Keikat kaupungista helsinki

Keskiviikko 28.6.

helsinki

MÖLy Trio Kesäjazz-klubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki28.6. Klo 21:00

Jaakko Martikainen – saksofoni

Johan Ölander – rummut

Pasi Lyysaari – basso

Keskiviikko 5.7.

helsinki

OK:KO Kesäjazz-klubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki5.7. Klo 21:00

Jarno Tikka – saksofoni

Toomas Keski-Säntti – piano

Mikael Saastamoinen – basso

Okko Saastamoinen – rummut

Keskiviikko 12.7.

helsinki

Kaira Kesäjazz-klubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki12.7. Klo 21:00

Nina Mya – laulu

Joonatan Rautio – saksofoni

Markus Niittynen – piano

Heikko Remmel – basso

Jussi Lehtonen – rummut

Keskiviikko 19.7.

helsinki

Ruokangas – Estola – Roland Trio (FIN/DK),Ravintola Juttutupa, helsinki19.7. Klo 21:00

Heikki Ruokangas – kitara

Jakob Roland – basso

Olli Estola – rummut

Maanantai 24.7.

helsinki

Jazz-Espa: William Suvanne Chess'n Jazz,Espan lava, helsinki24.7. Klo 16:00

keikka

William Suvanne – sax, Mikael Jakobsson – keys, Varre Vartiainen – gtr, Mikko Arlin – dr, Tuure Koski – b

Saksofonisti William Suvanteen uusi projekti tekee ensiesiintymisensä Espan lavalla. Chess’n Jazz on peli konsertin muodossa. Vai sittenkin konsertti pelinä? Jazz-Espan avaa aivonystyröitä kutkutteleva, moniulotteinen taide-elämys, jota myös visuaaliset ärsykkeet kutsuvat tutkimaan. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistaan syksyllä 2017. Play & play!

Tiistai 25.7.

helsinki

Jazz-Espa: Adele Sauros Quartet feat. Max Zenger,Espan lava, helsinki25.7. Klo 16:00

keikka

Adele Sauros – ten. sax & s. sax, Max Zenger – a. sax, Seppo Kantonen – p, Kaisa Mäensivu – db, Tuomas Timonen – db

Yhtyeenjohtaja Adele Sauros ja solistivieras Max Zenger kuuluvat uuden saksofonistisukupolvemme tähtiin. My Spontaneous Mind –sooloalbumin loppuvuodesta 2016 julkaissut Sauros tunnetaan ilmaisuvoimaisena artistina ja säveltäjänä. Tällä huippukokoonpanolla albumin kappaleet pääsevät oikeuksiinsa.

Jazz-Espa: Ilpo Murtojärvi Quartet,Espan lava, helsinki25.7. Klo 17:30

keikka

Ilpo Murtojärvi – gtr, Jusu Heinonen – sax, Vesa Saloranta – b, Oskar Suksi – dr

Jazzkaupunki Turusta on viime aikoina ponnistanut monta omintakeista artistia. Poikkeus ei ole kitaristi Murtojärvi, jonka tuore kvartetti julkaisee ensilevynsä kevään korvalla. Murtojärven sävellykset pulppuavat vaikutteita aina nuoruuden progekokeiluista svengaavaan kaahailujazziin. Näiden ääripäiden äärellä päät nyökyttelevät ja kaasujalat nykivät takuuvarmasti!

Keskiviikko 26.7.

helsinki

Silva Quartet Kesäjazz-klubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki26.7. Klo 21:00

Silva Kallionpää – viulu

Aleksis Liukko – piano

Juuso Rinta – basso

Okko Saastamoinen – rummut

Jazz-Espa: GI/AN/T,Espan lava, helsinki26.7. Klo 16:00

keikka

Gine Gaustad Anderssen (NOR) – voc, Antti Kujanpää – organ, Tuomas Timonen – dr

Vuonoja, lakeuksia, avaruutta ja meren tuoksua. Valkeiden kesäöiden kuulautta ja kuplivan kesäisiä rytmikudoksia. Norjalainen laulaja Gine Gaustad Anderssen johdattaa urkuri Antti Kujanpään ja rumpali Tuomas Timosen improvisoimaan valitsemiinsa teksteihin. GI/AN/Tin musiikki on ilmavaa, tunnelmoivaa ja hengittää vapaasti polveilevien rytmien mukana.

