Tiistai 3.9.

helsinki

UMO Helsinki Plays Buddy Rich – Big Swing Face,Savoy-teatteri, helsinki3.9. Klo 12:00

keikka

Nauti lounaaksi annos jazzia!

Syksyn ensimmäisessä lounaskonsertissa keskitytään big band -jazziin parhaimmillaan, valokeilassa Buddy Rich Big Bandin musiikki. ”Buddy Richinä” häärää UMO Helsinki Jazz Orchestran rumpalina jo vuodesta 1993 lähtien soittanut Yrjö- ja Jazz-Emma-palkittu Markus Ketola ja kapellimestarina toimii orkesteria paljon luotsannut Antti Rissanen. Konsertissa kuullaan mm. jazzklassikot Straight No ChaserLove For Sale ja nimikkokappale Big Swing Face.

Yhdysvaltalaista Bernard ”Buddy” Richiä (1917–1987) on pidetty maailman parhaana rumpalina, joka tunnettiin virtuoosimaisesta tekniikastaan, pyörremyrskymäisestä nopeudestaan ja erityisen sähäkästä virvelirummun käytöstään. Tarinan mukaan Rich ei koskaan treenannut vaan soitti ainoastaan esiintyessään ja mikäs siinä, sillä hänen kerrotaan aloittaneen rumpujen soiton vain 18 kuukauden ikäisenä. Räväkkänä showmiehenä ja hauskana persoonana pidetty kriittinen ja vaativa muusikko ja orkesterinjohtaja ei hyväksynyt keskinkertaisuutta. Hän ehti soittaa uransa aikana kaikkien mahdollisten jazzin supertähtien kanssa, mm. Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Duke Ellington ja Frank Sinatra.

Buddy Rich johti omaa nimeään kantavaa big bandiä, jonka riveissä 1980-luvun alussa soitti myös UMOssa parinkymmenen vuoden ajan vaikuttanut trumpetisti Simo Salminen (1956–2014). Salmisen parivuotinen pesti Buddy Rich Big Bandissä oli aikansa sensaatio, sillä hän on ensimmäinen suomalainen muusikko, joka sai vakituisen kiinnityksen amerikkalaisesta huippuyhtyeestä jazzin emämaassa Yhdysvalloissa. Salminen oli yhtyeessä merkittävässä roolissa ja päätyi lopulta sen lead-trumpetistiksi.

Huom! Konserttiin on vapaa pääsy, mutta ennakkolippu tarvitaan. Noudathan ennakkolipun Savoy-teatterin lippuluukulta (0 €) tai Lippupisteestä (0,5 € + toimitusmaksu). Ennakkolipulla sisään klo 11:50 asti. Tämän jälkeen mahdollisesti tyhjäksi jääneet paikat täytetään liputtomilla asiakkailla. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, koska saliin ei pääse myöhässä.

Tuotanto: UMO Helsinki Jazz Orchestra, Savoy-teatteri ja Ravintola Presto

Perjantai 6.9.

espoo

Michael Abene & Espoo Big Band,Espoon kulttuurikeskus, espoo6.9. Klo 19:00

Espoo Big Band

Michael Abene (www)

keikka

Grammy -palkinnon ja seitsemän ehdokkuutta kerännyt mestarisovittaja ja kapellimestari Michael Abene tunnetaan erityisesti kymmenvuotisesta työstään kölniläisen WDR Big Bandin johtajana. Abenen sovituksia ja sävellyksiä on palkittu monin tunnustuksin, ja hän on työskennellyt mm. Duke Ellington ja Metropole Orchestran sekä Dizzy Gillespien, Buddy Richin ja Chick Corean kanssa.

Liput: 25 / 20 € + toimitusmaksu (alk. 1€), www.lippu.fi

Kokoonpano:
Michael Abene, kapellimestari
Trumpetit:
Tero Lindberg, Jukka Eskola, Sami Pöyhönen, Pemo Ojala
Pasuunat:
Pekka Laukkanen, Heikki Tuhkanen, Jay Kortehisto, Mikko Sinivalo
Saksofonit:
Ari Jokelainen, Teemu Takanen, Sampo Kasurinen, Jussi Kannaste, Janne Murto
Rytmisektio:
Lenni-Kalle Taipale, piano
Jarmo Saari, kitara
Marzi Nyman, kitara
Eerik Siikasaari, basso
Rami Eskelinen, rummut

helsinki

Helsinki Design Week: UMO Helsingin Jazztasting – Oppimisilmastokonsertti,Kaapelitehdas, Avantin harjoitussali (V-rappu), helsinki6.9. Klo 19:00

keikka

Helsinki Design Weekin tämän vuoden teemaa ”oppimisilmasto” myötäillen, UMO Helsinki haluaa luoda yleisönsä kanssa innostavan ilmapiirin, jossa opitaan jazzista levittäen samalla tietoisuutta luonnonsuojelun tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta.

Konsertin tuotto ohjataan Luonnonperintösäätiölle, luonnonsuojelualueiden perustamiseen ja säilyttämiseen. Lipun hinta (20 €, 25 €, 30 €, 35 €, 40 €, 45 €, 50 €) on sinun päätettävissä.

UMO Helsingin Jazztasting – Oppimisilmastokonsertti on musiikillinen makumatka big band -musiikkiin: klassikoihin, kappaleiden rakenteisiin, instrumentteihin ja orkesteriin. Tastingin kantavana teemana on big bandin sovitukselliset keinot, jota lähestytään mm. Duke EllingtoninThad JonesinDizzy Gillespien ja Herbie Hancockinsävellyksien kautta. Tutuiksi tulevat myös musiikin moninaiset termit ja käsitteet kuten improvisointi, teemat ja dynamiikka. Orkesteria konsertissa luotsaa Ville Vannemaa.

Tässä oppimisilmastossa et jazzpoliisiin törmää, joten kaikki voivat maistella musiikkia omalla tavalla, enemmän tai vähemmän asiantuntevasti.

Tapahtuma on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 5.-15.9.2019. www.helsinkidesignweek.com

turku

Flame Jazz: Pope Puolitaival Nordic4,Logomo, MOVE, turku6.9. Klo 19:00

keikka

Pope Puolitaival – saksofoni
Jussi Fredriksson – piano, kosketinsoittimet
Jori Huhtala – basso
Jonatan Sarikoski – rummut

Jazz City Turun syyskausi käynnistyy uudella jazzmusiikilla Logomon Move-salissa. Useista maamme eturivin jazzyhtyeistä tuttu saksofonisti Pope Puolitaival tuo Turkuun uuden yhtyeensä levynjulkaisukiertueen merkeissä!

Pope Puolitaival Nordic4 soittaa vahvasti melodista jazzmusiikkia, joka puhuttelee muutakin kuin perinteistä jazzyleisöä – jazzin syvimmästä olemuksesta tinkimättä. Säveltäjänä Puolitaival inspiroituu niin vanhojen suomifilmien mustavalkoisesta tunnelmasta kuin monimuotoisesta urbaanista nykymaailmasta. Kotimaan kärkisoittajista koostuva nelikko johdattelee yleisön elokuvallisiin tunnelmiin, ja kappaleet ottavat kantaa myös ajankohtaisiin ilmiöihin. Mielenkiintoista väriä yhtyeen soittoon tuo elektronisesti muunneltu saksofonisoundi.

Liput: 20,5 € / opiskelijat ja eläkeläiset 15,5 € / Viking Club -etu 18,5 €
Show & Dinner A la Carte: 83,5 €, kattaus klo 17. Lippu.fi. Vain ennakkomyynnissä.

15743

 

 

 

Hinnat sisältävät palvelumaksun.

Konsertti järjestetään MOVE-salissa, sisäänkäynti Logomo Kitchenin ovesta klo 18 alk.
Teatro-baari palvelee klo 15 alkaen ja myös konsertin jälkeen.

Sunnuntai 8.9.

helsinki

SunJazz: Lionel Beuvens - Motu,Tenho Restobar, helsinki8.9. Klo 20:00

Motu

keikka

Vuosia eri jazz ryhmissä toiminut rumpali Lionel Beuvens toi vuonna 2011 yhteen neljä muusikkoa Gaume Jazz festivaalin tilaustyöprojektia varten. Kasattu ryhmään kuuluvat Beuvensin ja suomalaisen trumpetisti Kalevi Louhivuoren lisäksi kaksi pitkäaikaissta ystävää; suomalainen pianisti Alexi Tuomarila ja ranskalainen kontrabasisti Brice Soniano. Vuonna 2013 kvartetti, joka tuolloin esiintyi vielä nimellä Lionel Beuvens Kvartetti, julkaisi Igloo Recordsin kautta ensimmäisen pitkäsoittonsa "Trinité". Albumi sai paljon tunnustusta sävellysten groovesta ja osoitti syvällistä musiikin kirjoittamisen tasoa. Positiivisen palautteen johdosta kvartetti kiersi runsaasti Belgiaa ja Eurooppaa. Kvartetin saama vastaanotto kehotti Beuvensia työstämään uutta projektia vuonna 2015 - jälleen Gaume Jazz Festival varten. Näin syntyi "Motu". Kvartetin toinen album "Earthsong" julkaistiin tammikuussa 2017 ja jatkoi edeltäjänsä groovaavaa tietä.

janakkala

Vapaat äänet: Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus,Keltainen talo, janakkala8.9. Klo 17:00

keikka

Mikko Innasen maakuntauudistus on saksofonisti Mikko Innasen pitkäaikainen hanke, jossa Suomen maakuntalaulut saavat rohkean, uudenlaisen käsittelyn. Innanen on toteuttanut uudistustyötään ympäri Suomea vaihtelevissa kokoonpanoissa haitaristi Veli Kujalan, tuubisti Petri Keskitalon ja rumpali Mika Kallion kanssa sekä muutaman kerran soolona. Sunnuntaina 8. syyskuutta Innanen esiintyy Keltaisella Talolla duona Janakkalalaislähtöisen Petri Keskitalon kanssa. 

Aviador kustannuksen elokuussa 2019 julkaisema Mikko Innasen maakuntauudistus — soitannollis-lyyrillinen eepos (kirja+CD) on herättänyt huomiota ja kerännyt ylistäviä arvioita medioissa ympäri maan. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoittaa seuraavasti: "Monin eri tavoin tulkittava Mikko Innasen maakuntauudistus elähdyttäsi jo tällaisenaan, mutta varsinainen oivallus on kärttää täydennykseksi uusia maakunnallisia runoja kuudeltatoista elävältä suomalaiselta runoilijoilta, joista osa myös lukee tekstinsä itse, omalla tavallaan maakunnallista moniäänisyyttä lisäten.”

Mikko Innanen saksofoni, sovitukset
Petri Keskitalo tuuba

Su 8.9. klo 17
Kulttuurikahvila PSL - Keltainen talo
Liput 15 € | Hakoistentie 373, 14240 Janakkala
kulttuurikahvilapsl@gmail.com 

http://aviador.fi/kirjat/mikko-innasen-maakuntauudistus.htm

Maanantai 9.9.

helsinki

Pekka Toivonen Piano Week 2019,Paavalinkirkko, helsinki9.9. Klo 19:00

Pekka Toivonen

keikka

Toista kertaa järjestettävä Pekka Toivonen Piano Week matkaa jälleen ympäri pääkaupunkiseudun pyhiä tiloja. Omintakeisen säveltäjän ja pianistin alullepaneman festivaalin ideana on laajentaa taide- ja hengellisen musiikin määritelmiä. Musiikki on Toivoselle pyhää, ja jokainen viikon konsertti onkin yleisölle maksuton. Kaikki viikon konsertit ovat uniikkeja, sillä jokapäiväinen yllätyselementti on vieraileva solisti.  Vapaa pääsy, maksullinen ohjelma/zine 5€ (taidejulkaisu). Yhteistyössä seurakunnat, Helsingin kaupunki, Tuotantoyhtiö Kimmo Helistö Oy ja kirjapaino Painomies. Konserttisarjan yhteydessä suoritetaan Suomen Punaisen Ristin keräys.

9.9. Ma klo 19 Paavalinkirkko avec Perttu Lindberg, rummut
10.9. Ti klo 19 Lauttasaaren kirkko Pekka Toivonen, piano
11.9. Ke klo 19 Malmin kirkko avec Miia Reko, flyygelitorvi, trumpetti
12.9. To klo 19 Espoon tuomiokirkko avec Antti Mattila, urut, patarummut
13.9. Pe klo 19 Johanneksenkirkko avec Pekka Toivonen Ensemble + yllätysesiintyjiä! ”In the Bottom of the Ancient Ocean” -levyn julkaisukonsertti.

Kuva: Tomas DeRita

Tiistai 10.9.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Mike Koskinen & Rent Romus: Manala,ravintola Laulumiehet, helsinki10.9. Klo 19:00

keikka

Rent Romus: alttosaksofoni ja huilut, Heikki ”Mike” Koskinen: sähkötrumpetti ja huilut, Heikki Laitinen: laulu, kantele ja perkussiot, Mikko Innanen: saksofonit ja huilut ja Eero Tikkanen: kontrabasso. Lisäksi esiintyy duo Mike Koskinen & Teppo Hauta-aho: kontrabasso ja perkussiot.

Manala on Heikki Koskisen ja Rent Romus’in tuorein yhteinen sävellysprojekti, jossa tutkitaan arktisen diasporan inspiroimaa luovaa musiikkia amerikkalais-suomalaisen linssin kautta. Temaattinen materiaali ammennetaan perinteisestä kansanmusiikista, jazzista ja pohjoisen shamanistisista traditioista, ja teoksen tulkinnassa liikutaan saumattomasti sävelletyistä elementeistä vapaan improvisoinnin tulkintoihin. Musiikin inspiraatio pohjautuu runoihin Manalasta (Tuonela), Kalevalan kuolleiden valtakunnasta. Mukana siis myös Heikki Laitinen: laulu, kantele ja perkussiot!

