ja sanoitukset kumpuavat laulaja-lauluntekijä Saga Söderströmin kynästä, ja uniikin soundin yhtyeelle muodostaa erityisesti jazzin osaajista koostuva bändi. Viisikko julkaisee tänä vuonna Minä-nimisen, toisen albuminsa.

Jazz-Espa: Kokko Quartet & Ilkka Arola,Espan lava, helsinki2.8. Klo 16:00

keikka

Kaisa Siirala – sax, fl, Johanna Pitkänen – p, keys, Timo Tuppurainen – db, el. b, Risto Takala – drs, perc, Ilkka Arola – quartertone trp, fl. horn

Kokko Quartetin musiikki tuo skandinaaviseen jazzperinteeseen intialaisia, arabialaisia ja kuubalaisia vaikutteita. Ornamented-projektissa Kokko Quartet ja trumpetisti Ilkka Arola yhdistävät voimansa. Arola soittaa harvinaista neliventtiilistä Quartertone-trumpettia ja flyygelitorvea, jotka mahdollistavat arabimusiikille ominaisten mikrointervallien soiton.

Jazz-Espa: Pepa Päivinen & Good Romans,Espan lava, helsinki2.8. Klo 17:30

keikka

Pepa Päivinen – reeds, fl, Ilari Filander – gtr, Jussi Miettola – drs

Yrjö-palkittu puhallinsoittaja Pertti ”Pepa” Päivinen ja duo Good Romans seikkailevat bassottomalla triollaan rohkeasti vapaan jazzin maastossa improvisoiden. Runsaasti kehuja keränneet albumit Ghost Of A Dog ja Tadpoles saavat tänä vuonna jatkoa, kun trio julkaisee kolmannen pitkäsoittonsa. Luvassa on aggressiivisen freen lisäksi – tai jopa sijaan! – tyylikästä kudelmaa ja kypsää soittoa ilman kikkailua.

Perjantai 3.8.

helsinki

Jazz-Espa: Sonja Virtanen Quartet,Espan lava, helsinki3.8. Klo 12:00

keikka

Sonja Virtanen – alto sax, Markus Tiiro – gtr, Timo Tuppurainen – db, Kimmo Salminen – drs

Saksofonisti Sonja Virtasen johtama kvartetti julkaisi tänä keväänä esikoisalbuminsa Vim and Vigor. Yhtyeen monipuolisessa ohjelmistossa hard bop- ja soul jazz -kappaleet soljuvat kokeneiden muusikoiden käsissä saumattomaksi kokonaisuudeksi. Virtasen tavaramerkit, vahva groove ja kuulaat melodiat, vievät kuulijaa kesäpäivässä 50-luvun newyorkilaistunnelmiin ja toisaalta taas pohjoisen lakeuksille.

Jazz-Espa: Jean Erik,Espan lava, helsinki3.8. Klo 16:00

keikka

Pauli Lyytinen – sax, Artturi Rönkä – p, Janne Tuovinen – db, Anssi Tirkkonen – drs

Jean Erik on basisti Janne Tuovisen luotsaama uusi yhtye. Ohjelmisto koostuu Tuovisen sävellyksistä, joissa muusikot pääsevät heittäytymään vahvoista riffeistä räiskyviin kollektiivisiin improvisaatioihin. Tuovinen on koonnut yhteen lempimuusikkonsa tulkitsemaan musiikkiaan haastaen heidät myös irtaantumaan soitinten perinteisistä rooleista.

Jazz-Espa: Haarla-Orma-Takamäki-Vesala,Espan lava, helsinki3.8. Klo 17:30

keikka

Iro Haarla – p, comp, Jukka Orma – el. gtr, Jone Takamäki – ten. sax, Aniida Vesala – drs

Iro Haarla on palkittu ja arvostettu pianisti-harpisti-säveltäjä, joka on tehnyt merkittävän uran kotimaisella jazzkentällä. Hänen uusi kokoonpanonsa esittelee kitaristikonkari Orman ja saksofonimaestro Takamäen ohella raikkaan rumpalilupauksen, Aniida Vesalan. Yhtyeen mieleenpainuvien melodioiden ympärille kietoutuu syvä sointimaailma, jossa kohtaavat mustan musiikin rockin rytmiikka ja uljas, sydäntäsärkevä avaruudellisuus.