Jazz-Espa: Equally Stupid,Espan lava, helsinki26.7. Klo 17:30

keikka

Sigurdur Rögnvaldsson (ICE) – bar. gtr, comp, Pauli Lyytinen – sax, efx, synth, comp, David Meier (SUI) – dr

Kansainvälisillä areenoilla yleensä viihtyvä jazztrio Equally Stupid teki vihdoin mittavan kotimaan-kiertueen alkukeväästä, kun värikäs yhtye julkaisi toisen albuminsa Escape From The Unhappy Society. Veikeyttä, vauhtia ja voimaa triossa kyllä riittää, ja siksikin kuulija häkeltyy kerta toisensa jälkeen biisien monikerroksisuudesta ja muusikoiden suvereenista taidosta pitää improvisaatio otteessaan.

Torstai 27.7.

helsinki

Jazz-Espa: Bowman Trio,Espan lava, helsinki27.7. Klo 16:00

keikka

Tomi Nikku – trp, Joonas Tuuri – b, Sami Nummela – dr

Helsinkiläinen jazzkollektiivi We Jazz myönsi Rising Star -palkintonsa Bowman Triolle vuonna 2015 ja päätyi myös julkaisemaan trion debyyttilevyn viime syksynä. Salaperäisen seikkailijan J. Bowmanin retkistä inspiroitunut yhtye vie kuulijan Mount Everestin huipulta Saharan autiomaahan niin notkeasti, ettet ehdi edes sanoa ”dynaaminen kommunikointi”.

Jazz-Espa: Soul What? feat. Joonatan Rautio,Espan lava, helsinki27.7. Klo 17:30

keikka

Joonatan Rautio – sax, Mikael Svarvar – voc, Wurlitzer, Martin Söderbacka – gtr, Eevalotta Matikainen – b, Toni Porthén – dr

Soul What, so what? No ensinnäkin, mahdoton määrä sielua ja energiaa. Toiseksi, basisti Eevalotta Matikaisen johtama bändi on hionut soundiaan jo lähes 10 vuotta. Ja kolmanneksi, tämä voimapallo pomppii Espalle stadin sijaan Pohjanmaalta ja esiintyy vieläpä kolmella kielellä. Toisen levynsä What Lies Ahead syksyllä 2016 julkaissut yhtye on löytänyt saksofonisti Joonas Raution jazzilmaisusta itselleen mainion, erottuvan suunnan.

Perjantai 28.7.

helsinki

Jazz-Espa: Inga Söder Stream Carries,Espan lava, helsinki28.7. Klo 16:00

keikka

Inga Söder – voc, Joonas Haavisto – p, Matti Oja – gtr, Ape Anttila – b, Tuomas Timonen – dr

Rovaniemeläislähtöinen laulaja Inga Söder on esiintynyt yli vuosikymmenen useiden eturivin popartistien kanssa. Ensimmäinen soololevy odotutti itseään kuitenkin viime syksyyn saakka, ja Stream Carries onkin vahvasti kallellaan jazzin suuntaan.

”Halusin odottaa, jotta olisin täysin varma mitä musiikillani haluan sanoa”, kertoo laulaja-säveltäjä itse. ”Albumi sai alkunsa ajatuksesta, että emme voi kontrolloida elämää. Meidän pitäisi vain luottaa, että elämä vie meidät oikeisiin paikkoihin. Haluan musiikillani välittää ihmisille lohtua, että elämä kantaa ja virta tulee kuljettamaan oikeisiin paikkoihin.”.

Lauantai 29.7.

helsinki

Jazz-Espa: Njet Njet 9,Espan lava, helsinki29.7. Klo 16:00

keikka

Ville Kyttälä – keys, Martti Vesala – trp, Markus Larjomaa – trb, Linda Fredriksson – sax, Pekka Seppänen – sax, Ville Vannemaa – sax, Veikki Virkajärvi – gtr, Heikki Laine – b, Eeti Nieminen – dr

Säveltäjä-kosketinsoittaja Ville Kyttälän johtaman nonetti maalaa nostalgistis-utopistisia mielikuvia ja kuulostaa siltä kuin Zappa ja Zawinul pelaisivat nelinpelitennistä Massive Attackin kanssa ruotsalaisella kesämökillä. Ensimmäisen albuminsa Unicorn Attack keväällä 2016 putkauttanut yhtye antaa purevaa yksisarvishoitoa kaikille jazzpuristeille.