Musiikin inspiraatio pohjautuu runoihin Manalasta (Tuonela), Kalevalan kuolleiden valtakunnasta. Elävät ihmiset saattoivat käydä Manalassa hakemassa loitsuja, vaikka matka oli vaarallinen. Saami traditiossa Manala on Jabemeaivo ja sieltä saattoi myös löytää avaimet maailmankaikkeuden mysteereihin. Sovitusten instrumentaatiossa käytetään ihmisääntä, saksofoneja, trumpettia, huiluja, bassoa, ja perkussioita, sekä kanteletta. Musiikki kumpuaa näistä temaattisista elementeistä, sulauttaen niitä rakenteellisesti yhteen ja viitaten abstraktisesti pohjoisen kulttuurin komponentteihin. Sävellysten ytimenä käytetään myös traditionaalista Kalevalan runomittaa yhdessä melodisten ja rytmisten teemojen kanssa. Musiikin teknillisessä toteutuksessa ovat tärkeinä elementteinä sovitettujen sävellysten tulkinta sekä spontaanit vapaat improvisaatiot.

Manala on merkittävä askel Rent Romus’n ja Heikki Koskisen sävellysuralla, ja siinä huipentuu vuosikymmeniä jatkunut suomalais-ugrilaisen kulttuuriperinteen tutkimus ja käytännön sovellutukset.

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Musiikin edistämissäätiö.

http://www.heikkikoskinen.com http://romus.net

Pekka Toivonen Piano Week 2019,Lauttasaaren kirkko, helsinki10.9. Klo 19:00

Pekka Toivonen

keikka

Toista kertaa järjestettävä Pekka Toivonen Piano Week matkaa jälleen ympäri pääkaupunkiseudun pyhiä tiloja. Omintakeisen säveltäjän ja pianistin alullepaneman festivaalin ideana on laajentaa taide- ja hengellisen musiikin määritelmiä. Musiikki on Toivoselle pyhää, ja jokainen viikon konsertti onkin yleisölle maksuton. Kaikki viikon konsertit ovat uniikkeja, sillä jokapäiväinen yllätyselementti on vieraileva solisti.  Vapaa pääsy, maksullinen ohjelma/zine 5€ (taidejulkaisu). Yhteistyössä seurakunnat, Helsingin kaupunki, Tuotantoyhtiö Kimmo Helistö Oy ja kirjapaino Painomies. Konserttisarjan yhteydessä suoritetaan Suomen Punaisen Ristin keräys.

9.9. Ma klo 19 Paavalinkirkko avec Perttu Lindberg, rummut
10.9. Ti klo 19 Lauttasaaren kirkko Pekka Toivonen, piano
11.9. Ke klo 19 Malmin kirkko avec Miia Reko, flyygelitorvi, trumpetti
12.9. To klo 19 Espoon tuomiokirkko avec Antti Mattila, urut, patarummut
13.9. Pe klo 19 Johanneksenkirkko avec Pekka Toivonen Ensemble + yllätysesiintyjiä! ”In the Bottom of the Ancient Ocean” -levyn julkaisukonsertti.

Kuva: Tomas DeRita

Keskiviikko 11.9.

helsinki

Lionel Beuvens & MOTU (BEL/FRA/FIN) Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki11.9. Klo 21:00

Kalevi Louhivuori – trumpetti, elektroniikka

Alexi Tuomarila – piano

Brice Soniano – basso

Lionel Beuvens – rummut

(Yhteistyössä Wallonie Bruxelles International)

Pekka Toivonen Piano Week 2019,Malmin kirkko, helsinki11.9. Klo 19:00

keikka

Toista kertaa järjestettävä Pekka Toivonen Piano Week matkaa jälleen ympäri pääkaupunkiseudun pyhiä tiloja. Omintakeisen säveltäjän ja pianistin alullepaneman festivaalin ideana on laajentaa taide- ja hengellisen musiikin määritelmiä. Musiikki on Toivoselle pyhää, ja jokainen viikon konsertti onkin yleisölle maksuton. Kaikki viikon konsertit ovat uniikkeja, sillä jokapäiväinen yllätyselementti on vieraileva solisti.  Vapaa pääsy, maksullinen ohjelma/zine 5€ (taidejulkaisu). Yhteistyössä seurakunnat, Helsingin kaupunki, Tuotantoyhtiö Kimmo Helistö Oy ja kirjapaino Painomies. Konserttisarjan yhteydessä suoritetaan Suomen Punaisen Ristin keräys.

9.9. Ma klo 19 Paavalinkirkko avec Perttu Lindberg, rummut
10.9. Ti klo 19 Lauttasaaren kirkko Pekka Toivonen, piano
11.9. Ke klo 19 Malmin kirkko avec Miia Reko, flyygelitorvi, trumpetti
12.9. To klo 19 Espoon tuomiokirkko avec Antti Mattila, urut, patarummut
13.9. Pe klo 19 Johanneksenkirkko avec Pekka Toivonen Ensemble + yllätysesiintyjiä! ”In the Bottom of the Ancient Ocean” -levyn julkaisukonsertti.

Kuva: Tomas DeRita

turku

Turku Jazz Orchestra & Michael Abene (US),Sigyn-sali, Turun konservatorio, turku11.9. Klo 19:00

keikka

Turku Jazz Orchestra
Michael Abene – kapellimestari, piano

Turku Jazz Orchestra saa kauden avauskonsertissa vieraakseen Grammy-voittaja Michael Abenen! Legendaarinen amerikkalainen sovittaja-säveltäjä-pianisti tunnetaan erityisesti kymmenvuotisesta työstään kölniläisen WDR Big Bandin johtajana. Abenen sovituksia ja sävellyksiä on palkittu monin tunnustuksin, ja hän on tehnyt yhteistyötä maailman jazzhuippujen, kuten Maceo Parkerin, Joe Lovanon, Randy Breckerin ja Patti Austinin kanssa.

Abene kiertää edelleen Euroopan ja Amerikan musiikkioppilaitoksissa mentorina ja opettamassa orkesterin johtamista sekä big band -sävellystä. Kesäkuussa 2019 Abene vieraili vetämässä big band -kurssia myös Imatralla, ja syyskuussa hänen ohjaukseensa pääsevät Turun konservatorion ammattiopiskelijat.

 

LIPUT 27,50 € / eläkeläiset 26 € / OP Turun Seudun omistaja-asiakasetu 25€ / opiskelijat 10 €, Tiketti

OP_Turun_Seutu_4v_vasen

 

Hinnat sisältävät palvelumaksun.

Torstai 12.9.

espoo

Pekka Toivonen Piano Week 2019,Espoon tuomiokirkko, espoo12.9. Klo 19:00

Pekka Toivonen

keikka

Toista kertaa järjestettävä Pekka Toivonen Piano Week matkaa jälleen ympäri pääkaupunkiseudun pyhiä tiloja. Omintakeisen säveltäjän ja pianistin alullepaneman festivaalin ideana on laajentaa taide- ja hengellisen musiikin määritelmiä. Musiikki on Toivoselle pyhää, ja jokainen viikon konsertti onkin yleisölle maksuton. Kaikki viikon konsertit ovat uniikkeja, sillä jokapäiväinen yllätyselementti on vieraileva solisti.  Hinta: Vapaa pääsy, maksullinen ohjelma/zine 5€ (taidejulkaisu). Yhteistyössä seurakunnat, Helsingin kaupunki, Tuotantoyhtiö Kimmo Helistö Oy ja kirjapaino Painomies. Konserttisarjan yhteydessä suoritetaan Suomen Punaisen Ristin keräys.

Kuva: Tomas DeRita

Perjantai 13.9.

helsinki

Ellingtonista Elton Johniin – jazzin monet kasvot,Hoitokoti Päiväkumpu, helsinki13.9. Klo 18:00

Sini Hämäläinen Trio

keikka

Sini Hämäläinen Trio yhdistelee jazzin estetiikkaa ja popkappaleita ennakkoluulottomasti. Perinteiset jazzstandardit ja 2010- luvun musiikki toimivat seteissä keskenään sulassa sovussa- oli kappale mikä hyvänsä, se taipuu bebopiksi, swingiksi tai bossa novaksi käden käänteessä! Sini Hämäläisen Trion konsertti on osa Paloheinä Soi tapahtumaa. Paloheinä Soi järjestetään tänä vuonna jo seitsemännen kerran 6.9. ja 12.-15. syyskuuta

Sini Hämäläinen Trio
Sini Hämäläinen, laulu
Jussi Liski, piano
Eerik Siikasaari, kontrabasso

Hoitokoti Päiväkumpu, os. Repovuorentie 12, 00670 Helsinki

Pekka Toivonen Piano Week 2019,Johanneksenkirkko, helsinki13.9. Klo 19:00

Pekka Toivonen

keikka

Toista kertaa järjestettävä Pekka Toivonen Piano Week matkaa jälleen ympäri pääkaupunkiseudun pyhiä tiloja. Omintakeisen säveltäjän ja pianistin alullepaneman festivaalin ideana on laajentaa taide- ja hengellisen musiikin määritelmiä. Musiikki on Toivoselle pyhää, ja jokainen viikon konsertti onkin yleisölle maksuton. Kaikki viikon konsertit ovat uniikkeja, sillä jokapäiväinen yllätyselementti on vieraileva solisti.  Hinta: Vapaa pääsy, maksullinen ohjelma/zine 5€ (taidejulkaisu). Yhteistyössä seurakunnat, Helsingin kaupunki, Tuotantoyhtiö Kimmo Helistö Oy ja kirjapaino Painomies. Konserttisarjan yhteydessä suoritetaan Suomen Punaisen Ristin keräys.

9.9. Ma klo 19 Paavalinkirkko avec Perttu Lindberg, rummut
10.9. Ti klo 19 Lauttasaaren kirkko Pekka Toivonen, piano
11.9. Ke klo 19 Malmin kirkko avec Miia Reko, flyygelitorvi, trumpetti
12.9. To klo 19 Espoon tuomiokirkko avec Antti Mattila, urut, patarummut
13.9. Pe klo 19 Johanneksenkirkko avec Pekka Toivonen Ensemble + yllätysesiintyjiä! ”In the Bottom of the Ancient Ocean” -levyn julkaisukonsertti.

Kuva: Tomas DeRita

Lauantai 14.9.

helsinki

Kaikkien aikojen musiikkia – kolme orkesteria yhdessä: Avanti!, UMO Helsinki, FiBO & Helena Juntunen,Musiikkitalo, helsinki14.9. Klo 15:00

UMO Helsinki Jazz Orchestra

Avanti! Chamber Orchestra

Suomalainen barokkiorkesteri FiBO

Helena Juntunen

keikka

Kolme eri alojen huippuorkesteria Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra sekä Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) kokoontuvat ainutlaatuiseen yhteiskonserttiin sopraano Helena Juntusen kanssa. Kukin orkesteri tarjoaa ydinohjelmistonsa parasta antia, ja konsertin päätteeksi muuntautumiskykyiset muusikot yhdistävät voimansa kapellimestari René Boscin johdolla John Adamsin groovaavasti sykkivässä teoksessa Fearful Symmetries. Sen vauhdikkuus on täydellinen makupari teokseen räätälöidylle Buster Keaton -videoteokselle. Adams on kuvannut, että teoksessa yhdistyvät big bandin hehku, teknopopin kimallus ja sinfoniaorkesterin tyylikkyys.

Muuntautumiskykyään osoittaa ennen kaikkea Helena Juntunen, joka heittäytyy Vivaldin kuuluisan Sposa son disprezzata -aarian traagisesta ilmaisuvoimasta jazzin pauloihin sekä Unsuk Chinin snagS&Snarls-teoksen akrobaattiseen nonsense-huumoriin yhdessä Avantin kanssa. snagS&Snarls perustuu Lewis Carrollin Liisa-kirjoihin, joiden aivoja kutkuttava maailma inspiroi säveltäjän kirjoittamaan myös Liisa Ihmemaassa -oopperan. Carrollin kielellinen rikkaus ja Chinin tapa herkutella sillä ei ole kovin kaukana barokin ajan retorisuudesta, tekstin ja tunteiden tarkasta välittämisestä. Orkesterien reviirit barokki, nykymusiikki ja jazz leikkaavatkin konsertissa toisiaan monin tavoin.

Italia on tuottanut legendaarisia säveltäjiä renessanssista 1900-luvulle. Uuden musiikin italialaismestareihin kuuluvat muun muassa Luigi Nono, Luciano Berio sekä Franco Donatoni, jolta nyt kuullaan Concertino nro 2 (1993). Se jatkaa omalla tavallaan konserton perinnettä, lajityypin, jonka huomattava kehittäjä oli Antonio Vivaldi. FiBOn esittämä alkusoitto Dorilla in Tempe -oopperaan on oikeastaan kolmiosainen konsertto orkesterille. Vivaldin toiston napakoittamassa konserttotyylissä ja Donatonin viidelle syntetisaattorille säveltämän Concertinon minimalistisissa sykäyksissä on yllättäviä yhtäläisyyksiä. Dorilla in Tempe -alkusoiton loppukaneettina voi myös erottaa tutun teeman Neljästä vuodenajasta.

