Keikat kaupungista helsinki

Torstai 26.4.

helsinki

AUF-Sarja: Kaiken maailman klassikoita – UMO,Musiikkitalon Paavo-sali, helsinki26.4. Klo 13:00

keikka

Suosikkiteosten “jazzinnoksilla” on pitkät perinteet big band -musiikin historiassa. Musiikkitalolle UMO tuokin konsertin, jossa Beethovenin Kuutamosonaatti ja muut ihanat klassikkosävelmät on puettu uuteen big band -asuun.

”1920-luvulla afroamerikkalaisia vaikutteita sisältävää tanssimusiikkia, foxtrotia, sekä uudentyyppistä orkesterityyppiä, jossa oli saksofonit, trumpetit, pasuunat sekä rytmiryhmä, tehtiin tutuksi klassisen musiikin yleisölle sovittamalla ohjelmistoon niin sanottua kevyttä klassista.

1930-luvun puolenvälin jälkeen kansainvälinen swing-kuume teki big band -kokoonpanosta tanssiorkesteiden standardin aina rockmusiikin läpilyöntiin saakka. Swing-orkesterit jatkoivat 20-luvulla aloitettua perinnettä, jossa on selvästi kuultavissa musiikillisia silmäniskuja, esimerkiksi Glenn Millerin versiot Beethovenin Kuutamosonaatista ja Tšaikovskin Pateettisesta sinfoniasta.

1940- ja 50-luvuilla big bandit, ja jazzmusiikki yleisemminkin, suuntautuivat entistä enemmän kuuntelijoihin tanssijoiden sijaan. Noista ajoista lähtien on kuultu myös vakavampihenkisiä jazzin ja klassisen musiikin fuusiopyrkimyksiä, esimerkiksi Gil Evansin sovitukset Miles Davisille.Onneksi myös humoristinen kieli poskella -linja on säilynyt elivoimaisena,” konsertin kapellimestari Kirmo Lintinen kertoo.

Konsertti on osa Avantin, UMOn ja FiBOn yhteistä Kaiken maailman klassikoita -konserttisarjaa.

Kesto noin 60 minuuttia.
Liput: 5€ Musiikkitalosta ostettuna ja 6€ Ticketmasterilta ostettuna.
Sarjalippu kolmeen AUF-sarjan konserttiin Musiikkitalon lipunmyynnistä 10€ ja Ticketmasterilta 13€.

Avishai Cohen Quartet (US/IL),G Livelab, helsinki26.4. Klo 19:00

Avishai Cohen Quartet (www)

keikka

Israelilainen trumpetisti Avishai Cohen on tehnyt vakuuttavaa nousuaan jazzmaailman huipulle, ja nykyään hän onkin eräs arvostetuimmista nykytrumpetisteista. Cohenin tuoreimmat albumit on julkaissut saksalainen mahtilevymerkki ECM Records, ja vuonna 2017 päivänvalon nähnyt Cross My Palm With Silver osoitti jälleen, että herkän voimakkaasta soundista ja rauhallisesti rakentuvista sävellyksistään tunnettu artisti on huippuvireessä. Cohenin yhtye koostuu nykyjazzin ehdottomista huipuista.

Sami Saari ja Jazzpojat,Solmu Aurinkolahti, helsinki26.4. Klo 19:00

keikka

Sami Saari ja Jazzpojat viihdyttävät Aurinkolahden Solmussa kahden setin verran torstaina 26.4. kello 19 alkaen.

Ilmainen sisäänpääsy.

Sami Saari - laulu ja kitara

Juho Valjakka - piano

Eero Seppä - basso

Ville Pynssi - rummut

Süle Jazz Trio,Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, helsinki26.4. Klo 18:00

László Süle

Pentti "Pena" Lahti

Iida-Vilhemiina Sinivalo

keikka

Pianisti-säveltäjä László Sülen suosittu jazzkonserttisarja jatkuu to 26.4. klo 18 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). Tällä kertaa Sülen kanssa lavalle astuvat Iida-Vilhelmiina Sinivalo (sello) ja Pentti Lahti (huilut). Ohjelmistossa kuullaan Sülen varta vasten tähän konserttiin säveltämiä kappaleita.

Konsertti on ilmainen. Käsiohjelma 5 €, tuotto menee lyhentämättömänä esiintyjille.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo aloitti sellonsoiton Salon Musiikkiopistossa, josta siirtyi myöhemmin Turun Konservatorioon ammattiopintoihin. Maisteriksi hän valmistui vuonna 2016 Sibelius-Akatemiasta, jossa opiskeli prof. Arto Noraksen ja Timo Hanhisen johdolla. Lisäksi häntä ovat opettaneet mm. Marko Ylönen, Martti Rousi, Young-Chang Cho, László Mezö ja Ralph Kirshbaum. Vuonna 2010 Sinivalo soitti Turun sellokilpailun finalistina. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa ja työskentelee laaja-alaisena freelancer-sellistinä.

Vuonna 1945 syntynyt Pentti Lahti on yksi monipuolisimmista ja kokeneimmista jazz-saksofonisteista Suomessa. Lahti on soittanut UMO Jazz Orchestrassa jo sen perustamisesta asti vuodesta 1975 ja hänelle myönnettiin Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto vuonna 1983. Unkarilainen, 24 vuotta Suomessa asunut pianisti, säveltäjä ja pedagogi László Süle opettaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa pianonsoittoa, musiikin historiaa, didaktiikkaa ja säveltämistä. Hän on julkaissut lukuisia levyjä omista sekä muiden sävellyksistä, esiintynyt monissa jazz-kokoonpanoissa ja klassista musiikkia soittavissa kamariorkestereissa.

Sülen ja Lahden yhteistyö alkoi jo 1990-luvun alussa, jolloin he perustivat Ad Lib Quintet -yhtyeen ja julkaisivat Jump-nimisen levyn vuonna 1994. Duo on esiintynyt jazzfestivaaleilla muun muassa Keravalla, Budapestissa, Debrecenissä, Prahassa, Krakovassa sekä Tšekin tasavallassa. Süle ja Lahti ovat julkaisseet lisäksi Absence -nimisen levyn, joka palkittiin yhtenä vuoden 2004 parhaista jazzlevyistä. Absencen jatkoksi ilmestyi vuonna 2011 levy nimeltä Silver Solitude. "Sülen musiikille on leimallista suuri muoto, suuret tunteet ja maailmoja syleilevät näyt, mutta myös kuvaileva runollisuus ja herkkä melodisuus parhaimpien jazzballadien tyyliin. Kappaleiden tunnelmat liikkuvat dramaattisesta virtuositeetista meditoivaan ja eteeriseen kuunteluun." (HS)

Lauantai 28.4.

helsinki

Anni Elif: Edith Södergran och annan storartad poesi,Vuotalo, helsinki28.4. Klo 19:00

Anni Elif Egecioglu

Pauli Lyytinen

Sigurdur Rögnvaldsson

Tuomas A. Turunen

keikka

Illan konsertti sisältää etupäässä Anni Elifin musiikkia uraauurtavan runoilijan Edith Södergranin universumista, mutta yleisö pääsee nauttimaan myös Karin Boyen, Bruno K. Öijerin ja Märta Tikkasen lyriikasta. Anni Elifin sävelkieli kulkee käsi kädessä vahvojen runojen kanssa. Yhdessä ne luovat intiimin ja orgaanisen maailman, joka häilyy elämän ja kuoleman rajamailla. Mukana myös kolme ainutlaatuista muusikkoa Suomesta ja Islannista.