Maanantai 31.7.

helsinki

Jazz-Espa: Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri,Espan lava, helsinki31.7. Klo 17:30

keikka

Pauli Lyytinen – sax, comp, Verneri Pohjola – trp, Eero Tikkanen – db, Mika Kallio – dr

Tumma, karhea, maanläheinen. Jos saksofonisti Lyytisen uusin kokoonpano olisi viini, se tuskin olisi ensisiemaisulla jokaiseen makuun. Toisiaan täydentävistä soundilaaduista koottu kvartetti kuitenkin palkitsee kun siihen malttaa paneutua. Lämmin, täyteläinen, muhkeakin. Mukaansatempaava, arvoituksellinen, koukuttava. Jälkimaku jää viipyilemään sydämeen ja kaipaamaan lisää. Onneksi kotimainen Eclipse Music julkaisee kesällä Magnetian debyyttialbumin.

Jazz-Espa: Riitta Paakki Quartet,Espan lava, helsinki31.7. Klo 16:00

keikka

Riitta Paakki – p, Manuel Dunkel – sax, Antti Lötjönen – b, Joonas Riippa – dr

Riitta Paakki Quartet on hauska ja svengaava yhtye, joka esittää liiderinsä sävellyksiä. Kvartetin riveistä ei taitoa ja tunnetta puutu: kompista vastaavat rumpali Joonas Riippa ja basisti Antti Lötjönen ja saksofonissa loistaa Manuel Dunkel. Jazztohtori Paakin kuplivan elegantti soitto on täynnä musiikin iloa.

Tiistai 1.8.

helsinki

Mikael Myrskog – el. organ, Eero Seppä – db, Sami Nummela – dr

Hilpeän dekadentti urkujazztrio Buba Wii Aa vie kuulijansa 1960-luvun San Franciscon aurinkoisille rantabulevardeille ja katkuisille klubeille. Elokuvamainen äänimaisema esittelee välähdyksiä ihmisistä kaupungin rytmissä. Retroaallon harjalla ratsastava kolmikko julkaisi debyytti-EP:nsä c-kasettina syyskuussa 2015 helsinkiläiskollektiivi We Jazzin uudelle levymerkille. Taco Taco Taco! -julkaisu myi nopeasti loppuun sekä ensimmäisen että toisen painoksensa, ja trion ensimmäistä kokopitkää albumia joudutaan odottamaan syksyyn 2017 asti.

Jazz-Espa: Foreign Friends,Espan lava, helsinki1.8. Klo 17:30

keikka

Anni Elif Egecioglu – voc, Sigurdur Rognvaldsson – gtr, Sid Hille – p, Rhodes, synth, Abdissa ’Mamba’ Assefa – dr, perc

Uussuomalaisista muusikoista koostuva Foreign Friends ilmaisee oman rakkautensa suomalaiseen kulttuuriin sovittamalla kansallisen kulttuurimme ydinkappaleita jazzmuotoon. Miltä mahtavat kuulostaa Niin minä neitonen, Hard Rock Hallelujah tai Suvivirsi jazztulkintoina? Ruotsalais-turkkilaisen Anni Elif Egecioglun vangitseva ääni täydentää suurella sydämellä tulkitsevaa trioa, jonka muodostavat islantilainen kitaristi Sigurdur Rögnvaldsson, saksalaissyntyinen pianisti Sid Hille ja etiopialaistaustainen lyömäsoittaja Abdissa Assefa.

Keskiviikko 2.8.

helsinki

Jazz-Espa: Plastic Island,Espan lava, helsinki2.8. Klo 16:00

keikka

Johanna Sulkunen – voc, Aki Rissanen – keys, Joonas Leppänen – dr

Tuoreen trion musiikki yhdistelee taidepoppia, improvisaatiota ja electronicaa. Ajan hermolla oleva soundimaailma ja biisirakenteet poikkeavat tavanomaisesta jazzilmaisusta, mutta taitavien muusikoiden ansiosta jazzvaikutteet ovat koko ajan läsnä. Tanskalaistuneen laulajan Johanna Sulkusen pehmeä ja vivahteikas ääni tempaa mukaansa tunnelmiin sekä tarinankertojana että yhtenä yhtyeen instrumenttina. Bändi julkaisi ensimmäisen EP:nsä syksyllä 2016.

Jazz-Espa: AR Quartet,Espan lava, helsinki2.8. Klo 17:30

keikka

Artturi Rönkä – p, Sampo Kasurinen – sax, Eero Seppä – b, Jonatan Sarikoski – dr

AR Quartet soittaa pääasiassa pianisti-säveltäjä Artturi Röngän musiikkia. Sävellyksissä ammennetaan niin modernin jazzin kuin klassisen musiikin perinteistä, mutta lopullisen leiman musiikille antavat kvartetin saumaton yhteissoitto sekä vapaasti virtaava improvisaatio. Useissa jazzkilpailuissa menestyneen, arvostetun yhtyeen esikoislevy julkaistiin maaliskuussa 2014. Tänä vuonna AR Quartet julkaisee uuden levyn ja palaa samalla keikkatauolta.