Barokkia ja jazzia yhdistää improvisaatio, soveltava suhde teosmateriaaliin. Muusikon vapaus ja valmiiksi sävelletty lomittuvat molemmissa genreissä. Duke Ellington ja Billy Strayhorn sävelsivät 1950-luvulla 12-osaisen sarjan, joka tutkailee Shakespearen näytelmien rikkaita henkilöhahmoja. Nyt UMO Helsinki esittää sarjan ensimmäisen osan Such Sweet Thunder, jonka pohjana on jazzmusiikin yleisin sointukierto, blues.

Tämän lisäksi Helena Juntunen on poiminut jazzstandardien aarrearkusta kaksi laulua, jotka UMO Helsinkiä konsertissa johtava Kirmo Lintinen on sovittanut tätä esitystä varten. Toisin kuin jazzstandardit yleensä, kumpikaan kappaleista ei ole alunperin musikaali- tai elokuvasävelmä. Stormy Weather kuultiin ensi kerran Harlemin Cotton Clubilla Ethel Watersin esittämänä 1933, ja sitä ovat tulkinneet niin Billie Holiday, Ella Fitzgerald kuin Frank Sinatrakin. Onnettoman rakkauslaulun parina on estottoman vaaleanpunainen lemmenunelma, Frank Sinatran kuolemattomaksi tekemä Polka Dots and Moonbeams, joka on yksi eniten levytetyistä jazzstandardeista ja myös instrumentalistien suosiossa.

Ohjelma:

Franco Donatoni: Concertino nro 2
Antonio Vivaldi: Alkusoitto oopperasta Dorilla in Tempe
Antonio Vivaldi: Sposa son disprezzata
Unsuk Chin: snagS&Snarls
Duke Ellington: Such sweet thunder
Jimmy Van Heusen: Polka Dots and Moonbeams
Harold Arlen: Stormy Weather
John Adams: Fearful Symmetries

UMO Helsinki Jazz Orchestraa johtaa Kirmo Lintinen.
Orkesterien yhteisnumeron johtaa René Bosc.

Tiistai 17.9.

espoo

Cuejero (FI/ES/CL),Sellosali, espoo17.9. Klo 13:30

keikka

Cuejeron musiikissa kohtaavat moninaiset musiikkikulttuurit. Flamenco ja espanjalainen kansanmusiikki yhdistyvät Lähi-idän ja Latinalaisen Amerikan vaikutteisiin. Yhtyeen tavoitteena on löytää taiteellisen suhde näiden kulttuurien ja musiikkiperinteiden välille, jotka ovat eläneet yhdessä satoja vuosia. Konsertissa kuullaan yhtyeen omia sävellyksiä sekä sovituksia perinteisistä lauluista. Nämä laulut esittävät: Javier Sanchez Perez (basso) Toni de Maria (espanjan kitara) Ricardo Padilla (perkussiot) Lotta-Maria Pitkänen (viulu).

Keskiviikko 18.9.

helsinki

Mikko Gunu Karjalainen Italian Quartet (ITA/FIN) Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki18.9. Klo 21:00

Mikko Gunu Karjalainen – trumpetti, flyygelitorvi

Andrea Rea – piano

Daniele Sorrentino – basso

Alessandro D’Anna – rummut

tampere

Piirpauke 45 vuotta,Tampere-talo, tampere18.9. Klo 19:30

Piirpauke

keikka

Maailmanlaajuisesti tunnettu kotimainen maailmanmusiikkiyhtye Piirpauke juhlii 45-vuotisjuhlavuottaan Tampere-talossa! Yhtye tunnetaan kyvyistään sovittaa musiikkia värikkäiksi ja runsaiksi äänimaisemiksi sekä yhdistellä elementtejä folkista, jazzista ja progressiivisesta rockista. Saksofonisti Sakari Kukko perusti Piirpauken vuonna 1974. Yhtye on äänittänyt jo parikymmentä studioalbumia, ja heidän uusin albuminsa Hali julkaistiin tammikuussa 2019. Yhtyeen toi suuren yleisön tietoisuuteen kappale Konevitsan kirkonkellot, jossa tiivistyy myös Piirpauken musiikillinen rikkaus ja monipuolisuus.

"... nyt kyse on maailmanmusiikillisesta nautinnosta. Kovasta sellaisesta, jossa seilataan tyylisuunnasta toiseen, osin kai kolmanteenkin... hallitun riehakkaasti, mutta väliin tunnetta värisyttävän herkästi... Itse soittokunnan soitto on kaikkinensa hienon melodista ja harmonisen täsmällistä, muttei mitenkään pateettista tai nuottien kaavamaisuutta. Ei vaan rehevän pursuavaa. Mukaansa tempaavaa. Sielun sopukoita hyväilevää." – Jazzrytmit, Osku Rajala

Sakari Kukko – puhaltimet, piano, koskettimet, laulu
Eerik Siikasaari – basso
Rami Eskelinen – rummut
Ismaila Sané – lyömäsoittimet, laulu
Petri Kautto – kitara
Meissa Niang – laulu

Liput: 35/29 €

Jarmo Saari Republic (levynjulkaisu),TTT-klubi, tampere18.9. Klo 19:00

keikka

Kitaristi ja multi-instrumentalisti Jarmo Saari ja kolme ässärumpalia herättävät henkiin niin giganttisen musiikillisen olion, ettei kukaan jää nälkäiseksi! Uusi ohjelmisto kuullaan ensimmäistä kertaa Tampereella livenä. Jarmo Saari Republicin tuore albumi Soldiers of Light on saanut loistavan vastaanoton. Saaren rinnalla paukuttaa huippurumpalien heimo: Sami Kuoppamäki, Olavi Louhivuori ja Abdissa "Mamba" Assefa. Mielikuvituksellisten lyömäsoittajien punoma kudos yhdistettynä Saaren soitinarsenaaliin (sähkökitara, theremin, lasiharppu, viola da gamba jne) luo yhtyeelle sointimaailman, joka hakee vertaistaan.

Jarmo Saari (s. 1970) kuuluu sukupolvensa omaleimaisimpiin kitaristeihin. Hänet tunnetaan visuaalisesta sävellystyylistään ja monikerroksisista äänikollaaseistaan. Arvostetun Suomi-palkinnon vuonna 2012 vastaanottanut multi-instrumentalisti on toteuttanut musiikillisia visioitaan mm. sooloproduktiossaan Jarmo Saari Solu sekä yhtyeissään Filmtet, ZetaBoo ja XL. Mikko Kaakkuriniemi soittaa Sami Kuoppamäen tilalla Jarmo Saari Republicin vuoden 2019 livekokoonpanossa.

Liput 20 €
Show klo 19, ovet klo 18.

Torstai 19.9.

espoo

Kitaristi ja multi-instrumentalisti Jarmo Saaren ja kolmen huippurumpalin muodostama kvartetti kantaa viimeisimmällä albumillaan valoa nykymaailman synkkyyteen. Ennakkoluulottomana ja avarakatseisena musiikintekijänä tunnetun Jarmo Saaren luotsaama Jarmo Saari Republic julkaisi uuden albuminsa maaliskuussa. Soldiers of Light on yhtyeen toinen pitkäsoitto, ja seuraa kesällä 2018 julkaistua Helsinki Mavericks -digi-EP:tä. Soldiers of Light on yleisvireeltään astetta vakavampi verrattuna juurevaan ja lyyriseen Jarmo Saari Republic -debyyttiin (2014) tai monisärmäisen kokoonpanon jazzillisempaa puolta esitelleeseen Helsinki Mavericksiin. Synkkyydestä ollaan silti kaukana, sillä kaiken taustalla hehkuu toivo. "Uuden levyn tummemmista sävyistä huolimatta teemana on valaa uskoa ja tuoda lohtua sekä jotain pyhää tähän pirstaleiseen ja kyyniseen maailmaan", Saari avaa ajatusta levyn takana.

Jarmo Saari Republicin rytmistä energiaa ja loputtomia kerroksia pursuavasta soinnista vastaa Saaren rinnalla huippurumpalien heimo: Mikko Kaakkurinniemi, Olavi Louhivuori ja Abdissa "Mamba" Assefa, jotka tunnetaan tahoillaan mm. Von Hertzen Brothersin, Oddarrangin ja Timo Lassy Bandin riveistä. Kolmen mielikuvituksellisen lyömäsoittajan punoma rytminen kudos yhdistettynä Saaren sähkökitarasta thereminiin ja lasiharpun kautta viola da gambaan ulottuvaan soitinarsenaaliin luo yhtyeelle sointimaailman, joka hakee vertaistaan. Jarmo Saari kuuluu sukupolvensa omaleimaisimpiin kitaristeihin. Hänet tunnetaan visuaalisesta sävellystyylistään ja monikerroksisista äänikollaaseistaan. Arvostetun Suomi-palkinnon vuonna 2012 vastaanottanut multi-instrumentalisti on toteuttanut musiikillisia visioitaan lukuisissa soolo ja yhteistyö -produktiossaan.

Liput 19 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi

tampere

Olli Ahvenlahti Ensemble feat. Annimaria Rinne,Tampere-talo, tampere19.9. Klo 19:30

Olli Ahvenlahti Ensemble feat. Annimaria Rinne

keikka

Suomalaisen jazzin kantaviin voimiin lukeutuva pianisti-säveltäjä Olli Ahvenlahti täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja konsertoi juhlavuotensa kunniaksi Tampereella! "Olli Ahvenlahti Ensemble feat. Annimaria Rinne" esiintyy Tampere-talossa torstaina 19. syyskuuta. Ahvenlahti on ollut monin eri tavoin aktiivisesti mukana kotimaisessa musiikkielämässä aina 1970-luvulta lähtien. Hän on julkaissut useita omia sooloalbumeitaan, joista viimeisin Thinking, Whistling (WeJazz) ilmestyi joulukuussa 2017. Suomen Jazzliitto myönsi Ahvenlahdelle Yrjö-palkinnon jo vuonna 1975. Konsertissa on väliaika.

Huom! Esityksessä on K-18 anniskelualue permannon riveillä 12-17. Anniskelualueelle lipun ostanut voi viedä mukanaan katsomoon joko ennen esitystä tai väliajalla ostamansa juoman.

Perjantai 20.9.

vantaa

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Koivupää Soi, vantaa20.9. Klo 19:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Jean-Marc Foltz & Stéphan Oliva: GERSHWIN! Koivupäässä pe 20. ja ma 23.9.

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa 9 Suomen konsertissa 20.-29.9.2019. Duon ainoat pääkaupunkiseudun esiintymiset tällä Vapaat äänet -agentuurin järjestämällä kiertueella pidetään kotikonsertteina Vantaan Koivupäässä perjantaina 20.9. ja maanantaina 23.9. Kodikkaassa miljöössä on 1920-luvun täysin kunnostettu puolimittainen Steinway-flyygeli.

Jean-Marc Foltz klarinetti, bassoklarinetti
Stephan Oliva piano

Perjantai 20.9. klo 19
Maanantai 23.9.klo 19
Ovet auki klo 18:30
Visapolku 3, 01730 Vantaa (Koivupää)

Liput: 20 euroa käteisellä sis. pientä purtavaa.
HUOM! Paikkoja on rajoitetusti – Lippuvaraukset sähköpostitse: charlesgil22@gmail.com
Järjestäjä: Vapaat äänet www.vapaataanet.fi  

Lauantai 21.9.

riihimäki

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Riihimäen taidemuseo, riihimäki21.9. Klo 15:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa lauantaina 21.9. Riihimäen taidemuseoon. 

Tämä kunnianosoitus on kaikkea muuta kuin vain hyvien muusikkojen sarja uudelleentulkittuja juhlittuja standardeja. Hienostuneessa varjojen ja valojen leikissä nämä kaksi pääosan esittäjää osoittavat intensiivistä Gershwinin musiikin harmonian ymmärtämystä. Gershwin -albumin kansiliepeessä Gilles Tordjman kuvailee osuvasti Foltzin ja Olivan estettistä lähestymistapaa: “hidastaa tempoa ilman että ikinä kadottaa pulssia ; venyttää viivaa ilman että viiva koskaan katkeaa” Levy on saanut lehdistössä mainintoja kuten “korvaamaton levy” (Jazz Magazine), “Kutsu elää uudestaan hyvin läheltä Gershwinin musiikin herkkyys” (Citizen Jazz).

Pääsylippu 10 € / 5 €
Riihimäen taidemuseo, Temppelikatu 8, 11100 Riihimäki

turku

Flame Jazz Cruise 15,Viking Grace, turku21.9. Klo 20:55

keikka

TUOMO & MARKUS FEAT. VERNERI POHJOLA
SAMI SAARI & JAZZPOJAT
HEINI IKONEN: QUEENS OF MOTOWN
3TM
MIKKO GUNU KARJALAINEN ITALIAN QUARTET (IT/FI)
SHIKARENKO JAZZ 4N (LT)

Flame Jazz Cruise valloittaa Itämeren syyskuussa jo viidennentoista kerran! Viking Gracella nautiskellaan monipuolisesta kattauksesta aina bluesin ja countryn vivahteista tanssittavaan souliin sekä jazznostalgiasta elektronisiin visioihin. Jazzristeilylle kansainvälistä väriä saadaan Liettuasta ja Italiasta. Tervetuloa mukaan!

OHJELMA – Kaikki aikataulut Suomen ajassa

Lauantai 21.9.

Klo 21.30 Flame Jazz Talk Show (Retro)
Klo 22.00 Shinkarenko Jazz 4N (LT) (Retro)
Klo 23.15 Flame Jazz Jam Session (Retro)
Klo 23.00 Sami Saari & Jazzpojat (Vogue)
Klo 00.15 Heini Ikonen: Queens of Motown (Vogue)

Sunnuntai 22.9.

