Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 29.9.

joensuu

Vapaat äänet: Quatuor Machaut,Taidekeskus Ahjo, joensuu29.9. Klo 17:00

Quatuor Machaut (www)

keikka

Ranskalainen saksofonikvartetti Quatuor Machaut esiintyy Suomessa syyskuun lopussa kuudella paikkakunnalla. Uniikilla tavalla varhaista polyfonista musiikkia ja modernia improvisaatiota yhdistelevän kokoonpanon soittaa Taidekeskus Ahjossa lauantaina 29. syyskuutta.

Saksofonisti Quentin Biardeaun johtama kvartetti Quatuor Machaut on Vapaat äänet -agentuurin tuottamalla kiertueella Suomessa ja Baltiassa syys-lokakuussa. Yhtye esittää näkemyksensä Guillaume de Machaut’n vuonna 1360 säveltämästä Notre Damen messusta, joka on tiettävästi historian ensimmäinen yhden säveltäjän säveltämä messu. Ranskan Orléansista kotoisin oleva neljän saksofonistin muodostama kokoonpano tarjoilee omintakeisen uudelleentulkintansa Guillaume de Machaut’n (1300-1377) varhaisen polyfonisen musiikin mestariteoksesta Notre Damen messu. Neljän improvisoivan saksofonistin kvartetti keskittyy tulkinnassaan tutkimaan äänenväriä, tekstuureita ja dynamiikkaa, sekä luotaamaan teoksen välittämää tunnemaailmaa. Rikkaan harmonisen kehyksen tarjoava Notre Damen messu jättää muusikoille runsaasti tilaa ja vapautta improvisoida, ja lopputuloksena on pyhän ja maallisen leikkauspisteessä syntyvä, aidosti mystinen musiikillinen kokemus.

Vuonna 2011 perustetussa Quatuor Machaut’ssa tenorisaksofonisti Biardeaun rinnalla soittavat baritonisaksofonisti Simon Couratier sekä altto- ja baritonisaksofonistit Francis Lecointe ja Gabriel Lemaire. Ranskalainen Ayler Records julkaisi kvartetin ensimmäisen albumin Quatuor Machaut vuonna 2015. Yhtye valittiin vuonna 2017 arvostettuun Jazz Migration -kiertueohjelmaan, jonka tarkoituksena on tukea Ranskan nuorta jazzsukupolvea. Quatuor Machaut on osa Tricollectifia, joka tunnetaan yhtenä ranskalaisen jazzkentän aktiivisimmista muusikkokollektiiveista.

TAIDEKESKUS AHJO

KIRKKOKATU 23, JOENSUU | JAZZKERHO-76.FI
LIPUT 15 €, JÄSENET 10 €, OPISK. 6 € | ENNAKKO LEVY-ESKOT

raahe

Jazzliiton kiertueella L'Alliance Takalo,Raahen teatteri, raahe29.9. Klo 19:00

keikka

L'Alliance Takalo
Arttu Takalo - vibrafoni
Niko Kumpuvaara - harmonikka
Ville Herrala - basso
Ville Pynssi - rummut

Useiden tunnetuimpien rockmuusikoidemme ja muun muassa fantasiajazz-yhtye XL:n taustalta tutun Arttu Takalon uusin kokoonpano L'Alliance Takalo perustettiin vuonna 2015 esittämään musiikkia vibrafonisti-säveltäjän kahdeksalta soololevyltä. Syyskuussa 2017 L'Alliance Takalo -albumi tuli ulos edeltäjiensä tapaan Rockadillo Recordsille, mutta musiikki on aikaisempia levyjä akustisempaa ja hienovaraisesti modernin jazzin kanssa flirttailevaa. Pariisilaisesta bistrotunnelmasta ammentava levy sisältää säveltäjänsä mukaan "eurooppalaisia, piiloromanttisia ja lähes kulturelleja sävyjä". Elokuvamaisten melodioiden ja koskettavien sovitusten mestarin kokoama allianssi tulkitsee tunnelmia kuin pieni kamariorkesteri, herkällä korvalla toinen toistaan kuunnellen ja ympäristöään aistien.

Kiertuepaikat:
19.9. Salo Jazz Festival Kick-Off, Hometown, klo 20, liput 12/5€
20.9. Koko Jazz Club, Helsinki, klo 19, liput 18/15€, Tiketti.fi
21.9. April Jazz Club, Espoo, Tapiola Garden, klo 20 (klo 19 ensimmäinen bändi), liput 10€
22.9. Flame Jazz Cruise, Turku, Viking Grace, klo 22, liput risteilylle Viking Linelta
25.9. Kulmajazz, Oulainen, Kinokulma, klo 19, liput 15€
26.9. Vanha Paloasema Bar, Oulu, klo 20, liput 15/10€, Ticketmaster.fi
27.9. Hygge Bro, Kuopio, klo 19.30,
28.9. Koko Jazz Club Iisalmi,
29.9. Raahen teatteri, Raahe, klo 19, liput 15/10€
30.9. Hotelli Alma, Seinäjoki, klo 16, liput 10/7€

rotterdam

Aurora Hentunen Quartet,Rotterdamin merimieskirkko, de Finse Zeemanskerk, rotterdam29.9. Klo 19:30

keikka

Amsterdamissa vaikuttavan nuoren pianisti-säveltäjä Aurora Hentusen luotsaama yhtye Aurora Hentunen Quartet on yksi suomalaisen jazzmusiikin nousevista nimistä. Modernia pohjoismaista jazzia soittava yhtye julkaisi Second Spring -debyyttialbuminsa huhtikuussa 2018 ja musiikki on otettu erittäin hyvin vastaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 