Kesto: 120 min.

Klubi-ilta, A-oikeudet. Kahvila Pokkari vastaa tarjoilusta.

Ovet avataan klo 18.30.

Liput á 15/12 € / Lippu.fi tai ovelta 2 h ennen.

Sami Saari ja Jazzpojat,Hilton Strand, helsinki28.4. Klo 20:00

Sami Saari ja Jazzpojat svengaavat Hakaniemen Hilton Strandin BRO-ravintolassa kahden setin verran kello 20 alkaen. Ilmainen sisäänpääsy!

Sunnuntai 29.4.

helsinki

Jazz’n Jam: Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri,Malmitalo, helsinki29.4. Klo 17:00

keikka

Vahvasti improvisoivaa, akustista kvartettia on kutsuttu huimaksi – eikä ihme – sen miehistökin koostuu mitä parhaimmista jazzmuusikoista.

Pauli Lyytisen sävellykset sekä tarjoavat otolliset puitteet jokaisen soittajan vahvuuksille että haastavat yhtyettä tutkimaan entuudestaan tuntemattomia alueita. Lyytisen Magnetia Orkesteri aloitti toimintansa keväällä 2015. Huippukokoonpanossa soittavat Lyytisen ohella Verneri Pohjola (trumpetti), Eero Tikkanen (kontrabasso) ja Mika Kallio (rummut). 

Liput 6,50 €

Liput myy lippu.fi

Maanantai 30.4.

helsinki

Savoyn vappu: Electric Swing Circus,Savoy-teatteri, helsinki30.4. Klo 19:00

The Electric Swing Circus

keikka

Kuusihenkinen Electric Swing Circus yhdistää musiikissaan 1920-luvun swingiä ja elektrobiittejä täydentäen soundiaan muun muassa mustalaisjazz-kitaralla. Yhtyeen musiikissa kuuluvat New Yorkin, New Orleansin ja Pariisin jazz-vaikutteet ragtime-tyylistä dixielandiin. Electric Swing Circus tunnetaan näyttävästä ja energisestä lavashowsta.

Kokoonpanon laulusolisteina ja seremoniamestareina toimivat Fe Salomon ja Vicki Olivia. Birminghamista, Englannista kotoisin oleva yhtye on julkaissut kolme albumia. Miljoonia kuuntelukertoja Spotifyssa saavuttanut yhtye on perustettu vuonna 2011. Se on ehtinyt kiertää Euroopan lisäksi myös Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Lähi-idässä. Savoyn vapussa Electric Swing Circus esittää kahden setin verran parhaita hittejään sekä uusinta tuotantoaan viime vuonna ilmestyneeltä levyltään It Flew By.

Kokoonpano: Fe Salomon - Vocals Vicki Olivia - Vocals Chandra Walker - Drum/keys Patrick Wreford - Bass Rashad Gregory - Synths/samples/beats Tom Hyland - Guitar

Electric Swing Circus Savoy-teatteri ma 30.4. klo 19.00

Tiistai 1.5.

helsinki

Savoyn vappu: The Count Basie Orchestra,Savoy-teatteri, helsinki1.5. Klo 19:00

The Count Basie Orchestra (www)

keikka

Jazzpianisti William James "Count" Basien (1904 - 1984) 1935 perustama yhtye nousi nopeasti big band -aikakauden johtohahmoksi. Kansas City Swing -tyyliä edustavalla yhtyeellä on edelleen erityinen sointinsa, "Basie way", jota jäljitellään maailmanlaajuisesti. Monet jazzhistorian kirkkaimmista tähdistä, kuten Billie Holiday, Thad Jones ja Joe Williams, ovat työskennelleet yhtyeen kanssa. Savoy-teatterin konsertissa 17-henkinen kokoonpano täydentyy yhtyeen vakituisella laulusolistilla Carmen Bradfordilla, joka on työskennellyt orkesterissa vuodesta 1983. Bradfordin lisäksi myös pasunisti Clarence Banks on soittanut orkesterissa Count Basien johdolla. The Count Basie Orchestraa on johtanut vuodesta 2013 trumpetisti, kaksinkertainen Grammy-voittaja Scotty Barnhart. Edellisen kerran yhtye on vieraillut Suomessa vuonna 2008.

The Count Basie Orchestra Savoy-teatteri ti 1.5. klo 19.00

Lipunmyynti alkaa ke 7.3. klo 12.00 Lippu.fi

Keskiviikko 2.5.

helsinki

Gourmet Rytmihäiriöklubilla (levynjulkaisukeikka),Ravintola Juttutupa, helsinki2.5. Klo 21:00

Mikko Innanen – saksofonit

Esa Onttonen – kitara

Ilmari Pohjola – pasuuna

Veli Kujala – harmonikka

Petri Keskitalo – tuuba

Mika Kallio – rummut

Torstai 3.5.

helsinki

Afro- ja jousikvartetti soivat yhdessä – GMS on uusi ja ainutlaatuinen kokoonpano suomalaisessa musiikkielämässä.

Sakari Kukon ideasta afrorytmit, jazzilmaisu ja klassinen sävelkieli siirrettiin ”globaalin kylän” aikakaudelle. Musiikillisia mausteita kerätään Afrikasta, Turkista, Intiasta, USA:sta, Kuubasta ja Saksasta. GMS uudistaa kansanperinnettä ja yhdistää eri musiikkimuotoja orgaaniseksi sointikuvastoksi. Samalla se osallistuu monikulttuurisen Suomen rakentamiseen. Musiikki tuo suurempaa ymmärrystä, myötätuntoa ja iloa rikkaampaan yhteiseloon.

GMS:n afrokvartetin muusikot ovat Senegalissa syntyneitä mestarimuusikoita. He ovat soittaneet Sakari Kukon kanssa Humbalax-yhtyeessä. GMS-jousikvartettia johtaa Mikko-Ville Luolajan-Mikkola. Kaikissa merkittävissä suomalaisissa sinfoniaorkestereissa soittanut viulisti on viime vuosina suuntautunut vahvasti jazzilmaisuun.

Sakari Kukko – piano, sopraanosaksofoni, huilu, sovitukset & yhtyeen johto, Meissa Niang – laulu ja lyömäsoittimet, Ismaila Sane – lyömäsoittimet ja laulu, Abdoullay Ndyaye – basso ja kitara, Ousseynou Mbaye – rumpusetti, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola – 1. viulu,

Teemu Eerola – 2. viulu, Maarit Holkko – alttoviulu ja Iida-Vilhelmiina Sinivalo – sello.