Klo 13.00 Mikko Gunu Karjalainen Italian Quartet (FI/IT) (Retro)
Klo 14.30 Flame Jazz Jam Session (Retro)
Klo 15.00 3TM  (Vogue)
Klo 17.00 Tuomo & Markus feat. Verneri Pohjola  (Vogue)

Lähtö Turun satamasta lauantaina 21.9. klo 20.55.
Paluu sunnuntaina 22.9. klo 19.50.

Normaali risteilylippu oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin risteilyn konsertteihin.

Sunnuntai 22.9.

helsinki

Think Twice Quartet,Tenho Restobar, helsinki22.9. Klo 20:00

Think Twice Quartet

keikka

Think Twice Quartet on uunituore kokoonpano, joka koostuu nuorista helsinkiläismuusikoista. Yhtyeestä huokuu ilo päästä soittamaan omia sävellyksiä ja improvisoida yhdessä. Uusi, paineeton alusta luoda omaa musiikkia oli sytyke bändille, rumpali Johan Dahlbon mukaan. Sävellyksissä on kuultavissa jazzin suurnimien, kuten Wayne Shorterin ja Joe Hendersonin vaikutteita. Vaikutteita on imetty myös mm. Steve Reichin musiikista.

Tenho Restobar, Helsinginkatu 15 Kitchen 14-22 / Bar -24, vapaa pääsy

Esiintyjät:
Saksofoni - Sami Leponiemi Vibrafoni - Mikko Antila Basso - Tuomas Talvi Rummut - Johan Dahlbo

joensuu

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Joensuun taidemuseo Onni, joensuu22.9. Klo 15:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa 9 Suomen konsertissa.  Joensuussa konsertti kuullaan taidemuseossa   sunnuntaina 22.9. klo 15.

Kunnianosoitus Gershwinille on kaikkea muuta kuin vain hyvien muusikkojen sarja uudelleentulkittuja juhlittuja standardeja. Hienostuneessa varjojen ja valojen leikissä nämä kaksi pääosan esittäjää osoittavat intensiivistä Gershwinin musiikin harmonian ymmärtämystä.

Ranskalaisen jazzin omaperäinen ja monikasvoinen pianisti Stéphan Oliva seuraa jo 90-luvulta lähtien omaa yksilöllistä polkuaan, jota reunustavat häntä liikuttavat ja koskettavat innoittajat ja kohtaamiset. Klassisen musiikin, vokaalimusiikin ja swing-orkestereiden repertuaarien kanssa varttunut Jean-Marc Foltz on tullut tunnetuksi yhtenä Ranskan musiikkielämän tärkeimmistä ja epätyypillisimmistä klarinetisteista.

Järj. Jazzkerho -76, Joensuu ry
Liput 20 €, jäsenet 15 €, opiskelijat 10 €
Taidemuseo Onni
Kikkokatu 23,  80100 Joensuu

Maanantai 23.9.

vantaa

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Koivupää Soi, vantaa23.9. Klo 19:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Jean-Marc Foltz & Stéphan Oliva: GERSHWIN! Koivupäässä pe 20. ja ma 23.9.

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa 9 Suomen konsertissa 20.-29.9.2019. Duon ainoat pääkaupunkiseudun esiintymiset tällä Vapaat äänet -agentuurin järjestämällä kiertueella pidetään kotikonsertteina Vantaan Koivupäässä perjantaina 20.9. ja maanantaina 23.9. Kodikkaassa miljöössä on 1920-luvun täysin kunnostettu puolimittainen Steinway-flyygeli.

Jean-Marc Foltz klarinetti, bassoklarinetti
Stephan Oliva piano

Perjantai 20.9. klo 19
Maanantai 23.9.klo 19
Ovet auki klo 18:30
Visapolku 3, 01730 Vantaa (Koivupää)

Liput: 20 euroa käteisellä sis. pientä purtavaa.
HUOM! Paikkoja on rajoitetusti – Lippuvaraukset sähköpostitse: charlesgil22@gmail.com
Järjestäjä: Vapaat äänet www.vapaataanet.fi  

Tiistai 24.9.

helsinki

jaZZanti-konsertti: Mika Kallio Limited Edition Plays Special Edition,ravintola Laulumiehet, helsinki24.9. Klo 19:00

keikka

Mikko Innanen: saksofonit
Pauli Lyytinen: saksofonit
Alexi Tuomarila: flyygeli
Ville Herrala: kontrabasso
Mika Kallio: rummut

Mika Kallio on koonnut konsertin ohjelmiston kunnianosoituksena rumpali Jack DeJohnetten omaperäiselle Special Edition -yhtyeelle. Luomisvoimaa pursuavat suomijazzin tähdet muokkaavat legendaarisen rumpalin sävellykset uuteen uskoon.

Konserttia tukevat Helsingin kaupunki ja Musiikin edistämissäätiö.

Mika Kallion kotisivut

Kuva: Sakari Puhakka

Liput: 18 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12€, opiskelijat 10 €, pariskunnat 12 + 12 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2 tai Helsinki Jazzin kotisivulta (yllä oleva linkki), jolloin lippujen hinnat: 19,5/13,5/11,5 €.

Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki.

kajaani

SM4 with David Lyttle (UK) & Joonatan Rautio,Kouta-sali, kajaani24.9. Klo 19:00

SM4 with David Lyttle (UK) & Joonatan Rautio

keikka

Söderbacka-Matikainen Quartet, toisin sanoen SM4, on Kokkolalaisten muusikoiden basisti Eevalotta Matikaisen ja kitaristi Martin Söderbackan pyörittämän ELive Music:n uunituore kvartetti ja tuo raikasta tuulahdusta kuuntelijoilleen! SM4 with David Lyttle & Joonatan Rautio -kvartetin ohjelmisto koostuu pääosin Söderbackan ja Matikaisen omista sävellyksistä, jotka avaavat aisteja monenlaisille elämyksille eurooppalaiseen jazziin tukeutuen. Kokoonpanossa kuullaan Söderbackan ja Matikaisen lisäksi Pohjois-Irlannista ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvaa rumpalia, David Lyttleä, sekä maamme arvostetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuvaa saksofonistia, Joonatan Rautiota. Konsertissa vaihtelevat kauniit, viipyilevät melodiat äänimaisemoineen sekä railakkaat improvisaatiot leikkisine rytmeineen.

SM4 TOUR September 2019
24.9 Kokkola, Kahvila Kulma 16:30
25.9 Kajaani, Kouta-sali 19:00
26.9 Pietarsaari, Jazzoo, Black Sheep 21:00
27.9 Kristiinankaupunki, KRS Jazz, Jungman 19:00
28.9 Vaasa, Doo-Bop Club 20:00

Joonatan Rautio - saxophone
David Lyttle (UK) - drums
Martin Söderbacka - guitar
Eevalotta Matikainen - double bass

20€/15€

Kuva: Johan Hagström ja Adam Patterson (David Lyttlen kuva)

 

loimaa

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Taidetalo, loimaa24.9. Klo 19:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa tiistaina 24.9. Loimaan Taidetaloon. 

Tämä kunnianosoitus on kaikkea muuta kuin vain hyvien muusikkojen sarja uudelleentulkittuja juhlittuja standardeja. Hienostuneessa varjojen ja valojen leikissä nämä kaksi pääosan esittäjää osoittavat intensiivistä Gershwinin musiikin harmonian ymmärtämystä. Gershwin -albumin kansiliepeessä Gilles Tordjman kuvailee osuvasti Foltzin ja Olivan estettistä lähestymistapaa: “hidastaa tempoa ilman että ikinä kadottaa pulssia ; venyttää viivaa ilman että viiva koskaan katkeaa” Levy on saanut lehdistössä mainintoja kuten “korvaamaton levy” (Jazz Magazine), “Kutsu elää uudestaan hyvin läheltä Gershwinin musiikin herkkyys” (Citizen Jazz).

Loimaan Taidetalo
Liput 10€/8€ museokortilla 7€/5€
Rantatie 2, 32200 Loimaa / järj. Loimaan kulttuuripalvelut

Keskiviikko 25.9.

helsinki

Soft Power,Tenho Restobar, helsinki25.9. Klo 20:00

Soft Power

keikka

Soft Powerin lähtökohtana on genrevapaa soittaminen ilman musiikkityylin määrittelyä. Yhtyeen jäsenten erilaiset musiikilliset taustat kuuluvat vahvasti yhtyeen soinnissa, ja synnyttävät rouhealla rock pohjalla soivaa jazzia. Vuonna 2017 julkaistu "In A Brown Study" -levy liikkuu psykedeelisen sekä progressiivisen rockin maailmoissa. Yhtyeen toinen albumi "Sukupuuttoaalto" julkaistaan vuoden vaihteessa. Uusi materiaali nojaa vahvasti jazz-rockin ja fuusion suuntaan.

Staffan Södergård - Fender Rhodes
Otto Kyrklund - Kitara
Mikael Jurmu - Rummut
Lauri Vertanen - Perkussio
Iiro Tulkki - Basso
Antti Vauhkonen - Saksofoni & Huilu

Mikko Pettinen Why Not Rytmihäiriöklubilla,Ravintola Juttutupa, helsinki25.9. Klo 21:00

Mikko Pettinen: trumpetti, kosketinsoittimet, laulu

Jusu Berghäll: saksofonit, sello

Vesa Ojaniemi: basso, elektroniikka

Tuomas Timonen: rummut, sähköperkussiot

oulu

Jazzliiton kiertueella | On Jazz Finland Tour: Alder Ego,Vanha Paloasema Bar, oulu25.9. Klo 20:00

keikka

Linjakasta ja nykyaikaista jazzia esittävä Alder Ego esiintyy syys-lokakuussa kahdeksalla eri paikkakunnalla ympäri maan. Suomen Jazzliiton tuottama kiertue vie yhtyeen kahden viikon sisällä Ouluun, Espooseen, Porvooseen, Kotkaan, Savonlinnaan, Kuopioon, Joensuuhun ja Raaheen. Tuotteliaana säveltäjänä tunnetun rumpali Joonas Leppäsen luotsaama kvartetti lähtee kiertueelle mukanaan runsaasti uutta musiikkia.

Joonas Leppäsen sävellysten ympärille vuonna 2014 syntynyt Alder Ego julkaisi toisen levynsä IIlokakuussa 2018 We Jazz Recordsin kautta. Albumi esitteli Leppäsen pohdiskelevan, mutta intensiivisesti ryöpsähtelevän sävellystyylin, ja keräsi kehuja ja huomiota ulkomaita myöten. Vailla harmoniasoitinta operoivan ns. pianottoman kvartetin musiikki on isojen kokonaisuuksien kamarimusiikkia jazzyhtyeelle. Sävelletyn ja vapaan ilmaisun välillä ambivalentisti soljuva musiikki on melodista, yllätyksellistä ja kerroksellista.

Berliinissä ja Göteborgissa opiskellut Joonas Leppänen tunnetaan kotimaassa Alder Egon lisäksi mm. Big Blue -yhtyeestä. Myös muut bändin muusikot ovat kunnostautuneet viime aikojen keskeisissä “uuden jazzaallon” yhtyeissä: saksofonisti Jarno Tikka soittaa OK:KOssa, trumpetistiTomi Nikku Bowman Triossa ja Maxxxtetissa, jonka kokoonpanoon kuuluu myös basisti Teemu Åkerblom. Kiertueella nähdään Åkerblomin sijaan basson varressa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Nathan Francis.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Kiertuetoiminnalla Suomen Jazzliitto toteuttaa missiotaan pitää jazz soimassa ympäri Suomen.

Kuuntele Alder Ego: II Spotifyssa: https://spoti.fi/2Lc48KK

Alder Ego
Joonas Leppänen, rummut / Tomi Nikku, trumpetti / Jarno Tikka, tenorisaksofoni / Nathan Francis, kontrabasso

Alder Ego Suomen Jazzliiton kiertueella
Ke 25.9. klo 20 Oulu, Vanha Paloasema Bar, liput 15/10€
Pe 27.9. klo 20 Espoo, April Jazz Club, Tapiola Garden, liput alk. 13€
La 28.9. klo 20 Porvoo Jazz Festival, Vanha 123, w/ Superposition! klo 21.00, yhteisliput 30/25/20€
Ma 30.9. klo 19 Kotka, Ravintola Kairo, liput 10/8/5€
Ti 1.10. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari, liput 20/15€ ovelta, 18/13€ ennakkoon
Ke 2.10. klo 19 Kuopio, Ravintola Gusto RunIn, liput 18/15€
To 3.10. klo 19 Joensuu, Pakkahuone, liput 15/10/5€
Pe 4.10. klo 19 Raahe, Raahen Teatteri, liput 15/10/5€

OMJ Jazz & Etno 2019: Alder Ego,Vanha Paloasema Bar, oulu25.9. Klo 20:00

keikka

Ke 25.9. klo 20
Vanha Paloasema Bar (Kauppurienkatu 24)
Liput 15/10 €
Jazz 20 ry:n jäsenet 10 €
Ticketmaster Suomi kautta maan. Lipun hintaan lisätään käsittelykulut. Ilman käsittelykuluja Oulu 10 -palvelupisteet.

Alder ego on peloton jazzyhtye, joka perustettiin vuoden 2014 syksyllä Joonas Leppäsen sävellysten ympärille. Berliinissä ja Göteborgissa vietettyjen vuosien jälkeen Helsinkiin palannut rumpali luotsaa yhtyettään, joka koostuu nuorista improvisaatiolahjakkuuksista. Yhtye julkaisi toisen levynsä II lokakuussa 2018 We Jazz Recordsille. Kakkosalbumi esittelee Leppäsen pohdiskelevaa, muttaintensiivisesti ryöpsähtelevän sävellystyyliä. Musiikki on isojenkokonaisuuksien kamarimusiikkia jazzyhtyeelle, keskinäistä yhtyesoittoa javuoropuhelua. Alder Ego polveilee vapaan ilmaisun ja sävelletyn viitekehyksen välissä. 