Lauantai 4.8.

helsinki

Jazz-Espa: Selma Savolainen Quartet,Espan lava, helsinki4.8. Klo 16:00

keikka

Selma Savolainen – voc, Artturi Rönkä – keys, Joonas Tuuri – db, Jesse Ojajärvi – drs

Laulaja-säveltäjä Selma Savolaisen musiikin sisimmässä ovat nuoren ihmisen mielenmaisemasta kertovat lyriikat sekä näkemykselliset sävellykset, joissa on jätetty paljon tilaa improvisaatiolle. Kvartetti on saanut kiitosta koskettavasta ja intensiivisestä esiintymisestään, ja kesällä yhtyettä voi kuulla myös levyltä, kun bändi julkaisee ensialbuminsa.

Jazz-Espa: Lithium,Espan lava, helsinki4.8. Klo 14:00

keikka

Jonne Taavitsainen – drs, André Fernandes (POR) – gtr, Alexi Tuomarila – p, Joonas Tuuri – db

Lithium on suomalais-portugalilainen yhtye, joka julkaisi helmikuussa debyyttialbuminsa RED maineikkaalle, hollantilaiselle Challenge Records -labelille. Levy on otettu erinomaisesti vastaan ja se on jo saanut viiden tähden arvioita kansainvälisissä jazzjulkaisuissa. Belgialainen De Standaard kirjoitti arviossaan yhtyeen olevan nuoresta iästään huolimatta ”erittäin vahva ja kypsä yksikkö, joka soittaa modernia pohjoismaista jazzia uudella otteella”.

Sunnuntai 5.8.

helsinki

Suvilahti Jazz: Jaska Lukkarinen Trio feat. Sebastian Studnitzky (GER),Merikerho, helsinki5.8. Klo 18:30

keikka

Jaska Lukkarinen – drs, Jussi Kannaste – sax, Antti Lötjönen – db, Sebastian Studnitzky (GER) – trp

Jaska Lukkarinen Trio kuuluu suomijazzin aivan kirkkaimpaan kärkeen. Jo usean vuoden ajan aktiivisesti keikkaillut ja kaksi levyä julkaissut kolmikko on hitsautunut ilmaisultaan herkäksi ja reagoivaksi. Viime vuonna julkaistulla, viimeisimmällä levyllään trio esitti Valtteri Laurell Pöyhösen Dalindèolle ja Ricky-Tick Big Bandille säveltämää musiikkia yllättävinä sovituksina. Suvilahdessa trioa täydentää saksalaistrumpetisti Sebastian Studnitzky, joka tunnetaan minimalistisesta, melodisesta soundistaan.

Suvilahti Jazz: Viba,Merikerho, helsinki5.8. Klo 20:00

keikka

Virva Immonen – voc, Toomas Keski-Säntti – keys, Oskari Siirtola – b, Okko Saastamoinen – drs

Viba on intensiivisiä tarinoita, seikkailullisia saundeja ja vapautunutta improvisointia. Nelihenkinen yhtye esittää laulaja-lauluntekijä Virva Immosen svengaavia sävellyksiä, joiden hykerryttävissä, suomenkielisissä lyriikoissa yhdistyvät tarkkanäköisesti inhimillisyys ja ilkikurinen huumori. Immonen ottaa sävellyksiinsä ja sanoituksiinsa inspiraatiota muun muassa 1950–60-lukujen amerikkalaisesta jazzista, suomalaisesta nykyrunoudesta sekä tarkkanäköisistä elokuvista.

Suvilahti Jazz: Mopo,Merikerho, helsinki5.8. Klo 21:30

keikka

Linda Fredriksson – sax, Eero Tikkanen – b, Eeti Nieminen – drs

Mopon tunnistettava soundi ja punkahtavan tarttuvat sävellykset ovat tehneet trion neljästä levystä jo pieniä kotimaisen nykyjazzin klassikoita. Live-energiastaan ja muuntautumiskyvystään tunnettu yhtye on valloittanut yleisöjä puolelleen Suomen lisäksi lukuisilla keikoilla Keski-Euroopassa, Väli-Amerikassa ja Afrikassa. Jos et ole vielä bailannut uuden Mopocalypse-albumin Tökkö-biisin tahtiin, niin Merikerhon klubilla on korkea aika!