Kesto 1 h 15 min, ei väliaikaa

Liput 10/6 €

Lippu.fi

Perjantai 4.5.

helsinki

Olli Ahvenlahti New Quartet,G Livelab, helsinki4.5. Klo 19:00

Olli Ahvenlahti

Olli Ahvenlahti New Quartet

keikka

Kotimaisen jazzin eläviin legendoihin kuuluva pianisti-säveltäjä Olli Ahvenlahti julkaisi uuden kehutun levynsä Thinking, Whistling joulukuussa. Kyseessä oli Ahvenlahden odotettu ensimmäinen jazzlevy yli 30 vuoteen. G Livelabissa nauhoitetulla albumilla pianisti yhdistää voimansa Jaska Lukkarinen Trion kanssa, ja nyt Olli Ahvenlahti New Quartet nähdään ensi kertaa klubikeikalla Helsingissä.

Olli Ahvenlahti, piano / Jussi Kannaste, tenor sax / Antti Lötjönen, bass / Jaska Lukkarinen, drs

Sakari Kukko GMS,Malmitalo, helsinki4.5. Klo 19:00

keikka

GMS on uusi ja ainutlaatuinen kokoonpano suomalaisessa musiikkielämässä.

Sakari Kukon ideasta afrorytmit, jazzilmaisu ja klassinen sävelkieli siirrettiin ”globaalin kylän” aikakaudelle. Musiikillisia mausteita kerätään Afrikasta, Turkista, Intiasta, USA:sta, Kuubasta ja Saksasta. GMS uudistaa kansanperinnettä ja yhdistää eri musiikkimuotoja orgaaniseksi sointikuvastoksi. Samalla se osallistuu monikulttuurisen Suomen rakentamiseen. Musiikki tuo suurempaa ymmärrystä, myötätuntoa ja iloa rikkaampaan yhteiseloon.

GMS:n afrokvartetin muusikot ovat Senegalissa syntyneitä mestarimuusikoita. He ovat soittaneet Sakari Kukon kanssa Humbalax-yhtyeessä. GMS-jousikvartettia johtaa Mikko-Ville Luolajan-Mikkola. Kaikissa merkittävissä suomalaisissa sinfoniaorkestereissa soittanut viulisti on viime vuosina suuntautunut vahvasti jazzilmaisuun.

Sakari Kukko – piano, sopraanosaksofoni, huilu, sovitukset & yhtyeen johto, Meissa Niang – laulu ja lyömäsoittimet, Ismaila Sane – lyömäsoittimet ja laulu, Abdoullay Ndyaye – basso ja kitara, Ousseynou Mbaye – rumpusetti, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola – 1. viulu, Teemu Eerola – 2. viulu, Maarit Holkko – alttoviulu ja Iida-Vilhelmiina Sinivalo – sello.

Kesto 1 h 15 min, ei väliaikaa

Liput 25/21,50 €, lapset 10 €

Lippu.fi

Michael Manring & Paidarion,Sellosali, helsinki4.5. Klo 19:00

Michael Manring & Paidarion

keikka

Amerikkalainen Michael Manring on rikkonut bassonsoiton rajoja jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Michaelin innovatiivinen ja persoonallinen soittotyyli on vaikuttanut voimakkaasti moneen tämän päivän basistiin sekä kitaristiin. Vuoden basistiksi Bass Player -lehden äänestyksessä 90-luvulla valittu Manring esiintyy Sellosalissa soolona sekä Paidarion-yhtyeen kanssa. Konsertin ohjelmisto perustuu Michaelin sekä Paidarionin uusiin sävellyksiin. Michael Manring (bassot & efektit) Esa Kotilainen (kosketinsoittimet), Jan-Olof Strandberg (akustinen sekä sähköbassokitara & pystybasso), Kimmo Pörsti (rummut & lyömäsoittimet)

Kesto 1 h 30 min, ei väliaikaa

Liput alkaen 15 € + toimitusmaksu, Lippupiste

Michael Manring (bassot & efektit)
Esa Kotilainen (kosketinsoittimet)
Jan-Olof Strandberg (akustinen sekä sähköbasso, kitara & pystybasso)
Kimmo Pörsti (rummut & lyömäsoittimet)

Maanantai 7.5.

helsinki

UMO & Lauri Porra,Koko Jazz Club, helsinki7.5. Klo 19:00

UMO Jazz Orchestra

(+ Lauri Porra)
keikka

UMO ja bassovirtuoosi Lauri Porra jatkavat suosiota saanutta yhteistyötään Koko Jazz Clubin ja Vuotalon konserteissa toukokuussa!

Konsertti koostuu Lauri Porran kolmelta levyltä poimituista kappaleista, tunnelmien kulkiessa räjähtävästä rockjazz-tulkinnasta kuulaisiin elokuvallisiin sävyihin ja hetkittäin jopa minimalistiseen, mietiskelevään tulkintaan. UMO tuo keitokseen omat musiikilliset vahvuutensa ja luo yhdessä Lauri Porran musiikin kanssa uniikin musiikillisen matkan sinne, missä genrerajoitteet eivät seiso musiikin ja kuulijan välissä. Porran sävellysten big band -orkestroinnista vastaavat Mikko Hassinen, Jussi Lampela, Artturi Rönkä ja Sampo Kasurinen.

Yli kuudessakymmenessä maassa esiintynyt Lauri Porra (s. 1977) tunnetaan muun muassa Stratovariuksesta ja johtamastaan Lauri Porra Flyover Ensemblestä. Hän on säveltänyt elokuviin, televisioon, teatteriin ja sinfoniaorkestereille, julkaissut kolme sooloalbumia, toiminut kapellimestarina, laulanut Ylioppilaskunnan laulajissa, voittanut muun muassa Nordisk popularauktors unionin NPU-palkinnon ja Voitto-palkinnon mainosmusiikista, sekä toiminut Helsingin juhlaviikkojen taiteellisessa työryhmässä. Yhteistyötä monipuolinen muusikko on tehnyt muun muassa Juice Leskisen, Emma Salokosken, Apocalyptican, Ben Granfeltin, Radion Sinfoniaorkesterin ja Lahti Sinfonian kanssa.

Konsertin kesto noin 90 minuuttia, sisältäen väliajan.

Liput Tiketistä palvelumaksuineen 18 € / 14 €
(Normaalihinta 15,50 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja lapset 12,50 € + Tiketin palvelumaksu 1,50–2,50€).

Tiistai 8.5.

helsinki

UMO Jazz Orchestra

(+ Lauri Porra)
keikka

UMO ja bassovirtuoosi Lauri Porra jatkavat suosiota saanutta yhteistyötään Koko Jazz Clubin ja Vuotalon konserteissa toukokuussa!

Konsertti koostuu Lauri Porran kolmelta levyltä poimituista kappaleista, tunnelmien kulkiessa räjähtävästä rockjazz-tulkinnasta kuulaisiin elokuvallisiin sävyihin ja hetkittäin jopa minimalistiseen, mietiskelevään tulkintaan. UMO tuo keitokseen omat musiikilliset vahvuutensa ja luo yhdessä Lauri Porran musiikin kanssa uniikin musiikillisen matkan sinne, missä genrerajoitteet eivät seiso musiikin ja kuulijan välissä. Porran sävellysten big band -orkestroinnista vastaavat Mikko Hassinen, Jussi Lampela, Artturi Rönkä ja Sampo Kasurinen.