Tomi Nikku | trumpetti
Jarno Tikka | tenorisaksofoni
Nate Francis | kontrabasso
Joonas Leppänen | rummut, sävellykset

Yhteistyössä
Jazz 20 ry
Suomen Jazzliitto

turku

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Turun seudun musiikkiopisto, turku25.9. Klo 19:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa keskiviikkona 25.9. Turun seudun musiikkiopistoon. 

Tämä kunnianosoitus on kaikkea muuta kuin vain hyvien muusikkojen sarja uudelleentulkittuja juhlittuja standardeja. Hienostuneessa varjojen ja valojen leikissä nämä kaksi pääosan esittäjää osoittavat intensiivistä Gershwinin musiikin harmonian ymmärtämystä. Gershwin -albumin kansiliepeessä Gilles Tordjman kuvailee osuvasti Foltzin ja Olivan estettistä lähestymistapaa: “hidastaa tempoa ilman että ikinä kadottaa pulssia ; venyttää viivaa ilman että viiva koskaan katkeaa” Levy on saanut lehdistössä mainintoja kuten “korvaamaton levy” (Jazz Magazine), “Kutsu elää uudestaan hyvin läheltä Gershwinin musiikin herkkyys” (Citizen Jazz).

Liput 10€ (käteisellä)
Turun seudun musiikkiopisto: Mestarinkatu 2, Turku 

Torstai 26.9.

helsinki

Bianca Gismonti Trio (BR),G Livelab, helsinki26.9. Klo 19:00

Bianca Gismonti Trio (www)

Brasilialainen pianisti Bianca Gismonti vierailee G Livelabissa trionsa kanssa syyskuussa. Isänsä, maailmankuulun säveltäjän, kitaristin ja pianistin Egberto Gismontin kanssa jo 15-vuotiaana kiertänyt Gismonti on luotsannut omaa trioaan vuodesta 2015. Yhtyeen musiikissa kuullaan kaikuja niin brasilialaisesta musiikista, jazzista kuin klassisestakin. Omien sävellystensä rinnalla Bianca Gismonti esittää myös isänsä musiikkia, joka on pysynyt hänelle tärkeänä inspiraation lähteenä halki vuosien.

Bianca Gismonti, pno, voc / Julio Falavigna, drs / Antonio Porto, bass, gtr, voc

lahti

Tomi Salesvuo East Funk Attack,Möysän musaklubi / Lahden Jazztori 2019 Festivaali, lahti26.9. Klo 19:00

keikka

Räjähtävä Tomi Salesvuo East Funk Attack uuden äärellä! - tuoretta musiikkia julkaisuun syyskuussa.

Väkevän energisestä tulkinnasta sekä live-esiintymisestään tunnettu, rumpali Tomi Salesvuon liidaama East Funk Attack on valmistellut kolmatta studioalbumiaan pitkäjänteisesti. Yhtye julkaisi uutta materiaalia alkukesän ulkomaankiertueensa yhteydessä kesäkuussa ja lisää on luvassa syyskuussa. Yhtyeen uusia kappaleita on mahdollisuus kuulla ensi kertaa livenä tänä syksynä ja Lahdessa Möysän musaklubilla torstaina 26.9. East Funk Attack uudisti rivinsä viime vuonna ja kokoonpanon uutena laulusolistina vakuuttava Taru Ratilainen muistetaan mm. the Voice of Finland TV-ohjelmasta. Bändin uudistunut raikas ja avoin soundi on kuultavissa erittäin positiivisesti uudella materiaalilla - niin tulkinnassa kuin Salesvuon kompakteissa ja tarttuvissa sävellyksissäkin! East Funk Attack on esiintynyt Euroopassa vuosien varrella useasti. Alkukesästä Tanskassa ja Saksassa keikkaillut bändi julkaisi viime vuonna "Live at E-Studio" EP:n sekä samassa yhteydessä kuvatut live-videot. Yhtye on saanut myös levyillään kiitettäviä arvioita ja heidän musiikkinsa on sanottu tuovan mieleen niin Isaac Hayesin, Public Enemyn kuin Tower of Powerinkin.

"Itseäni on aina kiehtonut eri rytmimusiikin tyylien yhdisteleminen. En koe minkäänlaista ongelmaa soittaa ja tehdä uutta musiikkia missä yhdistellään sävellyksellisesti niin rock-vaikutteita kuin jazz-musiikista tuttuja ilmiöitä. On uskomaton rikkaus ja varsinainen onnenkantamoinen, että olen löytänyt bändiini muusikoita, jotka kykenevät toteuttamaan luontevasti tämän kuuloista funk-musiikkia, jossa kaikenlaiset karaktäärit saadaan esiin ja jalostetaan edelleen uudelle tasolle. Musiikilleni ja tälle meidän hitusen rouheammalle funkylle tuntuu löytyvän kiinnostusta juuri nyt ulkomailla ja onkin mahtavaa, että tälläkin genrellä on tilausta muiden kotimaisten artistiemme ja bändien kanssa Euroopassa", Tomi Salesvuo kertoo.

Möysän musaklubin lavalla kuullaan Euroopan klubeilla yhteen hiotunut ryhmä. Ohjelmiston materiaali nojaa laulaja Taru Ratilaisen vahvaan tulkintaan sekä rytmisektion tiukkaan grooveen. Sävellyksissä on tarttumapintaa sekä viitteitä pop-, rock- ja soul-musiikin tunnelmiin, jotka saatellaan kuulijoille poikkeuksellisen yhtenäisellä ja svengaavalla otteella. Läsnä on edelleen niin bändille tuttu jazzillinen improvisointi kuin hulvaton ja hauska heittäytyminenkin! www.eastfunkattack.com www.moysa.fi

Liput 20€

Tomi Salesvuo East Funk Attack: Taru Ratilainen - laulu, Ukko Heinonen - saksofoni ja huilu, Ilmari Aitoaho - koskettimet, Matias Kiiveri - kitara ja taustalaulu, Heikki Laine - basso, Tomi Salesvuo - rummut ja taustalaulu

Kuva: Tomi Rutanen

pietarsaari

SM4 with David Lyttle (UK) & Robin Käldström,Black Sheep Pub & Terrace, pietarsaari26.9. Klo 21:00

SM4 with David Lyttle (UK) & Robin Käldström

keikka

Söderbacka-Matikainen Quartet, toisin sanoen SM4, on Kokkolalaisten muusikoiden basisti Eevalotta Matikaisen ja kitaristi Martin Söderbackan pyörittämän ELive Music:n uunituore kvartetti ja tuo raikasta tuulahdusta kuuntelijoilleen! SM4 with David Lyttle & Joonatan Rautio -kvartetin ohjelmisto koostuu pääosin Söderbackan ja Matikaisen omista sävellyksistä, jotka avaavat aisteja monenlaisille elämyksille eurooppalaiseen jazziin tukeutuen. Pietarsaaren keikalla kuullaan Söderbackan ja Matikaisen lisäksi Pohjois-Irlannista ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvaa rumpalia, David Lyttleä, sekä Pietarsaaren paikallista lahjakkuutta, Robin Käldströmiä.

SM4 TOUR September 2019
24.9 Kokkola, Kahvila Kulma 16:30 *
25.9 Kajaani, Kouta-sali 19:00 **
26.9 Pietarsaari, Jazzoo, Black Sheep 21:00 ***
27.9 Kristiinankaupunki, KRS Jazz, Jungman 19:00 **
28.9 Vaasa, Doo-Bop Club 20:00 **

* Söderbacka-Matikainen Duo feat. David Lyttle **SM4 with Lyttle & Joonatan Rautio ***SM4 with Lyttle & Robin Käldström

pori

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Validi Karkia -klubi, pori26.9. Klo 19:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stéphan Oliva tarjoilevat porilaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa Validi Karkia -klubille.

To 26.09.2019  
Validi Karkia #283:
Jean-Marc Foltz & Stéphan Oliva (FRA) GERSHWIN
(Jean-Marc Foltz klarinetti, bassoklarinetti & Stéphan Oliva, piano)
Showtime klo 19.00, ovet klo 18.30
Palmgren-sali, Rautatienpuistokatu 7
Liput 15€. Konsertti on ikärajaton.
(Ennakot: Music-Divari Green River, Antikvariaatti Markku Ranta, Pihlajamaan Musiikki ja kukkesand@hotmail.com)
Konsertin järjestää Validi Karkia -klubi & Vapaat Äänet / puh. 044-2409358 

Perjantai 27.9.

espoo

Jazzliiton kiertueella | On Jazz Finland Tour: Alder Ego,Tapiola Garden, espoo27.9. Klo 20:00

keikka

Linjakasta ja nykyaikaista jazzia esittävä Alder Ego esiintyy syys-lokakuussa kahdeksalla eri paikkakunnalla ympäri maan. Suomen Jazzliiton tuottama kiertue vie yhtyeen kahden viikon sisällä Ouluun, Espooseen, Porvooseen, Kotkaan, Savonlinnaan, Kuopioon, Joensuuhun ja Raaheen. Tuotteliaana säveltäjänä tunnetun rumpali Joonas Leppäsen luotsaama kvartetti lähtee kiertueelle mukanaan runsaasti uutta musiikkia.

Joonas Leppäsen sävellysten ympärille vuonna 2014 syntynyt Alder Ego julkaisi toisen levynsä IIlokakuussa 2018 We Jazz Recordsin kautta. Albumi esitteli Leppäsen pohdiskelevan, mutta intensiivisesti ryöpsähtelevän sävellystyylin, ja keräsi kehuja ja huomiota ulkomaita myöten. Vailla harmoniasoitinta operoivan ns. pianottoman kvartetin musiikki on isojen kokonaisuuksien kamarimusiikkia jazzyhtyeelle. Sävelletyn ja vapaan ilmaisun välillä ambivalentisti soljuva musiikki on melodista, yllätyksellistä ja kerroksellista.

Berliinissä ja Göteborgissa opiskellut Joonas Leppänen tunnetaan kotimaassa Alder Egon lisäksi mm. Big Blue -yhtyeestä. Myös muut bändin muusikot ovat kunnostautuneet viime aikojen keskeisissä “uuden jazzaallon” yhtyeissä: saksofonisti Jarno Tikka soittaa OK:KOssa, trumpetistiTomi Nikku Bowman Triossa ja Maxxxtetissa, jonka kokoonpanoon kuuluu myös basisti Teemu Åkerblom. Kiertueella nähdään Åkerblomin sijaan basson varressa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Nathan Francis.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Kiertuetoiminnalla Suomen Jazzliitto toteuttaa missiotaan pitää jazz soimassa ympäri Suomen.

Kuuntele Alder Ego: II Spotifyssa: https://spoti.fi/2Lc48KK

Alder Ego
Joonas Leppänen, rummut / Tomi Nikku, trumpetti / Jarno Tikka, tenorisaksofoni / Nathan Francis, kontrabasso

Alder Ego Suomen Jazzliiton kiertueella
Ke 25.9. klo 20 Oulu, Vanha Paloasema Bar, liput 15/10€
Pe 27.9. klo 20 Espoo, April Jazz Club, Tapiola Garden, liput alk. 13€
La 28.9. klo 20 Porvoo Jazz Festival, Vanha 123, w/ Superposition! klo 21.00, yhteisliput 30/25/20€
Ma 30.9. klo 19 Kotka, Ravintola Kairo, liput 10/8/5€
Ti 1.10. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari, liput 20/15€ ovelta, 18/13€ ennakkoon
Ke 2.10. klo 19 Kuopio, Ravintola Gusto RunIn, liput 18/15€
To 3.10. klo 19 Joensuu, Pakkahuone, liput 15/10/5€
Pe 4.10. klo 19 Raahe, Raahen Teatteri, liput 15/10/5€

Tomi Salesvuo East Funk Attack feat. Osmo Ikonen,Sellosali, espoo27.9. Klo 19:00

keikka

Väkevän energisestä tulkinnasta sekä live-esiintymisestään tunnettu, rumpali Tomi Salesvuon johtama East Funk Attack on valmistellut pitkäjänteisesti kolmatta studioalbumiaan. Yhtyeen uutta materiaalia on mahdollisuus kuulla nyt ensi kertaa livenä Sellosalissa. EastFunk Attack uudisti rivinsä viime vuonna ja kokoonpanon uutena laulusolistina vakuuttava Taru Ratilainen muistetaan mm. the Voice of Finland TV-ohjelmasta. Bändin uudistunut raikas ja avoin soundi on kuultavissa erittäin positiivisesti uudella materiaalilla – niin tulkinnassa kuin Salesvuon kompakteissa ja tarttuvissa sävellyksissäkin. Alkukesästä Tanskassa ja Saksassa keikkaillut bändi julkaisi viime vuonna "Live at E-Studio" EP:n sekä samassa yhteydessä kuvatut live-videot. Viiden biisin musiikkivideosarja on toiminut oivana käyntikorttina East Funk Attackin uudesta soundista ja lisännyt kiinnostusta ulkomailla sekä vakuuttanut kotimaan fanit. Sellosalin konserttisalikeikka tuo lavalle takuuvarman, Euroopan klubeilla yhteen hiotun ryhmän. Illan erikoisvieraana nähdään häikäisevän energinen Osmo Ikonen. SuomiLOVE televisio-ohjelmasta tuttu musiikin moniottelija esittää illan aikana omaa tuotantoaan soolona, sekä yhdessä East Funk Attack yhtyeen kanssa sovitettuja yllätysvetoja!