”A tasteful album, full of surprises, refreshing arrangements and unexpected moments. A definite touch of ”the Scandinavian”. Well-played by top musicians from the new generation!” – Jasper van’t Hof 

”Pianisti Aurora Hentusen ensilevy – omakustanteena huhtikuussa julkaistu Second Spring – paljastaa monipuolisen ja kypsän näkemyksen. Heti alusta tulee fiilis, että tässähän ollaan hyvän äärellä.” -Jazzpossu 

Jazz-harmoniat sekä erilaiset elektroniset efektit ja monimuotoiset rytmit tuovat uuden modernin näkökulman pohjoismaisille kansanmusiikinomaisille melodioille. Musiikki vie kuulijan hyytävän kylmältä Lapin tunturilta Italian Ustica-saaren rauhaan, nostalgisista lapsuusajan muistoista huutavaan kaipuuseen. 

Kvartetin 2. levyn on määrä ilmestyä vuonna 2019 ja keikalla kuullaan myös tulevan albumin materiaalia. 

Kokoonpano: 
Aurora Hentunen – piano, laulu 
Tomi Nikku – trumpetti 
Veli-Matti Silanterä – kontrabasso 
Ville Luukkonen – rummut, perkussiot

Kuva: Nichon Glerum

salo

SaloJazz Festival 2018: CONNECT QUARTET,Bar Bizarre, salo29.9. Klo 12:00

Connect Quartet

keikka

Vapaa pääsy, Connect Quartet esiintyy 12.00, 14.00 ja 16.00

​Rajoitettu paikkamäärä, paikkavaraukset p. 040 1389 108

 

Teppo Mäkynen - rummut

Max Zenger - saksofoni

Tomi Nikku - trumpetti

Joonas Tuuri - basso

 Connect Quartet tarttuu rohkeasti amerikkalaiseen laulukirjaan, vakaasti uskoen löytävänsä oman persoonallisen lähestymistavan lauluihin, joita jazz-standardeiksikin kutsutaan. Horisontaalinen muotojen rikkominen, armoton mutta kevyt svengi sekä improvisoinnin lupa vapauteen ja löytämiseen ovat tuoreen nelikon aseet tässä haasteessa.

Suomen ykkösrivin jazz-rumpali Teppo Mäkynen on koonnut rinnalleen uuden polven kiinnostavimmat ja lupaavimmat muusikot

SaloJazz Festival 2018: JUSSI FREDRIKSSON TRIO,Taidemuseo Veturitalli, salo29.9. Klo 19:00

keikka
Liput 20€ / 12€ (sis. palvelumaksut)

Jussi Fredriksson – piano

Jori Huhtala – basso

Mika Kallio – rummut

Fredrikssonin sävellystyyli on vahvasti tarinallinen. Kappaleet soljuvat eteenpäin kiireettä, mutta intensiteettinsä säilyttäen. Kotimaista jazz-kärkeä edustava trio soittaa yhteen hyvällä intuitiolla toistensa ideoita tukien, ja onnistuu tuomaan persoonallisia ja tuoreita sävyjä usein käytettyyn yhtyeformaattiin. Trion tuorein albumi ! (2018) kumartaa Thelonious Monkin ja Ahmad Jamalin minimalismille – toisaalta kirpeät ja runsaat harmoniat iskevät voimalla. Kyvykäs trio vie musiikkia staattisista teemoista yllättäviin käänteisiin. Yhtyeen sointi on sulavan pehmeä, ja elastinen rytminkäsittely luo ilmaisuun syviä ulottuvuuksia.

 

SaloJazz Festival 2018: SAMI SAARI & JAZZPOJAT + päätösjamit,Hometown, salo29.9. Klo 22:00

keikka
Liput 14€ / 10€ (sis. palvelumaksut)

Sami Saari - laulu ja kitara

Mikael Myrskog - piano
Eero Seppä - basso
Ville Pynssi - rummut

Sami Saari ja Jazzpojat -yhtyeen musiikki on korvia hivelevää ja tanssittavan svengaavaa jazzia ja soulia meiltä ja muualta. Suomalaisen soulmusiikin pienviljelijänä ja suurkuluttajana tunnettu Saari on aina ollut sielultaan jazzmies ja on siitä syystä koonnut yhtyeen, jossa vahva solismi sekä pettämätön svengi yhdistävät voimansa karismaattisen solistin kanssa. Yhtye kiertää ahkerasti ympäri Suomea ja julkaisee debyyttialbuminsa vuonna 2018 sopivasti SaloJazz Festivalin alla.

tampere

William Suvanne Chess'n Jazz  ,Laterna, tampere29.9. Klo 17:00

keikka

William Suvanne Chess'n Jazz

 Saksofonisti William Suvanne julkaisee uuden Chess'n Jazz -nimeä kantavan albuminsa 28. syyskuuta. Levyllä kuullaan Suvanteen johtaman jazzyhtyeen svengaavia ja mielikuvitusta kutkuttavia tulkintoja pelien kuninkaan kiehtovasta maailmasta. Albumin lisäksi shakki ja jazz tuodaan konkreettisesti yhteen Suomen Jazzliiton ja Suomen Shakkiliiton kanssa yhteistyössä järjestettävällä valtakunnallisella kiertueella, jonka yhteydessä pelataan shakkiturnauksia. 

William Suvanne – saksofonit
Mikael Jakobsson – piano
Varre Vartiainen – kitara
Tuure Koski – basso
Mikko Arlin – rummut

Liput 16,50€