Yli kuudessakymmenessä maassa esiintynyt Lauri Porra (s. 1977) tunnetaan muun muassa Stratovariuksesta ja johtamastaan Lauri Porra Flyover Ensemblestä. Hän on säveltänyt elokuviin, televisioon, teatteriin ja sinfoniaorkestereille, julkaissut kolme sooloalbumia, toiminut kapellimestarina, laulanut Ylioppilaskunnan laulajissa, voittanut muun muassa Nordisk popularauktors unionin NPU-palkinnon ja Voitto-palkinnon mainosmusiikista, sekä toiminut Helsingin juhlaviikkojen taiteellisessa työryhmässä. Yhteistyötä monipuolinen muusikko on tehnyt muun muassa Juice Leskisen, Emma Salokosken, Apocalyptican, Ben Granfeltin, Radion Sinfoniaorkesterin ja Lahti Sinfonian kanssa.

Konsertin kesto yksi tunti, ei väliaikaa.
Liput Lippupisteestä 10 € / 5 € (Normaalihinta 9,50 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja lapset 4,50 € + Lippupisteen palvelumaksu 0,50 €).

Keskiviikko 9.5.

helsinki

Halme Prospekt feat. Pekko Käppi Rytmihäiriöklubilla (levynjulkaisukeikka),Ravintola Juttutupa, helsinki9.5. Klo 21:00

Hepa Halme – saksofonit, huilut

Matti Riikonen – trumpetti

Esa Onttonen – kitara

Arttu Tolonen – kitara, syntetisaattori

Tapani Varis – basso

Alf Forsman – rummut

Pekko Käppi – jouhikko

Laulaja Aili Ikosen uudella Piirrä minut -levyllä tarjoillaan yhä tunteikkaampaa ja henkilökohtaisempaa puolta laulajan ohjelmistosta: tarinoita ohikiitävistä hetkistä, unettomista öistä, kiihkeästä janosta ja veteen sekoitetuista väreistä. Ikonen yhtyeineen esittää tämän hetken väkevintä kotimaista laulujazzia.

Liput 20 € sis. eteispalvelumaksun

Perjantai 11.5.

helsinki

Pekka Toivonen: Strings of Life (jousiduetto, -kvartetto ja -oktetto),Kallion kirkko, helsinki11.5. Klo 20:00

Pekka Toivonen

keikka

Pekka Toivonen (s. 1979) on omintakeinen suomalainen säveltäjä, pianisti ja musiikin tuottaja. "Strings of Life" on monimediallinen jousikonsertti.

Jousiduetto, -kvartetto ja -oktetto (kantaesitys), vapaa pääsy, ohjelma.

 

Esiintyjät:
Stiliana Ravelska, 1. viulu (äänenjohtaja)
Piia Virtanen, 1. viulu
Klaara Pyrhönen, 2. viulu
Marju Tsokkinen, 2. viulu
Vilma Pyrhönen, altto
Matti Lindholm, altto
Tatu Ahola, sello
Elina Susiluoto, sello
Pan Jianfeng, kalligrafia

Sami Saari ja Jazzpojat,Espan Kappeli, helsinki11.5. Klo 18:00

keikka

Sami Saari ja Jazzpojat soittavat Espan Kappelissa kaksi settiä svengaavaa jazzia ja soulia kello 18 alkaen.

Ilmainen sisäänpääsy.

Sami Saari - laulu ja kitara
Mikael Myrskog - piano
Oskari Siirtola - basso
Ville Pynssi - rummut

Maanantai 14.5.

helsinki

Ennen jameja on pianisti Kari Ikosen solokonsertti, joka kestää 1 tunnin. Liput Solokonserttiin 15 e, joka oikeuttaa jameihin sisäänpääsyyn.

Jami-isäntä: Kadi Vija (laulu)
House bändissä: Mikael Jakobsson (piano), Juho Kivivuori (basso), Eeti Nieminen (rummut)

Jamit alkavat klo 20:00 ja liput vain jameihin ovat 5€

Jazzmuusikot ry:n jäsenille ilmainen sisäänpääsy

Keskiviikko 16.5.

helsinki

Mopo Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki16.5. Klo 21:00

Linda Fredriksson – saksofonit

Eero Tikkanen – basso

Eeti Nieminen – rummut, lyömäsoittimet

Torstai 17.5.

helsinki

Sointi Jazz Orchestra feat. Tero Hyväluoma ja Aili Järvelä - Unituulia,Kulttuuriareena Gloria, helsinki17.5. Klo 19:00

Spicy Big Band Spring: Unituulia - Uutta musiikkia Aili Järvelältä ja Teemu Eerolalta

Sointi Jazz Orchestra palaa tauolta uuden konserttikokonaisuuden kera vierainaan erityisesti kansanmusiikin puolelta tutuiksi tulleet Aili Järvelä ja viulisti Tero Hyväluoma. Konsertin ohjelmisto koostuu Aili Järvelän säveltämistä ja sovittamista pääosin uusista lauluista sekä vanhemman tuotannon uusista sovituksista, jotka hän tulkitsee 17-henkisen big band -kokoonpanon säestämänä. Lisäksi konsertissa kuullaan kantaesitys säveltäjä Teemu Eerolan sähköviululle ja Sointi Jazz Orchestralle säveltämästä kolmiosaisesta folk-jazzviulukonsertto Uriasta sekä uusia sovituksia Teosto-palkintoehdokas Tero Hyväluoman sävellyksistä.

”Yhteistyö Sointi Jazz Orchestran kanssa on allekirjoittaneelle suuri kunnia ja mielekäs haaste, sillä big band työvälineenä on minulle vielä uusi. Olen kuitenkin aina mieltynyt sen runsaaseen sointiin, näin osuvaa ilmausta käyttääkseni. Tässä prosessissa on ollut vapauttavaa päästä maalaamaan siveltimen koko leveydellä, mutta kuitenkin niin, että lopputuloksen vielä tunnistaa omakseen”
-Aili Järvelä-

Sanoituksia lauluihin ovat Järvelän lisäksi tehneet mm. lauluntekijät Tero Pajunen sekä Noora Salmi.

Unituulia-konsertissa kuullaan kuinka kansanmusiikkitaustaiset säveltäjät käsittelevät heille uudenlaista big band -kokoonpanoa.

Konsertti kello 19, ovet auki klo 18
Liput 15/10e (sis. eteispalvelumaksun)
K18

www.sointijazzorchestra.com

Keskiviikko 23.5.

helsinki

UMO with Ingrid & Christine Jensen,Savoy-teatteri, helsinki23.5. Klo 19:00

UMO Jazz Orchestra

(+ Ingrid Jensen)
keikka

Toukokuussa UMOn vieraina nähdään kanadalaiset siskokset Ingrid ja Christine Jensen!

Viimeisen 20 vuoden aikana Jensenit ovat kiertäneet yhdessä ympäri maailmaa yhdistellen rikkaita melodioita ja improvisaatiota tavalla, joka tuntuu miltei telepatialta. Kumpikin on luonut tahollaan menestyksekkään uran – Ingrid mestarillisella trumpetin soitollaan New Yorkissa ja Christine soittamalla saksofonia, sovittamalla, säveltämällä ja johtamalla omaa orkesteriaan Montrealissa.