Taru Ratilainen (laulu), Ukko Heinonen (saksofoni ja huilu), Ilmari Aitoaho (koskettimet), Matias Kiiveri (kitara ja taustalaulu), Heikki Laine (basso), Tomi Salesvuo (rummut ja taustalaulu) Osmo Ikonen (laulu)

Liput 16€

Kuva: Tomi Rutanen

helsinki

Afrojazz Quintet feat Charlotta Kerbs levyjulkkarit "Bongo Jazz",Lavaklubi, Kansallisteatter, helsinki27.9. Klo 21:00

keikka

Afrojazz Quintet solistinaan sielukas ja karismaattinen laulaja Charlotta Kerbs julkistaa kauan odotettua ensimmäistä albumiaan "Bongo Jazz" ja juhlii sitä kanssanne Afrojazz Clubilla. Luvassa tanssi- ja kuunteluystävällistä afrofunkia, afrobluesia ja soulia ripauksella reggaeta ja psykedeelistä rockia. Tervetuloa tanssimaan ja diggailemaan Afrojazz Clubille Lavaklubilla Kansallisteatterin kainalossa!

Charlotta Kerbs, laulu
Antero Priha, trumpetti, laulu
Julius Heikkilä, kitara
Akim Color, lyömäsoittimet
Daniel Iiskola, basso
Alvar Gullichsen, lyömäsoittimet, kitara, laulu
Anssi Tirkkonen, rummut

Ennakkoliput 12 € Kansallisteatterilta p. 010 733 1331 ja ovelta 15€

Kuva: Klaus Nyqvist

Marius Neset & Sointi Jazz Orchestra,Koko Jazz Club, helsinki27.9. Klo 19:00

keikka

Sointi Jazz Orchestran ensimmäiseksi kansainväliseksi solistivieraaksi saapuu norjalainen saksofonisti-säveltäjä Marius Neset (1985). Kansainvälistä uraa tekevän Nesetin persoonallinen sävelkieli ja energinen soitto ovat herättäneet kiinnostusta ympäri maailman. Omien yhtyeidensä lisäksi Neset esiintyykin aktiivisesti eri big bandien ja orkestereiden solistina pitkin Eurooppaa.

Marius Neset ja Sointi Jazz Orchestra esittävät Koko Jazz Clubilla kattauksen Nesetin sävellyksiä. SJO:lle tehtyjen täsmäsovitusten lisäksi illan aikana kuullaan uusia teoksia nuorilta suomalaisilta säveltäjiltä.

Marius Neset & Sointi Jazz Orchestra
Pe 27.9.2019 klo 19
Hämeentie 3, 00530 Helsinki
Liput 20/12€

www.mariusneset.com
www.sointijazzorchestra.com

kristiinankaupunki

SM4 with David Lyttle (UK) & Joonatan Rautio,Jungman, kristiinankaupunki27.9. Klo 19:00

SM4 with David Lyttle (UK) & Joonatan Rautio

keikka

Söderbacka-Matikainen Quartet, toisin sanoen SM4, on Kokkolalaisten muusikoiden basisti Eevalotta Matikaisen ja kitaristi Martin Söderbackan pyörittämän ELive Music:n uunituore kvartetti ja tuo raikasta tuulahdusta kuuntelijoilleen! SM4 with David Lyttle & Joonatan Rautio -kvartetin ohjelmisto koostuu pääosin Söderbackan ja Matikaisen omista sävellyksistä, jotka avaavat aisteja monenlaisille elämyksille eurooppalaiseen jazziin tukeutuen. Kokoonpanossa kuullaan Söderbackan ja Matikaisen lisäksi Pohjois-Irlannista ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvaa rumpalia, David Lyttleä, sekä maamme arvostetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuvaa saksofonistia, Joonatan Rautiota. Konsertissa vaihtelevat kauniit, viipyilevät melodiat äänimaisemoineen sekä railakkaat improvisaatiot leikkisine rytmeineen.

SM4 TOUR September 2019
24.9 Kokkola, Kahvila Kulma 16:30
25.9 Kajaani, Kouta-sali 19:00
26.9 Pietarsaari, Jazzoo, Black Sheep 21:00
27.9 Kristiinankaupunki, KRS Jazz, Jungman 19:00
28.9 Vaasa, Doo-Bop Club 20:00

Joonatan Rautio - saxophone
David Lyttle (UK) - drums
Martin Söderbacka - guitar
Eevalotta Matikainen - double bass

Vapaa pääsy!

Kuva: Johan Hagström ja Adam Patterson (David Lyttlen kuva)

porvoo

Jeff "Tain" Watts - Porvoo Jazz Festival 2019,Kulttuuritalo Grand, porvoo27.9. Klo 18:00

Jeff "Tain" Watts

keikka

Kuusinkertainen Grammy voittaja, yksi aikamme kysytyimmistä jazzrumpaleista Jeff "Tain" Watts tulee perjantaina 27.9. tämän vuoden Porvoo Jazz Festivaalille. Watts on työskennellyt mm. George Benson, Harry Connick Jr. And McCoy Tyner kanssa kunnes liittyi the Brandford Marsalis Quartetiin vuonna 1989. Porvoossa Watts nähdään kiinnostavalla trio-kokoonpanolla, jossa kitaristina nähdään amerikkalainen Paul Bollenback sekä suomea edustava basisti Antti Lötjönen.

Jeff "Tain" Watts - rummut
Antti Lötjönen - kontrabasso
Paul Bollenback - kitara

Liput: ennakkoon 30€/25€/15€, ovelta 35€/30€/12€

Joonas Haavisto Trio & OK:KO,Vanha123, porvoo27.9. Klo 20:00

keikka

Vanha 123:ssa nähdään Porvoo Jazz Festivaalin ensimmäisenä iltana yli kymmenen vuotta yhdessä soittanut Joonas Haavisto Trio sekä OK:KO.

Joonas Haavisto Trio on keikaillut sekä kotimaassa että kansainvälisesti, ja on kerännyt ylistäviä arvioita tarkasta ja irtonaisesta yhteissoitostaan, joka kunnioittaa ja samalla uudistaa skandinaavisen jazzin perinnettä. Joonas Haaviston lisäksi triossa soittavat Suomen arvostetuimpiin jazzmuusikoihin kuuluvat kontrabasisti Antti Lötjönen ja rumpali Joonas Riippa.

OK:KO on rumpali Okko Saastamoisen johtama yhtye, joka on jo lyhyessä ajassa ehtinyt nousta yhdeksi kotimaisen jazzkentän livesuosikiksi. Sävellyksissään Saastamoinen jättää paljon tilaa improvisoinnille, jossa yhtyeen jäsenet pääsevät loistamaan viedessään musiikkia uusille urille, kuitenkin käsiteltävää sävellystä palvellen. OK:KO-yhtyeessä Saastamoisen ohella soittavat myös Alder Egosta tuttu saksofonisti Jarno Tikka, pianisti Toomas Keski-Säntti ja tämän vuoden We Jazz -festivaalin Rising Star -palkittu basisti Mikael Saastamoinen. Porvoo Jazzeilla on ainutkertainen tilaisuus kuulla yhtyeeltä "Syrtti rewritten"-erikoiskeikka, johon Saastamoinen kutsuu useita vierailevia muusikoita toteuttaman uudelleen sovitettuja versioita yhtyeen musiikista.

Liput: Ennakkoon 25€/20€, ovelta 30€/25€

 

porvpp

Jukka Eskola Soul Trio - Porvoo Jazz Festival 2019,Vanha123, porvpp27.9. Klo 23:00

keikka

Jukka Eskola Soul Trion musiikilliset esikuvat ovat peräisin 1950- ja 60-luvuilta, mutta heidän esittämistä kappaleista löytyy vaikutteita muiltakin vuosikymmeniltä. Yhtyeen musiikki koostuu orginaaleista sävellyksistä sekä muutamista tarkkaan valikoiduista gospel- ja soulvaikutteisista lainakappaleista. Musiikin avainsanat ovat juurevuus, rytmi ja svengi, mutta yhtye pyrkii myös vaikuttamaan kuulijoihinsa hienostuneella dynamiikalla ja välillä jopa minimalistisilla musiikillisilla ratkaisuilla. Trion musiikki on rouhean soul- ja latin jazzin perinteestä ammentavaa svengaavaa nykyjazzia parhaimmillaan! Yhtye esiintyy perjantai-illan jatkoilla klo 23.

Jukka Eskola - trumpetti
Mikko Helevä - urut
Teppo Mäkynen - rummut

Liput: ennakkoon 20€/15€, ovelta 25€/20€

salo

SaloJazz Festival 2019: SAÏSBA,Rikala Nightclub, salo27.9. Klo 21:00

Saïsba

keikka

Liput 20€ / 18€ (S-etu) / 12€

Ismaila Sané - laulu & afrikkalaiset lyömäsoittimet
Mika Mylläri - trumpetti
Kari Ikonen - piano & Mini Moog-syntetisaattori 
Petri Kautto - sähkökitara 
Ari Hossi - sähköbasso
Mamadou Ndoye - sabar & senegalilaiset lyömäsoittimet
Armando Mokulu - rumpusetti

Musiikin moniottelijan Ismailan Sanén Saïsba-yhtye esittää Sanén musiikkia iskevällä otteella. Afrofuusioyhtyeen musiikissa länsiafrikkalaiset perinteet sekoittuvat afrobeatiin, rockiin, funkiin, jazziin ja latinorytmeihin. Ismaila Sané on sekä lyömäsoittaja, ammattitanssija että laulaja: musiikissa on tanssillinen poljento ja vauhti vie yleisön taatusti mukanaan. Ismaila on pitkään ollut kysytty muusikko ja esiintynyt monissa kokoonpanoissa kuten Galaxy, Piirpauke ja Sakari Kukko GMS.

Ismailan musiikkimatka alkoi Koubalan kylästä Senegalin eteläisimmästä osasta, Casamancesta. Hänen uskomaton matkansa on kulkenut paikallisesta perinnemusiikista afrikkalaisen baletin välityksellä Euroopan kiertueille. Kaikki tämä on tehnyt hänestä ainutkertaisen musiikillisen mestarin, jona monet Ismailan tuntevat myös pohjoisilla leveysasteilla.

​Afroamerikkalaisen mestarirumpali Max Roachin sanoin: "On aika Ismailan ja hänen musiikkinsa lunastaa paikkansa parrasvaloissa!"

Yhteistyössä Suur-Seudun Osuuskauppa

Salojazz Festival 2019: Herd,Taidemuseo Veturitalli, salo27.9. Klo 19:00

keikka

Vibrafonisti Panu Savolaisen johtama jazztrio Herd juhlistaa 10-vuotista taivaltaan mittavalla Suomen-kiertueella syksyllä 2019. Suurta kiitosta saaneella, helmikuussa julkaistulla X-albumillaan yhtye palaa juurilleen vähäeleisen ja melodiarikkaan ilmaisun pariin, luottaen vankasti akustisen svenginsä voimaan. Muun muassa isännöimistään Herd-klubeista sekä huippusuosituista Jazzbasilli-konserteista yhdessä laulaja Aili Ikosen kanssa tunnetun, omalaatuisen yhtyesoundin omaavan Herdin musiikkia värittävät trion jäsenten vivahteikkaat sävellykset sekä kehittynyt musiikillisten detaljien ja dynamiikan taju.

Vuonna 2009 perustettu Panu Savolaisen, basisti Mikko Pellisen sekä rumpali Tuomas Timosen muodostama Herd julkaisi debyyttialbuminsa Live!! vuonna 2011, minkä jälkeen yhtye on pysynyt aktiivisena mm. isännöimällä omia Herd-klubejaan Kansallisteatterin Lavaklubilla, Hämeenlinnassa sekä Lahdessa 2012-14 sekä voittamalla arvostetun European Jazz Competition -kilpailun Hollannin North Sea Jazz -festivaalilla 2011. Ahkeran Suomen kiertämisen lisäksi yhtye on nähty kiertueilla mm. Meksikossa (2012), Australiassa (2015) sekä Etiopiassa (2016-17). Merkittävän noston uralleen yhtye sai esiintyessään yhdeksän päivää Pori Jazzin house bandina 2010, jolloin Savolainen myös valittiin festivaalin Vuoden taiteilijaksi.

Syksyn 2019 kiertue toteutetaan yhteistyössä Suomen Jazzliiton kanssa.

Panu Savolainen, vibrafoni
Mikko Pellinen, ukulelebasso
Tuomas Timonen, rummut

www.facebook.com/herdtrio
www.instagram.com/herdtrio
www.panusavolainen.com/herd

Liput 18€/ 16€
(OP-mobiili)/ 12€

Lauantai 28.9.

espoo

Jarmo Nikku – Line By Line,Sellosali, espoo28.9. Klo 19:00

Jarmo Nikku

keikka

Jarmo Nikku julkaisi tänä vuonna ensimmäisen sooloalbuminsa bändinsä kanssa. Levyn instrumentaalimusiikki on rock-funk-jazz -tyylistä rytmimusiikkia ja Sellosalin konsertissa kuullaan myös kappaleita Jarmon esikuvilta ja innoittajilta.

Jarmo Nikku (kitara), Jari Nieminen (kitara), Topi Kurki (rummut), Jari Heino (basso), Tuomas Kesälä (koskettimet, Hammond), Timo Pratskin (koskettimet), Panu Syrjänen (saksofoni), Jukka Tiirikainen (trumpetti), Leevi Leppänen (perkussiot)

Liput 20 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi

lappeenranta

Tomi Salesvuo East Funk Attack,Kulttuuritila Nuijamies, lappeenranta28.9. Klo 21:00

keikka

Räjähtävä Tomi Salesvuo East Funk Attack uuden äärellä!

