Keikat kaupungista vantaa

Keskiviikko 29.11.

vantaa

Balázs Elemér Group: Kodály-etnojazzkonsertti,Kulttuuritalo Martinus, vantaa29.11. Klo 19:00

Elemér Balázs

Balázs Elemér Groupin Kodály-etnojazzkonsertti Kulttuuritalo Martinuksessa 29.11. klo 19 Kodály-muistovuoden kunniaksi arvostettu ja taiturimainen jazzyhtye Balázs Elemér Group esiintyy Kulttuuritalo Martinuksessa (Martinlaaksontie 36, Vantaa) keskiviikkona 29.11. klo 19 alkaen. Ohjelmistossa kuullaan etnojazz-sovituksia Zoltán Kodályin keräämistä unkarilaisista kansanlauluista.

Lippuja (20 / 15 €) voi ostaa sivulta www.ticketmaster.fi.

Unkarin suosituimpiin jazzyhtyeisiin lukeutuvan Balázs Elemér Groupin perusti vuonna 2000 kansainvälisestikin kuuluisa jazzrumpali Elemér Balázs. Loistavista jazzmuusikoista koostuva yhtye on saavuttanut menestystä kotimaassaan (mm. Fonogram-palkinto vuonna 2005) sekä arvostetuilla eurooppalaisilla jazzfestivaaleilla vaikuttavien esitystensä ansiosta (mm. Wienissä, Lontoossa, Berliinissä, Haagissa, Prahassa, Bratislavassa ja Skopjessa). Yhtye on kehittänyt oman silmiinpistävän uniikin melodisen tyylinsä, johon kietoutuu kiehtovia rytmikuvioita. Lisäksi nais- ja miesvokalistien kontrasti luo musiikille jännittävän rakenteen. Balázs Elemér Groupin musiikki on jazzin ja kansanmusiikin näppärän sekoittamisen ansiosta erittäin monipuolista. Balázs Elemér Groupin musiikki on etnojazzia parhaimmillaan – siinä on vaikutteita hyvin erilaisista musiikkikulttuureista. Tämä monimuotoisuus kuvaa hyvin neljää albumia, jotka yhtye on tähän mennessä julkaissut. Kukin albumi luo täysin omanlaisensa tunnelman, oman musiikkimaailmansa. Kriitikkojen mukaan Balázs Elemér Groupin musiikista voi nauttia missä vain mielentilassa ja tilanteessa. Viimeisimmällä levyllään yhtye on yhdistellyt loistavasti kotimaansa Unkarin kansanlauluja omaan omalaatuiseen tyyliinsä.

"Elemér on mielestäni tämän hetken parhaita rumpaleita. Hänen soittoaan siivittää upea musikaalisuus ja hienous. Elemérin jokaisessa musiikin hetkessä tapahtuvan spontaanin päätöksenteon ansiosta kaikki hänen kanssaan soittavat ovat parhaimmillaan. Hänellä on lisäksi loistava ote soittimeensa – nautin aina hänen kanssaan soittamisesta ja hänen kuuntelemisestaan." – Pat Metheny

 

Perjantai 8.12.

vantaa

Maria Ylipää & UMO: Tarinoita joulusta,Pyhän Laurin kirkko, vantaa8.12. Klo 18:00

UMO Jazz Orchestra

(+ Maria Ylipää)
keikka

Suomen valovoimaisimpiin taiteilijoihin kuuluva näyttelijä-laulaja Maria Ylipää (s. 1981) saapuu UMOn joulukiertueen solistiksi. Joulukiertueen monipuolinen ohjelmisto on räätälöity solistin toiveiden mukaan: tunnetta ja tarinaa, sielua ja sanomaa, inhimillisyyttä ja intiimejä hetkiä. Konserteissa liikutaan gospelista tuoreisiin suomalaisiin joululauluihin ja uusiin, tätä konserttia varten tehtyihin sovituksiin perinteisistä jouluun kuuluvista kappaleista.

Teksti- ja tarinalähtöisissä konserteissa kuullaan mm. Leonard Cohenin Hallelujah, soulahtavat jouluklassikot O Holy Night ja Go Tell It on the Mountain sekä kapellimestari Mikko Hassisen uusi sovitus Jouluyö, juhlayöstä. Tuoreemmista sävellyksistä mainittakoon Jukka Leppilammen Aasi ja timpurin muija.

Kristityssä perheessä varttuneelle Ylipäälle kirkko on tuttu areena; hänen isänsä on kanttori ja äitinsä diplomilaulaja. – Olen kirjaimellisesti kasvanut kirkossa. Kirkko ja hautausmaat olivat parhaita leikkipaikkoja ja samalla elämään kuuluvat isot käännekohdat, kuten syntymä, kuolema ja häät tulivat tutuiksi isän työn myötä. Suuret juhlapyhät vietettiin vahvasti kirkossa musisoiden. Se oli myös oiva paikka päästä käsiksi maailman hienoimpaan musiikkiin, Bachiin, hän tunnelmoi.

Ylipää tähdittää parhaillaan ruuduissa pyöriviä Aallonmurtaja– ja Game Night -sarjoja. Hänet tunnetaan erityisesti nimiroolistaan musikaalissa Kristina från Duvemåla, elokuvasta Keisarikunta sekä tv-sarjoista Luottomies ja Tappajan näköinen mies. Hän julkaisi Omani uni -albumin yhdessä Emma Salokosken kanssa v. 2010 ja ensimmäisen soololevynsä Onerva v. 2013.

Konsertin kesto n. 75 min. Kapellimestarina Mikko Hassinen.