Yhdeksi sukupolvensa lahjakkaimmista trumpetisteista sanottu Ingrid Jensen on soittanut muun muassa Maria Schneiderin ja Darcy James Arguen orkestereissa sekä esiintynyt useiden jazzin supertähtien kanssa Clark Terrystä Esperanza Spaldingiin. Carmine Caruso -trumpettikilpailun vuonna 1995 voittanut Ingrid on myös kysytty pedagogi, joka vierailee New Yorkin Purchase-konservatorion opetusvirkansa lisäksi ahkerasti pitämässä mestarikursseja musiikkioppilaitoksissa ympäri Yhdysvaltoja.

Omaa nimeään kantavaa orkesteria johtava saksofonisti, säveltäjä ja kapellimestari Christine Jensen on voittanut Kanadan ”Grammyn”, eli Juno-palkinnon, levyistään Habitat (2014) ja Treelines (2011), joilla soolosoittimena kuullaan Ingridin trumpettia. Kanadan valovoimaisimpiin säveltäjiin kuuluva Christine saa säännöllisesti sävellystilauksia eri puolilta maailmaa ja vierailee kapellimestarina niin Kanadan, Yhdysvaltojen kuin Euroopankin merkittävimmissä jazzorkestereissa.

Kun UMO ja Jensenin sisarukset astuvat yhdessä Savoy-teatterin lavalle, luvassa on matka kanadalaisen jazzsäveltäjän ja huippusolistin mielenmaisemiin. Konsertissa kuullaan Christine Jensenin sävellyksiä hänen itsensä johtamana – Ingrid Jensenin ja UMOn tulkitsemina.

Konsertin kesto noin 90 minuuttia, sisältäen väliajan 25 min.
Liput: 28€/24,50€/18€. Kaikki hinnat sisältävät palvelumaksut.

Eero Koivistoinen Quartet,G Livelab, helsinki23.5. Klo 19:00

keikka

72-vuotias säveltäjä-saksofonisti Eero Koivistoinen lukeutuu kotimaisen jazzin eläviin legendoihin. Maineikas levymerkki Svart Records julkaisi edeltävänä syksynä Koivistoisen tuoreimman albumin albumin Illusion, ja nyt "Koippa" saapuu esiintymään erinomaisen yhtyeensä kanssa G Livelabiin. Kvartetissa Koivistoisen lisäksi soittavat pianisti Alexi Tuomarila, basisti Jori Huhtala ja rumpali Jussi Lehtonen.

"Saksofonisti ja säveltäjä Eero Koivistoinen etenee jazzin ylvääseen, yhä syvenevään ajattomuuteen."
– Helsingin Sanomat

Linda Kanter Quartet (EST) Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki23.5. Klo 21:00

Linda Kanter – laulu, kosketinsoittimet

Mathei Florea – piano

Janno Trump – basso

Sebastian Brydniak – rummut

(Suomen ja Viron jazzliittojen Heimojazz-vaihtoa)

Tiistai 29.5.

helsinki

Lounaskonsertti: Jukka Eskola & UMO,Savoy-teatteri, helsinki29.5. Klo 12:00

keikka

Trumpetisti Jukka Eskola (s. 1978) on ilahduttanut jazzkansaa musiikillaan jo 20 vuoden ajan. UMOn trumpettisektiossa muusikko on nähty kymmeniä kertoja, ja nyt taiteilijajuhlavuotensa kunniaksi Eskola asettuu ensimmäistä kertaa orkesterin solistiksi. Kevätkauden viimeisessä lounaskonsertissa kuullaan Eskolan runsaasta soul ja bossa nova -painotteisesta tuotannosta poimittuja sävellyksiä, jotka kapellimestari Mikko Hassinen on sovittanut uuteen big band -asuun.

– Odotan vesi kielellä tätä yhteistyötä. Orkesteri ja sen fantastiset muusikot ovat minulle jo ennestään tuttuja, ja vihdoinkin pääsen soittamaan heidän kanssaan omaa musiikkiani. Kappaleiden uusista versioista tulee varmasti upeita. On suuri kunnia juhlistaa omaa juhlavuotta juuri UMOn kanssa, Eskola hehkuttaa.

Omien yhtyeidensä Jukka Eskola Soul Trion, Jukka Eskola Quintetin ja Jukka Eskola Orquestra Bossan lisäksi aktiivisesti eri kokoonpanoissa soittava trumpetisti on nähty muun muassa The Five Corners Quintetin ja Ricky-Tick Big Bandin riveissä. Trumpetistin ansioluettelosta löytyy muun muassa kuusi soololevyä, parisataa levytystä, Pori Jazzin Vuoden taiteilija -palkinto, Emma-ehdokkuuksia, teatteriproduktioita ja opetustöitä. Eskolan voi bongata myös television viihdeohjelmien orkestereista. 

jaZZanti-konsertti: Olavi Louhivuori - Superposition!,ravintola Laulumiehet, helsinki29.5. Klo 19:00

keikka

Olavi Louhivuori: rummut
Adele Sauros: saksofonit
Linda Fredriksson: saksofoni
Mikael Saastamoinen: basso

Olavin kokoama uusi kiinnostava yhtye ensiesiintyy tulevassa konsertissa. Yhtyeen musiikissa tulee vahvasti esille improvisaatiopohjainen lennokkuus ja vihvahteisuus, jotka yhtyeen taitavat muusikot luovat yhdessä. Yhtyeen taustalla kaikuvat Stanko/Vesala ja Ornette Coleman kvartetit.

Olavi Luohivuoren kotisivut

Konserttia tukee Helsingin kaupunki ja Musiikin edistämissäätiö

Kuvat – Jari Flink: Mikael Saastamoinen, Sakari Puhakka: muut kuvat

Erik Lindströmin apuraha

Musiikkiarkiston yhteydessä toimiva Erik Lindströmin rahasto jakaa apurahoja nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelujen tukemiseen ensisijaisesti ulkomailla. Syksyllä 2002 perustetun rahaston apurahaa on myönnetty vuodesta 2003 lähtien. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut muusikko ja säveltäjä Erik Lindström.

Apurahapäätös julkistetaan Superposition! yhtyeen konsertin jälkeen. Apurahan saaja esiintyy tämän jälkeen yhdessä Superposition! yhtyeen kanssa.

Erik Lindströmin apurahasta

Liput: (käteisellä) 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music , Laivurinrinne 2 tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 16,5/11,5/9,5 €.

Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Jos haluat jazzillallisen, tilaa se numerosta 045-2622 991.