Väkevän energisestä tulkinnasta sekä live-esiintymisestään tunnettu rumpali Tomi Salesvuon liidaama East Funk Attack on valmistellut kolmatta studioalbumiaan pitkäjänteisesti. Uutta musiikkia tulee syyskuussa ja niitä on mahdollisuus kuulla ensi kertaa livenä tänä syksynä. East Funk Attack on esiintynyt Euroopassa vuosien varrella useasti. Alkukesästä Tanskassa ja Saksassa keikkaillut bändi julkaisi viime vuonna "Live at E-Studio" EP:n sekä samassa yhteydessä kuvatut live-videot. Yhtye on saanut myös levyillään kiitettäviä arvioita ja heidän musiikkinsa on sanottu tuovan mieleen niin Isaac Hayesin, Public Enemyn kuin Tower of Powerinkin. Nuijamiehen lavalla kuullaan Euroopan klubeilla yhteen hiotunut ryhmä. Sävellyksissä on tarttumapintaa sekä viitteitä pop-, rock- ja soul-musiikin tunnelmiin, jotka saatellaan kuulijoille poikkeuksellisen yhtenäisellä ja svengaavalla otteella. Läsnä on edelleen niin bändille tuttu jazzillinen improvisointi kuin hulvaton ja hauska heittäytyminenkin!
www.eastfunkattack.com  IG: @ eastfunkattack

Tomi Salesvuo East Funk Attack: Taru Ratilainen - laulu, Ukko Heinonen - saksofoni ja huilu, Ilmari Aitoaho - koskettimet, Matias Kiiveri - kitara ja taustalaulu, Heikki Laine - basso, Tomi Salesvuo - rummut ja taustalaulu

Liput 15 € Ticketmasterista ja Nuijamiehestä. K18.

Kuva: Tomi Rutanen

mänttä-vilppula

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Serlachius-museo Gösta, mänttä-vilppula28.9. Klo 17:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa lauantaina 28.9. Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-Saliin.

Tämä kunnianosoitus on kaikkea muuta kuin vain hyvien muusikkojen sarja uudelleentulkittuja juhlittuja standardeja. Hienostuneessa varjojen ja valojen leikissä nämä kaksi pääosan esittäjää osoittavat intensiivistä Gershwinin musiikin harmonian ymmärtämystä. Gershwin -albumin kansiliepeessä Gilles Tordjman kuvailee osuvasti Foltzin ja Olivan estettistä lähestymistapaa: “hidastaa tempoa ilman että ikinä kadottaa pulssia ; venyttää viivaa ilman että viiva koskaan katkeaa” Levy on saanut lehdistössä mainintoja kuten “korvaamaton levy” (Jazz Magazine), “Kutsu elää uudestaan hyvin läheltä Gershwinin musiikin herkkyys” (Citizen Jazz).

Serlachius-museo Gösta, Kivijärvi-Sali

Liput 15 € ovelta käteisellä | Ennakkomyynti 3.9. alkaen:
Serlachius-museo Göstassa, Joenniementie 47, Mänttä

Yhteistyössä: Mänttä-Vilppula Jazz & Blues ry

 

porvoo

Jazzliiton kiertueella | On Jazz Finland Tour: Alder Ego,Vanha 123, porvoo28.9. Klo 20:00

keikka

Linjakasta ja nykyaikaista jazzia esittävä Alder Ego esiintyy syys-lokakuussa kahdeksalla eri paikkakunnalla ympäri maan. Suomen Jazzliiton tuottama kiertue vie yhtyeen kahden viikon sisällä Ouluun, Espooseen, Porvooseen, Kotkaan, Savonlinnaan, Kuopioon, Joensuuhun ja Raaheen. Tuotteliaana säveltäjänä tunnetun rumpali Joonas Leppäsen luotsaama kvartetti lähtee kiertueelle mukanaan runsaasti uutta musiikkia.

Joonas Leppäsen sävellysten ympärille vuonna 2014 syntynyt Alder Ego julkaisi toisen levynsä IIlokakuussa 2018 We Jazz Recordsin kautta. Albumi esitteli Leppäsen pohdiskelevan, mutta intensiivisesti ryöpsähtelevän sävellystyylin, ja keräsi kehuja ja huomiota ulkomaita myöten. Vailla harmoniasoitinta operoivan ns. pianottoman kvartetin musiikki on isojen kokonaisuuksien kamarimusiikkia jazzyhtyeelle. Sävelletyn ja vapaan ilmaisun välillä ambivalentisti soljuva musiikki on melodista, yllätyksellistä ja kerroksellista.

Berliinissä ja Göteborgissa opiskellut Joonas Leppänen tunnetaan kotimaassa Alder Egon lisäksi mm. Big Blue -yhtyeestä. Myös muut bändin muusikot ovat kunnostautuneet viime aikojen keskeisissä “uuden jazzaallon” yhtyeissä: saksofonisti Jarno Tikka soittaa OK:KOssa, trumpetistiTomi Nikku Bowman Triossa ja Maxxxtetissa, jonka kokoonpanoon kuuluu myös basisti Teemu Åkerblom. Kiertueella nähdään Åkerblomin sijaan basson varressa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Nathan Francis.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Kiertuetoiminnalla Suomen Jazzliitto toteuttaa missiotaan pitää jazz soimassa ympäri Suomen.

Kuuntele Alder Ego: II Spotifyssa: https://spoti.fi/2Lc48KK

Alder Ego
Joonas Leppänen, rummut / Tomi Nikku, trumpetti / Jarno Tikka, tenorisaksofoni / Nathan Francis, kontrabasso

Alder Ego Suomen Jazzliiton kiertueella
Ke 25.9. klo 20 Oulu, Vanha Paloasema Bar, liput 15/10€
Pe 27.9. klo 20 Espoo, April Jazz Club, Tapiola Garden, liput alk. 13€
La 28.9. klo 20 Porvoo Jazz Festival, Vanha 123, w/ Superposition! klo 21.00, yhteisliput 30/25/20€
Ma 30.9. klo 19 Kotka, Ravintola Kairo, liput 10/8/5€
Ti 1.10. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari, liput 20/15€ ovelta, 18/13€ ennakkoon
Ke 2.10. klo 19 Kuopio, Ravintola Gusto RunIn, liput 18/15€
To 3.10. klo 19 Joensuu, Pakkahuone, liput 15/10/5€
Pe 4.10. klo 19 Raahe, Raahen Teatteri, liput 15/10/5€

Iro Haarla Quartet - Porvoo Jazz Festival 2019,Kulttuuritalo Grand, porvoo28.9. Klo 18:00

keikka

Pianisti, harpisti ja säveltäjä Iro Haarla tuo Porvoo Jazz festivaalille uuden kvartettinsa, jossa hänen kanssaan soittavat saksofonisti Juhani Aaltonen, basisti Ulf Krokfors ja rumpali Markku Ounaskari. Abstraktien ja dissonoivienkin harmonioiden kautta Haarlan musiikki pyrkii aina kauneuteen, koskettavuuteen ja rauhaan. Kokonaisuuden ja tunnistettavan soinnin takaa pitkäaikainen yhteistyö yhtyeen jokaisen muusikon kanssa. Keikka alkaa klo 18 lauantaina 28.9 Kulttuuritalo Grandissa.

Liput: ennakkoon 25€/20€/10€, ovelta 30€/25/15€

Alder Ego & Olavi Louhivuori Superposition! - Porvoo Jazz Festival 2019,Vanha123, porvoo28.9. Klo 20:00

keikka

Vanha 123:ssa nähdään Porvoo Jazz Festivaalin toisena iltana Alder Ego sekä Olavi Louhivuori Superposition.

Alder ego on peloton jazzyhtye. Berliinissä ja Göteborgissa vietettyjen vuosien jälkeen Helsinkiin palannut rumpali ja säveltäjä luotsaa yhtyettään, joka koostuu nuorista improvisaatiolahjakkuuksista. Yhtye perustettiin vuonna 2014 syksyllä Joonas Leppäsen sävellysten ympäri. Joonas Leppänen tunnetaan kotimaassa Alder Egon lisäksi parhaiten Big Blue -yhtyeestä. Myös muut bändin muusikot ovat kunnostautuneet viime aikojen keskeisissä "uuden jazzaallon" yhtyeissä: saksofonisti Jarno Tikka soittaa OK:KOssa, trumpetisti Tomi Nikku Bowman Triossa ja Maxxxtetissa, jonka kokoonpanoon kuuluu myös basisti Teemu Åkerblom.

Illan aikana kuullaan myös Porvoo Jazzissa kvanttifysiikan ihmeellisistä löydöksistä nimensä saanut Superposition! joka on säveltäjä-rumpali Olavi Louhivuoren kokoama uunituore kvartetti. Louhivuori on koonnut ympärilleen ryhmän lahjakkaimpia nuoria suomalaisia muusikoita, joita kaikkia yhdistää musiikillinen seikkailunhalu sekä pyrkimys etsiä ennakkoluulottomasti uutta. Yhtyeen musiikki ammentaa free jazzin ja improvisaation perinteestä. Yhtyeessä soittavat Louhivuoren lisäksi Adele Sauros ( tenorisaksofoni), Linda Fredriksson (altto- ja baritonisaksofonit) sekä Mikael Saastamoinen (kontrabasso)

Keikat alkavat klo 20 ja 21 Porvoo Jazzin hurmaavassa Vanha 123:n tilassa.

Josén Pimeä Puoli - Porvoo Jazz Festival 2019,Vanha123, porvoo28.9. Klo 23:00

keikka

Porvoo Jazz Festivaalilla nähdään lauantai-illan jatkoilla Josén Pimeä Puoli. Jossakin bluesin, jazzin ja noirin kaukaisella raja-alueella käydään loputonta kaksintaistelua, jossa vastapuolina ovat Jose Mäenpään tummanpuhuvat tarinat sekä Pimeän Puolen värisevä twist. Ovet auki klo 22 ja keikka klo 23.

Jose Mäenpää, laulu, piano, kappaleet
Arto Nurmi, basso
Jussi Miettola, rummut

Liput: ennakkoon 20€/15€, ovelta 25€/20€

salo

SaloJazz Festival 2019: Tepon Klubi:3 TM,Bar Bizarre, salo28.9. Klo 12:00

3TM

HUOM: KLO 12, 14 ja 16

Vapaa pääsy
Paikkavaraukset bizarre@bizarre.fi

​Teppo Mäkynen - rummut
Jussi Kannaste - saksofoni
Antti Lötjönen - basso

Teppo Mäkysen johtama 3TM-yhtye esiintyi viimeksi Salossa vuonna 2017, jolloin kyseessä oli Jazz-Emman voittaneen Form-albumin levynjulkaisukeikka. Tällä kertaa 3TM on liikkeellä kolmen erilaisen keikan ja ohjelmiston kanssa. Saumatonta yhteissoittoa ja virtuositeettia kuullaan loppusyksystä julkaistavan Lake-levyn ohjelmiston, jazz-balladien ja ehkä jopa freejazzin parissa.

Kotimaisen jazzin seuratuimpiin tekijöihin kuuluva Teppo Mäkynen palaa kotikaupunkiinsa 3TM-yhtyeen kanssa. Luvassa on uutta ohjelmistoa jatkoksi Form-albumille. Yhtyeen akustisen jazztrion soundi saa rinnalleen elektronisen musiikin maailmasta kumpuavaan materiaalia. Saksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen tuovat takuuvarman lisän soundilliseen iloitteluun.

​Kolmen erilaisen keikan sarja intiimissä Bar Bizarressa tuo New Yorkin jazzklubi-tunnelman SaloJazziin.

SaloJazz Festival 2019: JEFF "TAIN" WATTS TRIO (US),Rikala Nightclub, salo28.9. Klo 19:00

Jeff "Tain" Watts Trio (www)

Liput 26€ / 24€ (S-etu) / 14€

Jeff ”Tain” Watts - rummut
Paul Bollenback - kitara
Antti Lötjönen - basso

Jeff "Tain" Watts on yksi aikamme kysytyimmistä jazzrumpaleista. Hänen energistä ja virtuoottista soittoaan on kuultu mm. Michael Breckerin, Wynton ja Branford Marsalisin sekä Kenny Garrettin yhtyeissä. Watts on julkaissut kahdeksan soololevyä, ja hänet on valittu kaksi kertaa parhaaksi rumpaliksi Modern Drummer -lehden äänestyksessä. Hänellä on 6 Grammy-palkintoa Marsaliksen veljesten jazz-albumeista. Hän on työskennellyt myös tv- ja elokuva-alalla ja esiintynyt mm. The Tonight Show with Jay Leno -ohjelmassa.

Useiden suomalaisten jazz-kokoonpanojen basistina tutuksi tullut Antti Lötjönen kiersi vuonna 2018 yhdessä yhdysvaltalaisen rumpuvirtuoosi Wattsin kanssa. Tämä yhteistyö jatkuu Suomen keikoilla syyskuun lopussa. Kitaristi Paul Bollenback esiintyy usealla Wattsin levyllä ja hänet tunnetaan myös monipuolisena pedagogina.