Piston Kesäjazz-klubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki2.8. Klo 21:00

Tuomo Dahlblom – kitara

Lasse Piirainen – kosketinsoittimet

Juho Kivivuori – basso

Anssi Nykänen – rummut

Mongo Aaltonen - lyömäsoittimet

Torstai 3.8.

helsinki

Jazz-Espa: Remmel/Zenger/Heinola Trio,Espan lava, helsinki3.8. Klo 16:00

keikka

Max Zenger – sax, b. cl, Heikko Remmel – b, Aleksi Heinola – dr

Voimakas intensiteetti sekä musiikillinen kommunikointi kuvastavat hyvin vuonna 2015 perustetun RZH Trion musiikkia. Basisti Heikko Remmel, saksofonisti Max Zenger ja rumpali Aleksi Heinola yllättävät ja pitävät kuulijan varpaillaan rytmikkäällä ja kiihkeällä musiikillaan. Trio käyttää omia sävellyksiään ja sovituksiaan jazz-standardeista lähtökohtana musisoinnilleen.

Jazz-Espa: Tuomas Paukku Scription,Espan lava, helsinki3.8. Klo 17:30

keikka

Tuomas Paukku – gtr, Artturi Rönkä – p, Janne Tuovinen – b, Tomi Saikkonen – dr

Keväällä 2016 perustettu Tuomas Paukku Scription jatkaa siitä mihin Paukun suomalais-ruotsalainen Description-kokoonpano jäi. Yhtye edustaa nuoren suomalaisen jazzsoittajiston aktiivista kärkiryhmää ja se tulkitsee kitaristin omaleimaista ja tiivistunnelmaista musiikkia vastustamattomalla palolla. Tyylillisesti Scriptionin musiikki nojaa vahvasti moderniin jazzimpressionismiin, mutta se etsii uusia maisemia ja ulottuvuuksia venyttämällä rohkeasti traditioiden karsinoivia raja-aitoja. ”Halusin uuden ja kotimaisen yhtyeen. Tässä se nyt on!”, Paukku havainnollistaa tilannetta.

Perjantai 4.8.

helsinki

Jazz-Espa: MAXXXTET,Espan lava, helsinki4.8. Klo 16:00

keikka

Max Zenger – sax, b. cl, Tomi Nikku – trp, Teemu Åkerblom – db, Joonas Leppänen – dr

Maxxxtet on saksofonisti Max Zengerin luotsaama jazz-kvartetti, joka syntyi Zengerin halusta säveltää vapaana määreistä, pitäen musiikin ja improvisaation yllätyksellisyyden keskiössä. Sävellykset ovat melodisia, rytmikkäitä ja runsaita. Maxxxtetin esikoislevy Chapter 1 näki päivänvalon viime vuonna, ja sen jatko-osa, Chapter 2, on suunnitteilla syksylle 2017, molemmat tamperelaiselle Eclipse Musicille. ”Ykköskappale” jäi viime vuoden jazzlevyissä kriitikoiden ja diggareiden mieleen erityisesti siitä, että muiden nuorten muusikoiden yhdistellessä eri genrejen vaikutteita, Zenger luotti perinteiseen, akustiseen jazzilmaisuun.

Keskiviikko 9.8.

helsinki

All About Eve Kesäjazz-klubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki9.8. Klo 21:00

Kirsti Alho – laulu

Adele Sauros – saksofoni

Riitta Paakki – piano

Kaisa Mäensivu – basso

Hanne Luostarinen – rummut

Keskiviikko 16.8.

helsinki

Panu ”Saxman” Syrjänen – Jukka Gustavson & The Mojomen Kesäjazz-klubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki16.8. Klo 21:00

Panu ”Saxman” Syrjänen – saksofoni

Jukka Gustavson – urut, laulu

Janne Rajala – basso

Leevi Leppänen – rummut

Keskiviikko 4.10.

helsinki

norDIG. 2017,Black Box, Musiikkitalo, helsinki4.10. Klo 19:00

Sten Sandell & Aki Rissanen Duo

Atomic (NO/SE)

Carl Winther Trio feat. Timo Lassy (DE/SE/FI)

Antti Lötjönen Quartet East

Saumur: Arve Henriksen, Hilmar Jensson & Skúli Sverrisson (IS/NO)