Keskiviikko 30.5.

helsinki

Jean Erik Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki30.5. Klo 21:00

Pauli Lyytinen – saksofonit

Artturi Rönkä – piano

Janne ”Jean Erik” Tuovinen – basso

Anssi Tirkkonen – rummut

Torstai 31.5.

helsinki

Joonas Haavisto Trio feat. Teemu Viinikainen,Koko Jazz Club, helsinki31.5. Klo 19:00

keikka

Steinway Artistiksi toukokuussa valittu pianisti Joonas Haavisto on luotsannut omaa trioaan jo yli kymmenen vuoden ajan.  Tänä vuonna julkaistavalla, trion neljännellä albumilla, Gradation, Haaviston säveltämät melodiset harmoniat luovat vapaalle ilmaisulle upean pohjan. Joonas Haavisto Triossa soittavat pianistin rinnalla Suomen eturivin jazzmuusikot Antti Lötjönen sekä Joonas Riippa. Koko Jazz Clubin keikalle trion vieraaksi saapuu myös kitaravirtuoosi Teemu Viinikainen

Teemu Viinikainen – kitara
Joonas Haavisto – piano
Antti Lötjönen – basso
Joonas Riippa – rummut
 
Ovet auki klo 18

Sami Saari ja Jazzpojat,Solmu Aurinkolahti, helsinki31.5. Klo 19:00

keikka

Sami Saari ja Jazzpojat svengaavat kevään viimeiset sävelet Aurinkolahden Solmussa tuttuun tapaan kello 19 alkaen kahden setin verran. Ilmainen sisäänpääsy.

Sami Saari - laulu ja kitara
Mikael Myrskog - piano
Eero Seppä - basso
Ville Pynssi - rummut

Sunnuntai 3.6.

helsinki

Jazz'n Jam: Lithium (FI/POR),Malmitalo, helsinki3.6. Klo 17:00

keikka

Neljän lahjakkaan soittajan ja säveltäjän uunituore projekti. 

Lithiumin musiikki ammentaa monista eri tyylilajeista, jotka muovautuvat Alexi Tuomarilan, Andre Fernandesin, Jonne Taavitsaisen ja Joonas Tuurin käsittelyssä yhdeksi isoksi ja vahvaksi soundiksi.

Bändi julkaisi helmikuussa 2018 debyyttialbuminsa "Red" maineikkaan hollantilaisen Challenge Records levy-yhtiön kautta.

Andre Fernandes – kitara (POR)
Alexi Tuomarila – piano (FIN)
Joonas Tuuri – basso (FIN) 
Jonne Taavitsainen – rummut (FIN)

Liput 6,50 €

Tiistai 5.6.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Kadi Vija Key Project,ravintola Laulumiehet, helsinki5.6. Klo 19:00

keikka

Kadi Vija Key Project

Kadi Vija Key Project on jazzlaulaja Kadi Vijan ympärille syntynyt uusi yhtye, jonka epätavallinen instrumentaatio luo koskaan aikaisemmin koettuja äänimaisemia. Vija on sävellyksissään ottanut vaikutteita modernista jazzista, elokuvamusiikista sekä arkielämän observoinneista.

Kadi Vija Key Project on raikas ja innovatiivinen lisäys suomalaiseen jazz-skeneen ja Vijan persoonallinen lähestymistapa laulamiseen on ehtinyt herättää myös kansainvälistä huomiota.

“Laulaja Kadi Vija on kuin harvinainen soitin” (Katri Kallionpää, HS)

Kadi Vija: laulu
Max Zenger: bassoklarnetti
Tuomo Dahlblom: kitara
Tuomas Timonen: rummut

Kadi Vijan kotisivut

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö.

Kuva: Sakari Puhakka

Liput: (käteisellä) 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music , Laivurinrinne 2 tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 16,5/11,5/9,5 €.

Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Jos haluat jazzillallisen, tilaa se numerosta 045-2622 991.

 

Torstai 7.6.

helsinki

Kotimaan kansainvälisesti menestyneimmistä jazzmuusikoista koostuva Aki Rissanen Trio nousi edellisellä albumillaan Another North koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin. Jo debyyttilevyllään 2016 Emma-palkinnon pokannut kombo näytti miten innovatiivista ja persoonallista pianotriojazz voi olla, ja yhtye oli syystäkin toista kertaa peräkkäin Jazz-Emma-ehdokkaana. Nyt yhtye esittää kehuttujen albumiensa materiaalia livenä G Livelabissa.

"Tästä ei suomalainen jazzyhtye paljon parane."
–Helsingin Sanomat

Sunnuntai 29.7.

helsinki

Suvilahti Jazz: Kadi Vija Key Project,Merikerho, helsinki29.7. Klo 17:00

keikka

Kadi Vija – voc, Max Zenger – b. cl, Tuomo Dahlblom – gtr, Tuomas Timonen – drs

Raikas ja innovatiivinen Key Project on laulaja Kadi Vijan ympärille syntynyt uusi yhtye, jonka epätavallinen instrumentaatio luo erikoisia äänimaisemia. Vija on sävellyksissään ottanut vaikutteita modernista jazzista, elokuvamusiikista sekä arjen pienistä ilmiöistä. Yhtyeenjohtajan persoonallinen lähestymistapa laulamiseen on ehtinyt herättää myös kansainvälistä huomiota.

Suvilahti Jazz: Teemu Viinikainen III,Merikerho, helsinki29.7. Klo 18:30

keikka

Teemu Viinikainen – gtr, Mikael Myrskog – keys, Joonas Riippa – drs

Teemu Viinikaisen tuore trio jatkaa mystisen Robert Dicksonin saagaa viimevuotisella debyyttilevyllään Return of Robert Dickson. Ilmavaa ja svengaavaa fuusiojazzia soittava kokoonpano istuu tyylikkäästi kesäiseen alkuiltaan kaupungin laidalla. Rock-saundeja ja pehmeitä balladisävyjä, kuulaita melodioita, täyteläistä rytmiikkaa ja värikästä Moog-pulputusta – laiva on lastattu suurella jazzsydämellä!

Maanantai 30.7.

helsinki

Jazz-Espa: Signe,Espan lava, helsinki30.7. Klo 12:00

keikka

Riikka Keränen – voc, Kaisa Mäensivu – db & voc, Selma Savolainen – voc, Josefiina Vannesluoma – voc

We Jazz –festivaalilla ja Flow Festivalilla sydämiä sulattanut Signe on neljän naisäänen ja kontrabasson muodostama vokaaliyhtye. Signen sävellyksissä kuuluvat nykyklassisesta ja kansanmusiikista imetyt vaikutteet pohjoismaisen jazztradition rinnalla ja musiikki soljuu vapaasti improvisoiden.

Jazz-Espa: Jere Haakana Varjosto,Espan lava, helsinki30.7. Klo 16:00

keikka

Jere Haakana – gtr, Ville Pynssi – dr, Artturi Rönkä – keys, Juho Kivivuori – bass

Kitaristi Haakanan sävellyksiä tulkitseva, omaleimainen ja väkevän tunnelmoiva jazz-rockyhtye Varjosto vetoaa jazzdiggareiden ohella myös jazzia tuntemattomampaan yleisöön. Kvartetin elokuvalliset äänimaisemat ja rock-kitarointi yhdistyvät improvisoivaan ja jazzperinteelle ominaiseen yhtyesoittotapaan.