SaloJazz Festival 2019: IMAANI & SaloJazz House Band,Hometown, salo28.9. Klo 22:00

imaani (www)

Liput 14€ / 10€

IMAANI & SaloJazz House Band

Imaani - laulu 
Konsta Mäenpää - kitara
Esa Mäkynen - basso
Okke Komulainen - kosketinsoittimet
Kari Paavola - rummut

SaloJazz Festivalin päätöskonsertin solistina toimii upea brittiläinen soul-laulaja Imaani. Laulajatar tunnetaan yhtenä jazzfunk-bändi Incogniton laulajista. Hän on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa ja on haluttu vierailija usean eri artistin levyillä. Salossa ohjelmisto koostuu jazz- ja soulklassikoista sekä Imaanin omasta musiikista.

Svengin ja tiukan grooven takaa SaloJazz House Band ja festivaali päättyy tavan mukaisesti jameihin.

https://www.youtube.com/watch?v=8-XYdmeC1wM 

vaasa

SM4 with David Lyttle (UK) & Joonatan Rautio,Doo-Bop Club, vaasa28.9. Klo 20:00

SM4 with David Lyttle (UK) & Joonatan Rautio

keikka

Söderbacka-Matikainen Quartet, toisin sanoen SM4, on Kokkolalaisten muusikoiden basisti Eevalotta Matikaisen ja kitaristi Martin Söderbackan pyörittämän ELive Music:n uunituore kvartetti ja tuo raikasta tuulahdusta kuuntelijoilleen! SM4 with David Lyttle & Joonatan Rautio -kvartetin ohjelmisto koostuu pääosin Söderbackan ja Matikaisen omista sävellyksistä, jotka avaavat aisteja monenlaisille elämyksille eurooppalaiseen jazziin tukeutuen. Kokoonpanossa kuullaan Söderbackan ja Matikaisen lisäksi Pohjois-Irlannista ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvaa rumpalia, David Lyttleä, sekä maamme arvostetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuvaa saksofonistia, Joonatan Rautiota. Konsertissa vaihtelevat kauniit, viipyilevät melodiat äänimaisemoineen sekä railakkaat improvisaatiot leikkisine rytmeineen.

SM4 TOUR September 2019
24.9 Kokkola, Kahvila Kulma 16:30
25.9 Kajaani, Kouta-sali 19:00
26.9 Pietarsaari, Jazzoo, Black Sheep 21:00
27.9 Kristiinankaupunki, KRS Jazz, Jungman 19:00
28.9 Vaasa, Doo-Bop Club 20:00

Joonatan Rautio - saxophone
David Lyttle (UK) - drums
Martin Söderbacka - guitar
Eevalotta Matikainen - double bass

10 € (norm), 6 € (stud/pens), members free

Kuva: Johan Hagström ja Adam Patterson (David Lyttlen kuva)

 

Sunnuntai 29.9.

helsinki

SunJazz: Hands and Omens,Tenho Restobar, helsinki29.9. Klo 20:00

keikka

Tenho SunJazzesittää: Hands and Omens Su 29.9.2019 klo 20.30 / vapaa pääsy

Valoa ja varjoja. Tarinoita. Kuvia. Kontrasteja, sattumia. Hands and Omensin kudokselliset äänimaisemat johdattavat kuulijan tunnelmasta toiseen. Hands and Omens on aktiivisesti Suomen musiikkikentällä vaikuttavista helsinkiläismuusikoista koostuva, genrerajoja uhmaava jazztrio. Keväästä 2016 asti toiminut trio julkaisee ensilevynsä syyskuussa 2019. Hands and Omens hakee ilmaisuunsa ennen kaikkea uudenlaista akustista sointia, vapaus ja kommunikatiivinen yhteissoitto edellä. Pelkistettyä kokoonpanoa käytetään ennakkoluulottomasti, ilman valmiita muotteja. Yhtyeen jäsenet ovat ammentaneet inspiraatiota ainutlaatuisiin sävellyksiinsä muiden muassa Edgar Allan Poen, Daniil Harmsin sekä Knut Hamsunin kirjallisuudesta.

Nikita Rafaelov - piano
Silva Kallionpää - viulu 
Joonas Tuuri - kontrabasso

porvoo

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara - Porvoo Jazz Festival 2019,Kulttuuritalo Grand, porvoo29.9. Klo 15:00

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara

keikka

Legendaarista suomalaista laulaja-lauluntekija Hectoria on aina inspiroinut 1960-luvun amerikkalaisten ja brittilaisten lauluntekijoiden kadenjalki. Nyt nama nostalgiset laulut saavat uuden elaman Hectorin kasissa sukeutuen suomenkielisiksi tarinoiksi, joita jazzlaulaja Aili Ikonen tulkitsee yhdessa Jukka Perkon Avara – yhtyeen kanssa. llan aikana kuullaan Hectorin uusia teksteja populaarimusiikin suuriin ja myos vahemman tunnettuihin hitteihin jazzin huippujen tulkintoina, joissa nostalgian pohjavirtauksen ylla soi jokin ennenkuulumaton ja uusi. Dusty Springfieldin tunnetuksi tekemien kappaleiden lisaksi mukana on lauluja myos muun muassa Carol Kingilta ja Michel Legrandilta.

Liput ennakkoon 25€/20€/10€, ovelta 30€/25/15€

Aili Ikonen, laulu
Jukka Perko, saksofoni
Teemu Viinikainen, akustinen kitara
Jarmo Saari, sähkökitara

seinäjoki

Vapaat äänet: Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva "GERSHWIN",Seinäjoen kirjasto, Jaaksi-sali, seinäjoki29.9. Klo 13:00

Jean-Marc Foltz & Stephan Oliva (www)

keikka


Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stephan Oliva tarjoilevat suomalaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen “ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa 9 Suomen konsertissa.  Seinäjoella konsertti kuullaan kirjaston Jaaksi-salissa 29.9. sunnuntain matineakonsertissa klo 13.

Kunnianosoitus Gershwinille on kaikkea muuta kuin vain hyvien muusikkojen sarja uudelleentulkittuja juhlittuja standardeja. Hienostuneessa varjojen ja valojen leikissä nämä kaksi pääosan esittäjää osoittavat intensiivistä Gershwinin musiikin harmonian ymmärtämystä.

Ranskalaisen jazzin omaperäinen ja monikasvoinen pianisti Stéphan Oliva seuraa jo 90-luvulta lähtien omaa yksilöllistä polkuaan, jota reunustavat häntä liikuttavat ja koskettavat innoittajat ja kohtaamiset. Klassisen musiikin, vokaalimusiikin ja swing-orkestereiden repertuaarien kanssa varttunut Jean-Marc Foltz on tullut tunnetuksi yhtenä Ranskan musiikkielämän tärkeimmistä ja epätyypillisimmistä klarinetisteista.

Liput à 15 € ovelta käteisellä
Varaukset: ylistarojazz@netikkafi / 0505543964

Seinäjoen kaupungin pääkirjasto
Alvar Aalon katu 14, 60100 Seinäjoki

Konsertin järjestää Ylistaron Kaukolankylän jazzkerho ja sitä tukee Etelä-Pohjanmaan kuttuurirahasto

Maanantai 30.9.

helsinki

We Jazz: Ilmiliekki Quartet, OK:KO,Aleksanterin teatteri, helsinki30.9. Klo 19:00

keikka

Helsinkiläinen festivaali ja levymerkki We Jazz tuo kotimaisen huippujazzin tunnelmalliseen Aleksanterin teatteriin syyskuussa. Keväällä odotetun albuminsa julkaissut Ilmiliekki Quartet ja alkuvuodesta viiden tähden arvioita keränneen Syrtti-albumin julkaissut OK:KO osoittavat maanantaina 30.9. jazz-illassa miksi Helsingin jazz-skenestä kohistaan nyt kansainvälisestikin. Tapahtuman liput ovat myynnissä Ticketmasterin toimipisteissä.

Vuonna 2002 perustetun Ilmiliekki Quartetin Land of Real Men on yhtyeen ensimmäinen uusi levy 13 vuoteen. Syvällistä, seikkailullista ja melodista nykyjazzia sisältävä tupla-albumi palauttaa Verneri Pohjolan, Tuomo Prättälän, Antti Lötjösen ja Olavi Louhivuoren muodostaman kvartetin kertaheitolla uuden jazzin eturintamaan. Kansainväliseen maineeseen heti uransa alkumetreillä Young Nordic Jazz Comets -kilpailun voiton myötä ampaissut Ilmiliekki Quartet on ennen kaikkea loistava yhtye – neljän omalla urallaan tähtiluokkaan nousseen tekijän jo nuoresta asti vaalima ydinkokoonpano. Kvartetin jäsenet ovat tuttuja nimiä kelle tahansa suomijazzia uudella vuosituhannella seuranneelle, ja tuoreella albumillaan he osoittavat, että Ilmiliekki Quartetissa neljä huippuartistia on vielä enemmän kuin osiensa summa.

Kovassa nosteessa oleva nuori yhtye OK:KO on kasvattanut ylistetyn Syrtti-levynsä avulla fanikuntaansa voimakkaasti ja kvartetti nähdään kevään aikana keikkalavoilla mm. Berliinin XJAZZ-festivaalilla ja Tallinnassa. Rumpali Okko Saastamoisen (s. 1995) luotsaama kvartetti onnistuu luomaan oman vahvan musiikillisen identiteettinsä "spiritual jazzin" jatkumosta omiin suuntiinsa edeten, ja rauhallisesti kappaleitaan kasvatellen. Saastamoisen lisäksi yhtyeessä soittavat myös Alder Egosta tuttu saksofonisti Jarno Tikka, pianisti Toomas Keski-Säntti ja vuoden 2018 We Jazz -festivaalin Rising Star -palkittu basisti Mikael Saastamoinen.

Ilmiliekki Quartet

Verneri Pohjola, trumpetti / Tuomo Prättälä, piano / Antti Lötjönen, basso / Olavi Louhivuori, rummut

 OK:KO

Okko Saastamoinen, rummut / Jarno Tikka, saksofoni / Toomas Keski-Säntti, piano / Mikael Saastamoinen, basso

 

"Jazzyhtye OK:KO alkaa olla jo enemmän kuin OK, jopa ylisanojen veroinen." 5/5 – Harri Uusitorppa, HS

"OK:KO-yhtyeen voisi viedä mille tahansa kansainväliselle konserttilavalle – ja olla hiton ylpeä.” – Katri Kallionpää, HS / Nyt-liite

"Ilmiliekki Quartetin uusi musiikki on kauniin majesteettista." – John Osborne, Jazz FM (Iso-Britannia)

 

kotka

Jazzliiton kiertueella | On Jazz Finland Tour: Alder Ego,Ravintola Kairo, kotka30.9. Klo 19:00

keikka

Linjakasta ja nykyaikaista jazzia esittävä Alder Ego esiintyy syys-lokakuussa kahdeksalla eri paikkakunnalla ympäri maan. Suomen Jazzliiton tuottama kiertue vie yhtyeen kahden viikon sisällä Ouluun, Espooseen, Porvooseen, Kotkaan, Savonlinnaan, Kuopioon, Joensuuhun ja Raaheen. Tuotteliaana säveltäjänä tunnetun rumpali Joonas Leppäsen luotsaama kvartetti lähtee kiertueelle mukanaan runsaasti uutta musiikkia.

Joonas Leppäsen sävellysten ympärille vuonna 2014 syntynyt Alder Ego julkaisi toisen levynsä IIlokakuussa 2018 We Jazz Recordsin kautta. Albumi esitteli Leppäsen pohdiskelevan, mutta intensiivisesti ryöpsähtelevän sävellystyylin, ja keräsi kehuja ja huomiota ulkomaita myöten. Vailla harmoniasoitinta operoivan ns. pianottoman kvartetin musiikki on isojen kokonaisuuksien kamarimusiikkia jazzyhtyeelle. Sävelletyn ja vapaan ilmaisun välillä ambivalentisti soljuva musiikki on melodista, yllätyksellistä ja kerroksellista.

Berliinissä ja Göteborgissa opiskellut Joonas Leppänen tunnetaan kotimaassa Alder Egon lisäksi mm. Big Blue -yhtyeestä. Myös muut bändin muusikot ovat kunnostautuneet viime aikojen keskeisissä “uuden jazzaallon” yhtyeissä: saksofonisti Jarno Tikka soittaa OK:KOssa, trumpetistiTomi Nikku Bowman Triossa ja Maxxxtetissa, jonka kokoonpanoon kuuluu myös basisti Teemu Åkerblom. Kiertueella nähdään Åkerblomin sijaan basson varressa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Nathan Francis.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Kiertuetoiminnalla Suomen Jazzliitto toteuttaa missiotaan pitää jazz soimassa ympäri Suomen.

Kuuntele Alder Ego: II Spotifyssa: https://spoti.fi/2Lc48KK

Alder Ego
Joonas Leppänen, rummut / Tomi Nikku, trumpetti / Jarno Tikka, tenorisaksofoni / Nathan Francis, kontrabasso

Alder Ego Suomen Jazzliiton kiertueella
Ke 25.9. klo 20 Oulu, Vanha Paloasema Bar, liput 15/10€
Pe 27.9. klo 20 Espoo, April Jazz Club, Tapiola Garden, liput alk. 13€
La 28.9. klo 20 Porvoo Jazz Festival, Vanha 123, w/ Superposition! klo 21.00, yhteisliput 30/25/20€
Ma 30.9. klo 19 Kotka, Ravintola Kairo, liput 10/8/5€
Ti 1.10. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari, liput 20/15€ ovelta, 18/13€ ennakkoon
Ke 2.10. klo 19 Kuopio, Ravintola Gusto RunIn, liput 18/15€
To 3.10. klo 19 Joensuu, Pakkahuone, liput 15/10/5€
Pe 4.10. klo 19 Raahe, Raahen Teatteri, liput 15/10/5€