Kalle Kalima Pentasonic

norDIG.-festivaali pureutuu pohjoismaisen jazzin laajaan kirjoon lokakuussa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän jazzfestivaali järjestetään musiikkitalossa 4.–6.10. Tapahtuman esiintyjiin kuuluvat mm. ruotsalais-norjalainen Atomic-yhtye, saksalais-tanskalais-suomalainen kokoonpano Carl Winther Trio feat. Timo Lassy, suomalais-ruotsalainen duo Sten Sandell & Aki Rissanen, ja Kalle Kalima Pentasonic.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän järjestyksessään viidestoista DIG.-festivaali saa tänä vuonna uuden nimen pohjoismaisen teemansa mukaisesti. Musiikkitalossa 4.-6.10. järjestettävä norDIG.-festivaalitutkii pohjoismaisen jazzin laajaa kirjoa ja kyseenalaistaa samalla jazzin alueellisia rajoja. Mitä on amerikkalainen jazz? Mitä on pohjoismainen jazz? Mitä on suomalainen jazz? Tapahtima vastaa näihin kysymyksiin marssittamalla lavalle kovatasoisen joukon esiintyjiä, jotka lukeutuvat pohjoisen jazz-skenen terävimpiin kärkinimiin. norDIG.-tapahtumassa esiintyvät Sten Sandell & Aki Rissanen Duo (SE/FI), Atomic (NO/SE), Carl Winther Trio feat. Timo Lassy(DE/SE/FI), Saumur: Arve Henriksen, Hilmar Jensson & Skúli Sverrisson (IS/NO), Antti Lötjönen Quartet East, ja Berliinissä vaikuttavan suomalaiskitaristi Kalle Kaliman sooloprojekti Pentasonic. Tapahtuman lipunmyynti on alkanut Ticketmasterin myyntipisteissä ja Musiikkitalon lipunmyynnissä.

"DIG.-festivaalin ohjelmiston rakentaminen kävi tällä kertaa harvinaisen luontevasti, ja koossa on varsin laaja kirjo pohjoismaiseksi luokiteltavaa jazzmusiikkia", toteaa tapahtuman taiteellinen johtaja Jussi Kannaste. "Olen iloinen siitä, että mukana on muusikoita kaikista Pohjoismaista. Pohjoiseen teemaan soveltuvaa talviurheiluvertausta käyttäen voisi sanoa, että kolmen päivän aikana kuljetaan parisprintistä yhdistelmäkisan kautta kuninkuuslajiin eli 50 kilometrin hiihtoon."

DIG.-festivaalin perinteeseen kuuluu se, että tapahtuman esiintyjät opettavat Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmässä. Pitkäikäinen festivaali onkin näin ollen paitsi korkealaatuinen jazztapahtuma, myös keskeisin kotimaisen nuoren jazzpolven ja kansainvälisten huippujen kohtaamispaikka.

norDIG. 2017
4.–6.10. Black Box, Musiikkitalo (Mannerheimintie 13 A, Helsinki)

Ke 4.10. klo 19.00
Atomic (NO/SE)
Sten Sandell & Aki Rissanen Duo (SE/FI)

Atomic
Fredrik Ljungkvist, tenorisaksofoni, klarinetti / Magnus Broo, trumpetti / Håvard Wiik, piano  / Ingebrigt Håker Flaten, basso / Hans Hulbækmo, rummut

Sten Sandell, piano / Aki Rissanen, piano

To 5.10. klo 19.00
Carl Winther Trio feat. Timo Lassy (DE/SE/FI)
Antti Lötjönen Quintet East

Carl Winther Trio feat. Timo Lassy
Carl Winther, piano / Johnny Åman, basso / Anders Mogensen, rummut / Timo Lassy, tenorisaksofoni

Antti Lötjönen Quartet East
Antti Lötjönen, kontrabasso / Joonas Riippa, rummut / Verneri Pohjola, trumpetti / Jussi Kannaste ja Mikko Innanen, saksofonit

Pe 6.10. klo 19.00
Saumur: Arve Henriksen, Hilmar Jensson & Skúli Sverrisson (IS/NO)
Kalle Kalima Pentasonic

Saumur
Arve Henriksen, trumpetti, laulu, elektroniikka / Hilmar Jensson, kitara / Skúli Sverrisson, basso 

Liput: 28/22,50/17,50 € (Ticketmaster), 25/20/15 € (Musiikkitalo), yhteislippu kolmelle illalle 63 € (Ticketmaster), 59 € (Musiikkitalo)