Jazz-Espa: Jori Huhtala 3,Espan lava, helsinki30.7. Klo 17:30

keikka

Jori Huhtala – db, Jussi Kannaste – sax, Aki Rissanen – p

Basisti Huhtalan uudessa yhtyeessä vähemmän on enemmän ja pienet asiat nousevat suureen rooliin. Yhtyeen soundissa korostuvat akustisuus ja orgaanisuus; kontrabasson lämmin ja tukeva pohja, saksofonin hengittävyys ja ketteryys, sekä pianon orkesterimainen kirjo tummasta massasta kirkkaaseen helinään ja preparoituun perkussiivisuuteen. Trion kehuttu ensilevy julkaistiin alkuvuodesta.

Tiistai 31.7.

helsinki

Jazz-Espa: Sole Azul,Espan lava, helsinki31.7. Klo 12:00

keikka

Pauli Lyytinen – ten. sax, Harri Kuusijärvi – acc, Eero Tikkanen – b

Kun varkaat veivät soittimet Azulin kaupungissa Argentiinassa, päätti Harri Kuusijärvi viedä tangon ja tehdä siitä omansa ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan. Yhtye esittää jazzmusiikista tutuin tyylikeinoin itse säveltämäänsä tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia suomalaisista ja argentiinalaisista tangoista. Trion debyyttialbumi ilmestyy kesällä.

Jazz-Espa: Aapo Heinonen Quintet,Espan lava, helsinki31.7. Klo 16:00

keikka

apo Heinonen – p, comp, Teemu Takanen – sax, Héctor Lepe – gtr, Vesa Ojaniemi – b, Tomi Saikkonen – drs

Energinen ja elämänmyönteinen Aapo Heinonen Quintet julkaisee kolmannen pitkäsoittonsa tänä keväänä. Luvassa on modernia big band –vaikutteista musiikkia, jossa kaikuvat myös balkanilaiset ja lattarirytmit. Sävellysten läpikirjoitetut muotorakenteet pitävät otteessaan ja erilaisille pohjille rakennetut improvisoidut soolo-osuudet paitsi palvelevat sävellysten muotoa, myös yllättävät energisyydellään ja seesteisyydellään.

Jazz-Espa: Bikutsi,Espan lava, helsinki31.7. Klo 17:30

keikka

Kadi Vija – voc, Pekka Seppänen – sax, Vili Itäpelto – keys, Jukka Haavisto – el. b, Mika Säily – drs

Rumpali Mika Säilyn sooloprojekti julkaisi Mozaique-debyyttinsä loppuvuodesta 2016. Levystä piti tulla Säilyn Jamaze-etnojazzyhtyeen toinen albumi, mutta teos alkoi muuttua enemmän säveltäjänsä kuin yhtyeensä kuuloiseksi. Musiikki on monipuolista, ulottuen läpisävelletystä, taiteita ja teorioita yhdistävästä kokeellisesta jazzista, kulkien maailmanmusiikkivaikutteiden kautta lyyrisempään jazzfuusioon.

Keskiviikko 1.8.

helsinki

Jazz-Espa: Milo & Moses,Espan lava, helsinki1.8. Klo 12:00

keikka

Milo Mäkelä – el. gtr, Moses Kuloniemi – drs, Jon Pettersson – db

Trio sai alkunsa syksyllä 2015, jolloin perustajajäsenet olivat 13-vuotiaita. Milo & Moses on Suomen jazzhistorian nuorin levyttänyt kokoonpano ja edelleen nuorin keikkaileva jazzbändimme. Nautittavaa groovejazzia tarjoileva yhtye kuulostaa raikkaalta, mutta saumattoman yhteissoiton myötä kypsän kokeneelta. Kolmikko julkaisi viime kesän Flow Festivalilla toisen albuminsa, ja kolmas on jo tekeillä.

Jazz-Espa: Hutera,Espan lava, helsinki1.8. Klo 16:00

keikka

Johannes Salomaa – sax, fl, Risto Kumpulainen – keys, Petri Pietilä – gtr, Timo Tuppurainen – b, Markus Jaatinen – perc, Niklas Ahlsved – drs

Rhytm’n’jazz -yhtye Huteran jäsenet ovat tuttuja monista eri yhteyksistä, kuten Marjo Leinosen ja Astrid Swanin taustalta sekä Lenni-Kalle Taipale Triosta. Nyt heitä yhdistää halu tehdä musiikkia svengi edellä, toisinaan elokuvallisiinkin tunnelmiin päätyen. Yhtye julkaisi hyvän vastaanoton saaneen debyyttialbuminsa Here It Is! viime vuonna.

Jazz-Espa: Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel,Espan lava, helsinki1.8. Klo 17:30

keikka

Tuomas J. Turunen – p, Manuel Dunkel – sax, Jori Huhtala – b, Tuomas Timonen – drs

Pianisti Tuomas J. Turusen yhtye palaa hiljaiselon jälkeen keikkalavoille uutena ja energisenä, vieraanaan Suomen hienoimpiin jazzfonisteihin lukeutuva, Yrjö-palkittu Manuel Dunkel. Viime vuonna julkaistu Megetme-niminen levy on mielenkiintoinen yhdistelmä jazzin perinnettä sekä pohjoismaalaista jazzsoundia. Osa Turusen säveltämistä kappaleista on kunnianosoituksia Thelonious Monkin ja Cedar Waltonin kaltaisille jazzlegendoille, osassa taas matkustetaan tunnelmoimaan seesteisiin suomalaismetsiin.

Torstai 2.8.

helsinki

Jazz-Espa: Syskofrenia,Espan lava, helsinki2.8. Klo 12:00

keikka

Saga Söderström – voc, Tuomas Salo – trp, Juho Valjakka – p, Matias Heinonen – b, Okko Saastamoinen – drs

Syskofrenia soittaa arvoituksellista, rajojarikkovaa musiikkia ja säväyttää voimakkailla lyriikoillaan. Sävellykset ja sanoitukset kumpuavat laulaja-lauluntekijä Saga Söderströmin kynästä, ja uniikin soundin yhtyeelle muodostaa erityisesti jazzin osaajista koostuva bändi. Viisikko julkaisee tänä vuonna Minä-nimisen, toisen albuminsa.

Jazz-Espa: Kokko Quartet & Ilkka Arola,Espan lava, helsinki2.8. Klo 16:00

keikka

Kaisa Siirala – sax, fl, Johanna Pitkänen – p, keys, Timo Tuppurainen – db, el. b, Risto Takala – drs, perc, Ilkka Arola – quartertone trp, fl. horn

Kokko Quartetin musiikki tuo skandinaaviseen jazzperinteeseen intialaisia, arabialaisia ja kuubalaisia vaikutteita. Ornamented-projektissa Kokko Quartet ja trumpetisti Ilkka Arola yhdistävät voimansa. Arola soittaa harvinaista neliventtiilistä Quartertone-trumpettia ja flyygelitorvea, jotka mahdollistavat arabimusiikille ominaisten mikrointervallien soiton.

Jazz-Espa: Pepa Päivinen & Good Romans,Espan lava, helsinki2.8. Klo 17:30

keikka

Pepa Päivinen – reeds, fl, Ilari Filander – gtr, Jussi Miettola – drs

Yrjö-palkittu puhallinsoittaja Pertti ”Pepa” Päivinen ja duo Good Romans seikkailevat bassottomalla triollaan rohkeasti vapaan jazzin maastossa improvisoiden. Runsaasti kehuja keränneet albumit Ghost Of A Dog ja Tadpoles saavat tänä vuonna jatkoa, kun trio julkaisee kolmannen pitkäsoittonsa. Luvassa on aggressiivisen freen lisäksi – tai jopa sijaan! – tyylikästä kudelmaa ja kypsää soittoa ilman kikkailua.

Perjantai 3.8.

helsinki

Jazz-Espa: Sonja Virtanen Quartet,Espan lava, helsinki3.8. Klo 12:00

keikka

Sonja Virtanen – alto sax, Markus Tiiro – gtr, Timo Tuppurainen – db, Kimmo Salminen – drs

Saksofonisti Sonja Virtasen johtama kvartetti julkaisi tänä keväänä esikoisalbuminsa Vim and Vigor. Yhtyeen monipuolisessa ohjelmistossa hard bop- ja soul jazz -kappaleet soljuvat kokeneiden muusikoiden käsissä saumattomaksi kokonaisuudeksi. Virtasen tavaramerkit, vahva groove ja kuulaat melodiat, vievät kuulijaa kesäpäivässä 50-luvun newyorkilaistunnelmiin ja toisaalta taas pohjoisen lakeuksille.

Jazz-Espa: Jean Erik,Espan lava, helsinki3.8. Klo 16:00

keikka

Pauli Lyytinen – sax, Artturi Rönkä – p, Janne Tuovinen – db, Anssi Tirkkonen – drs

Jean Erik on basisti Janne Tuovisen luotsaama uusi yhtye. Ohjelmisto koostuu Tuovisen sävellyksistä, joissa muusikot pääsevät heittäytymään vahvoista riffeistä räiskyviin kollektiivisiin improvisaatioihin. Tuovinen on koonnut yhteen lempimuusikkonsa tulkitsemaan musiikkiaan haastaen heidät myös irtaantumaan soitinten perinteisistä rooleista.

Jazz-Espa: Haarla-Orma-Takamäki-Vesala,Espan lava, helsinki3.8. Klo 17:30

keikka

Iro Haarla – p, comp, Jukka Orma – el. gtr, Jone Takamäki – ten. sax, Aniida Vesala – drs

Iro Haarla on palkittu ja arvostettu pianisti-harpisti-säveltäjä, joka on tehnyt merkittävän uran kotimaisella jazzkentällä. Hänen uusi kokoonpanonsa esittelee kitaristikonkari Orman ja saksofonimaestro Takamäen ohella raikkaan rumpalilupauksen, Aniida Vesalan. Yhtyeen mieleenpainuvien melodioiden ympärille kietoutuu syvä sointimaailma, jossa kohtaavat mustan musiikin rockin rytmiikka ja uljas, sydäntäsärkevä avaruudellisuus.

Lauantai 4.8.

helsinki

Jazz-Espa: Selma Savolainen Quartet,Espan lava, helsinki4.8. Klo 16:00

keikka

Selma Savolainen – voc, Artturi Rönkä – keys, Joonas Tuuri – db, Jesse Ojajärvi – drs

Laulaja-säveltäjä Selma Savolaisen musiikin sisimmässä ovat nuoren ihmisen mielenmaisemasta kertovat lyriikat sekä näkemykselliset sävellykset, joissa on jätetty paljon tilaa improvisaatiolle. Kvartetti on saanut kiitosta koskettavasta ja intensiivisestä esiintymisestään, ja kesällä yhtyettä voi kuulla myös levyltä, kun bändi julkaisee ensialbuminsa.

Jazz-Espa: Lithium,Espan lava, helsinki4.8. Klo 14:00

keikka

Jonne Taavitsainen – drs, André Fernandes (POR) – gtr, Alexi Tuomarila – p, Joonas Tuuri – db

Lithium on suomalais-portugalilainen yhtye, joka julkaisi helmikuussa debyyttialbuminsa RED maineikkaalle, hollantilaiselle Challenge Records -labelille. Levy on otettu erinomaisesti vastaan ja se on jo saanut viiden tähden arvioita kansainvälisissä jazzjulkaisuissa. Belgialainen De Standaard kirjoitti arviossaan yhtyeen olevan nuoresta iästään huolimatta ”erittäin vahva ja kypsä yksikkö, joka soittaa modernia pohjoismaista jazzia uudella otteella”.

Sunnuntai 5.8.

helsinki

Suvilahti Jazz: Jaska Lukkarinen Trio feat. Sebastian Studnitzky (GER),Merikerho, helsinki5.8. Klo 18:30

keikka

Jaska Lukkarinen – drs, Jussi Kannaste – sax, Antti Lötjönen – db, Sebastian Studnitzky (GER) – trp

Jaska Lukkarinen Trio kuuluu suomijazzin aivan kirkkaimpaan kärkeen. Jo usean vuoden ajan aktiivisesti keikkaillut ja kaksi levyä julkaissut kolmikko on hitsautunut ilmaisultaan herkäksi ja reagoivaksi. Viime vuonna julkaistulla, viimeisimmällä levyllään trio esitti Valtteri Laurell Pöyhösen Dalindèolle ja Ricky-Tick Big Bandille säveltämää musiikkia yllättävinä sovituksina. Suvilahdessa trioa täydentää saksalaistrumpetisti Sebastian Studnitzky, joka tunnetaan minimalistisesta, melodisesta soundistaan.

Suvilahti Jazz: Viba,Merikerho, helsinki5.8. Klo 20:00

keikka

Virva Immonen – voc, Toomas Keski-Säntti – keys, Oskari Siirtola – b, Okko Saastamoinen – drs

Viba on intensiivisiä tarinoita, seikkailullisia saundeja ja vapautunutta improvisointia. Nelihenkinen yhtye esittää laulaja-lauluntekijä Virva Immosen svengaavia sävellyksiä, joiden hykerryttävissä, suomenkielisissä lyriikoissa yhdistyvät tarkkanäköisesti inhimillisyys ja ilkikurinen huumori. Immonen ottaa sävellyksiinsä ja sanoituksiinsa inspiraatiota muun muassa 1950–60-lukujen amerikkalaisesta jazzista, suomalaisesta nykyrunoudesta sekä tarkkanäköisistä elokuvista.

Suvilahti Jazz: Mopo,Merikerho, helsinki5.8. Klo 21:30

keikka

Linda Fredriksson – sax, Eero Tikkanen – b, Eeti Nieminen – drs

Mopon tunnistettava soundi ja punkahtavan tarttuvat sävellykset ovat tehneet trion neljästä levystä jo pieniä kotimaisen nykyjazzin klassikoita. Live-energiastaan ja muuntautumiskyvystään tunnettu yhtye on valloittanut yleisöjä puolelleen Suomen lisäksi lukuisilla keikoilla Keski-Euroopassa, Väli-Amerikassa ja Afrikassa. Jos et ole vielä bailannut uuden Mopocalypse-albumin Tökkö-biisin tahtiin, niin Merikerhon klubilla on korkea aika!